Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kino domowe na TVM i STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Narazie rozważam 2 konstrukcje
    1.
    STX SCX+PJ 9L

STX GDN 14 -100 SCX 38PLN x5 190PLN -Fakt nie ma scx 4 ohm
    STX GDWK 10-200-8 PJ 27PLN x5 135PLN
    kuki -dzięki za policzenie
    "Zwrotnice: 166,05 + koszty wysyłki
    (wg Polinku
    MET-TY 5/ 4.30
    MKP400V/ 2.20
    MKP400V/ 10.00
    *1474 CEWKA
    *5234 CEWKA) "

Razem 522 PLN -faktycznie niskobudżetowa

2.
    STX AKX+ VIFA DX25 12L
    tu narazie zakładam centralny + 2 satelitki
    STX GDN 15-100 8ohm AKX 99PLN x3
    Vifa DX25TG05 4ohm 120PLN x3
    Jak 4omowca połączyć z 8, jaka bedzie wypadkowa impedancja?

zwrotnica:
    http://img381.imageshack.us/img381/7...x25tg05jj9.gif
    Razem 657 +zwrotnica (mógłby ktoś przeliczyć cenę po rozsądnych cenowo elemetntach)

W przyszłości do tego fronty dorobię. Tylko nie wiem czy 3way lub 2way +sub?

Właściwie to już prawie koniec 1 etapu. Mam już podstawę do robienia skrzynek.

PS. Da się formatować tekst, tak aby po wklejeniu np. z worlda były tabulatory?

[ Dodano: 2009-04-03, 23:47 ]
    jeszcze 2 rzeczy poza tematem:
    jest jakaś wyczuwalna różnica między podłączeniem 2 przewodowym a zwykłym?
    gdzie można poczytać o wygrzewaniu głośników?

Skomentuj

Zamieszczone przez kuki
      Nawet zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej było kupić gotowego. Ale już zacząłem ...
      Mam nadzieję, że zagra przynajmniej w miarę przyzwoicie.
      oplacalo sie kupic gotowca tylko mivoca. na allegro byl komplet kolumn + aktywny sub za 500zl
      za 1000zl + amplituner (czyli jakies 2500-3000zl) nie kupisz kina o takiej jakosci jaka uzyskasz w tym przypadku
      bedziesz zadowolony

Zamieszczone przez kuki
      GDN-14-100-8-SCX + PJ te wybrałem między innymi za radą Pawła S.
      Ale nie widziałem, żeby ktoś miał kompletne kino gotowe na tych przetwornikach.
      sprzedalem 3 komplety zwrotnic na kompletne kino a jeszcze kilku innym osoba doradzilem budowe czegos takiego. to ze tego nie pokazali to nie znaczy ze takiego czegos nie ma :P

Zamieszczone przez mistrzu
      Jak 4omowca połączyć z 8, jaka bedzie wypadkowa impedancja?
      8ohm. to nie jest polaczenie 2 wooferow. tutaj bez problemu da sie uksztaltowac impedancje 8ohm w calym pasmie

(mógłby ktoś przeliczyć cenę po rozsądnych cenowo elemetntach)
      cena podobna jak wyzej - w 50-60zl/szt sie zmiescisz

W przyszłości do tego fronty dorobię. Tylko nie wiem czy 3way lub 2way +sub?
      jak kino to tylko identyczne kolumny. jak stereo to mozna rozwazac 3 drogi

PS. Da się formatować tekst, tak aby po wklejeniu np. z worlda były tabulatory?
      podczas pisania tak. pozniej jakos to znika. nie wiem czy mozna jakos to poprawic - chyba nie
      jest jakaś wyczuwalna różnica między podłączeniem 2 przewodowym a zwykłym?
      nie :mrgreen:
      gdzie można poczytać o wygrzewaniu głośników?
      w wielu miejscach na forum. nowe glosniki graja inaczej niz takie co graja juz jakis czas
      np po tygodniu max 2 grania, glosniki zmieniaja brzmienie na docelowe

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        sprzedalem 3 komplety zwrotnic na kompletne kino a jeszcze kilku innym osoba doradzilem budowe czegos takiego. to ze tego nie pokazali to nie znaczy ze takiego czegos nie ma :P
        no to gneb ich aby pokazali... :)

Skomentuj

szybkie pytanka:
          1. Czy jest sens odradzanie komory wysokotonówki od reszty (jest jakas minimalna pojemność tej komory?)
          2. Od magnesu głośnika do co cewek zwrotnicy musi być zachowana jakaś minimalna odległość?

Skomentuj

1. Czy jest sens odradzanie komory wysokotonówki od reszty (jest jakas minimalna pojemność tej komory?)
            jest konieczna tylko w przypadku nieszczelnych glosnikow wysokotonowych. PJ jest szczelny wiec nie musisz jej dawac.
            jak jednak chcesz to wystarczy tyle zeby sie magnes zmiescil

2. Od magnesu głośnika do co cewek zwrotnicy musi być zachowana jakaś minimalna odległość?
            sprawdzalem to niedawno i reaguja najszybciej cewki na rdzeniach. minimalna odleglosc od magnesu glosnika (w zasadzie reaguja na nabiegunniki) to 2cm
            w przypadku cewek powietrznych cewka musi lezec na nabiegunniku zeby zmienila sie jej wartosc

Skomentuj

Może nie na temat ale mam problemy z wejściem na forum z domowego komputera.
              Antywirus Eset Nod32 alarmuje że na stronce jest trojan (jakiś kliker nie pamiętam teraz jaki) i mnie rozłącza z forum.
              A nie było tego wcześniej. Wina leży po stronie mego antywirusa?

Skomentuj

nie - to byl ponowny atak na forum. wczesniej trwalo to dluzej ale tym razem nasz admin naprawil to bardzo szybko

Skomentuj

Szukam terminali bananowo- zakręcanych (takich jak np w yamaha 459)

To jest same złącze bananowe?

http://www.prodin.pl/p,T2474,termina...2-ban-zlo.html

[ Dodano: 2009-04-07, 12:18 ]
                  pytanie do osób które ma kolumienki stx akx +vifa dx25.
                  Jakie macie pojemności obudów i BR?
                  Trochę pobawiłem się w Winisd ale dla mnie to tylko zabawa, bo bez doświadczenia nic potrafię przeanalizować wyników. Strojenie wychodzi na ~50Hz, to dobrze?, i podbicie basu 1dB.

Skomentuj

To jest same złącze bananowe?
                    tak. strasznie drogie :|
                    kup w polinku terminale bez plastiku - duzo lepsze, ciekawiej wygladaja no i cena taka sama - 10zl/para
                    Strojenie wychodzi na ~50Hz, to dobrze?, i podbicie basu 1dB.
                    dobrze

Skomentuj

Nie wiem jak to wygląda w polinku, bo nieaktywną mają zakładkę akcesoria a jasnowidzem nie jestem. Tak samo nie mogę podejrzeć jakie BR sprzedają.

Skomentuj

mistrzu, a wez sie wysil troche i pomysl...
                        sciagnij cenniki na swoj dysk i tam zobacz fotki ;]
                        cenniki + dane techniczne

Skomentuj

Sry za lamerskie pytania. W tym polinku nie wiedziałem że jest możliwość pobierania kat:), ledwo znalazłem.

[ Dodano: 2009-04-08, 11:53 ]
                          1.Takie pytanka czy mogę zastosować BR prostokątny taki jak na załączonym rysunku?

BR okrągły
                          43,5*43,5*3,14/4=1485 mm2

BRprostokątny
                          10*147=1470mm2
                          o takim samym przekroju wlotowym

2. Czy to coś zmienia w zwrotnicy?
                          3. Czy mogę zastosować przekrój BR taki jak na rysunku, czy musi być równoległy w całym przekroju (zaznaczyłem czerwoną linią)?
                          4. Który wymiar 145 czy 126 określa długość BR? (wolę się upewnić)
                          5. Czy wlot BR muszę odsunąć od dolnej ścianki obudowy?

[ Dodano: 2009-04-08, 12:30 ]
                          znalazłem kilka różnych schematów zwrotnic na forach różniących się wartościami kondesatorów i cewek. Może ktoś wkleić sprawdzoną zwrotke

[ Dodano: 2009-04-08, 22:48 ]
                          tylko odświeżam

Skomentuj

1.Takie pytanka czy mogę zastosować BR prostokątny taki jak na załączonym rysunku?
                            jezeli to czerwone to tak

BR okrągły
                            43,5*43,5*3,14/4=1485 mm2

BRprostokątny
                            10*147=1470mm2
                            o takim samym przekroju wlotowym
                            szczelinowy daj o wiekszej powierzchni - latwiej zmiescic a zawsze lepiej miec zapas

2. Czy to coś zmienia w zwrotnicy?
                            nie. zwrotnica dziala duuuzo wyzej niz wplyw obudowy na bas

3. Czy mogę zastosować przekrój BR taki jak na rysunku, czy musi być równoległy w całym przekroju (zaznaczyłem czerwoną linią)?
                            az taki duzy skos spowoduje ze to bedzie cos zupelnie innego niz klasyczny b-r
                            ale co i jak to nie wiem
                            delikatne pochylenie moze byc

4. Który wymiar 145 czy 126 określa długość BR? (wolę się upewnić)
                            145.

5. Czy wlot BR muszę odsunąć od dolnej ścianki obudowy?
                            nie. ale takie umiejscowienie spowoduje obizenie strojenia w stosunku do obliczonej wartosci. tak wiec obliczenia prowadz na 3Hz wyzej

znalazłem kilka różnych schematów zwrotnic na forach różniących się wartościami kondesatorów i cewek. Może ktoś wkleić sprawdzoną zwrotke
                            do czego? do STXow jest jedna. do ARN + PJ jest jedna
                            nie wiem gdzie az tyle widziales :lol:

Skomentuj

Podczepiam się pod temat. Zrobiłem na próbę 2szt GDN-14-100-8-SCX + PJ. Zacząłem budować subwoofer na gdn 30/120/1 + panel od Irka (głośnik już mam, a panel zamówiony).
                              Zacząłem się zastanawiać czy dużą głupotą byłoby na fronty zastosować podłogówki na 3 drogach STX-a?
                              Jako napęd wzmacniacz kina domowego Pioneer-a (nie jest to wysokich lotów sprzęt). Wiem, że kolumny powinny być na tych samych przetwornikach. Miałby to być kompromis do muzyki.
                              Z drugiej strony czy jest sens budować na przód trzy drogi bo gdy będzie sub bas powinien być wyraźniejszy (tak sądzę).
                              Apetyt rośnie w miarę jedzenia...
                              A może dać do monitorów GDN-15-100-8-AKX ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kuki
                                Zacząłem się zastanawiać czy dużą głupotą byłoby na fronty zastosować podłogówki na 3 drogach STX-a?
                                Dużą nie :mrgreen:
                                Właśnie kino sie kłoci ze stereo dośc mocno wlasnie w kwesti frontów.
                                Ja bym zorbil do kina pierdziawki na GDN-14-100-8-SCX + PJ plus sub a na stereo 3-way porzadne plus dobry wzmak stereo do tego. Tylko gdzie to pomieścic....

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                  Tylko gdzie to pomieścic....
                                  Fakt, i jeszcze żonę nauczyć obsługi pilotów .

Skomentuj

Zamieszczone przez kuki
                                    tak, byłoby to głupotą :P Po co robić 3 way skoro masz suba ?
                                    Zamieszczone przez kuki
                                    Z drugiej strony czy jest sens budować na przód trzy drogi bo gdy będzie sub bas powinien być wyraźniejszy (tak sądzę).
                                    nie, to nie ma sensu.
                                    Zamieszczone przez kuki
                                    A może dać do monitorów GDN-15-100-8-AKX ?
                                    lepiej zostań już przy jednych przetwornikach, żeby dać AKXy trzeba by dać inne kopułki itd. Jak masz ograniczony budżet to lepiej daj sobie spokój.

Zamieszczone przez pegelmesser
                                    Ja bym zorbil do kina pierdziawki na GDN-14-100-8-SCX + PJ plus sub a na stereo 3-way porzadne plus dobry wzmak stereo do tego. Tylko gdzie to pomieścic....
                                    dobry sub w muzyce też spisze się dobrze.
                                    Zamiast kina na stxach opartego na stxach i stereo opartego na tych samych stxach + 8 cali na dół do 3 dróg wolałbym już tę kasę dołożyć do lepszego 5.1

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                      dobry sub w muzyce też spisze się dobrze.
                                      No zgadza sie, dlatego mogłby byc wspolny dla kina i stereo - tylko problematyczny jest sens robienia 5.0 i 2.0 oddzielnie. No i sub musialby byc dobry zeby 3-waya uzupelniac godnie.

Skomentuj

właśnie dlatego najlepiej jest w tym przypadku stereo , a konkretnie 2.1 było po prostu kinem bez centrala i tyłów ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                          konkretnie 2.1 było po prostu kinem bez centrala i tyłów ;]
                                          .. ktore i tak mozna zbudowac dla 5.1.
                                          Pozostaje teraz tylko kwestia" napedzanie stereo z amplitunera czy dedykowanego wzmacniacza i przelaczanie wyjsc z obu urzadzen?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X