Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do 500zl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A XLSy to co, drzeworyt? :) Większyść Scanów też, więc jedna wielka lipa - trzeba panom z SF powiedzieć...

Skomentuj

mor den siur, po polsku do mnie mów bo nie rozumiem twojej wypowiedzi. Co to SF?
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Sonus Faber. Dużo robią na "papierowych " Scanach. ER18 to też "papier" a ma rezonans jak aluminium. XLSy mają celulozową membranę - czyli papierową.

Może zbyt rezolutnie wyraziłem zdziwienie opinią, że papier to lipa i podałem przykłady takich innych "lip".

Skomentuj

Moje zdanie na 18 cmpapier okej ale na 30 cm to już nie bardzo. Ale to moje zdanie. A scany to kevlar i celuloza-wegiel do 18 cm a scany subowe aluminium.
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax, zupełnie się z tą teorią nie zgodzę a wymyślił ją ktoś chyba jednak nie aż tak mądry. Przede wszystkim mogę bez problemu wskazać kilkanaście przykładów totalnie łamiących tą zasadę (typu głośnik z niziutkim Qms i miękkim basem, i z dużym i twardym. Tak samo z podatnością - głośniki CA mają bardzo sztywne zawieszenia i grają jakoś miękkim basem), i wcale nie będą to wyjątki potwierdzające regułę.

Co do kwestii materiału membrany - moje 18 cali ma również papierową membranę i narazie nie zanosi się na to aby miała się wyginać czy też połamać...

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
              Jaka masz zwrotnice? Misiomor czy zaph?
              Zaph. Też nie zaufałem Misimorowi a ktoś doświadczony stwierdził że zwrotnica Zaph jest poprawna i zgodna ze sztuką projektowania.

Skomentuj

18' estradowe suby są najczęściej celulozowe i jakoś się nie łamią jak zresztą Shiver słusznie zauważył. XLS co do których nikt wiekszych zastrzeżeń nie ma też dają radę na tym materiale.

PS A misiomor to moim zdaniem jeden z najlepiej technicznie przygotowanych ludzi udzielający się na krajowych forach audio.

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
                  misiomor to moim zdaniem jeden z najlepiej technicznie przygotowanych ludzi udzielający się na krajowych forach audio.
                  szkoda ze tylko teoretycznie...
                  to tak jakby uruchamiac wzmacnaicz na papiezre słownie...

Skomentuj

Ciekaw jestem jak wyglądałyby panele irka gdyby losowo dobierał elementy do PCB i opierał się tylko na doznaniach słuchowych:) ( mam nadzieję, że się nie obrazi za zacytowanie )

Mam podstawy twierdzić, że jest też lepiej osłuchany niż niejeden z nas. Jednak chyba czas zejść z personalnych wycieczek ( z mojej strony koniec dyskusji ) tylko coś o tych subach napisać:)

Sądzę, że ciakwą propozycją będzie też RS225 - 50litrów i f3 32Hz. Niedrogi i raczej łatwiejszy do napędzenia niż typowe subiska.

Skomentuj

Jeżeli sub ma być też do kina to 8 cali będzie mało, nie da odpowiedniego kopa.

Co do tego misimora (czy jak mu tam), nie znam gościa, jeżeli jednak jego wiedza teoretyczna co do zależności parametrów głośników, i ogólnie fizyki "głośnikowej" jest taka sama jak powyższa teoria to twierdzenie że jest jednym z najlepszych techników na polskich forach jest delikatnie mówiąc - przesadą.

Skomentuj

Co do braku wykresów itp kolegi misiomora: http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=35176&p=3#k - leć od dołu strony, chyba z 8 post od dołu to wykresy jego autorstwa. Co do reszty to się nie wypowiadam :)

Pozdrawiam
                        Szuler

Skomentuj

Misiomor to mily gosc z ktorym fajnie i rzeczowo gada sie o zagadnieniach audio mimo ze ledwo stoi na nogach bo walczy z dosc ciezka choroba.

A teraz moze koledzy cos napisza o glosnikach bo na ludziach to sie za bardzo nie znacie..

Skomentuj

Może pomyśl o Visatonie W200S na allegro jest właśnie taki głośniczek za 85zł. W mały pokój idealny a do filmów jeszcze lepszy. Gra bardzo fajnym basem takim troszkę przeciągnietym, smolistym idealnie do filmów. Nie potrzebuje dużo mocy więc spokojnie zmieścisz się w swoim budżecie. Dla ułatwienia podam że gra on w 40l. Pozdrawiam

Skomentuj

Przetwornik jednak będzie SLS10 juz zamówiony panel od irka 150w .zapewnie niebawem będę składać wiec relacja jakaś będzie .Moja założenia to uzyskać ładną bryłe kolor fortepianowy całość na podstawie ciemnego marmuru mysle ze zacnie bedzie wyglądać a jeszcze lepiej grac . z gory dzieki z pomoc

Skomentuj

dodam jeszcze od siebie że nie polecam forniru pod kolor mebli bo tuba to nie jest MEBEL! Dużo osób robi właśnie pod kolor mebli jak dla mnie głośniki powinny się wyróżniać a nie wyglądać jak mebel...

Skomentuj

no ja mam jasne dębowe a sprzęt głośniki stolik i reszta w czerni wiec jest ok :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                  X