Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wybór przetworników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ta tylko ze cena 3 razy większa od mojej

[ Dodano: 2009-01-15, 20:00 ]
    no i co na to reszta doświadczonych forumowiczów??

zamawiać te głośniki czy nie??

[ Dodano: 2009-01-18, 21:50 ]
    mam jeszcze takie pytanie jakie jest porownanie tej kolumny na stx a kolumna tonsila bolero 200?? bo mialem dzis okazje slyszec wlasnie te kolumny i chcialem wiedziec czy bedzie to gralo lepiej, gorzej??

Skomentuj

Zamieszczone przez demolkaa
      ta tylko ze cena 3 razy większa od mojej
      .........
      No właśnie, głównie dlatego jednak pozostaję przy projekcie całkowicie na STX.
      Pawel S. pomożesz wybrać rozsądne elementy do zwrotnic z polinka ?

Czy te cewki do tego wystarczą:
      rdzeń szpulowy *5104 CEWKA Cewka 4.70 mH 0.400 Ohm dr-1.00 dl-46mm FI-45mm rdzen-24/35+dyski-45/7 17,99 21,95 0,378

rdzeń walcowy *2191 CEWKA Cewka 0.68 mH 0.162 Ohm dr-1.00 dl-40mm FI20-mm rdzen-10/40 7,05 8,60 0,072
      czy lepiej:
      powietrzna *1282 CEWKA Cewka 0.68 mH 0.400 Ohm dr-1.00 h-15 FI-45 12,01 14,65 0,125

Kondensatory chyba wezmę Jentzen Cross-Cap. Sprawdzałeś już może jakiej długości potrzebny jest B-R ? 68x160 czy 220 brać ?

Skomentuj

*1833 CEWKA Cewka 0.30 mH 0.750 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-25 2,51
        *2305 CEWKA Cewka 0.68 mH 0.230 Ohm dr-0.80 dl-40mm FI-16mm rdzen-10/40 5,94
        *5301 CEWKA Cewka 4.70 mH 0.310 Ohm dr-1.20 dl-46mm FI-45mm rdzen-24/35+dyski-45/7 27,17

400/ 2.20 3,72
        400/ 10.00 10,52
        400/ 15.00 12,71
        ELE-100V/ 6.80 1,44
        ELE-100V/ 15.00 1,93 2x

MET-TY 5/ 2.20 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 2.20 Ohm 0,51 2x

69zl - czesci na 1szt

tylko ceny sie zmienily wiec przelicz na nowo
        Zamieszczone przez witek_p
        Sprawdzałeś już może jakiej długości potrzebny jest B-R ? 68x160 czy 220 brać ?
        160 i 2c profilujesz tak jak front. czyli podgrzewasz i wyginasz

Skomentuj

Dzięki wielkie :)

Skomentuj

a jak tam z tymi bolero 200 co pisalem wyzej ??

Skomentuj

oj przegapilem to.
              nie slyszalem bolero ale czytalem troche o tym.
              tonsile zagraja raczej ciszej bo maja nizsza efektywnosc. jednak powinny zagrac nizej ze wzgledu na skomplikowana kostrukcje pasmowo przepustowa i 2 woofery.
              srednica powinna byc OK a wysokotonowki tonsila sa gorsze od i tak slabej PJtki :P
              zastosowane w nich glosniki to
              2xGDN 20/60/3
              GDM 16/40/4
              GDWK 8-11/120

poczytaj o nich to sie dowiesz jak moga brzmiec

wg mnie na srednicy i gorze nie bedzie gorzej. moze byc porownywalnie a tylko bas moze sie roznic bo w bolero sa 2 woofery i inny typ obudowy

Skomentuj

ja wlasnie bolero slyszalem wczoraj u kolegi i dlatego sie pytam czy bedzie to gralo jak one, gorzej lub troche lepiej

Skomentuj

ja wlasnie bolero slyszalem wczoraj u kolegi i dlatego sie pytam czy bedzie to gralo jak one, gorzej lub troche lepiej
                  Chyba do czasu aż ich nie zbudujesz to jest to gdybanie :)

Ja mam jednak jeszcze jedno pytanie, czy komorę dla średniego i wysokiego mogę o połowę zmniejszyć ? Czy dla tych głosników ten litraż jest aż tak potrzebny. Przyznam że wolałbym połowę tej komory wykorzystać jako komorę dla wofera (tył), jednocześnie zmniejszając wymiar całej obudowy o te 6 litrów, z tego co tak na szybko policzyłem to ok 13-14 cm. Mam strasznie niskie kanapy i na wysokości uszu będę miał właśnie niskiego, a chyba powinno się celować średnim/ wysokim po uszach właśnie z tego co zauważyłem ?

Skomentuj

czy komorę dla średniego i wysokiego mogę o połowę zmniejszyć ?
                    tak. "sredniak" potrzebuje jakies 3-5 litrow wiec spokojnie mozesz zmniejszyc.
                    jezeli chodzi o moj projekt to przegrode ustawilem biorac pod uwage komore niskotonowego a nie sredniaka i wysokiego

a chyba powinno się celować średnim/ wysokim po uszach właśnie z tego co zauważyłem ?
                    tak

Skomentuj

Chyba do czasu aż ich nie zbudujesz to jest to gdybanie :)

Ja mam jednak jeszcze jedno pytanie, czy komorę dla średniego i wysokiego mogę o połowę zmniejszyć ? Czy dla tych głosników ten litraż jest aż tak potrzebny. Przyznam że wolałbym połowę tej komory wykorzystać jako komorę dla wofera (tył), jednocześnie zmniejszając wymiar całej obudowy o te 6 litrów, z tego co tak na szybko policzyłem to ok 13-14 cm. Mam strasznie niskie kanapy i na wysokości uszu będę miał właśnie niskiego, a chyba powinno się celować średnim/ wysokim po uszach właśnie z tego co zauważyłem ?
                      to ja Paweł mam pytanie w drugą stronę czy powiększenie powierzchni GDN przez zmniejszenie o pół litraż dla średniotonowca i wysokotonowca to bedzie lepiej dla GDNa czy lepiej zostawić tak jak jest obecnie w tym projekcie
                      chodzi mi o cos takiego
                      lub tak

Skomentuj

demolkaa, nie mialem tego glosnika wiec nie wiem jak on zagra w wiekszej obudowie. moze byc lepiej ale moze i byc gorzej - przetestuj to

Skomentuj

Pawel s. jak moge napisac nowy temat?szukam i kombinuje i ni huhu, pomozesz?I usun tego posta bo ja tez nie kumam jak to zrobic. dzieki.

Skomentuj

demolkaa ja robię budę z 2 linka, czyli kanciatą w środku (3,8L na GDM). Jak będziesz robił skos to policz czy Ci GDM wejdzie, bo on jest dość głęboki (75mm) czyli na 63mm po frezie Ci się schowa do środka :)
                            Moja obudowa ma razem 78cm + kolce (nie robiłem cokołów), jednak zrobiłem głębokość 30cm (26,4 wewnątrz) no i na dole 6 cm komorę na balast (ok 3L piachu tam wejdzie). Razem objętość dołu + góry wyszła mi 29,2L, czyli mniej o 0,7L niż w projekcie ale postanowiłem to pominąć.

Skomentuj

masz już jakieś zdjęcia z robót??

Skomentuj

Dzisiaj zamówiłem MDF dopiero, pocięty na wymiar będę miał w piątek (tylko w 1 sklepie w Katowicach był :roll: (Drewno Hurt na Warszawskiej tak jakby ktoś szukał) a wszędzie po marketach bud tylko 10mm a nie chciało mi sie kanapek jeszcze sklejać. Zamówienie do Polinka i stx'a też poszły dzisiaj, czyli fotki najwcześniej w week chociaż w ten chyba nic nie zrobię. Muszę jeszcze podjechać po matę tłumiącą bo mam resztkę i nie starczy na całość.

Skomentuj

tak wiec tez muszę się zabrać za robotę. Ja płyty mam zamiar sam docinać tylko zobaczę co z frezami bo frezarki nie mam chyba że pożyczę od kumpla
                                  pozdro i miłej budowy.

P.S.
                                  Do Katowic mam 20km więc wpadnę na odsłuch twoich kolumn :)

Skomentuj

Ja płyty mam zamiar sam docinać
                                    jak nie masz dobrego sprzetu i sporej ilosci plyt na stanie to nie polecam takiego zabiegu - sporo czasu i pracy to bedzie kosztowalo :???:
                                    zoltar25, ale o co chodzi?
                                    jak chcesz o cos zapytaj to pisz na PW lub GG (przez jakis czas nie wlacza bo sesja sie zbliza)

Skomentuj

demolkaa mieszkam niedaleko od Ciebie, Wojkowice mogę pomoc w docieciu mdf-u.
                                      witek_p mdf w roznych grubosciach mozna dostac w Chorzowie w hurtowni, plyty o wym . 250x183 cm ok 150zeta/sztuke w hurcie 19mm grube

Skomentuj

Zamieszczone przez zoltar25
                                        demolkaa mieszkam niedaleko od Ciebie, Wojkowice mogę pomoc w docieciu mdf-u.
                                        witek_p mdf w roznych grubosciach mozna dostac w Chorzowie w hurtowni, plyty o wym . 250x183 cm ok 150zeta/sztuke w hurcie 19mm grube
                                        ale po co tak daleko szukać jest sklep w Piekarach śl. nazywa się OSB tam maja wszystko i docinają na miarę. A w jaki sposób byś mi chciał pomóc w docięci tych płyt?? A płyty będę wykorzystywał z płyt meblowych jak zabraknie to dokupię mdf

Skomentuj

demolkaa, a masz czym ciac?Bo ja mam do tego sprzet i zajmuje sie meblarstwem, wiec moge cos doradzic.
                                          A w Piekarach jest , ale SBS a nie osb :razz: , a o Chorzowie pisalem witkowi bo on z Katowic

Skomentuj

Czaruję...
                                          X