Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy wzmacniacz dla Mariana

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hmm, no to chyba jestem niedoinformowany :neutral:

[ Dodano: 2009-11-30, 21:09 ]
    pegelmesser, a czy jesteś pewien że to z tej serii? Desing zupełnie inny niż w AX-900,700,500 etc Ten AX-1090 wygląda na nowszą serię

Skomentuj

Hmm.. możliwe, myślałem ze chodzi o wszystkie AX.

Skomentuj

Słyszał ktoś tego?

http://www.allegro.pl/item824779611_...cja_od_ss.html

Skomentuj

Aktualnie na Allegro są 2 Yamahy Ax-1070
          Ale jedna za ponad 1300 a druga pewnie pójdzie za niewiele taniej.

[ Dodano: 2009-11-30, 21:41 ]
          Jeden koleś z forum mówił że pożyczył u tego Aston333 z allegro kilka wzmacniaczy do domu żeby sobie porównać. Do Jastrzębia nie mam daleko, więc może zagadam do niego

Skomentuj

najwyższy AX to AX-2000 a dokładniej AX-2000A ( z tej serii AX z tamtych lat ;-) ) niestety nie miałem przyjemności jej słyszeć ani nawet widzieć na żywo ...

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
              jamess8, też mi ta cena troszkę śmierdzi, za tanio coś... Na innej aukcji jest też za 630zł(tu akurat trochę przegięcie)... Ogólnie można go wyrwać z licytacji za ok 400-450zł
              Widziałem w komentarzach, że ta sama osoba sprzedała Yamahę AX-700 za 350zł z wysyłką gratis i komentarz był pozytywny. Poza tym sprzedaje też inne wzmacniacze więc jednak zaryzykowałem. Napisał że wzmacniacz nie był naprawiany ani grzebany, zobaczymy jak dojdzie...

Skomentuj

A co powiecie na wzmacniacz Cambridge audio? http://www.allegro.pl/item824772162_...cja_od_ss.html

Albo wyższy model: http://www.allegro.pl/item826056153_...pieniadze.html

Skomentuj

Stary model jest sprawdzony i dwa razy tańszy. Dźwięk wysokiej próby. Creek też wypuścił nowe modele Evo i już tak nie grają jak starsze. Ja bym brał starszy.

Skomentuj

No dobra,a jak to się ma do tych Pioneerów? np. A-656? który zagra lepiej? Pioneer czy Cambridge?

Cały czas pytam o jakość dźwięku,moc jest na drugim miejscu

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                      Zamieszczone przez csbiczek
                      jamess8, też mi ta cena troszkę śmierdzi, za tanio coś... Na innej aukcji jest też za 630zł(tu akurat trochę przegięcie)... Ogólnie można go wyrwać z licytacji za ok 400-450zł
                      Widziałem w komentarzach, że ta sama osoba sprzedała Yamahę AX-700 za 350zł z wysyłką gratis i komentarz był pozytywny. Poza tym sprzedaje też inne wzmacniacze więc jednak zaryzykowałem. Napisał że wzmacniacz nie był naprawiany ani grzebany, zobaczymy jak dojdzie...
                      Dzisiaj już przyszedł wzmacniacz. Wszystko na razie wygląda i gra ok. Warto było zaryzykować :grin:

Skomentuj

jamess8, nic tylko gratulować a Ty możesz cieszyć się z dobrego zakupu:) EOT

Skomentuj

Udało mi się dorwać za psie grosze (120zł) Technicsa SU-A600,właśnie go podłączyłem o słucham. Pierwsze co sprawdzałem to szumy,są prawie zerowe z czego jestem bardzo zadowolony. Mocowo ten wzmacniacz idealnie jest dopasowany do moich monitorów (Visaton W170s + Seas TBFC/G). Bas nie schodzi tak nisko jak w moim amplitunerze ale ma większego kopa. Pod wieczór sprawdzę jak jest ze stereofonią bo jak na razie podłączyłem go na szybko i to są moje pierwsze wrażenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                            Bas nie schodzi tak nisko
                            Hmm może dali za male kondensatory sprzegajace... :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                              Hmm może dali za male kondensatory sprzegajace... :mrgreen:
                              Nie jestem dobry z elektroniki i wzmacniacze to dla mnie czarna magia. Może podpowiedz co by trzeba było wymienić żeby wzmak niżej schodził? słyszałem że właśnie kondensatory w zasilaczu są za to odpowiedzialne.

Skomentuj

Ogolnie zasilanie jest wazne, ale tylko przy dostarczaniu duzej mocy do glosnika. Dla duzych mocy faktycznie moze spasc pasmo od dolu, a konkretnie moga pojawic sie znieksztalcenia zwiazane z niewydolnoscia zasilacza i spadkiem napiecia zasilania z powodu zbyt malej pojemnosci i zbyt duzej ESR kondensatorów.
                                Wiekszosc wzmacniaczy ma na wejsciu tak wielki kondenstaor, co wraz z rezystancja wejsciowa 10-100k daje przewaznie pasmo dolne rzedu kilki Hz czyli to nie szukałbym przyczyny. Subiektywna ocena ilosci basu moze byc bardzo mylaca ze wzgledu na DF oraz znieksztalcenia, oczywiscie pomijam tu kolumny bo zakladam ze slucha sie na tych samych.

Skomentuj

Słucham na tych samych kolumnach. To jest tak że jeśli jest czysty sygnał to brakuje mi tego basu a jak podkręcę bas na wzmacniaczu to jest on po prostu wysoki,na ucho w granicach 80Hz. Ze wzmacniaczem Bociana było to samo,mimo iż to był lepszy,mocniejszy wzmacniacz to bas był "twardy". Coś mi się zdaję że chyba zostawię tak jak jest bo nie chcę podpinać korektora.

Skomentuj

Wrazenie nizszego basu moze byc wlasnie spotegowane jego nizsza jakoscia w nizszych rejestrach, czyli rozmycie i zmulenie.

Skomentuj

Słuchajcie tego:

Dziś w nocy się budzę (dlaczego się obudziłem tego nie wiem) i słyszę dziwny dźwięk,jak by mruczenie,brumienie,coś w tym rodzaju. Wszystko by było ok gdyby nie fakt że ten dźwięk mnie zaczął denerwować,nie mogłem powtórnie zasnąć,normalnie mi wiercił w głowie :???: Wkurzyłem się i zacząłem szukać skąd dobiega ten dźwięk. Pierwsze co zrobiłem to podszedłem do kolumn...i nic...potem myślałem że to mój nowy monitor..też nic... Co się okazało? ten mój nowy wzmacniacz Technicsa tak brumi a przecież był wyłączony :neutral: Wkurzyłem się i wyłączyłem go gniazda,od razu przestał brumić.

Pora abym się rozglądał za nowym wzmacniaczem :sad: ...albo lekarz.

Skomentuj

A powiedz marian w jakim przedziale cenowym ma być teraz ten wzmacniacz?. Tak do 500zł polecam Denon pma-860 świetny wzmacniacz duży bas tak samo jak w Yamaszce ax-700 raczej ostrzejsza góra ale to zależy od kolumn. Ogromny zapas prądowy. Moc to 2x80w przy 8Ω transformator toroidalny kondensatory w zasilaniu to nippon-chemicon 4x6800uf. Na moje ucho jest lepszy od Yamaszki jeśli masz parę złoty więcej to denon pma-1060 ale różni się raczej tylko 25w większą mocą. A porównanie tych denononów z Pioneerami z serii a-6xx więc mogę powiedzieć,że pioneer przeciąga na basie jest on dominujący i rozlazły i ciepły taki mulisty w denonach jest szybki schodzi nisko i jest go w sam raz choć troszkę ostra góra i możę troszkę sucha.Tylko jak mówie denon jest dość ostry. A więc polecę jeszcze ci Yamahe ax-700 w przedziale do 500zł lub ax-900ale ta już jest warta trochę więcej. Yamahy grają świetnie, ogromne kondensatory jak dobrze pamiętam 22000uf w ax-700. Wszystko bajka ale jak dla mnie jeden minus regulowany loudness :wink:. A co z nim nie tak?. A więc przy ustawieniu na środek bas piękny i w ogóle ale może być go trochę mało znowu przy opcji loudness na max te Yamahy mają wręcz kartonowy bas o czym wiele osób pisze wystarczy poczytać ale jeśli słuchać będziesz na funkcji direct nie będzie to dla ciebie problemem. Mam nadzieje, że pomogę ci trochę z wyborem zastanów się również nad Sony ta-f 555es po prostu świetny wzmacniacz w porównaniu z innymi sonkami. Miałem już tych wzmacniaczy pełno więc myślę, że mój opis jest dość przydatny. A jeśli myślisz o Pioneerach to tylko tych w dual mono czyli seria A-7xx lub a-8xx

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987
                                          Ogromny zapas prądowy
                                          ???
                                          Wzmacnaicz mając 80W/8om daje do obciązenia prad 3,16Ask czyli 4,5A szczytowo co daje 1,4A na galaz zasilania. Gdyby mial jakas "rezerewe" to by mial wieksza moc na nizszym obciazeniu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X