Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy wzmacniacz dla Mariana

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kupiłem Onkyo 9511.

Wzmacniacz kosztował 420zł.
    Jak na razie oprócz przerywającego przełącznika DIRECT-TONE nic niepokojącego nie zauważyłem.
    Pierwszy minus to taki że nie można go włączyć i wyłączyć z pilota, szkoda bo akurat to by mi się przydało.

Dźwięk?
    (wzmacniacz podłączony pod moje MLTL-ki z AVS 2017 + Gokarowy DAC Essence Audio PCM 1702 który tez był na AVS 2017)
    W porównaniu do mojego Soniacza STR-DE635 ten Onkyo ma mniej zamulający bas, więcej najwyższych częstotliwości z taką iskierką na skraju pasma, lekko wycofane najniższe średnie tony ale za to lekko wysunięte do przodu najwyższe średnie tony. Na wyższej średnicy jest lekkie podbarwienie metalicznością, fanom gitar akustycznych się spodoba, natomiast fanom damskich wokali odradzam.
    Ma gorszą stereofonię od Soniacza, niestety.
    Last edited by marian; 16.12.2017, 11:29.

Skomentuj

Dziś wylutowałem selektor i przełącznik.

Po południu okaże się czy operacja się udała

Skomentuj

Selektor i przełącznik wyczyszczone.
        Śmiga aż miło :)

Skomentuj

Panowie, sprzedałem Onkyo 9511.
          Jak już wcześniej pisałem, dźwięk tego Onkyo był jasny i nie do końca zgrywał się z moimi MLTL-kami, nie pomagała nawet modyfikacja zwrotnicy.
          Szkoda, bo wizualnie mi się podobał.

Uzbierałem kwotę powyżej tyś. zł., niestety na aukcjach nic fajnego nie znalazłem na co mógłbym wydać te pieniądze.
          Nie chciałem staroci, a na coś lepszego tyś. to za mało.
          Postanowiłem wybrać coś tańszego (ale nie starego), przejściowego na czas paru miesięcy, ponieważ MLTL-ki to low end i jakoś znacznie lepiej nie zagrają gdy się do nich podłączy wzmacniacz za xxxx zł.
          Znalazłem Marantza 5005 w bardzo dobrym stanie, ale niestety ktoś był szybszy.
          Okazało się że znajomy ma na sprzedaż amlituner Denona ARV 1610 w stanie idealnym, jak nowy.

https://www.denon.pl/pl/product/home...eivers/avr1610

...przyniosłem do domu, posłuchałem.
          Co się okazało, pod względem muzykalności zjadł tego Onkyo 9511.
          Grało to tak przyjemnie że postanowiłem go kupić (w cenie i stanie takim że bez problemu go później sprzedam).
          Jest drobna naleciałość na wysokich tonach, ale teraz się zastanawiam czy to nie przypadkiem ten najtańszy SB19ST-C000-4, bo przy Onkyo też tak było.

Teraz szykują się nowe kolumny, jak je zrobię to dopiero pomyślę nad innym, lepszym wzmacniaczem.

Skomentuj

Czyli jednak nie iamp... ehhh Ty uparty jesteś :mad:
            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

No przecież mówiłem o plusach i minusach tego iamp-a.
              Było więcej minusów

Skomentuj

Nie kojarze ?
                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

To może nie z Tobą rozmawiałem w niedzielę.

Minusy:
                  - to była tylko końcówka mocy (cena wyższa niż za tego Denona), trzeba by do niej dokupić jeszcze parę rzeczy (sam wiesz jakie)
                  - nie było obudowy (gdybym nawet takową wykonał, był by problem z brumem, szumem itp. zapewne)
                  - niebezpieczeństwo porażenia w przypadku złego montarzu
                  - brak selektora wejść
                  - brak pilota
                  - problem z odsprzedażą w tej samej cenie
                  - wygląd

Plusy:
                  - dźwięk (o ile bym dobrze poskładał)

Niestety, nie jestem przygotowany na wzmacniacz DIY który wyjdzie z pod mojej ręki, jeszcze nie teraz i nie za tą cenę.
                  A tak, mam teraz wzmacniacz który mi pasuje (bo słyszałem go przed zakupem, co jest bardzo ważne, patrz Onkyo 9511), nówka sztuka, ładny, włączasz i gra. Dodatkowo to amplituner, filmy też oglądam.
                  Last edited by marian; 22.11.2018, 12:51.

Skomentuj

Zeby takich fachowiec sluchal na ampli ;-)

Skomentuj

Tomek, wszystko z czasem.
                      Ostatnio nic mi nie gra tak jak bym chciał (nie wiem co się stało, może próg jakościowy podniósł mi się drastycznie) i nie widzę sensu pakowania kasy w audio.
                      Wolę się pobawić różnymi klockami niż słuchać przez X lat tego samego (bo wydałem na to dużo kasy i żal teraz sprzedać), co nie do końca gra tak jak bym tego chciał.

Obstawiam ze ten iamp też by mnie nie zadowolił i bym tylko się wkurzył ze na stoliku mam rozbebeszony wzmacniacz na desce który nie gra :sleep:
                      Last edited by marian; 22.11.2018, 13:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        (gdybym nawet takową wykonał, był by problem z brumem, szumem itp. zapewne)
                        niebezpieczeństwo porażenia w przypadku złego montarzu
                        (o ile bym dobrze poskładał)
                        ad.1
                        Od czego ma sie kolegów :)

Wolę się pobawić różnymi klockami niż słuchać przez X lat tego samego (bo wydałem na to dużo kasy i żal teraz sprzedać), co nie do końca gra tak jak bym tego chciał.
                        ad.2
                        no to typowo iamp - różnorodność wejściówek...

ur choice bro! :) Ale i tak twierdze że sie skusisz, kwestia czasu!

Skomentuj

Marian czemu nie wierzysz w swoje zdolności?
                          iAmpa wcale nie trzeba składać na desce;p w obudowie wygląda lepiej.

Skomentuj

Dorzucę swoje trzy grosze. Oczywiście każdy wydaje tak jak lubi. Ja złożyłem kiedyś klona E450 i mam tam i selektor i pilota. Normalnie żyć nie umierać.
                            Pozdrawiam.

Skomentuj

Znajomy ma do sprzedania fajnego Cyrusa za tysiąc coś tam. Te wzmacniacze często były łączone z PMC i posiadają ciekawe możliwości rozbudowy modułowej.

Skomentuj

Jest drobna naleciałość na wysokich tonach, ale teraz się zastanawiam czy to nie przypadkiem ten najtańszy SB19ST-C000-4, bo przy Onkyo też tak było.
                                Jezu marian ty cały czas słuchasz na tych zabawkach ? panie zmień te kopułki na coś normalnego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                  Jezu marian ty cały czas słuchasz na tych zabawkach ?
                                  Spokojnie, wysokotonówki już czekają na resztę głośników:

Skomentuj

Okazało się że znajomy ma na sprzedaż amlituner Denona ARV 1610 w stanie idealnym, jak nowy.
                                    ...przyniosłem do domu, posłuchałem.
                                    Co się okazało, pod względem muzykalności zjadł tego Onkyo 9511.
                                    Grało to tak przyjemnie że postanowiłem go kupić
                                    Amplituner lepszy od stereo? Wielu uznało by to za herezje wręcz gdyby napisał to na forum np. taki laik jak ja! hihi :razz:
                                    Last edited by Mercutio; 23.11.2018, 08:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mercutio Zobacz posta
                                      Wielu uznało by to za herezje
                                      I tak twierdzimy! :lol:

Dlatego chciałem go namówić na normalny wzmak...

Skomentuj

Panowie, co takie poruszenie?
                                        Przypomnijcie sobie tegoroczne AVS na którym wielokrotnie droższe sprzęty nie grały :p

Naprawdę, ten Denon nie jest taki zły, a jak gra lepiej od Onkyo 9511, to tylko się cieszyć :)

Zresztą przejrzyjcie aukcje ile ten Denon kosztuje jako używany.

Skomentuj

No własnie widziałem jedną aukcje i był za 415zł, to nie jest jakaś duża suma.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X