Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

strojenie subwoofera ponizej fs glosnika /earthquake magma

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeśli drzwi będą zajmować całą ścianę to tak :smile: w tej kwestii ktoś mądrzejszy by się mógł wypowiedzieć :razz:

Skomentuj

Jak są bardzo niskie częstotliwości to ja najczęściej czuje taki nacisk na bębenki w uszach, takie ciśnienie w uszach :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez Wallker
        Jeśli drzwi będą zajmować całą ścianę to tak :smile: w tej kwestii ktoś mądrzejszy by się mógł wypowiedzieć :razz:
        Tak, niech ktos madrzejszy wyprowadzi wzor na ta zaleznosc uwzgledniajac calkowanie drzwi bo przeciez moga miec przerozne krztalty. Pomieszczenie mozna zostawic w spokoju bo przeciez chodzi tylko o najwieksza przekatna

Skomentuj

Taki żarcik to był z mojej strony dziwna sprawa w ogóle, zacząłem grzebać w jakiejś książce co wydawało mi się, że kiedyś ja czytałem i jest tam napisane trochę o częstotliwości rez. pomieszczenia i jest tam takie zdanie... "Najmniejsze częstotliwości rezonansowe pomieszczenia zależą od rozmiarów i od kształtu geometrycznego pomieszczenia. Częstotliwość podstawowa(najmniejsza)zależy od największej odległości między dwiema przeciwległymi ścianami pomieszczenia..." czyli nie przekątna... :neutral: ale szukam dalej...mam jeszcze jedną książkę...
          Edit:JEST!!
          "Wartość najmniejszych częstotliwości odtwarzania sygnału zależy od długości największej przekątnej pokoju. Wymiar ten odpowiada bowiem długości półfali sygnału najmniejszej częstotliwości, jaka może być podtrzymana w danym pomieszczeniu(sygnały o mniejszych częstotliwościach nie mogą już być reprodukowane) {tu podany jest wzór i tabela z przykładami}
          Jak widać, stosowanie w ,małych pomieszczeniach mieszkalnych zespołów głośnikowych o małych wartościach częstotliwości granicznej dolnej nie jest niczym uzasadnione"
          Dla przykładu, biorąc pokój o pow. 10mkw(załóżmy, że jego wymiary to 2,5 x 4 m przy takiej standardowej wysokości 2,5m), obliczając szybko wychodzi przekątna ponad 5 metrów a to daję 30-parę Herców...
          Według poprzedniej książki "...w pomieszczeniach małych i o małej chłonności akustycznej, przy tonach niskich, gdy rezonanse są stosunkowo rzadko, występuje nierównomierność przenoszenia dźwięku(zjawisko dudnienia). Im jest pomieszczenie większe tym jest oczywiście lepiej". Tyle teoria...

Skomentuj

Zamieszczone przez bmxmen
            Sprobujcie sami zrobic strojenie np 20hz w br gdzie jest wylot szczelinowy, sami uslyszycie co sie stanie
            Widzę, że jesteś spragniowny poczuć całym ciałem te 20 Hz. Jedyny skuteczny sposób, to odwiedzić kościół z wielkimi organami o "piszczałkach" długości do 21 m i porównać z basem pneumatycznym w małym pokoju. Do tego w kościele powstają rezonanse w zakresie infradźwięków, które powodują dodatkowe niezapomniane wrażenia. (Tylko niektóre koncerty organowe napisane są na najniższe rejestry) :smile:
            Zamieszczone przez n_omyzs
            Ciekawe co ma wspolnego PRZEKATNA z falami w pokoju.
            Polecam rozdział " Rezonanse własne w pomieszczeiach zamkniętych, z podręcznika akustyki Altona Everesta. W skrócie chodzi oto, że najdłuższy wymiar pomieszczenia określa granicę częstotliwości, najniższego rezonansu osiowego, poniżej której nie występują już drgania własne pomieszczenia, a co za tym idzie dźwięk w tym zakresie nie będzie wzmacniany.
            Zamieszczone przez jamess8
            Jak są bardzo niskie częstotliwości to ja najczęściej czuje taki nacisk na bębenki w uszach, takie ciśnienie w uszach
            Efekty pneumatycznego basu i nie tylko, polegają również na właściwościach słuchu, polegającego na uzupełnianiu przez nasz mózg, brakującego tonu podstawowego, z wyższych harmonicznych tego tonu. Często wydaje nam się że słyszymy 20 Hz, a to tylko wyższe harmoniczne tego tonu - 40 Hz, 80 Hz, idt.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
              drgania własne pomieszczenia
              Moze sie tylko zle wyraziles ale nie brzmi to zbyt opytmistycznie

a co za tym idzie dźwięk w tym zakresie nie będzie wzmacniany
              najdłuższy wymiar pomieszczenia określa granicę częstotliwości
              Dobra napisales cos a ja sie teraz zapytam co to ma do rzeczy? Bo napisac kazdy moze. Jakis rozsadny dowod czy tylko dyskusja akademicka? Rezonans pomieszczenia wzmacnia mi bas w pokoju :)? No tak jesli na pomieszczenie sklada sie np dlugopis polozony przy subie to oczywiscie bedzie rezonowal i wzmacnial. A moze chodzi o rezonans moich scian? W sumie dosc stary budynek kto wie... Kurcze wspolczuje posiadaczom aut... tam bas nie wystapi - nie ma prawa... cholerna przekatna

Skomentuj

Zainteresowany "pneumatycznym basem" wpisałem te hasło w google i pierwsza strona to:

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/niskibas.php

"Rzeczywistość jest jednak inna. W małych pokojach można usłyszeć niski bas, zastosowanie skośnie biegnących ścian wcale nie eliminuje rezonansów pomieszczenia, a w określonych warunkach basowa pułapka może uwypuklić niektóre niskie częstotliwości."

Skomentuj

Nie no 20hz to byl tylko przyklad. Teraz skrzynia nisko schodzi, prawie jak paradigm ps 1000 ale slyszalem juz te co nizej schodza.Chcialbym uslyszec co jest dal was basem np 30hz i porownac z 30hz u mnie ,czy to bedzie ten sam bas.Bo pamietajmy to co pisza to jest tylko teoria, nie wiadomo kiedy to zostalo napisane i sprawdzone ,a juz wiele glosnikow wyszlo co przewyzsza technologicznie starsze przetworniki, na ktorych moze byly prowadzone owe ksiazkowe testy. Ktos ma czas, jakis wielki wmiare dobry glosnik to niech sprobuje i opisze co slyszy, ktos kto sie napewno zna.

Skomentuj

Dobra napisales cos a ja sie teraz zapytam co to ma do rzeczy?
                    Rezonans w br. też występuje i jest wręcz pożądany. Nie czytasz uważnie postów. To na pewno nie jest akademicka dyskusja, bo część dyskutantów ufa tylko swoim wrażeniom słuchowym, bardzo zwodnym.
                    Bo pamietajmy to co pisza to jest tylko teoria, nie wiadomo kiedy to zostalo napisane i sprawdzone ,a juz wiele glosnikow wyszlo co przewyzsza technologicznie starsze przetworniki, na ktorych moze byly prowadzone owe ksiazkowe testy.
                    Książka Podręcznik akustyki Everesta wydanie IV z 2009 r. Nie negował bym pochopnie, bez czytania, osiągnięć tego naukowca.

Skomentuj

.Chcialbym uslyszec co jest dal was basem np 30hz i porownac z 30hz u mnie ,czy to bedzie ten sam bas.Bo pamietajmy to co pisza to jest tylko teoria, nie wiadomo kiedy to zostalo napisane i sprawdzone ,a juz wiele glosnikow wyszlo co przewyzsza technologicznie starsze przetworniki, na ktorych moze byly prowadzone owe ksiazkowe testy.
                      poznasz kiedyś licealny poziom fizyki to przekonasz się że akurat fizyka klasyczna na której opiera się to o czym piszemy nie zmieniła się od ho ho ho.
                      Cała zawiłość sprawy polega na tym że nie opiera się ona na jednym zjawisku, na którym i nad tylko którym skupia się większośc ludzi.
                      Myślę że powinieneś zacząć od sięgnięcia po książkę od fizyki starszego brata np.

Skomentuj

KAPRINT, gadasz zeby gadac. Co ma wspolnego rezonans pomieszczenia z rezonansami wystepujacymi w obudowie BR?

Skomentuj

Co ma wspolnego rezonans pomieszczenia z rezonansami wystepujacymi w obudowie BR?
                          Słowo rezonans.

Skomentuj

Rezonans pomieszczenia wzmacnia mi bas w pokoju :) ?
                            Musisz się trochę douczyć w zagadnieniach dot. akustyki w pomieszczeniach. W pomieszczeniach występują trzy rodzaje rezonansów powstających przy emisji dźwięków - Osiowe, styczne i skośne. W zależności od rozmiarów pom. można, przykładowo wyliczyć ciąg rezonansów w zakresie od niskiego do wyższego basu. I tak np w pom. 12m2 w zakresie od 45 do 250 Hz istnieje 11 rezonansów osiowych 26 stycznych i 21 skośnych. Rezonanse znajdujące się blisko siebie będą powodowały wzmocnienie, jeżeli są w fazie, lub tłumienie jeżeli w przeciwfazie.
                            KAPRINT, gadasz zeby gadac. Co ma wspolnego rezonans pomieszczenia z rezonansami wystepujacymi w obudowie BR?
                            Tak ja napisał pegelmesser - rezonanas, bez którego nie było by wzmacniania pewnych częstotoliwości. Naprawdę polecam lekturę Everesta, lub podobną, wiele wyjaśnia. Jak będę miał trochę więcej czasu to ją zeskanuje i chętnym powysyłam na maila - aż 660 stron :cry:

Skomentuj

Musisz się trochę douczyć w zagadnieniach dot. akustyki w pomieszczeniach. W pomieszczeniach występują trzy rodzaje rezonansów powstających przy emisji dźwięków - Osiowe, styczne i skośne. W zależności od rozmiarów pom. można, przykładowo wyliczyć ciąg rezonansów w zakresie od niskiego do wyższego basu. I tak np w pom. 12m2 w zakresie od 45 do 250 Hz istnieje 11 rezonansów osiowych 26 stycznych i 21 skośnych. Rezonanse znajdujące się blisko siebie będą powodowały wzmocnienie, jeżeli są w fazie, lub tłumienie jeżeli w przeciwfazie.
                              Tak, a teraz ustosunkuj sie do przykladu ktory podalem z drzwiami.

Skomentuj

Tak, a teraz ustosunkuj sie do przykladu ktory podalem z drzwiami.
                                Przy drzwiach o standardowych wymiarach i otwartej przestrzeni za drzwiami zniknie kilka rezonansów i nic poza tym - co spowoduje niewielkie osłabienie pewnych zakresów częstotliwości. W przypadku pomieszczenia za drzwiami, zamiast kilku starych rezonansów pojawi się kilka. może kilkanaście nowych, których część będzie o częstotliwości niższej od wcześniejszych. I pewnie, stojąc lub siedząc, gdzieś w okolicach drzwi, lub pod którąś ścianą, na przeciw drzwi, usłyszysz wzmocnienie najniższego basu w pewnym wąskim paśmie. Tak ja to widzę. Do sprawdzenia empirycznego, potrzebny jest odpowiedni sprzęt pomiarowy, którego nie mam i bazuję tylko na przemyśleniach wynikających z przeczytanych książek, eksperymentach ze sprzętem i dość dużym osłuchaniu.

Skomentuj

przewalone to maja ludzie sluchajacy na sluchawkach... tam to nawet pareset kilohercow jest nie do osiagniecia... :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                    przewalone to maja ludzie sluchajacy na sluchawkach... tam to nawet pareset kilohercow jest nie do osiagniecia... :lol:
                                    Przy słuchaniu na słuchawkach zachodzą inne (pneumatyczne) reakcje w kanale słuchowym, niż przy odsłuchu z głośników. Można usłyszeć nawet 16 Hz, na dobrych słuchawkach, ale ich już nie poczujesz całym ciałem.

Skomentuj

to czemu te pneumatyczne reakcje nie zachodza przy sluchaniu na glosnikach? ja w swoich 12m^2 slysze 30hz, a jak przyloze ucho do bassrelfexu to i nawet 25hz da sie wyslyszec. nijak sie to ma do teorii ze pzrekatna pokoju determinuje najnisza slyszalna czestotliwosc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                        to czemu te pneumatyczne reakcje nie zachodza przy sluchaniu na glosnikach? ja w swoich 12m^2 slysze 30hz, a jak przyloze ucho do bassrelfexu to i nawet 25hz da sie wyslyszec. nijak sie to ma do teorii ze pzrekatna pokoju determinuje najnisza slyszalna czestotliwosc.
                                        No właśnie przykładając ucho do br, zachodzą reakcje pneumatyczne z Twoim aparatem słuchu. Najdłuższa przekątna nie limituje odtwarzania częstotliwości, przypisanych określonej długości fali, tylko poniżej tej granicy, nie są już tewzmacniane te częstotliwości, poprzez opisywane wyżej rezonanse własne pomieszczenia, a co za tym idzie będą dużo gorzej słyszane. A jak wiadomo właściwości naszego słuchu są w tym zakresie nie najlepsze, w porównaniu do średniego i wyższego basu. Zatem, będzie dość znaczna różnica w odbiorze natężenia tych najniższych częstotliwości.
                                        Reakcje pneumatyczne mogą zachodzić przy słuchaniu na głośnikach, pod warunkiem dostarczenia wystarczająco dużej mocy i szczelności pomieszczenia.

Skomentuj

Zaczne od tego ze na jednej z tych madrych stron wyczytalem kiedys ze poniezej pewnego pasma nie ma rezonansow czyli wrecz bedzie lepsza jakosc najnizszego basu poniewaz unikniemy podbarwien. Same sprzeczonsci te teorie ; )

Dalej nie rozumiem dlaczego mielibysmy nie uslyszec basu poniezej pewnego zakresu! To ze nie bedzie rezonansu czy jak kto woli jego efektu podbicia to nie znaczy ze zniknie dzwiek zrodlowy. Co do przekatnej i jej roli w tym wszystkim to rezonans chyba z nia zwiazany fizycznie musialby wystepowac na niej wlasnie co robi z teorii bzdure... chyba nikt nie wklada ucha w przekatna pokoju do odsluchu akustyka pokoju jest o wiele bardziej skoplikowana i nie sa wazne jedynie rezonanse ale i odbicia, nakladanie sie odbitych fal oraz tlumienie pewnych czestotliwosci co doskonale obrazuje symulacja np w programiae CARA ktorym sie swego czasu bawilem. Jakos symulacja nie wykazala ze nie uslysze nizszego basu w 8m2.

Wiec?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X