Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3-way na STX'ach. MOCNE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 3-way na STX'ach. MOCNE

Witam wszystkich! Chce zbudowac kolumny glosnikowe 3-way na nastepujacych przetrwornikach STX'a:

GDN-22-200-4-SC x2
    GDM-14-150-8-SCX
    GDWT-10-200-8-PB

wybralem je ze strony producenta www.stx.pl

beda mi one potrzebne do grania glownie na imprezach ( muzyka elektroniczna, techno, dance) . Dodam ze mam juz pudla o wymiarach 90cm(h) x 32cm(w) x 30cm i w nich wlasnie wyladowalyby te glosniki. Nie wiem czy to jest dobry pomysl ale zaznaczam ze te glosniki ktore przedstawilem to i tak szczyt moich mozliwosci finansowych. Zalezy mi na mocnym, dynamicznym basie i stad 2 glosniki basowe na kolumne. Chce zeby bylo naprawde glosno ale tez zeby prezentowalo to przyzwoita jakosc dzwieku. Dodam ze lubie brzmienie Altusow a przetwornikow STX'a sluchalem w innych kolumnach i rowniez mi sie podobaja.

Czy to by zagralo? jakie sa wasze opinie o tym zestawie? wiem ze to nie jest najwyzsza polka ale chodzi mi glownie o imprezy w dosc duzych pomiesczeniach i najwazniejsze jest zeby bylo glosno, mocny bas i w miare czysto.
    JESZCZE JEDNA WAZNA RZECZ : nie mam do tego zwrotnicy. Gdyby ktos moglbym mi polecic jakis projekt. Jestem w temacie budowy zwrotnic zupelnym laikiem i chetnie kupilbym bym od kogos gotowa.

prosze o rade czy to znosny pomysl lub ewentualni co mozna w tym poprawic? pudla musza byc takie i inne nie beda (wykonane z MDF 1,8mm klejone wikolem i umocnione sporo iloscia wkretow 55mm)

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&vMenuItem=2
    kup to i nawet nie mysl o tym co napisales

Skomentuj

tak tylko ja nie chce estradowek. Zwlaszcza tamte mi sie nie podobaja. zalezy mi zeby zlozyc cos samemu

Skomentuj

Zamieszczone przez KrisC
        tak tylko ja nie chce estradowek.
        ale chcesz naglasniac imprezy ? yyy... ok... ale na to co bys chcial wydasz duzo wiecej kasy i nie bedzie to mialo sensu...

Skomentuj

chce naglasniac imprezy. ale jestem mobilnym dj a estradowki strasznie bija po uszach sopranem i te najtansze naprawde tragicznie graja. Wiem ze sie upieram ale chcialbym wykozystac moje pudla. Moze polecicie inne przetworniki? ja wybralem STX'y bo po prostu juz je slyszalem i spokojnie dawaly rade

Skomentuj

To napisz w jakich pomieszczeniach grasz, jaki masz naped do tego.. ile kasy na calosc.

Skomentuj

jestem w stanie wydac do 650 na budowe tych kolumn. pomieszczenia to cos kolo 25m x 12m. Narazie mam koncowke mocy 400w na kanal i starenka AIWE xa-008 ale jej do tego raczej uzywal nie bede bo jest stanowczo za slaba

Skomentuj

Zamieszczone przez KrisC
                kolo 25m x 12m
                Tutaj nawet 10 Gdn 22/200 nie wydalo by z siebie zadnego nawet pomruku ....

Walnij jakieś podstawki i do tego jednego subbasa czy cos takiego, wierz mi 20cm to stanowczo za mało, zrób nie wiem...

możesz coś po chinsku skomboinować np: zrób dwa głośniczki średni + wysoki i subbas na tym 42 cm glośniku włącz razem i powinno zagrać, suba troche wyżej zostawić i .. nie wiem to tylko takie coś w mojej głowie niby powinno zabrzmieć ale nie wiem jak w praktyce zobaczymy czy wyniknie jakiś konflikt z mojej wiadomości

Skomentuj

w tym pomieszczeniu graly 2 kolumny na glosnikach 2x 30cm STX'a (nie pamietam modelu) sredni GDM-17-180-8-SC i syczka rowniez STX (chyba nawet ta ktora ja wybralem) i naprawde dawaly rade.

[ Dodano: 2009-02-24, 21:33 ]
                  Przepraszam. troche przesadzilem z tym pomieszczeniem bo z pamieci rzucilem. tam jest chyba 16 na 10

[ Dodano: 2009-02-24, 21:34 ]
                  Zamieszczone przez Bartuś
                  Tutaj nawet 10 Gdn 22/200 nie wydalo by z siebie zadnego nawet pomruku ....
                  a gbyby zamiast nich dac GDN-27-450-4-SC x2 na kolumne?

Skomentuj

A co to dokladnie za glosniki stxa byly? Te na basie...
                    Dowiedz sie dokladnie co to za pomieszczenie - jakie ma wymiary dokladnie, bo w prawie 200mk trzeba juz troche gratow

Skomentuj

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb kumpel (wlasciciel) mowi ze to byly te

Skomentuj

I basu bylo dosc? To inne pyt, jakie imprezy tam gracie, muzyke, jakies apele czy co?

Skomentuj

gramy tylko muzyke. (electro, techno, trance itp) basu naprawde bylo dosc :wink: oczywiscie tez byly takie 2 na kolumne

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&vMenuItem=2
                            kup to i nawet nie mysl o tym co napisales
                            Też wydaje mi się dośc sensowne. Wysoka skuteczność za niską cenę, a przecież o to chodzi. Nie ma co oczekiwać jakości, tym bardziej, że gracie muzykę jaką gracie. Wyłupiasto góra nie będzie grać, bo ch-ka ma raczej tendencję "spadkową" jeśli można to tak nazwać. 100Hz jest delikatnie wybite powyżej 100dB, a resztę dołu dobijecie korektorem (80Hz) i będzie "łupać" aż miło. Szkoda, jedynie, że okolice 2-3kHz są leciutko podbite. To będzie powodować ostrośc brzmienia, szczegolnie przy głośnym graniu. Korektor się przyda :)

PS. Ciekaw jestem co się dzieje pod kątem w tych STXach :)

Skomentuj

jezeli juz bym mial brac estrade to OMNITRONIC DX-2222. one wydaja sie spoko i jak przegladalem fora to ludzie raczej to chwala

Skomentuj

Zamieszczone przez KrisC
                                jezeli juz bym mial brac estrade to OMNITRONIC DX-2222. one wydaja sie spoko i jak przegladalem fora to ludzie raczej to chwala
                                Jak chcesz kupic szit to prosze... .. tam jakies piezaki siedza w ogole 2 wosokotonowce obok siebie i widac ze naprawde "profesjonalnie zaprojektowane" :lol:

Zamieszczone przez KrisC
                                ale jestem mobilnym dj a estradowki strasznie bija po uszach sopranem i te najtansze naprawde tragicznie graja.
                                Tanie moga grac tragicznie ale co to za prawidlowosc ze "estradowki bija po uszach sopranem"? To chyba te omnitronicostam na piezakach :)...

KOledzy dobrze radza. Zrob za te kase nadstawki lub kup te STXy bo to chyba w tej cenie najlepsze co mozesz zrobic. No i w przyszlosci przygotuj sie na wydatek na jakiegos subbasa jesli chcesz sie w temacie rozwijac to sprzet tez musi isc do przodu :)

Skomentuj

W takiej sytuacji masz 2 wyjscia...
                                  Szukasz uzywek na allegro, badz zbierasz jeszcze troche kasy i robisz przynajmniej 2.1
                                  Domowe glosniki sie tam nie sprawdza - na pewno nie 4szt. 27-450 (pomyslales wogole o zwrotnicy do takiego zestawu?)

Co do ostrych wysokich tonow z estradowek.... jak sa "cienkie" glosniki typu piezo itp, to wiadomo ze "ladnie" to daje po uszach ;]

Skomentuj

A niech sobie robi co chce,widac ze dobrych rad nie slucha to po co sie wysilac. Pozdrawiam.

Skomentuj

Możesz jeszcze dozbierać i złożyć budżetowe zeusy, może zmieścisz sie w 800-900 zł
                                      pozdrawiam w stx się nie pchaj : )

Skomentuj

A to niby dlaczego w STX-y ma sie nie pchac? rozwin mysl.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X