Testuje glownie muzyka, ewentualnie jakies testy bas. Niby na ucho ale przeciez slychac kiedy co nizej schodzi i jak gra ,chociaz kazdy ma inne upodobania. Ja sie nie chwale w taki sposob ze zapraszam kolegow i patrzcie jak zatrzesie mieszkaniem ,poprostu lubie sile z dobrym zejsciem ,a przy takim 10' w takim pokoju to co najwyzej mozna miec zejscie ,bo o sile to zapomnij.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
strojenie subwoofera ponizej fs glosnika /earthquake magma
Collapse
X
-
Zamieszczone przez funiax1wizyta u laryngologa.
Zamieszczone przez takeronie znaczy że lubisz łupanie
Proponuje koledze bmxmen poczytac o akustyce pomieszczen mieszkalnych http://www.cinematic.pl/wiedza/akustyka.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SzymoolA słyszałeś taka 15 dobrze wysterowaną ? Chyba nie... Nie ma mowy o buczeniu czy innych nieprzyjemnych sprawach.
Buczenie to generalnie nizszy bas te twoje 20Hz czy ile tam bylo opisane bedzie odebrane jak buczenie niezaleznie od tego jak to wysterujesz.
A.. no i nt 10" ktorego nie poczujesz w takim pokoju.. mialem swojego czasu 2 suby na SLS10 u mnie pod wzmakiem moze 100W.. no i nie szlo wytrzymac cisnienia przy wiekszym odkrecenu wzmaka czego bart zreszta tez doswiadczyl to sie nie nadaje do sluchania to poprostu rozwala taki pokoj. Tonsilek 20/80 barta dobrze sie spisywal a to 8".
Jak chcesz to zrobisz i sub na 18" tylko powodzenia ze sluchaniem tego. Balbym sie wysterowac na max dobrego 12" w moich 8m2 do przesluchania choc jednej piosenki.. szanuje swoje uszy.
Skomentuj
-
Ja mam tez jakies 8m2 czy tam nawet 10m2 :) gra u mnie glosnik 8" ktory jest w zupelnosci wystarczajacy, jak dla mnie 15" glosnik w 8m2 to mala pomylka, bas potrzebuje przestrzeni, a sam klocek 200 litrowy w tak malym pokoju ehh :) chyba ze jest to stolik na telewizor :)) ale nie ryzykowal bym stawiajac na tym jakis TV :)
Ja teraz mam zamiar zmienic na cos gora 10" a nigdy w zyciu o 15" bym nawet nie pomyslal
Skomentuj
-
Kolega bmxmen chce po prostu, zrealizować odtwarzanie najniższych częstotliwości, tak jak w słuchawkach - na zasadzie pneumatycznego sprzężenia. Dlatego potrzebuje potwora - earthquake magma 15" i małej elektrowni. Normalnie, żeby najniższa fala dźwiekowa mogła się ukształtować, to najdłuższa przekątna pomieszczenia musi mieć długość 1/2 długości fali dźwiękowej, czyli np. przy 5m, usłyszymy bas 34 Hz. Do usłyszenia 20 Hz potrzeba przekątnej ok. 8,5 m - długość fali to 17,2 m. A i tak tylko w niektórych miejscach pomieszczenia będzie go słychać. Idea bmxmena, słuszna, jednak trudna do zrealizowania, niebezpieczna dla słuchającego i skutki uciążliwe dla otoczenia. Żeby ją zrealizować, trzeba by odizolować i uszczelnić maksymalnie pokój - oto jeden ze sposobów http://74.125.77.132/search?q=cache:...ient=firefox-a :wink:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bmxmenSprobujcie sami zrobic strojenie np 20hz w br gdzie jest wylot szczelinowy, sami uslyszycie co sie stanie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez n_omyzsKAPRINT napisał/a
Normalnie, żeby najniższa fala dźwiekowa mogła się ukształtować, to najdłuższa przekątna pomieszczenia musi mieć długość 1/2 długości fali dźwiękowej, czyli np. przy 5m, usłyszymy bas 34 Hz.
Skomentuj
-
Ciekawe co ma wspolnego PRZEKATNA z falami w pokoju. Rozumiem ze jesli bierzemy pod uwage PRZEKATNA tylko to ucho tez wstawimy w przekatnej pokoju czy cos w tym stylu. Moze ktos poda uzasadnienie naukowe tej watpliwej teorii ktora spotkalem w paru miejscach internetu i nigdzie nie byla sensownie wyjasniona.
Skomentuj
-
No a jesli sciagne kilka kawalkow gdzie pisze 20hz, wlaczam i slysze na kazdym mp3 nazwane 20hz(pisze nazwane zeby nagle ktos mi nie napisal ze to tylko pisze)puszczam na paradigm co ma 20hz din(nie wiem co to oznacza ale takie cos bylo w opisie)no i slychac bas,nawet przy malej glosnosci ?glosnik w paradigmie ps 1000 to 10' wlaczam na jakims 15 i slysze taksamo jak na paradigmie tylko z wieksza moca to co to jest nie bas? znieksztalcenia czy duden ?Moze i mam malo doswiadczenia ale napewno slysze kiedy jest niski bas. SPrawdze tak niskie strojenie 15 w 10mk2 i opowiem co sie stalo. Nawet teraz ta magma w 120 br 30hz bez problemu radzi sobie z 30hz. Ja naprawde nie mam pojecia czemu az tak sie kierujecie ta teoria, moza warto czasem cos zrobic poza teoria ,moze sie okaze calkiem inaczej.Aha i pamietajcie ze suba ma mw rogu,a slucham na drugim koncu pokoju, nie mam suba na srodku pokoju ,bo wtedy to jest pewne ze niskiego basu nie bedzie.
Skomentuj
Skomentuj