Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AkustyK HD3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AkustyK HD3

Cześć

Planuje złożyć jakiś kit. Słucham rocka i popu, nie chce dodatkowego subwoofera, ale chcę czuć sprężysty dobrze kontrolowany bas. Mój typ padł na Akustyk HD3 ( Link do HD3 ), ponieważ ma spory głośnik niskotonowy i myślę, że kolumny będą grały z wykopem.

To oczywiście moje domniemania. Ponieważ nie mam doświadczenia w DIY, a chcę złożyć sobie dobrej jakości kolumny, które będą mi służyły przez lata proszę o opinie i porady co do mojego wyboru. Dotychczas miałem okazję słuchać muzyki na AA Hyperion III s, jaka różnica będzie miedzy nim a HD3? Który zestaw lepszy waszym zdaniem?

Tutaj też jest dobry zestaw i wyjdzie taniej http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm

Ale czy zagra lepiej to już chyba tylko kwestia gustu, po głośniki są raczej na podobnej półce jakościowej.

Skomentuj

nie wiem jak ten duzy hds ...ale jesli chodzi o hds180 to mialem go w hx18 mam teraz ca18rnx oraz er18rnx ... i seasy maja spooro wiekszy wykop 20l dla hdsa to jak na moj gust absolutny max...a ca18rnx gra w nim jak by to bylo dla niego "pikuś" mam go teraz w 24l i dalej nic nie przeciaga nie muli tylko zwiekszyla się "głębia" basiku ...

bez zastanowienia robilbym projekt treolsa na seasach ...

Skomentuj

Wolałbym stojące smukłe kolumny. Można te klasyki zaaplikować do innej budy?

Skomentuj

Było to już przerabiane wiele razy: owszem można ale zmieni się brzmienie, przesunięcie wysoko i średniotonowych głośników zmieni charakterystyki, a przedłużenie obudowy - aby powstała kolumna wolnostojąca zmieni charakterystykę w zakresie niskich tonów o czym pisze autor (bo podział jest dość wysoki dla basu 500Hz co jest akuratnie dobrane do takich wymiarów czoła obudowy i umiejscowienia głośnika basowego), wszystko jest policzone i dobrane do takiej obudowy, która powinna stać na wąskich podstawkach, wtedy będzie grało optymalnie

oczywiście mimo wszystko można zastosować te głośniki do dowolnej obudowy ale trzeba będzie zaprojektować nową zwrotnicę

jak dla mnie właśnie największą wadą tej konstrukcji -jest ten fatalny koncept obudowy, która jest nijaka i do niczego nie pasuje, nie jest ani kolumną podłogową ani zgrabnym monitorem...

Skomentuj

Zamieszczone przez mozart
            oczywiście mimo wszystko można zastosować te głośniki do dowolnej obudowy ale trzeba będzie zaprojektować nową zwrotnicę
            ale zeby ciebie nie straszyc - i tak tych roznic bys nie uslyszal :P

osobiscie bym rowniez robil 3 drogi na SEASach. z jednego glownego powodu - wyspecjalizowany glosnik sredniotonowy!
            peerlessy to 2 woofery. a z doswiadczenia juz wiem ze to nie zagra najlepiej :???:

Skomentuj

Wiem, że to głupie, ale wygląd też ma dla mnie znaczenie. Te klasyki przypominają mi moje stare altusy - wychowałem się na nich

Im więcej czytam, tym coraz głupszy jestem. Chciałem już gkolumny na revelatorach, ale doszedłem do wniosku, że za bardzo będzie słychać słabsze nagrania - no i sprzet do nich kosmiczny trzeba ... Odpuściłem

Teraz chciałem HD3...

Chodzi mi jeszcze po głowie HN3

I mam jeszcze opcję skopiowania HyperionówIIIs, ma znajomy i już nawet otwieraliśmy je. Tylko zwrotnicy bym chyba nie skopiował (nie znam się totalnie na elektronice) Z drugiej strony w tych hyperionach też mi coś nie leży.. Potrafią zachwycić średnicą, wysokimi, zaskoczyć nieoczekiwanym basem itd... Albo ja jestem dziwny albo nie potrafię docenić audifilskich kolumn.... Wychowałem się na altusach i dochodzę do wniosku, że jestem przeciwnieństwem audiofila... Chciałbym kolumny grające z wykopem, ale żeby ładnie grały średnicą, tworzyły przestrzeń i znikały z pokoju. Większość kolumn audiofilskich to pięknie grające kolumny ale średnicą i górą....brakuje im dołu, ja bym chciał jeszcze dół mieć... Chyba mi w Erze dogodzą.... Jeżeli macie jakieś propozycje albo ulubione projekty na oku to z chęcią popatrze

Skomentuj

Nie ma problemów aby przerobić "3W" na konstrukcję wolno stojącą bez większych zmian w zwrotnicy, wystarczy aby woofer i średniak były blisko siebie jak tu :arrow: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14348
                ja również mam seasy http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15271&start=0 i jestem szczerze zadowolony.

Skomentuj

Fotofil, te seasy to jeszcze tania seria - basem powinno zagrac :P
                  peerlessy basem tez przywala... ale wg mnie srednice moga miec slaba
                  to moze 2.1 jak chcesz duzo basu?

Skomentuj

Fotofil, nie zastanawiaj sie, bierz 3-way classic Troelsa, słuchałem mniejszych HDSów i wrażenia nie zrobiły, sam mam lekko zmodyfikowane 3W Troelsa i jest to po prostu cudo. Mowię Ci, nie pożałujesz.

Skomentuj

Przekonaliście mnie :) biorę Seasy Jeszcze poszukam waszych podobnych konstrukcji i postaram się coś ściągnąć Robić jakąś symulację Winisdem ? Aha i czy w Polinku dostanę ten komplet Seasów bo widziałem, że są dystrybutorem, ale na stronie nie widać tych głośników.... Aha i ostatnie co ze zwrotką? Wiem że jej budowa zależy od konstrukcji obudowy i rozłożenia głośników i umiejscowienia tunelu BR. Czy dam radę złożyć ją sam? (widziałem wasze zwrotnice, nie są jakoś szczególnie napakowane elementami, może bym spróbował sam?) Lutowałem kiedyś kabelki, ale na elektronice nie znam się zupełnie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Fotofil
                        Robić jakąś symulację Winisdem ?
                        po co?
                        pobawic sie mozesz. ale zastosuj zalecana pojemnosc przez autora projektu (nie musisz znac jezyka - szukaj cyferek :P )

Aha i czy w Polinku dostanę ten komplet Seasów bo widziałem, że są dystrybutorem, ale na stronie nie widać tych głośników.... Aha i ostatnie co ze zwrotką?
                        jak chcesz szybko to wyslij link do projektu do polinka - zrobia zwrotnice i wysla wszystko
                        jak chcesz taniej to zrob ja sam

Wiem że jej budowa zależy od konstrukcji obudowy i rozłożenia głośników i umiejscowienia tunelu BR. Czy dam radę złożyć ją sam
                        schemat zwrotnicy jest taki sam jak na stronie autora - nic nie zmieniasz. mozesz to zlozyc dowolnie - rowniez na "pajaka"

Skomentuj

Ok czyli zwrotka oryginalna zlecę ją w polinku. Został jeszcze temat obudowy. Jaką konstrukcje dać i rozkład głośników. Chciałbym klasyczną prostą obudowę, jak najmniejszą z tunelem br z przodu. Jak to podzielić w środku? robić osobne przegrody? Odzielne czy ażurowe?

Skomentuj

Jaką konstrukcje dać i rozkład głośników. Chciałbym klasyczną prostą obudowę, jak najmniejszą z tunelem br z przodu. Jak to podzielić w środku? robić osobne przegrody? Odzielne czy ażurowe?
                            rozmieszczenie glosnikow takie samo jak w oryginale. obudowe sobie zmien

sredniak w osobnej komorze. reszta moze byc razem. ozebrowania zalecane - usztywnisz obudowe

Skomentuj

No i wkońcu wziełem się za kolumny troelsa, które mi poleciliście. W drodze są już płyty MDF docięte i pofrezowane, zwrotnica, tunele br, gąbki, wełna owcza i fornir dębinka :) Brakuje najważniejszego Głośników :) Już nie mogę się doczekać kiedy wszystko skompletuje i złoże je :) Zaraziliście mnie składaniem kolumn;p heheh

Mam kilka pytań.

1) Będę zamawiał śruby imbusowe z nakrętkami pazurkowymi i nie wiem jakie zamówić M4 czy M5 ?Jeżeli dobrze odczytałęm rysunek techniczny głośników to bas i mid mają otwory pod M5 a tweeter coś pomiędzy M5 a M4 . Pod mid i bas wziąć M5 a pod tweeter M4 ? Czy wszystkie M5?

2) Na co kleić fornir ? Kupiłem dębinę naturalną. Niepofalowana.

3) Czy ma ktoś z was doświadczenie z kładzeniem politury na fornir? Nie chcę lakieru i chciałbym położyć szelak. Z tego co widziałem to na allegro sprzedają szelak, który trzeba rozpuszczać w spirycie. Przeglądając stronę troelsa widziałem że ktoś zrobił kolumny wzorowane na Sonus Faber i właśnie położył szelaki nawet ładnie mu to wuszło. A tu fotka do tego szelaku ze strony troelsa Gdzie można coś takiego kupić? Wolałbym gotowy szelak. Ogólnie piszcie wszystko o doświadczeniach z politurą szelakową.

Skomentuj

http://www.troelsgravesen.dk/PMS.htm
                                Tu masz jeszcze wersje z innym średniakiem (większym) i inną obudową :)

Skomentuj

jeżeli nie jesteś pewien co do śrub zamów x2.
                                  Co prawda jest to dodatkowy wydatek ( rzędu 3 piw :) ) ale lepiej tak niż potem dla jednej głupiej śruby zamawiać jeszcze raz co potem wyjdzie wydatek rzędu 0,5 rzołądkowej :P (przesyłka + głupia śruba). Ja mam takie podejscie.

Fornir tylko i wyłącznie na Henkel Moment. Kleiłem i wszystko ładnie trzyma, kładzie się fornir jak masło.

Skomentuj

Czy ma ktoś z was doświadczenie z kładzeniem politury na fornir? Nie chcę lakieru i chciałbym położyć szelak. Z tego co widziałem to na allegro sprzedają szelak, który trzeba rozpuszczać w spirycie. Przeglądając stronę troelsa widziałem że ktoś zrobił kolumny wzorowane na Sonus Faber i właśnie położył szelaki nawet ładnie mu to wuszło. A tu fotka do tego szelaku ze strony troelsa
                                    Ja malowałem już szelakiem przy konserwacji starych mebli. W sumie to nie mój dział, ale pomagałem kolegom z pracowni konserwatorskiej.
                                    Szelak musi być rozpuszczony w bardzo czystym spirytusie, żeby się dobrze rozpuścił. Pewnie idzie kupić już rozrobiony. Efekt jest całkiem niezły.

Skomentuj

Pod mid i bas wziąć M5 a pod tweeter M4 ?
                                      tak

2) Na co kleić fornir ? Kupiłem dębinę naturalną. Niepofalowana.
                                      moment, butapren wikol, soudal....

Zamieszczone przez El_liero
                                      jeżeli nie jesteś pewien co do śrub zamów x2.
                                      Co prawda jest to dodatkowy wydatek ( rzędu 3 piw )
                                      gdzie wy kupujecie te sruby? :???: ja kupuje na miescie czernione + pazurki za ok 5zl na cala kolumne :P

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Pawle Koszalin a Wieluń to troche różnica w wielkości :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X