Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AkustyK HD3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Porównywałem z takimi Hyperionami jak na zdjęciu poniżej, tyle, że b-r ma z tyłu.

http://www.audioacademy.com.pl/popup.php?image_id=312

Pokój jest bez dywanu, gołe panele, jedna szafka z książkami, kanapa i fotel. Raczej mało zagracony :)

Zastanawiam się czy nie przerobić projektu - czyli wywalić niskotonowy i dać 18 cm i wsadzić to w podłogówki. Sam nie wiem już. Kombinowałem z milion razy z przeróżnym wytłumieniem, może elektronika by coś pomogła np. lampa? Mają ponoć mało basu....

[ Dodano: 2010-03-20, 22:50 ]
    Zamieszczone przez kondrax
    Fotofil, jak przeczytałem twój post to nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać.
    Nie słyszałem 3W troelsa ale to co napisałeś to ja nie wiem co to ma być.
    Zastosowałeś dwa głośniki nisko-średniotonowe o średnicy 22 cm co mają duże Sd(powierzchnie membrany), mają dobre zejście F3 i masz pretensje, że ci zestaw gra sporym basem i obsługuje niskie częstotliwości, przecież to jest proste jak drut, duże głośniki duży bas, małe głośniki mały bas, jak potrzeba mały to się monitory robi. Ludzie celowo budują 3W dla tego, że ma spory bas i duże głośniki.

Napisałeś, że zestaw gra bez głębi a 2 zdania wcześniej piszesz, że gra za głęboko.
    Płasko gra? Pewnie jesteś z tych co ma treble i bas na full w wzmacniaczu? Zaletą tego zestawu jest to że ma płaską charakterystykę.

Moje odczucia są takie, że zbudowałeś zestaw nie wiedząc czego oczekujesz i wybrałeś zły projekt.

Nie wiem gdzie ty widzisz dwa 22 cm niskotonowe głośniki w tym zestawie, nie wnikam. Gra płasko, tak jak grają małe monitory. Śmiej się i płacz jednocześnie skoro Ci to pomaga.

Skomentuj

W prawej kolumnie jeden 22cm i w lewej drugi 22cm razem sztuk 2
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

No dobrze para ma dwa :mrgreen: co nie zmienia faktu że basu jest za dużo, być może gołe panele plus małe zagracenie powodują że basu jest więcej. Tak czy inaczej będę myślał nad modyfikacją tego zestawu bądź doborem elektroniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Fotofil
          basu jest za dużo, być może gołe panele plus małe zagracenie powodują że basu jest więcej. Tak czy inaczej będę myślał nad modyfikacją tego zestawu bądź doborem elektroniki.
          Przede wszystkim musisz pomyśleć o położeniu grubej wykładziny lub dywanu. Pusty pokój z położonymi panelami to najgorsze z możliwych środowisko odsłuchowe. Co do modyfikacji kolumn to wypróbuj z zatkanym otworem i zmniejszonym litrażem do 21l. (wsadź do środka woreczki wypełnione np. wyprażonym w piekarniku piaskiem), powinno być lepiej. Odsuń też kolumny jak najdalej można od ścian.

Skomentuj

Elektronika na niewiele się zda, nie ma się co czarować. Chyba, że podepniesz to pod jakiś lichy wzmacniacz co nie pociągnie niskotonowego i basu ubędzie, ale to przecież bez sensu i nie tędy droga.

Tak ja myślałem po Twoim wpisie, od razu można było wywnioskować, że pokój umeblowany ... a raczej nie umeblowany.

Też mam u siebie w domu jeden tego typu pokój i w nim 3W Classic zupełnie nie gra. Po prostu jedno wielkie echo basu wszystko inne się zlewa i tyle z odsłuchu.
            Nie dziwię się, że jak wstawiłeś odpowiednie kolumny (czyli te AA) do odpowiedniego pokoju to wszystko zagrało tak jak należy. Gdy miałem SPH 165 KEP (głośnik 6,5") i też przeprowadzałem testy w tym "pustym" pokoju, bardzo mi się podobało, wszystko było na swoim miejscu, nie tak jak z 3W Classic.

Także trzeba było wcześniej trochę z głową podejść do tematu.

Na Twoim miejscu zainwestował bym w dywan i parę innych gratów, np. grube firany, jakieś obrazy, półki z książkami wtedy zagra taj jak powinno. Jak na razie to wsadziłeś te 3W classic jak do studni także nie ma się co dziwić, że nie gra. Jeśli nie chcesz w ten sposób zagracać pokoju, to może jakieś rozpraszacze, pochłaniacze itd.

Co do tej głębi itd to nie wiem trochę plączesz się w zeznaniach. Wątpię żebyś Ty mógł teraz jakąś głębie dostrzegać skoro po całym pokoju dudni Ci bas.
            Co do średniotonowego to może jeszcze nie wygrzany, chociaż mówisz, że naturalny przekaz, szczegółowy itd. Weź też pod uwagę, że płyta może być źle zrealizowana, MCA12 inaczej gra niż np. 6,5" czy 5". Membrana jest lżejsza, specjalnie też mniejszy Xmax i inne zawieszenie także głośnik z większą szybkością, precyzją i atakiem może zagrać od typowego midwoofera 6,5" czy 5". Także jak płyta jest źle nagrana, np na przesterze to to może być słychać.

Czyli moja rada taka: zrób coś z pokojem, powalcz z akustyką. Jeśli to nie wchodzi w grę, to lepiej sprzedaj 3W Classic i zrób jakieś adekwatne do pomieszczenia kolumny/monitory.
            Szkoda wydawać pieniądze na elektronikę, która nic wielkiego nie zmieni w tym wypadku.

[ Dodano: 2010-03-21, 01:28 ]
            Elektronika na niewiele się zda, nie ma się co czarować. Chyba, że podepniesz to pod jakiś lichy wzmacniacz co nie pociągnie niskotonowego i basu ubędzie, ale to przecież bez sensu i nie tędy droga.

Tak ja myślałem po Twoim wpisie, od razu można było wywnioskować, że pokój umeblowany ... a raczej nie umeblowany.

Też mam u siebie w domu jeden tego typu pokój i w nim 3W Classic zupełnie nie gra. Po prostu jedno wielkie echo basu wszystko inne się zlewa i tyle z odsłuchu.
            Nie dziwię się, że jak wstawiłeś odpowiednie kolumny (czyli te AA) do odpowiedniego pokoju to wszystko zagrało tak jak należy. Gdy miałem SPH 165 KEP (głośnik 6,5") i też przeprowadzałem testy w tym "pustym" pokoju, bardzo mi się podobało, wszystko było na swoim miejscu, nie tak jak z 3W Classic.

Także trzeba było wcześniej trochę z głową podejść do tematu.

Na Twoim miejscu zainwestował bym w dywan i parę innych gratów, np. grube firany, jakieś obrazy, półki z książkami wtedy zagra taj jak powinno. Jak na razie to wsadziłeś te 3W classic jak do studni także nie ma się co dziwić, że nie gra. Jeśli nie chcesz w ten sposób zagracać pokoju, to może jakieś rozpraszacze, pochłaniacze itd.

Co do tej głębi itd to nie wiem trochę plączesz się w zeznaniach. Wątpię żebyś Ty mógł teraz jakąś głębie dostrzegać skoro po całym pokoju dudni Ci bas.
            Co do średniotonowego to może jeszcze nie wygrzany, chociaż mówisz, że naturalny przekaz, szczegółowy itd. Weź też pod uwagę, że płyta może być źle zrealizowana, MCA12 inaczej gra niż np. 6,5" czy 5". Membrana jest lżejsza, specjalnie też mniejszy Xmax i inne zawieszenie także głośnik z większą szybkością, precyzją i atakiem może zagrać od typowego midwoofera 6,5" czy 5". Także jak płyta jest źle nagrana, np na przesterze to to może być słychać.

Czyli moja rada taka: zrób coś z pokojem, powalcz z akustyką. Jeśli to nie wchodzi w grę, to lepiej sprzedaj 3W Classic i zrób jakieś adekwatne do pomieszczenia kolumny/monitory.
            Szkoda wydawać pieniądze na elektronikę, która nic wielkiego nie zmieni w tym wypadku.

Skomentuj

2) Chciałbym chyba go troszkę ściemnić. Będę kładł politurę i nie wiem czy sama politura go sciemni (są trzy jasności politury) Czy może pociągnąć bejcą wcześniej? Obawiam się tylko jednego, że łączenie forniru, które będzie naśrodku naciągnie ( czy to bejcą czy szelakiem) i się zrobi widoczna smuga... Widzłem kilka konstrukcji fornirowanych i bejcowanych i np. na krawędziach fornir widocznie nasiąkł i zrobił się ciemny, chciałbym tego uniknąć .
              Fotofil, jak nie masz doświadczenia z ttym, to stanowczo odradzam politurę, bo możesz całe kolumny spieprzyć. Pomyśl może o wosku lub oleju.

Codo tego że klej przesiąknie to nie obawiaj się, jak dobrze złączysz to nie ma prawa. Musisz tylko dobrze połączyć przed perzyklejeniem, a szpary robią się gdy właśnie jest źle połączony przed klejeniem. Jka by ci nie wyszło zawsze możesz pyłem uzupełnić.

[ Dodano: 2010-03-21, 03:18 ]
              2) Chciałbym chyba go troszkę ściemnić. Będę kładł politurę i nie wiem czy sama politura go sciemni (są trzy jasności politury) Czy może pociągnąć bejcą wcześniej? Obawiam się tylko jednego, że łączenie forniru, które będzie naśrodku naciągnie ( czy to bejcą czy szelakiem) i się zrobi widoczna smuga... Widzłem kilka konstrukcji fornirowanych i bejcowanych i np. na krawędziach fornir widocznie nasiąkł i zrobił się ciemny, chciałbym tego uniknąć .
              Fotofil, jak nie masz doświadczenia z ttym, to stanowczo odradzam politurę, bo możesz całe kolumny spieprzyć. Pomyśl może o wosku lub oleju.

Codo tego że klej przesiąknie to nie obawiaj się, jak dobrze złączysz to nie ma prawa. Musisz tylko dobrze połączyć przed perzyklejeniem, a szpary robią się gdy właśnie jest źle połączony przed klejeniem. Jka by ci nie wyszło zawsze możesz pyłem uzupełnić.

[ Dodano: 2010-03-21, 03:41 ]
              Co do basu to przedewszystkim gruby dywan i zasłony o czym juz koledzy wspomnieli, po drugie możesz basstrapy z wełny mineralnej zmajstrować. Jaki w ogóle metraż pomieszczenia?

Skomentuj

Fotofil. Zrobiłeś fajne głośniki (tak myślę, bo na zdjęciach nie bardzo widać wykończenia) więc może zamiast je modyfikować spróbuj je zlicytować po kosztach i zrób coś pod swoje potrzeby.

Może przeoczyłem, ale nie doszukałem się w całym temacie metrażu pokoju w którym je używasz. Jak jest za mały to nic dziwnego, że słyszysz łomoczące rezonanse zamiast basu. Sam mam pokój niecałe 20qm, średnio zagracony z dywanem i mały zestaw 2-way na revelatorach 15cm. Orginalnie wsadziłem je do litrażu 18l, a po paru dniach rezonanse niskiego basu zaczęły mnie tak denerwować, że zmniejszyłem objętość do jakiś 12 litrów i podniosłem strojenie nawet już nie pamiętam coś koło 60Hz. Teraz mogę cieszyć się z fajnego brzmienia i basu tylko tam gdzie być powinien.
                Średnica tych głośników w połączenoiu z kopułkami HDS to miód dla uszu. Ostatnio jescze uprościłem zwrotnicę do minimum i teraz wiem, że płaski przebieg spl jednak najważniejszy nie jest.
                Podsumowując moim skromnym zdaniem do typwego niedużego pokoju bawić się w trzy drogi nie ma sensu. Dobrej klas głośniki 15-16cm w 2,5 a nawet 2-way w nieprzewymiarowanej obudowie dostarczą basu w sam raz, za to ich śednica z racji mniejszej powieżchni membrany będzie nie do pobicia. Generalnie przetworniki SC mają dwie wady. Pierwsza to cena, ale mnie jakoś już dwa razy udało się kupić 2 za cenę jednego, za drugim razem nieskazitelne nieśmigane nówki. Druga to ich prądożerność, chociaż ja tego za wadę nie uważam biorąc pod uwagę za jaką cenę można wyszarpać używane bolidy z pioneera czy yamahy.

Radzę ci dokładnie przemyśleć co zrobić zanim zrobisz cokolwiek. a najlepiej posłuchać parę zestawów w podobnej wielkości pomieszczeniu i ocenić jaki dźwięk jest dla ciebie.

Skomentuj

Zamieszczone przez januss73
                  Fotofil. Zrobiłeś fajne głośnik
                  Jeśli już to kolumny a nie głośniki :lol:

i podniosłem strojenie nawet już nie pamiętam coś koło 60Hz. Teraz mogę cieszyć się z fajnego brzmienia i basu tylko tam gdzie być powinien.
                  Co? Chyba trochę za wysoko. Nie ma co, na pewno możesz się cieszyć z fajnego basu podwyższając znacznie strojenie. Dzięki temu masz bardzo fajne podbicie na średnim i wyższym basie. Pogratulpwać. :lol:

Ostatnio jescze uprościłem zwrotnicę do minimum i teraz wiem, że płaski przebieg spl jednak najważniejszy nie jest.
                  No tak, to ekstra. Nie ma to jak chaka powyginana jak w teslach :mrgreen: Może jeszcze powiesz że uproszczenie było robione na słuch? :mrgreen:

Dobrej klas głośniki 15-16cm w 2,5 a nawet 2-way w nieprzewymiarowanej obudowie dostarczą basu w sam raz, za to ich śednica z racji mniejszej powieżchni membrany będzie nie do pobicia.
                  Tutaj się nie zgodzę, bo przecież mniejszą powierzchnię membrany mają zestawy 3way (jeśli idzie o średnie). Więc też bedą miały lepszą średnice. Bas też będzie lepszy w 3way.

I z tym że 3way nie ma sensu w pokoju 20m2 też nie do końca się zgodzę. Przecież głosnik basowy nie musi być wilką krową aby było 3way, a im niżej bas schodzi tym lepiej (zawsze), i nie ma tu mowy o upodobaniach. Kolumny mają przetwarzać liniowo w jak najszerszym paśmie, a więc im cha-ka schodzi niżej tym lepiej. A ewentualny nadmiar basu należy kompensowac zwrotnicą i aksutyką pomieszczenia, a nie podwyższeniem strojenia, bo basu wcale nie będzie wtedy mniej, tylko więcej i za to ie będzie tak nisko schodził! Obudowę można zminiejszyć także, ale w pewnych granicach.

Skomentuj

Żeby zmniejszyć ilość basu to ja bym właśnie szedł w niższe strojenie, może spać trochę wytrzymałość mocowa, ale w wypadku 3W Classic to i tak zestaw będzie mógł grać bardzo głośno. Ja mam 20m2 i jest bardzo fajnie, w nie których miejscach w pokoju nawet mam zaniki basu, że go brakuje. Tylko, że na ścianach panele - boazeria, na podłodze gruby dywan, dużo mebli, łóżko itd. Także wszystko ładnie się tłumi i nie mam problemów z dudnieniem. Bas jest czysty i ładnie nisko potrafi zejść.

Skomentuj

Paldo
                      Z definicji kolumna to zestaw takich samych głośników.
                      Po angielku "kolumna" to głośniki, po niemiecku dosłownie "głośnikowe pudło" Po polsku potocznie "kolumna" a poprawnie "zestaw głośnikowy".

Nie wnikam czy obudowa strojona na 60Hz to za wysoko czy nie. Twierdzę tylko, że w pozwala to uniknąć nieprzyjemnych podbić, jakie robią się z niskiego basu, którego i tak nie jesteśmy w stanie w małym pomieszczeniu usłyszeć. Mówię tu o subtelnym słuchaniu muzyki, a nie o łupiących efektach KD, czy łupu cupu na full volume, gdzie od niskiego basu skręca w żołądku.

Zamieszczone przez paldo
                      No tak, to ekstra. Nie ma to jak chaka powyginana jak w teslach :mrgreen: Może jeszcze powiesz że uproszczenie było robione na słuch? :mrgreen:
                      O charakterystykę w moich głośnikach nie musisz się martwić, oby twoje były tak dostrojone to będzie dobrze.

Zamieszczone przez paldo
                      Tutaj się nie zgodzę, bo przecież mniejszą powierzchnię membrany mają zestawy 3way (jeśli idzie o średnie). Więc też bedą miały lepszą średnice. Bas też będzie lepszy w 3way.
                      Nie powiedziałem, że w 3-way średniotonowy ne będzie dobrze przetwarzać średnicy, było by to zresztą bez sensu. Chodziło mi o to że w 2-way nie jest dobrze jak midwoofer jest za duży i że z małego też można uzyskać wystarczające zejście. Jak nie z 2-way to z 2,5.

Zamieszczone przez paldo
                      A ewentualny nadmiar basu należy kompensowac zwrotnicą i aksutyką pomieszczenia,
                      Skoro już tak skrytykowałeś moją nie istotne czy robioną na słuch czy pomiarami zwrotnicę, to może powiesz jak zwrotnicą kompensuje się nadmiar basu? Bardzo mnie to zaciekawiło.

Skomentuj

Nie wnikam czy obudowa strojona na 60Hz to za wysoko czy nie. Twierdzę tylko, że w pozwala to uniknąć nieprzyjemnych podbić
                        Wręcz przeciwnie kolego! Podstawy się kłaniają. I jak chcesz zmiejszyc ilość basu i neprzyjemne podbicia to właśnie należy niżej strojic niż wyżej.

niskiego basu, którego i tak nie jesteśmy w stanie w małym pomieszczeniu usłyszeć
                        Tu się znowu mylisz.

Mówię tu o subtelnym słuchaniu muzyki, a nie o łupiących efektach KD, czy łupu cupu na full volume, gdzie od niskiego basu skręca w żołądku.
                        I tu znowu. Widac po twoich wpisach że o subtelnym słuchaniu muzyki nie masz pojęcia (bo właśnie owo łubudubu o ktolrym piszesz uzyskiwane jest w tanich i efektownych zestawach w których strojenie jest za wysokie. Ale za to basu masz dużo i laikom sie podoba :lol: :lol: ) A kolumny "wyrafinowane", czy tez profesjonale strojone sa niżej, co nei ma nic wspólnego z łubudubu

O charakterystykę w moich głośnikach nie musisz się martwić, oby twoje były tak dostrojone to będzie dobrze.
                        Nie martwie się, spokojnie.

Chodziło mi o to że w 2-way nie jest dobrze jak midwoofer jest za duży
                        Wszystko zależy od tego co chcesz ościągnąć i takie generazlizowanie nie jest dobre. Jeden woli to drugi tamto, zalezy tez jaka muzyka i pomieszczenie oraz preferencje.

Skoro już tak skrytykowałeś moją nie istotne czy robioną na słuch czy pomiarami zwrotnicę, to może powiesz jak zwrotnicą kompensuje się nadmiar basu? Bardzo mnie to zaciekawiło.
                        To polecam poczytać trochę artykuły i forum Rozumiem że pierwszy raz słyszysz o czymś takim? Podpowiem że wystarczy nie stosowac sporej kompensacji bafflestep, tak aby cha-ka opadała łagodnie w dół, tym samym wyższe zakresy są nieco bardziej słyszalne niż bas.

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                          To polecam poczytać trochę artykuły i forum Rozumiem że pierwszy raz słyszysz o czymś takim? Podpowiem że wystarczy nie stosowac sporej kompensacji bafflestep, tak aby cha-ka opadała łagodnie w dół, tym samym wyższe zakresy są nieco bardziej słyszalne niż bas.
                          No to chyba faktycznie mało wiem. Robiąc zwrotnicę, absolutny priorytet to dla mnie faza, efektem BS wogóle się nie przejmuję, zresztą kierując się pomiarami on się właściwie niweluje automatycznie, bo w końcu pomiary robię w docelowej obudowie.
                          Na prawdę nie uważam się za alfę ani omegę, ale jeśli ktoś pisze że "nie stosowaniem sporej kompensacji BS kompensuje się nadmiar basu" mam wrażenie, że ten ktoś strasznie dużo się naczytał, ale mało zrobił.

Co do strojenia obudowy, nie mówię, że to high-end. Mówię, że w mniejszej pojemności i wyższm strojeniu zniknęły mi dudniące podbicia z kiepskiej akustyki pomieszczenia które mnie denerwowały. Wiem, że teraz mam wyższy kickbas i nic nie poradzę że teraz dźwięk mi się bardziej podoba.

Skomentuj

januss73, nie będę się z tobą spierał o podstawy bo w tym wypadku nie ma to żadnego sensu. Moje zdanie już znasz - to tyle. Powtórze tylko jeszcze raz apropo strojenia, chcesz mieć basu mniej stroisz niżej a nie wyżej!! I prosze nie spieraj się o to bo to są na prawdę podstawy.

Na prawdę nie uważam się za alfę ani omegę, ale jeśli ktoś pisze że "nie stosowaniem sporej kompensacji BS kompensuje się nadmiar basu" mam wrażenie, że ten ktoś strasznie dużo się naczytał, ale mało zrobił.
                            Wybacz jeśli wyraziłem się trochę nie po polsku, ale wiadomo o co chodzi (chyba że nawet nie wiesz co to bs (powinnem napisac niweluje lub równowarzy się nadmiar basu, to jest tak jak się pisze na szybko.)

Koniec dyskusji w tym temacie bo nic ona do tematu już nie wnosi i zaraz jakiś mod to ukróci :roll:

Skomentuj

Pokój ma 20 m2 i faktycznie jest goły. Zainwestuje w jakiś dywanik i postaram się lepiej go zagospodarować pod kątem wytłumienia. Zastanawiam się czy nie dać jakiejś gąbki (paneli) na ścianę za kolumnami, da to coś?

Dla zainteresowanych wklejam więcej fotek.

A tutaj efekt finalny

Skomentuj

Niedawno był założony temat pod kątem poprawy akustyki pokoju. Dywan na pewno się przyda. Za kolumnami też możesz wytłumić. Coś w rogach pokoju też można postawić. Moim zdaniem 3W Classic powinno zmieść tak jak mówisz te AA. Gdybyś mieszkał bliżej Rzeszowa mógłbyś porównać odsłuch u mnie z tym u siebie.

Skomentuj

No faktycznie szkoda, że mieszkamy daleko z chęcią bym porównał ten sam zestaw u kogoś innego.

Apropos tych AA, to powiem Ci, że naprawdę jestem pod wrażeniem ich, ponieważ głośniki nie są jakieś super, do tego zwrotka wykonana jest z najzwyklejszych kondów + zwykłe kable ofc, a gra naprawdę zaskakująco.

Wracając jednak do 3-way classica, będę musiał faktycznie powalczyć z wytłumieniem pomieszczenia, zobaczymy ile da się wycisnąć.

Skomentuj

Możliwe, że grają OK, ale mimo wszystko mi się wydaje, że 3W Classic powinny zabić te AA, detalicznością, wyrównaniem pasma i ogólnie całokształtem jakości. Chyba, że po prostu Tobie ten dźwięk jaki prezentuje 3W Classic nie odpowiada. Natomiast jeśli chodzi o bas no to wina raczej ewidentnie tkwi w pomieszczeniu, a nie głośnikach.

Skomentuj

No faktycznie szkoda, że mieszkamy daleko z chęcią bym porównał ten sam zestaw u kogoś innego.
                                      Nie ma problemu Z tym że u mnie też niewiele lepiej jeśli idzie o akustyke pomieszczenia, bo jeszcze sie nie zabrałem za to.

okój ma 20 m2 i faktycznie jest goły. Zainwestuje w jakiś dywanik i postaram się lepiej go zagospodarować pod kątem wytłumienia. Zastanawiam się czy nie dać jakiejś gąbki (paneli) na ścianę za kolumnami, da to coś?
                                      "Przed chwilą" o tym rozmawialiśmy :

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18839

Proponuje poczytać.

W twoim przypadku to co przedewszystyklim powinienes zrobic tobasstrapy w każdym z rogów pokoju, ewentualnie na styku ścian z sufitem w o dpowiedniech miejscach, lub jak ma być bardziej skomplikowanie to można dyfuzor zaprojektować, no ale to bedzie spory problem bo trzeba dokładne pomiary robić. Co do basstrapu to ktos tam podawał linka jak zrobić, wystarczy wełna minerala trochę desek i jakiś materiał np. derma

Acha - wyszło całkiem ciekawie. Czym będziesz w końcu wykańczał?

Skomentuj

Próbowałem na kawałku forniru politurę położyć i nie byłem zadowolony z efektu. Fornir stał się bardziej żółty, i po wyschnięciu wyglądał dokładnie ja kolor trumny Średnio mi się podobało... Myślałem nad woskiem, bądź zwykłym lakierem. Ideałem byłoby polakierowanie ich bezbarwnym lakierem przy użyciu pistoletu, ale nie dysponuje ani sprzętem ani pomieszczeniem. Więc zostaje wosk, albo lakier i pędzelek (wałek). Masz jakieś doświadczenie z woskiem? Bo zupełnie nie wiem czego się spodziewać jeśli chodzi o zmianę barwy po woskowaniu, wiem tylko tyle, że nie będzie się świecić (co akurat jest pożądane przeze mnie), nie lubię za specjalnie połysku.

Skomentuj

Próbowałem na kawałku forniru politurę położyć i nie byłem zadowolony z efektu. Fornir stał się bardziej żółty, i po wyschnięciu wyglądał dokładnie ja kolor trumny
                                          Mówiłem że z polietura to nie tak łatwo, a dwa trzeba mnóstwo tych warstw nałozyć aby to jakoś wyglądało.

Masz jakieś doświadczenie z woskiem? Bo zupełnie nie wiem czego się spodziewać jeśli chodzi o zmianę barwy po woskowaniu, wiem tylko tyle, że nie będzie się świecić (co akurat jest pożądane przeze mnie), nie lubię za specjalnie połysku.
                                          Ano mam, właśnie 5 minut temu skończylem go nanosić tak apropo. Stosuje się go dość łatwo i szybko, efekt bardzo fajny. jedyny minus że wosk nie chroni tak dobrze jak drewno, jest bardziej delikatny, choc w kolumnach to raczej nie przeszkadza Co do połysku - nie świeci sie jak psu jajca i nie odbija jak lustro, ale za to daje taki fajny satynowy połysk pod światło. Co jest fajne - odżywia drewno i jest na bazie wosku naturalnego (zależy jaki), ale powierzchnia nie jest trwała, nie tworzy takiej skorupy na fornirze jak lakier, jest dużo miększy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X