W kazdym razie nelezy juz tego posluchac, bo to co sluchac a to co widac to zupelnie dwie rozne sprawy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomiary d25ag za pomoca SW
Collapse
X
-
Plik kalibracyjny zostal juz wgrany.
Link do pomiarow: http://rapidshare.com/files/31447215...d25ag.rar.html . Folder 30.11 ( tam wszystko jest )
Oczywiscie juz tego sluchalem. Ta vifa jest za ostra w pasmie 2-5khz. O ile ten pik na 6khz to az tak nie przeszkadza, to za pomoca EQ musialem stlumic srednie tony. pasmo od 8-20khz gra poprawnie.
Ja BARDZO nie lubie cieplej srednicy. Mam sluchawki AKG k501 ktore idealnie wpadly w moje gusta. Neutralna srednica ( lekko wycofana ) oraz lekki i dosc jasny dzwiek. To samo chcialbym uzyskac z kolumn. Byc moze ta vifa po prostu tak gra i tego sie zmienic nie da. Hds gra przecietnie srednie tony stad chcialem, zeby vifa przejela to pasmo ale widze, ze albo sobie nie radzi ( za niskie ciecie dalem ) albo tak gra i tego nie zmienie.
Pomiary nie wiem czy lepsze zrobie. Obecne wykonywalem w pokoju 25m^2 z odleglosci okolo 100cm. Podloge wytlumilem kołdra wiec pewnie lepiej nie bedzie. Przegladalem tez inne tematy, w ktorych mierzono ta vife D25AG77-06 i podobna charakterystyke miala. Najwyrazniej ona tak ma. Zapewne trzeba by ja ciac na 4khz, zeby to poprawnie zagralo ( byc moze tak zrobie ). Na dniach postaram sie cos wykombinowac.
Skomentuj
-
Przybliż mikrofon np na 70 czy 60 cm i zmierz.
Wersji zwrotek można zrobić kilka i wybrać optymalną dla siebie, to nie jest problemem.
Trzeba zacząć od zlutowania pierwszej zwroty posluchac ze 2 tygodnie i ocenić czy czegoś brak itd, później można np. zrobić tak jak chciałeś, przerzucić pasmo średnie na kopółkę ( oczywiście w ramach rozsądku :-) ) i odsłuchać, ja swoją zwrotę w obecnej konstrukcji chyba 4 raz przerabiam licząc że będzie lepiej ;-)
Skomentuj
-
Jak juz pisalem, to jest chyba czwarta wersja zwrotki ktora sluchalem ( juz pol roku mam te glosniki ) . Poprzednie projekty po prostu byly robione bez JIG'a i SW. Dodatkowo mam bardzo malo elementow do zwrotki stad mam ograniczone pole manewru co do projektow.
Cos czuje, ze chyba zmienie glosniki ;p
Skomentuj
-
Tak w ogole witam ziomka z Gda ;-)
Uwierz że dobra zwrotnica potrafi zmienić diametralnie brzmienie, jeśli chcesz odpowiednio dopasować do siebie zestaw musisz posiadać kilkanaście elementów, ja np mam bardzo dużo rezystorów dzięki krym mam duży manewr, brakuje mi czasem kondów które są niestety dość drogie w porównaniu di rezystorów, możę faktycznie te głośniki nie są dla Ciebie i powienieneś poszukać czegoś pod swój gust.
Skomentuj
-
Możliwę, że ten D25 jest ostry, osobiście go nie słyszalem, może zmień na Dx-a jest jeden z najbardziej delikatnych głośników :razz:
Wydaję mi się, że po zmianie nie wielkiej zwrotki może byc lepiej, ale bez sprawdzenia tego po przez zmiane wartosci elelmentów, i odsłuchu nie przekonasz się :mrgreen:
W wolnej chwili pobawię sie tymi pomiarami.
Skomentuj
-
DX25TG juz mialem ( stanowczo za ostry byl ) ale wtedy to mialem zwrotke bez pomiarow.
Poki co slucham tej zwrotki:
Wciaz nie jest to ten dzwiek, ktory chcialbym uzyskac ale przynajmniej srednie tony nie sa tak dokuczliwe. Wysokie (10-20Khz) lekko stlumilem za pomoca EQ. Na razie zostawie sobie ta zwrotke i poslucham kilka dni.
Skomentuj
-
dolphin123, Ja własnie slyszalem ze Dx- jest deikatną kopulką.
Xt25tg mam i on jest naprawde fajny, ale do delikatynch też nie należy, ale nie można mu zarzucic, że jest szczegołowy, to chyba jedna z najlepszych pod względem szczegolowosci głośnik.
pharoh Matko boskra cos ty tam dla tego wysokotonowego głośnika zrobił, nie odkręcaj gałki volume za mocno, bo może sie pojawis siwi dymek... do ilu ta impedencja spada Tam?.
Wolnej chwili postaram się coś zaprojektować, myśle ze można by przesunąc podział do 3,5khz.
Skomentuj
-
piku16, Toz to nie spada ponizej 4ohm ;p. Tym razem juz pilnuje, zeby nie bylo ponizej 4ohm. A glosno nie zamierzam sluchac, bo nie podoba mi sie juz brzmienie jak dam wzmacniacz na wiecej niz 30% ( 2x 20 wat ) . Ta vifa jest 6ohmowa, niby nie powinienem miec ponizej 4.5ohm ale 4 jeszcze przeboleje.
To sa monitorki do komputera, nie sluza do naglasniania mieszkania/sasiadow. Jeden z nich stoi na parapecie a drugi nad kanapa ma wisiec ( poki co na kanapie stawiam ).
Jesli chodzi o zwrotke, to projektuje je tylko z dostepnych elementow, ktore posiadam czyli:
Cewki: 1.5mH, 0.15 mH, 0.27mH. Kond: 3.3uF, 4.7uF, 6.8uf, 10uF, 15uF oraz okolo 7 roznych rezystorow od 1.5-22ohm
Skomentuj
-
pharoh, ta twoja zwrotnica .. szkoda gadać. Chyba gorszego filtru kopułki już nie mogłeś zrobić.Wywal ten głośnik i kup sobie inny prostszy w aplikacji bo ztym to sobie poradzić nie możesz. Zreszta jak juz pisałem jest od dość przeciętny i po moich zabawachz tą kopułką dziwiłem sie ze ludzie w niego wchodzą bo DX25 albo XT25 jest o wiele ciekawszy.
DX25 moim zdaniem jest łagodnie brzmiącym głośnikiem czy może raczej bardziej pasuje do łagodnie brzmiącej nisko-średniotonówki. O ile pamietam zestawiałem go z tonsilem 16/50/6 (tonsil w roli średniego) i grało to zadziwiająco spójnie, przy czym ten tonsil jest dość taki mało aresywny w brzmieniu. Widocznie kwestia aplikacji i przyjętej równowagi tonalnej gra tutaj głowną role jeżeli chodzi o rózne opinie o DX25. Moim zdaniem to dobry głośnik, szczególnie uwzględnaijać jego niewielką cene.
Skomentuj
-
Noo własnie kiedyś chyba twojej Yoshi wypowiedzi czytałem natemat jego i stąd moje przypuszczenia, że on jest łagodny, chodz sam go nie mialem.
Xt25tg jest głośnikiem uniwersalnym, z naciskiem na szczegołowość.
Wieczorem jak znaje chwilę postaram się coś sensowengo dla tych głośników zaprojektować.
Skomentuj
-
Ta vifa bylaby pewnie prostsza w aplikacji gdybym dysponowal lepszymi pomiarami. Lecz tutaj moze byc tez tak, ze ona po prostu ma taka charakterystyke.
A czy powyzsza zwrotnica to az takie dno ?. Rozumiem, ze faza sie nie zgrala idealnie ( nawet dobrze, ze akurat w 5-6khz sie troche odjelo ) oraz impedancja spada do okolo 4.2 ohm. Ale czy to jest az tak niebezpieczne ?. Czy jest jeszcze cos, o czym nie wiem ?
Czy niezgrana faza ma jakis wplyw na brzmienie ( pomimo dobrej charakterystyki końcowej )
Skomentuj
-
Czy niezgrana faza ma jakis wplyw na brzmienie ( pomimo dobrej charakterystyki końcowej )
Co do samego filtru to masakre narobiłeś ;-)
Filtru powinny być proste jak to tylko możliwe ale nie prostsze, taką ja mam zasadę.
Skomentuj
Skomentuj