Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

strojenie subwoofera ponizej fs glosnika /earthquake magma

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

strojenie subwoofera ponizej fs glosnika /earthquake magma

Witam. Zacznę od tego że się przedstawie, mam na imie Kamil ,jestem z Żor. Z sprzetam mam już troche do czynienia z racji ze brat skladal suby od dluzszego czasu. Miejsce odsluchu to pokoj 10m2. Na początku mialem głośnik niskotonowy 38cm earthquake br1570 który według zaleceń programu i rad powinien zagrać dobrze w skrzyni 120L Br strojona na 30hz, grało to no nie za dobrze, nie było za dobrego zejścia i ogólna głosność była słaba. Dla testów zbudowałem skrzynie 200l z br szczelinowym o długości 100cm(byl w ksztalcie litery L i miał szpare na całej długości 4cm,a szerokość jakos 42cm. W takiej obudowie był naprawdę niski bas i dość duże cisnienie, głosnik mial Fs na poziomie 28hz, a strojenie obudowy wyszło jakoś 18hz. Przejdzmy do tematu, mam głosnik earthquake magma 15, zbudowałem skrzynie 120l z br szczelinowym o wymiarach 3cm szpara, 40 szeroki ,długi 33cm,czyli strojenie 30hz. Po pierwszym teście wywnioskowałem ze napewno jest duże cisnienie, ale nie ma tej głębi jaką bym chciał uzyskać, wypełniłem ją watą co polepszylo efekt i według basboxa dało strojenie kolumny 28hz. Lecz wydaje mi się że ten głośnik potrafi dużo wiecej, wiec myśle czy by nie zestroić skrzyni do 21hz, dlugość wylotu to 60cm,co da strojenie na 23hz,a po mocnym wypelnieniu wata strojenie do 21hz,mniejszy group delay,ale niestety gorsza wytrzymalosc mocowa, co na pierwszy rzut oka niby nie jest madre bo się podobno nie stroi suba niżej niż FS głosnika, w tym wypadku Fs to 26hz. Ale już dwa razy się przekonałem ze warto stroić poniżej fs głośnika. A dlaczego?Wedlug programu basbox w okolicach 20hz 50hz group delay wychodzi lepiej niż przy strojeniu na 30hz bo jest widocznie opóźnienie ,wieksze opóźnienie jest dopiero po 20hz,co i tak według mnie jest lepszym rozwiązaniem bo i tak mało kto słucha cały czas 20hz i nizej. Wada niestety jest lekki spadek wytrzymałości mocowej głośnika co podobno może nie byc dobre dla jego kontroli, ale czy przy dobrej klasy głośniku będzie się to rzucać w ucho ?bo mi się wydaje że nie ,bo na tym br1570 az tak źle nie było, a głośnik dużo gorszy. Niby delikatnie spada ciśnienie przy tak niskim strojeniu ,ale jesli sie dysponuje pokojem 10m2 to napęwno cisnienie bedzie wystarczajace:)(tylko niech mi nikt nie pisze ze za mały pokój dla 15' i w nim nie uslyszę jak nisko schodzi, ale z tego co zauwazylem na dwóch subach ,strojenie ponizej fs głosnika jest w takim pomieszczeniu dobrym rozwiazaniem. Brat ma skrzynie br hmm kolo 100l ,wylot szczelinowy kolo 80cm, czyli strojenie okolo 20hz,a bas był wspaniały ,niski, chociaz nie bylo za dużego ciśnienia. Ale to był głośnik magnata 30cm,tani a zadziwiajaco potrafil zagrać. Głośnik jaki posiadam to earthquake magma 15, a chwilowo go napedzam holtonem 400, glośnik jest spiety w 6,4 ohm dzieki czemu wzmacniacz daje mu 250-max 300 wat(a kop i tak jest bardzo mocny, lecz i tak bede robil mocniejszy wzmak) Oto dane głosnika:
    1500 Watts Max
    # FS=26Hz
    # Qms = 3.5313
    # Qes = 0.4603
    # Qts = 0.4072
    # VAS = 6,25Ft3 Tego nie jestem pewien
    # Xmax = 0.5" tego nie jestem pewien bo pisza ze ma nawet 1 cal skoku, co przy takiej gumie jest bardziej prawdomowne niz 0.5cala.
    # 85dB 1W/1M
    # Revc = 6.78
    # Levc = 6.3mH @ (1 kHz)
    # 3" Dual Voice coil(2x3.2-ohms)
    Co wy o tym myślicie? Czy ktoś już tego próbował? Pozdrawiam i proszę o podzielenie się swoją wiedza.

Nie bede pisal ze czegos nie uslyszysz ale na pewno zmarnujesz potencjal tego glosnika w 10m2. Mniejsze glosniki spokojnie ci wystarcza w tym pomieszczeniu nawet jesli chcesz ekspresowo ogluchnac.

Skomentuj

Magma to dość specyficzny głośnik drogi solidnie wykonany ale moim zdaniem stworzony do zawodów DBdrag a nie jako audiofilski sub mruczący w domciu, wiec może napisz nam do czego ty go potrzebujesz do urywania głowy kolegom czy do pomrukiwania podczas słuchania muzyki czy oglądania filmów. Bo jeśli do tego drugiego no to niestety ale nie osiągniesz tego efektu a tym bardziej 15" głośnikiem w 10m2.

Skomentuj

Witam. Tak zgadza sie w takim pomieszczeniu do dopelnienia pasma starczy nawet z 20cm, ale no lubie czasem dowalic, a potem spokojnie sciszyc. Taksamo jak ludzie robia jezdzac autem, mocno przyspiesza ,a potem sobie spokojnie jada. Dlaczego mialbym zmarnowac potencjal ?w takim pomieszczeniu 15 moze zagrac naprawde potwornie mocno i nisko. Tylko z tego co zauwazylem to musi byc niskie strojenie obudowy, fakt troche ciszej wtedy gra, ale bas jest duzo nizszy. A jak wy stroicie swoje suby zeby uszlyszec najnizsze dzwieki, ktore w muzyce ktorej slucham czesto wystepuja. Kto Ci powiedzial ze magma tylko do db drag ? ludzie na tym przetworniku czesto wygrywaja zawody db drag jak i sound off,albo np slynne subwoofery domowe supernova mkv , co duzo swiadczy o tym glosniku. Ja sie zastanawiam jak mozna miec niski bas strojac obudowe np 60 litrow na 35hz i to dla glosnika 30cm, moze schodzi nisko ale napewno nie z duza moca. A taka 15 moze muli ,ale za to moze zejsc nisko z ogromna moca, napwno wieksza niz 12 lub 10. Probowaliscie stroic obudowe bardzo nisko ? np 20-25hz?jaki cieply wtedy bas jest ?Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie tematem.

Skomentuj

Eh, kolega widze zero wiedzy i doswiadcznia no i chociazby pomyslunku i oczytania.
          Chcesz to to rób obudowe 200litrow strojona na 15Hz. Oczywiscie do pokoju 10m2, do wiekszego to oczywiscie wieksza...

Skomentuj

ten głośnik w domu to pomyłka...
            No i ten wzmak do tego głośnika to już powazna pomyłka jest.
            15 calowemu głośnikowi do dBDragu dałeś pewnie ze 200w i to w domu i dziwisz się że nie gra

Skomentuj

Chcialbym uslyszec jaki wedlug was bas jest basem niskim, bo wiele osob pisze a malo slyszalo. Ja tylko pisze co sam sprawdzilem i chcialem was sie spytac czy rowniez tak probowaliscie. A co do wzmaka to jak na 250-300 wat to calkiem niezle sobie radzi ,napwno wiele firmowych subow przegra pod kazdym wzgledem. A za niedlugo bedzie mostek i bedzie kolo 800 wat jak nie 900,wiec napewno starczy nawet zeby uciagnoc wpelni glosnik w clozecie.Pozdrawiam.

Skomentuj

No i kolego znowu się mylisz bo magna to typowy głośnik do DBdrag przyjrzyj się jego konstrukcji ogromna wytrzymałość mocowa bardzo duży Xmax cewka prawie jak szklanka nawinięta grubym drutem oraz sam kosz oraz membrana dobrze wentylowana kto robi takiego potwora do audiofilskich pomruków tym bardziej z taką mocą.

Druga sprawa jest taka posłuchaj go w większym pokoju (salonie) ze 30m2 tylko wytłumionym to zobaczysz niskie zejście bo mam wrażenie że jeszcze nie słyszałeś niskiego gdy bas już tylko czuć a nie słychać.

Pozdrawiam Tomek

Skomentuj

Panowie tutaj muszę troszkę stanąć w obronie kolegi...
                  Jedna kwestia jest pewna w duzym pokoju nie zagra nie ma szans beda tylko wibracje i tyle z basu, moze w niektorych miejscach ale tez znikomy. Natomiast jesli chodzi o male pokoje rzedu 10 m kw to jest juz co innego. Sam mam Sonic'a 15 w 8 m kw (tak dobrze czytacie w 8 ) Buda 100l@30hz do tego mostek holtonow trafo 2,5 kVa czyli ok 1,5 kW rms'u i na brak zejscia nie narzekam. Oczywiscie sa glosniki ktore dynamika 3 razy go przeskoczą ale pomruki gdzie trzeba troszke powietrza przepompowac to juz inna bajka.

Skomentuj

Zamieszczone przez bmxmen
                    Chcialbym uslyszec jaki wedlug was bas jest basem niskim
                    mniej więcej taki:
                    ->|................................|<-
                    bo taki :
                    ->| ...............|<-
                    to już średnio niski, a taki:
                    ->| .... |<-
                    to lepiej nie pytać :lol:

Skomentuj

Witam. No to jak wytlumaczysz ze magme stosuja w subie domowym co kosztuje od 9tys zwyz i juz wygral wiele nagrod jesli chodzi o jakosc basu. W tym sek ze slyszalem nizsze zejscie, ale wlasnie w skrzyni dziwnie strojonej. Moze sie myle ale slyszalem wlasnie ze jelsi jest maly pokoj to zeby byl niski bas to sie bardzo nisko stroi skrzynie.Nie powiem juz teraz jest bardzo niski, porownujac z org suber cerwin vega CLS-15S to magma duzo nizej schodzi, a porownujac z paradigm ps-1000 to minimalnie nizej schodzi paradigm, ale z duzo mniejsza moca. Wiec bynajmniej wydaje mi sie ze przy duzym glosniku w malym pomieszczeniu mozna uzyskac niski bas poprzez nizsze strojenie skrzyni, a cisnienie i tak bedzie wystarczalne nawet dla wybrednych, a co wazne napewno taka 15 wytworzy niskie zejscie z wieksza sila niz mniejszy glosnik. Dlugo w tej dziedzinie nie siedze ale juz slyszalem jedna konstrukcje gdzie bas byl naprawde niesamowity, nawet taki paradigm sie chowal, chociaz znowu bas byl nie az tak mocny. Chcialbym osiagnoc to samo ale z wieksza moca. Podobno bardzo dobrze gra magma 15 z tzw slaps.

Skomentuj

Nt tego jak to zabrzmi mozna powiedziec - bedzie jedno wielkie buczenie.. Serio w 10m2 jak wezmiesz 12" dobre to juz bedziesz mogl przy** tak ze ci bedzie dosc. Nawet 10" nie wypadloby zle np taki SLS10 dobrze wysterowany.

Skomentuj

Szymool, nie bardzo rozumiem fragmentu w którym piszesz że stajesz w obronie kolegi skoro napędzasz 15 cali konkretnym wzmacniaczem, a nie czymś co nadaje się dla 10 calowego głośnika i to też nie każdego.
                          Choć z drugiej strony jestem ciekaw co to za holtony z których wyciągasz te 1.5kW i jakie te 2.5kW trafo ma napięcia, bo moc to akurat mniej ważna jest.

Ten głośnik zasadniczo dynamiki nie ma bo nie do tego on służy, to typowy dBdragowiec który ma przy ogromnej mocy którą musi wytrzymać osiągać jak największe amplitudy (tak w dużym skrócie).
                          Słuchanie czegoś takiego w 8mkw to też na pewno nic czym można się chwalić, bo ze słuchaniem to akurat ma mało wspólnego, co innego gdy ktoś lubi spadające obrazki , zsuwające się zawartości półek, trzeszczące drzwi i okna oraz dzwoniących sąsiadów (bo jak sądze takie rozmiary pomieszczeń to tylko w bloku), nie wiem jak w towarzystwie tych wszystkich dźwięków można czegokolwiek słuchać.
                          Jaki będzie następny krok ? Słuchanie tego suba w kiblu ?

[ Dodano: 2009-04-27, 20:47 ]
                          Zamieszczone przez n_omyzs
                          Nt tego jak to zabrzmi mozna powiedziec - bedzie jedno wielkie buczenie.. Serio w 10m2 jak wezmiesz 12" dobre to juz bedziesz mogl przy** tak ze ci bedzie dosc. Nawet 10" nie wypadloby zle np taki SLS10 dobrze wysterowany.
                          w takich pomieszczeniach to słuchać da się 8-10 cali, 12 to już za dużo, takimi głośnikami to napędzam salony znajomych i to takie 30 mkw w zwyż , wtedy taki głośnik może zagrać w pełnej krasie.

No to jak wytlumaczysz ze magme stosuja w subie domowym co kosztuje od 9tys zwyz i juz wygral wiele nagrod jesli chodzi o jakosc basu.
                          muszę Cię zmartwić bo na działce mam kolumny z głośnikiem który stosują w kolumnach za chyba 15 tys. zł i napędzają mi one podwórko, jak TO wytłumaczysz ?
                          Dla mnie fakt ile co kosztuje jest bez znaczenia, ważne jest jak coś gra.
                          Zresztą - tam też tą magmę 200w napędzali ?

W tym sek ze slyszalem nizsze zejscie, ale wlasnie w skrzyni dziwnie strojonej.
                          sęk w tym że to że się zdaje że bas jest niższy zwykle ma niewiele wspólnego z rzeczywistym zejściem , dlatego ważną sferą akustyki jest psychoakustyka.

Moze sie myle ale slyszalem wlasnie ze jelsi jest maly pokoj to zeby byl niski bas to sie bardzo nisko stroi skrzynie.
                          nie ma takich uniwersalnych schematów.

Moze sie myle ale slyszalem wlasnie ze jelsi jest maly pokoj to zeby byl niski bas to sie bardzo nisko stroi skrzynie.Nie powiem juz teraz jest bardzo niski, porownujac z org suber cerwin vega CLS-15S to magma duzo nizej schodzi, a porownujac z paradigm ps-1000 to minimalnie nizej schodzi paradigm, ale z duzo mniejsza moca.
                          i słuchałeś tego wszystkiego w tych 10mkw ?
                          Może napiszesz coś wiecej o warunkach pomiaru ?

Wiec bynajmniej wydaje mi sie ze przy duzym glosniku w malym pomieszczeniu mozna uzyskac niski bas poprzez nizsze strojenie skrzyni, a cisnienie i tak bedzie wystarczalne nawet dla wybrednych, a co wazne napewno taka 15 wytworzy niskie zejscie z wieksza sila niz mniejszy glosnik. Dlugo w tej dziedzinie nie siedze ale juz slyszalem jedna konstrukcje gdzie bas byl naprawde niesamowity, nawet taki paradigm sie chowal, chociaz znowu bas byl nie az tak mocny. Chcialbym osiagnoc to samo ale z wieksza moca. Podobno bardzo dobrze gra magma 15 z tzw slaps.
                          nie no - tu się z Tobą zgadzam w 100%, dlaczego ? Może wytłumaczy Ci to definicja słowa bynajmniej którego chyba nie do końca znaczenie znasz:
                          Zamieszczone przez Słownik Języka Polskiego PWN
                          bynajmniej Ťwcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z następującą partykułą nie)ť

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                            A słyszałeś taka 15 dobrze wysterowaną ? Chyba nie... Nie ma mowy o buczeniu czy innych nieprzyjemnych sprawach.

Takero - jesli chodzi o ta moja obrone to chodzi mi oto ze taka 15 jest w stanie zagrac wg oczekiwan konstruktora w takiej malej kubaturze.
                            Holtony to zwykla przerobiona wersja ze zmienionym rezystorem (jak radzil Irek) i dolozonymi 4 parami tranow koncowych (czyli kazdy po 8 par) trafo 2 x 55 czyli +/- 73- 75 v na wyjsciu.
                            Co do sluchania tego u mnie to wlasnie sie mylisz bo da rade sluchac cicho np wieczorami. Co do wibracji nie mam rowniez problemow z tym jak i z dzwoniacymi oknami i drgajacymi drzwiami
                            Takie jest przekonanie ze przy tami glosniku musi wszystko latac skakac i niewiadomo co robic jesli nie wierzycie zapraszam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Szymool
                              Holtony to zwykla przerobiona wersja ze zmienionym rezystorem (jak radzil Irek) i dolozonymi 4 parami tranow koncowych (czyli kazdy po 8 par) trafo 2 x 55 czyli +/- 73- 75 v na wyjsciu.
                              rozumiem że gra to przy 1R ?

Co do sluchania tego u mnie to wlasnie sie mylisz bo da rade sluchac cicho np wieczorami. Co do wibracji nie mam rowniez problemow z tym jak i z dzwoniacymi oknami i drgajacymi drzwiami
                              nie no , jak wyciągniesz wtyczkę z gniazdka to rzeczywiście, takich efektów nie ma, albo jak mieszkasz w bunkrze , ew w kiblu gdzie nie ma nic w środku, na zewnątrz też nie , żę o drzwiach nie wspomnę
                              Nie oszukujmy się , fajnie jest się pobawić 15' w 8mkw , popatrzeć jak szklanki w mieszkaniu sąsiadki 3 mieszkania i 5 pięter dalej latają , można się pochwalić kolegom, na dziewczynie wrażenie zrobić, ale nie wiele poza tym.
                              Nie wiem jakiej muzy na tym słuchasz i nie do końca jestem przekonany czy chcę wiedzieć

[ Dodano: 2009-04-27, 20:58 ]
                              A słyszałeś taka 15 dobrze wysterowaną ? Chyba nie... Nie ma mowy o buczeniu czy innych nieprzyjemnych sprawach.
                              ja słyszałem i prawdą jest co mówisz, jednak nie jeśli mówimy o sonicu w 8mkw ;]

Skomentuj

witam,porownywalem org subwoofery z wlasnymi konstrukacjami i mozecie wierzyc lub nie ale 20hz w 8mk2 to nie problem, tylko zejscie kosztem glosnosci.A taka 15 w malym pomieszczeniu to zejscie i glosnosc. Tak mieszkam w bloku ale nie mam problemu z sasiadami. Narazie mu daje 200-300 wat ,ale niebawem sie to zmieni. A jak wytluamczysz liczne nagrody dla suba supernova?Zeby miec pelne pasmo w takim pokoju t ofakt starczy nawet 10,ale co wtedy jak ktos chce chociaz na chwile miec glosniej niz zwykle ? nic bo taka 10 nie ruszy za mocno pokojem, wiec pozostaje nie dostyt, a lepiej jednak miec zapas niz na styk.

Skomentuj

Takero - nie, nie gra przy 1ohm tylko glosnik jest spiety w 4 ohm czyli kazda koncowka gra przy 2 ohm co nam daje mostek na 4 ohm :)

Co do gry szklanki drgaja owszem ale w kuchni ja w swoim pokoju takowych nie posiadam tak samo drzwi sa dookola oklejone uszczelka do okien co sprawia ze drgaja ale "nieslyszalnie" poza tym Takero bez przesady nie uwazasz chyba ze non stop dusze w niego ile fabryka dala ... Jak trzeba to sie dolozy do pieca... Poza tym moze Ty probujesz zrobic wrazenie na dziewczynie swoim sprzetem grajacym natomiast ja robie to w inny sposob ale to nie temat w tym dziale :lol:

Jesli chodzi o muze to glownie score'y z filmow ew hh tez ale nie ukrywam ze zdarza mi sie sluchac szybszych rytmow i nie narzekam chociaz tak jak napisalem wczesniej dynamika nie powala
                                  Pzdr

Skomentuj

Jedna kwestia jest pewna w duzym pokoju nie zagra nie ma szans beda tylko wibracje i tyle z basu, moze w niektorych miejscach ale tez znikomy. Natomiast jesli chodzi o male pokoje rzedu 10 m kw to jest juz co innego. Sam mam Sonic'a 15 w 8 m kw (tak dobrze czytacie w 8
                                    Nie wiem dlaczego może to dziwny zbieg okoliczności ale jak na razie ze wszystkimi subami którymi się bawiłem było dokładnie odwrotnie ,mały pokoik bas niezbyt niski lekko dudniący chowający się gdzieś po rogach ,wieczny kłopot z ustawieniem dopiero po przeniesieniu do większego pokoju głośniki pokazywały na co je stać i do czego zostały stwożone i uwierz,i że to nie były same alpierdu i magnaty miałem też EQ DBX15 i wiem że firma jest solidna i robi to co najlepiej potrafi ale prosty MDS 12 czy XAW 310 a o TIW 250sx już nie wspominająć wszystkie poniżej 700zł a jakością i dynamiką zżerały 2x droższe konstrukcje CA. Po prostu ja za cene Magmy wolał bym kupić Focala Utopię i wtedy bym wiedział co oznacza dzwięk najwyższej klasy i nie kosztował by 9kzł bo za 1000zł można dostać na Allegro.

Skomentuj

bmxmen, jeśli dla Ciebie 15' w 8mkw to tak w sam raz to za bardzo nie ma o czym dyskutować , powstrzymam się od dalszego komentarza.

porownywalem org subwoofery z wlasnymi konstrukacjami
                                      no to się pytam - jak ? w muzyce ? z generatorami ?

Co do reszty to już pisałem , widocznie niezbyt dokładnie czytasz moje posty.

Co do gry szklanki drgaja owszem ale w kuchni ja w swoim pokoju takowych nie posiadam tak samo drzwi sa dookola oklejone uszczelka do okien co sprawia ze drgaja ale "nieslyszalnie" poza tym Takero bez przesady nie uwazasz chyba ze non stop dusze w niego ile fabryka dala ... Jak trzeba to sie dolozy do pieca...
                                      mówiłem się zdaje się coś o bunkrze ?

Poza tym moze Ty probujesz zrobic wrazenie na dziewczynie swoim sprzetem grajacym natomiast ja robie to w inny sposob ale to nie temat w tym dziale :lol:
                                      napisałem wyraźnie że można , a nie że jak tak robię , to jak z samochodami, ja nie muszę sobie penisa głośnikiem przedłużać , jakkolwiek abstrakcyjnie to brzmi

zdarza mi sie sluchac szybszych rytmow i nie narzekam chociaz tak jak napisalem wczesniej dynamika nie powala
                                      pobaw się kiedyś jakimś innym 15' nawet w tej samej budzie

[ Dodano: 2009-04-27, 21:21 ]
                                      toma085, dokładnie, głośnik potrzebuje metrów by rozwinąć skrzydła, a ciągłe brnięcie w coraz większy kaliber nie rozwiązuje problemu...

Skomentuj

Panowie nie mowie ze nie macie racji bo macie tak jak i wieksze doswiadczenie ode mnie ale... w moim przypadku pokoj 30 m kw i tak tak pisal kolega bas jedynie w rogach i do tylko dwoch a srodku zero basu tylko jeden wielki poploch w pokoju . a w moim malym i mocny i niski ...
                                        Pozostawie jeszcze kwestia akustyki pomieszczen ... ja mam bardzo niesymetryczny pokoj i moze to bierze sie z tego 4,4 dlugosci 1,85 szerokosci i 3,2 wysoki.... i silnie wytlumiony a nie jakis bunkier Takero :razz:
                                        Co do robienia wrazenia temat ten zostawmy w spokoju :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X