Witam. Zacznę od tego że się przedstawie, mam na imie Kamil ,jestem z Żor. Z sprzetam mam już troche do czynienia z racji ze brat skladal suby od dluzszego czasu. Miejsce odsluchu to pokoj 10m2. Na początku mialem głośnik niskotonowy 38cm earthquake br1570 który według zaleceń programu i rad powinien zagrać dobrze w skrzyni 120L Br strojona na 30hz, grało to no nie za dobrze, nie było za dobrego zejścia i ogólna głosność była słaba. Dla testów zbudowałem skrzynie 200l z br szczelinowym o długości 100cm(byl w ksztalcie litery L i miał szpare na całej długości 4cm,a szerokość jakos 42cm. W takiej obudowie był naprawdę niski bas i dość duże cisnienie, głosnik mial Fs na poziomie 28hz, a strojenie obudowy wyszło jakoś 18hz. Przejdzmy do tematu, mam głosnik earthquake magma 15, zbudowałem skrzynie 120l z br szczelinowym o wymiarach 3cm szpara, 40 szeroki ,długi 33cm,czyli strojenie 30hz. Po pierwszym teście wywnioskowałem ze napewno jest duże cisnienie, ale nie ma tej głębi jaką bym chciał uzyskać, wypełniłem ją watą co polepszylo efekt i według basboxa dało strojenie kolumny 28hz. Lecz wydaje mi się że ten głośnik potrafi dużo wiecej, wiec myśle czy by nie zestroić skrzyni do 21hz, dlugość wylotu to 60cm,co da strojenie na 23hz,a po mocnym wypelnieniu wata strojenie do 21hz,mniejszy group delay,ale niestety gorsza wytrzymalosc mocowa, co na pierwszy rzut oka niby nie jest madre bo się podobno nie stroi suba niżej niż FS głosnika, w tym wypadku Fs to 26hz. Ale już dwa razy się przekonałem ze warto stroić poniżej fs głośnika. A dlaczego?Wedlug programu basbox w okolicach 20hz 50hz group delay wychodzi lepiej niż przy strojeniu na 30hz bo jest widocznie opóźnienie ,wieksze opóźnienie jest dopiero po 20hz,co i tak według mnie jest lepszym rozwiązaniem bo i tak mało kto słucha cały czas 20hz i nizej. Wada niestety jest lekki spadek wytrzymałości mocowej głośnika co podobno może nie byc dobre dla jego kontroli, ale czy przy dobrej klasy głośniku będzie się to rzucać w ucho ?bo mi się wydaje że nie ,bo na tym br1570 az tak źle nie było, a głośnik dużo gorszy. Niby delikatnie spada ciśnienie przy tak niskim strojeniu ,ale jesli sie dysponuje pokojem 10m2 to napęwno cisnienie bedzie wystarczajace:)(tylko niech mi nikt nie pisze ze za mały pokój dla 15' i w nim nie uslyszę jak nisko schodzi, ale z tego co zauwazylem na dwóch subach ,strojenie ponizej fs głosnika jest w takim pomieszczeniu dobrym rozwiazaniem. Brat ma skrzynie br hmm kolo 100l ,wylot szczelinowy kolo 80cm, czyli strojenie okolo 20hz,a bas był wspaniały ,niski, chociaz nie bylo za dużego ciśnienia. Ale to był głośnik magnata 30cm,tani a zadziwiajaco potrafil zagrać. Głośnik jaki posiadam to earthquake magma 15, a chwilowo go napedzam holtonem 400, glośnik jest spiety w 6,4 ohm dzieki czemu wzmacniacz daje mu 250-max 300 wat(a kop i tak jest bardzo mocny, lecz i tak bede robil mocniejszy wzmak) Oto dane głosnika:
1500 Watts Max
# FS=26Hz
# Qms = 3.5313
# Qes = 0.4603
# Qts = 0.4072
# VAS = 6,25Ft3 Tego nie jestem pewien
# Xmax = 0.5" tego nie jestem pewien bo pisza ze ma nawet 1 cal skoku, co przy takiej gumie jest bardziej prawdomowne niz 0.5cala.
# 85dB 1W/1M
# Revc = 6.78
# Levc = 6.3mH @ (1 kHz)
# 3" Dual Voice coil(2x3.2-ohms)
Co wy o tym myślicie? Czy ktoś już tego próbował? Pozdrawiam i proszę o podzielenie się swoją wiedza.
1500 Watts Max
# FS=26Hz
# Qms = 3.5313
# Qes = 0.4603
# Qts = 0.4072
# VAS = 6,25Ft3 Tego nie jestem pewien
# Xmax = 0.5" tego nie jestem pewien bo pisza ze ma nawet 1 cal skoku, co przy takiej gumie jest bardziej prawdomowne niz 0.5cala.
# 85dB 1W/1M
# Revc = 6.78
# Levc = 6.3mH @ (1 kHz)
# 3" Dual Voice coil(2x3.2-ohms)
Co wy o tym myślicie? Czy ktoś już tego próbował? Pozdrawiam i proszę o podzielenie się swoją wiedza.
Skomentuj