A gdzie najlepiej będzie umieścić zwrotnice :) może tam gdzie terminal? Nie chcę żeby zawadzała bo BR będzie blisko :) a może w komorze ze średniakiem i syczką?
niedzielan360, zobacz gotowe konstrukcje - tam wlasnie w komorze sredniaka jest zamontowana.
ja bym montowal nad terminalem
Wallker, ja go nie testowalem wiec nie wiel ile jest optymalnie
ale zalecane bylo 25-28 litrow
a jakie masz strojenie? bo moze uklad b-r masz zle dostrojony i wtedy wytrzymalosc mocowa spada
No właśnie dziwna sprawa bo założyłem b-r taki jaki miałem(72x160) bo jeszcze nie zamawiałem nowych i wyszło strojenie ok 45Hz czyli nie za nisko ale mimo to wydawało mi się, że po przedłużeniu rurki głośnik mógł przyjąć więcej mocy co jest dziwne bo im niższe strojenie tym wytrzymałość mocowa mniejsza... Ale wczoraj zmniejszyłem jeszcze objętość obudowy o 2 litry i wydaje się być lepiej także chyba przy takiej zostanę... Jeszcze będę musiał powalczyć ze strojeniem, przy tym litrażu rurka z polinka "70x160" powinna zestroić obudowę na ok 41Hz i teraz nie wiem czy kupować dłuższa żeby móc stroić niżej no i czy przy takiej średnicy(najmniejszy przekrój ma 62mm) nie będzie świstów powietrza...
[ Dodano: 2009-04-20, 09:35 ]
Chociaż może źle to rozumiem... sprawdzałem to przy utworach z niższym basem a właśnie w okolicy strojenia b-r głośnik jest najbardziej odciążony więc może strojąc go niżej odciążyłem go dla niższego basu, którym go właśnie męczyłem...
wyszło strojenie ok 45Hz czyli nie za nisko ale mimo to wydawało mi się, że po przedłużeniu rurki głośnik mógł przyjąć więcej mocy co jest dziwne bo im niższe strojenie tym wytrzymałość mocowa mniejsza...
nie :P
w obudowie typu b-r ponizej czestotliwosci strojenia (jakis tam kawalek dalej) glosnik pracuje tak jakby byl bez obudowy. wiec w subwooferach strojenie to musi byc nizej.
przedluz tak na ok 38Hz
Zamieszczone przez Wallker
przy tym litrażu rurka z polinka "70x160" powinna zestroić obudowę na ok 41Hz
pierwsze - nie 70 a 68
drugie - ona ma ok 61mm na wejsciu :P
i czy przy takiej średnicy(najmniejszy przekrój ma 62mm) nie będzie świstów powietrza...
raczej beda. wiec mozesz kupic dluzsza (o dziwo tansza) i wyprofilowac to na goraco
wyszło strojenie ok 45Hz czyli nie za nisko ale mimo to wydawało mi się, że po przedłużeniu rurki głośnik mógł przyjąć więcej mocy co jest dziwne bo im niższe strojenie tym wytrzymałość mocowa mniejsza...
nie :P
w obudowie typu b-r ponizej czestotliwosci strojenia (jakis tam kawalek dalej) glosnik pracuje tak jakby byl bez obudowy. wiec w subwooferach strojenie to musi byc nizej.
Dobra :P sugerowałem się tym co pokazuje WinISD, chodzi mi o wykres "Maximum Power"
Chodziło mi o tą "wyrwę" w wykresie wytrzymałości mocowej...czyli tym też mam się nie sugerować i korzystać z WinISD tylko do wyliczania strojenia obudowy, które de facto okazuje się nie do końca dokładne... ?
przy tym litrażu rurka z polinka "70x160" powinna zestroić obudowę na ok 41Hz
pierwsze - nie 70 a 68
drugie - ona ma ok 61mm na wejsciu :P
fakt, sugerowałem się nazwami z loudspeakershop.eu bo to chyba te same rurki co w Polinku, a że nie ma tej średnicy co podana na wejściu to napisałem przecież
i czy przy takiej średnicy(najmniejszy przekrój ma 62mm) nie będzie świstów powietrza...
raczej beda. wiec mozesz kupic dluzsza (o dziwo tansza) i wyprofilowac to na goraco
I tu do końca nie rozumiem.... Przy dłuższej rurce świsty będą mniejsze czy chodzi o to, że wyprofilowanie jej na końcu "zabierze" jej trochę z długości?
Wallker, a ile razy pisalismy ze symulator to symulator i nie we wszystko tam mozna wierzyc?
akurat ja sie ograniczam do obliczania rurek :P
I tu do końca nie rozumiem.... Przy dłuższej rurce świsty będą mniejsze czy chodzi o to, że wyprofilowanie jej na końcu "zabierze" jej trochę z długości?
im wiekszy przekroj tym mniejsze swisty. ale ze nie ma wiekszych w polinku (90mm to juz przesada) to wystarczy naddatek tunelu podgrzac i wyprofilowac w podobny sposob co przod tunelu. pozwoli to zlagodzic ten efekt
Ty się ograniczasz do obliczania rurek, inny do tego "wierzy" w wykresy "Maximum Power" i "Rear port-Air velocity"(czytałem właśnie porady kogoś "bardziej w temacie", ale to na elce...) a jeszcze inny bawiąc się tym programem niczego nie poddaje w wątpliwość... a My biedne żuczki(początkujący ) czytamy te wszystkie porady i w końcu od nadmiaru informacji kaszani nam się w głowach
Ja osobiście skłaniał bym się raczej do Twojego podejścia, w umiarkowanym stopniu wierzyć takim różnym programom a ich "nieomylność" konfrontować z rzeczywistością...czyli wiedza wynika z doświadczenia
Dzięki za porady :) czas się wziąć za robotę-objętość budy i strojenie już mam, czas się wziąć za pomiary :lol:
Aha, te 38Hz, o których pisałeś... to strojenie GDN-a w wooferze czy w kolumnach? Bo nie dodałem oczywiście, że chodzi mi o kolumny
Skomentuj