Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary d25ag za pomoca SW

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiary d25ag za pomoca SW

Niedawno kupilem sobie komplet JIG, preamp + mikro i zaczalem bawic sie w pomiary. po paru dniach zabaw udalo mi sie wreszcie zrobic zwrotke do zestawu hds134 nomex + vifa d25ag77-06 ale dalej pomiary sa jakies dziwne. otoz sprawa wyglada tak: Po kalibracjach i sprawdzeniu JIG'a wykonalem pomiary w odleglosci okolo 1m. pomiary byly robione w duzym pokoju ( z lekkim wytlumieniem ) przy srednio-duzej glosnosci. POnizej wrzucam pomiar pulse response i onaxis kopulki.

problem jest taki, ze nie wiem czemu sa takie dolki na 3khz 7 khz i 13 khz w przypadku kopulki. probowalem roznych glosnosci zarowno w karcie, wzmacniaczu. zmienialem rowniez ustawienia czulosci preampa oraz widelki na rozne poziomy odniesienia. rowniez zmienialem odleglosc pomiaru i za kazdym razem wykres wychodzi i podobnym ksztalcie z tymi wlasnie dolkami. Rowniez przy pomiarze calego zestawu nadal wystepuja te anomalia. Widzialem pomiary tej kopulki u jednego forumowicza i tam tych dolkow nie ma. ogolnie moge dodac, ze calosc gra wg mnie dobrze i tych dolkow raczej nie slychac ( -10 dB na pewno by sie slyszalo ). czy ktos wie, skad moga wynikac takie pomiary ?

poczytaj ten temat tam masz podobny problem z pomiarami:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...er=asc&start=0

Skomentuj

Pomijając juz fakt ze pulse masz za mały pewnie zła kalibracja lub preamp za mało wzmacnia.
      Druga sprawa pierwszy marker masz na 0 to błąd bo masz przesłuch miedzy kanałami, wiec 1 marker lepiej ustawić np na 3ms za przesluchem.
      Widać że masz kiepskie opmieszczenie i sporo odbić bo w stosunku do głownego umpulsu reszta jest dość wysoka - spory szum. Warto popracować nad wytłumieniem podłogi i ustawieniem sprzętu a także jak to małe pomieszczenie znaleźć większe.

Problem kształtu wykresu moze wynikać z tego, że pewnie kopulke masz zamontowaną bez podfrezowania i dyfrakcja z krawędzi kosza kopułki daje o sobie znać .

Skomentuj

Niedawno kupilem sobie komplet JIG, preamp + mikro Gdzie kupiłeś chyba nie odemnie :?:

Zamieszczone przez pharoh
        Po kalibracjach i sprawdzeniu JIG'a wykonalem pomiary w odleglosci okolo 1m. pomiary byly robione w duzym pokoju ( z lekkim wytlumieniem ) przy srednio-duzej glosnosci
        Co masz na myśli pisząc "przy srednio-duzęj głośności? pomiary sie wykonuje 1m/1w.

Zamieszczone przez Yoshi_80
        Pomijając juz fakt ze pulse masz za mały pewnie zła kalibracja lub preamp za mało wzmacnia.
        Kalsyczny błąd, ale jeśli masz preamp-a odemnie to nie powinno byc takich problemów.

Zrob tak jak Yoshi napisał powalcz z kalibracją JIG-a to jest bardzo ważne, i wytłumieniem pomieszczenia.

Jaką masz kartę?

Skomentuj

caly komplet kupilem do Damianiego

Srednio-duza to taka, przy ktorej jeszcze mozna usiedziec w pokoju przez dluzszy okres ( wiecej niz 5 minut ) sluchania . nie mam pojecia jak ustawic 1W/m. Jedynie wnioskujac po pomiarach wiem, ze im ciszej ustawie, tym lepiej one wychodza .

Pulse wyszedl za slaby, bo dalem nie ten wykres co trzeba, na drugim mam sygnal na poziomie okolo 90? ( ale pewnie wciaz za slaby )

Moja karta to SB A2 model sb0350 ( ale jakas dziwna, bo 0350 to sa modele A2 ZS a u mnie nie ma na laminacie tego ZS, nie ma rowniez portow fireware oraz zloconych wyjsc/wejsci, dlatego to pewnie jest zwykla pelna A2)

Czy musze do pomiarow wykorzystywac wzmacniacz ?. czy wystarczy, ze podepne glosnik do wyjsc B3,B4 ? ( domyslam sie, ze karta zapewne wiecej niz 100mW nie da )

Moim glownym problemem jest wlasnie ksztalt tego pomiaru. bo rozumiem, ze poprawna kalibracja ma na pewno wplyw na poziom poszarpania wykresu. ale czy te dolki na 3;7;15khz czy to oby na pewno wina zlej kalibracji ?. czy to wynika glownie braku zastosowania frezow pod kopulke ?.

Skomentuj

wytnij dziurę w kartonie grubości głośnika i nałóż na niego, robiąc sztuczną, równą z krawędzią głośnika ściankę.

dalej pomiary...

Skomentuj

swoja droga w poradniku jest napisane " Następnie ustawiamy wszystkie wyjścia na mute za wyjątkiem dwóch pierwszych , czyli głownego suwaka głośności oraz wave/mp3. Wchodzimy znów do właściwości i wyłączamy wyświetlanie wyjść ,które wyciszyliśmy" . u mnie JIG niestety nie dziala przy takich ustawieniach. koniecznie musze miec odznaczone line-in. niestety to powoduje, ze cokolwiek zostanie zarejestrowane przez mikrofon, automatycznie zostaje odtworzone, przez co mam dwa sygnaly zdublowane ( jeden z karty, drugi z mikrofonu o mniejszej amplitudzie ). moze to jest przyczyna takich dziwnych pomiarow....

Skomentuj

Właśnie ja też tak mam i uważam, że to paradoks.... w oknie mixera "odtwarzanie" czy też bądź "play" jest suwak "line-in" :neutral: powinien być w drugiej kategorii czyli "nagrywanie/record"..... czyli coś jest ze sterami nie tak do końca i może przez to takie problemy.....

pharoh dziwne, ja też mam na karcie napisane model sb0350 a w rogu złotymi literami "Sound Blaster Audigy 2 ZS".... :neutral:

Skomentuj

w opcjach odtwarzania powinien byc suwak line-in. w koncu to tez moze byc zrodlo dzwieku. jakims cudem udalo mi sie rozwiazac problem dublowania dzwieku ( nagralem chyba z piec roznych sterownikow i udalo mi sie wyciszyc Line-IN w opcjach odtwarzania i JIG dziala). jutro wykonam pomiary w normalnym pomieszczeniu i zobacze co z tego wyjdzie

ja mam model DELLowski o oznaczeniu sb0243 ( tak bynajmniej podaly mi sterowniki kX ).

Skomentuj

Na sterownikach KX mi sie nie udało odpalić poprawnie SW. Po paru próbach zarzuciłem ten opmysł bo szkoda czasu na to było. Najlepsze są zwykłe podstawowe stery od creativa najlepiej zainstalowane w wersji stereo (dla live , nie wiem czy audigy ma taka mozliwosc instalacji). Nie było problemow z nadmiarem kanałów, suwaków i opcji.

Nie trzeba ustawiać 1W/m , odpal jakas muzykę ustaw głośność jak dla normlanej rozmowy lub nieco wyższą i będzie dobrze.

Skomentuj

Wykonalem frezowanie pod kopulke metoda nozykowa oraz zrobilem nowe pomiary

pomiar onaxis kopulki:

pomiar pulse response:

Wysokosc mojego piku zalezy tylko i wylacznie od ustawien wzmocnienia w preampie, mikserze oraz od glosnosci wzmacniacza. nie zauwazylem roznicy w pomiarach przy piku ponad 1k oraz obecnym ( nawet wyszly gorsze przy wiekszym piku ). Pomiar wykonalem w pokoju 25m^2 oraz wytlumilem podloge. Lepszych pomiarow juz miec nie bede, takze na tym oparlem projekt zwrotnicy.

schemat zwrotki + impedancja:

i symulacja:

Jak widac, dla pomiarow kopulki wahania amplitudy sa wciaz spore. nie wiem czy to wina zlego frezowania dla kopulki ( nozykiem zbytnio dokladnie to nie wyszlo :( ) czy jakies inne czynniki. Jesli zrobie pomiar kopulki z odleglosci 1-2 cm to pomiary wychodza niemal jak na charakterystyce od producenta. stad sadze, ze musze jeszcze popracowac lepiej nad frezowaniem.

Czy macie jakies zastrzezenia co do zwrotki ?. sluchalem juz jej podobna wersje ( tylko ze zmieniona cewka dla toru GP oraz innym tlumieniem ) i brzmienie mi sie podobalo.

Skomentuj

Wrzuć plik SW na jakiś serwer i wklej linka
                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

pharoh u mnie pomiar wygląda bardzo podobnie i też zastanawiam się czy jest poprawny
                          http://img37.imageshack.us/i/d25ag.jpg/

Skomentuj

link do projektu ze SW:

http://rapidshare.com/files/31447215...d25ag.rar.html

Ogolnie jest tam wielki balagan. aktualne pomiary znajduja sie w folderze 30.11

Skomentuj

Ja bym zrobił 2 rząd dla D25AG, 3 myślę, że za dużo choć takie konstrukcje z D25AG tez były i zrobił bym klasyczny l-pad a nie takie wydziwianie i do tego 2 rząd na nisko-średnim. Według mnie twoja wersja jest przekombinowana i jak się odwróci polaryzacje jednego z głośników to się dołek ładny nie robi czyli coś źle zaprojektowane.
                              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

2 rzad wg mnie dopada. jak zapewne widziales, w pasmie 1,5-2,5KHz jest calkiem spore wzniesienie ktore trzeba stlumic. a jesli chodzi o zmiane polaryzacji, to fazy obu glosnikow nie sa idealnie zgrane w pasmie 2-5khz, tak by bylo, gdybym wlasnie zastosowal filtr 2 rzedu dla toru GP ( stad odwrocenie nie daje calkowicie przeciwnego efektu ). ale jak juz wspomnialem, nie umialem zaprojektowac sensownej zwrotki dla tego rozwiazania. i po drugie, chcialem wykorzystac jak najwiecej obecnych kondensatorow i cewek, ktore posiadam .

Skomentuj

Pomiary oczywiście da się lepsze zrobić bo np ja takie robie a przecież też sie posługuję SW . Na 6ms masz pik który powoduje takie szatkowanie pomiaru, zgaduje, że trzeba solidnie wytłumić podłogę między mikrofonem a kolumną i ci zgasi ten pik. Ja daję materac, jakiś śpiwór lub kołdre, czasem też dokładam zmiętolony koc i w zasadzie ten problem sie eliminuje, czasem coś tam dojdzie od sufitu.

Ale nie tojest najważniejsze. Co robi ten konstensator równolegle z głośnikiem wysokotnowym :shock: ? Przecież to rozwiązanie to masakra dla wzmacniacza, zobacz co sie dzieje z impedancja, leci na łeb, szkoda ze SW nie mierzy dalej bo byś pewnie doszedł do 2 ohmów (gdyby nie ten rez szeregowy tak by było 0 ohm). Do tego obciązenie pojemnościowe, chyba chcesz przetestwoać stabilność wzmacniacza .
                                  Wywal to i nie staraj sie takimi półśrodkami wyrównać ch-ki, sa prostsze metody jak odpowiednie wykorzystanie rezystorów

Skomentuj

Yoshi_80, a w jaki sposob moge stlumic czestotliwosci od 10-20 khz nie wplywajac jednoczesnie na pasmo 5-10khz ? bo L-padem nie udalo mi sie tego zrobic.

Co do pomiarow, to podloge miedzy kolumna a mikrofonem wytlumilem 6-krotnie zlozona koldra takze nie wiem, skad ten pik sie wzial....

Skomentuj

Może pik jest od sufitu, ale on nigdy nie jest aż tak bardzo uciązliwy. Na pewno z czasem uda ci się dojść do pomiarów z lepszymi rezultatami, kwestia doświadczenia dzieki któremu później ci wszystko mimowolnie wychodzi . Na razie się tym nie przejmuj bo w sumie nie ma to wiekszego wpływu na projektowanie zwrotnicy. Tylko nie wygładzaj wykresów pomiarów głosników. Wygładzaj jak potrzebujesz większej czytelności dopiero zasymulowany wykres zwrotnicy.

Metod stłumienia jest kilka. Najprostsza którą stosował kolega sound wave w zwrotnicy z SC10, czyli szeregowo cewka na wyjściu filtra przed głosnikiem, chociaż parę osób "skarżyło" się na ten patent. Wydaje mi się, że przyczyną mogł być bardziej wadliwy głośnik jaki mierzył sound wave bo u niego wyszło ze ma wielka górke na końcu pasma a np pomiar sc10 który mi kiedyś przysłał Quester takiej górki w ogóle nie wykazywał.

Możesz stosować pojedynczy rezystor tłumiący zamiast typowego L-pada. Zobacz też jak działa rezystor przed filtrem.

Można zastosować korektor impedancji, chociaż to rozwiązanie jest niezwykle rzadko spotykane ale utrzymanie impedancji głosnika na stałym poziomie może czasem przynieść pozytywne rezultaty.

No i pytanie o którym sie często zapomina, plik kalibracyjny wgrany ? :mrgreen: --->> temat obok, kolega nie wgrał pliku i też ma górke na końcu a tak naprawde to moze być wyłacznie górka mikrofonu .

Skomentuj

wykresow oczywiscie nie wygladzam, dopiero efekt koncowy.

rezystorami nie ma mozliwosci wygladzic tego. dlatego szukalem innego sposobu i kondensator idealnie mi tutaj podpasowal. Jesli chodzi o cewke przed kopulka, to slyszalem, ze, dzwiek jest jakis dziwny i chyba Pawel. S pisal, ze wokal wychodzi, jakby byl spiewany przy zatkanym nosie.

Pilku nie wgrywalem, bo tez cos mi sie obilo o uszy, ze charakterystyka wzmocnienia rozni sie tylko 1-2dB w stosunku do reszty pasma.

a podbicie wysokich tonow na pewno jest w tym pasmie. we wczesniejszym projekcie zwrotki mialem rezystor 2ohm przed filtrem oraz 3ohm za filtrem Gp i gralo za ostro.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X