Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3-drożne dla ubogich :-) jazzmenów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 3-drożne dla ubogich :-) jazzmenów

Witam!

Popełniłem jakiś czas temu monitorki:
    http://diyaudio.pl/viewto...ighlight=cypek2

Powoli dojrzewa we mnie myśl aby zrobić cos lepszego, tym bardziej że zmienię mieszkanie i będę miał większy pokój cos koło 25 m2. Więc te mikrusy całkiem zginą w takim pomieszczeniu. Oczywiście czytałem kto na forum pełnił jakie konstrukcje. Pomijając cenę oraz niezbyt ciekawy wygląd kolumn, konstrukcja 3way classic troelsa odpowiadała by mi. Może jest jednak jakaś inna, trochę tańsza, ale równie udana konstrukcja.
    Ja słucham z reguły jazzu i okolic jazzu, także starego dobrego rocka (pink floyd) trochę folkowej muzyki. Zdecydowana większość moich płyt CD to oryginały lub klony oryginałów, ewentualnie płyty z tzw. flac-ów. Oczywiście mam jakieś wyobrażenie o dźwięku jaki chciałbym osiągnąć. Jeżeli ktoś zna słuchawki Beyerdynamic DT 150 to wie o czym mówię. Zdecydowanie neutralny dźwięk, bardzo precyzyjne, o dość dużej podstawie basowej – poprawnie kontrolowanej. Kolumny nie musiały by być takimi wyczynowcami jak DT 150 pod względem basu. Ale nie mogą też zbytnio odstawać. Preferuje kontrolę basiska nad jego masą i objętością oczywiście do pewnego momentu. Ale najistotniejsza jest średnica oczywiście nie kosztem pozostałym zakresów ale to czego mi brakuje teraz to namacalnej albo jeszcze bardziej namacalnej średnicy. Zdaję sobie sprawę z ograniczeń sprzętowych jakie posiadam, czyli Denon DCD 1520 i Densen Beat B-100. Będę wdzięczy za sugestie....
    Pozdrawiam!
    Artur

Co z monitorami na AKX ? Do sprzedaży ?

Skomentuj

Być może w przyszłości...moze najwczesniej za rok ale na dzien dzisiejszy nie są na sprzedaż

Skomentuj

a te monitory Ci pasowaly czy tylko chodzi o zmiane pomieszczenia ?

Skomentuj

Zmiana pomieszczenia jest istotna, ponieważ monitorki są za małe do pokoju 25 m2. Także przy okazji zmian chciałbym zrobić nową konstrukcje, a jak już robić, to coś lepszego niż to co mam do tej pory

Skomentuj

no dobrze, ale pytam czy ta Vifa i STX Ci ogolnie jako calosc pasuje w tym pomieszczeniu co dzisiaj jeszcze sluchasz?

Skomentuj

Tak, ogólnie brzmienie jest zadawalające. Troszkę zbyt szczupły bas. Ale ogólnie może być. Ale dźwiek jaki mnie interesuje to taki, który słyszę z DT 150. Są różne opinie na temat tych słuchawek. Ja przychylam sie do tych, ktore twierdza że to jedne z najlepszych słuchawek do 1000 zl. Grają tak jak twój najsłabszy element. Jak coś jest źle zrealizowane pokazuja to bezwzględnie. Choć dla niektórych to może być wada...ale to całkiem inna para kaloszy :-)

Skomentuj

No to skoro nie masz kasy na 3drogi troelsa to zro bilbym dobre dwie drogi na dwoch niskosrednich. a skoro moda na seasy bo najbardziej sie oplaca to moze mtm:
                http://www.geocities.com/woove99/Spk...X_MTM_2Way.htm

Ogolnie przejrzyj sobie link z mojego opisu, wiele stron z ciekawymi projektami na dłoni :) Mysle ze napewno wpadnie cos Ci w oko

Skomentuj

Witam!
                  Po krótkiej rozmowie, Paweł S. podsunął mi pomysł, że może by tak zrobić kolumny pod gotową zwrotnice pod Visatona 170 AL. + vifa XT 25.
                  Yoshi_80 pisał że grają - fajnie... cokolwiek to znaczy :mrgreen:

Przy tej okazji mam pytania: Czy ktoś już coś takiego robił? Czy warto?
                  Znalazłem w necie informacje co do wielkości obudowy
                  Zalecane wielkości:
                  20 L plus bass reflex 13 cm fi przy otworze 63mm – 43 Hz,
                  30 L plus bass reflex 11 cm fi przy otworze 63mm – 39 Hz

Choć spotkałem się ze skrzynią 1000 x 210 x 250 czyli około 34 litry. Znalazłem też na innym forum dyskusje na ten temat. Wniosek był jeden, że 34 litry to zdecydowanie za dużo dla głośnika AL 170.
                  Czekam na pomoc w tej kwestii.

Pozdrawiam!
                  Artur

Skomentuj

Zamieszczone przez cypek2
                    Po krótkiej rozmowie, Paweł S. podsunął mi pomysł, że może by tak zrobić kolumny pod gotową zwrotnice pod Visatona 170 AL. + vifa XT 25.
                    Myślę że to całkiem fajny pomysł. Chociaż jak ma to byc zestaw "wiekszy", no to nie będzie. I nie wiem czy do jazzu nie powinieneś szukać czegoś cieplejszego, z wyszukaną barwą itp.

25mkw Hmm... coś mi się wydaje że nie do końca w takiej przestrzeni spełni się jedna 17nastka na kolumne. Basu dużo nie uzyskasz, choc na upartego da radę. Wszystko tak na prawdę zalezy od preferencji, jeśli nie słuychasz głosno tylko po audiofilsku i nie potrzeba ci sporo basu to ok.

edit : doczytałem teraz jakie masz preferencje jeśli idzie o dźwięk, jednym słowem taka konstrukcja powinna ci odpowiadać Z tym ze nie wiem czy w tak dużym pomieszczeniu... :roll:

Zawsze możesz się szarpnąć na mtm albo 2,5 drogi na tym visatonie :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez cypek2

Wysłany: Dzisiaj 22:04
                      Witam!
                      bez sensu z koro za mniejsze pieniądze można mieć lepiej grający zestaw.

Skomentuj

cypek2, myślę, że mogę Ci trochę podpowiedzieć. Dobrze się składa, że miałem STX 15 AKX + PJ, później SPH 165 KEP + vifa XT19TD a teraz 3W Classic Troelsa.

Nie słuchałem DT150, ale mam HD 555 i jeśli miałbym porównać słuchawki (czysto teoretycznie) do kolumn, to powiedzmy, że HD 555 były trochę lepsze od kep + vifa, a 3W classic są zadecydowanie lepsze od HD 555 :).

Jeśli masz na tyle kasy to głęboko się zastanów nad 3W Classic, powinny w 100% spełnić Twoje oczekiwania. Rzetelny o dużej liczbie szczegółów dźwięk, szczególnie średnica pełna w detale i jednak inna w porównaniu do 2way- to słychać od razu jaka jest różnica.

Jeśli budżet nie pozawala, to może coś na Usherach, a jak nie to na Seasach.
                        Do wyboru między innymi nowy kit Seasa:
                        1. http://www.seas.no/index.php?option=...274&Itemid=248
                        2. ER18 + 27TBFC/G
                        3. CA18RNX + 22TAF/G
                        4. CA18RNX + 27TDFC
                        5. http://www.geocities.com/woove99/Spk...Usher_2way.htm
                        6. http://audiohobby.pl/topic/1/4747#koniec <- rzetelnie przedstawiony KIT na STX 18 AWX + Seas 27TBFC/G - z opisu autora projektu nie wiele się różni w bezpośrednim porównaniu z ER18 + 27TBFC/G, a jednak jest trochę tańszy.

Koledzy pewnie jeszcze coś innego podsuną, ale to tak na pierwszy stał co mi się przypomina.

Skomentuj

Taaa... i z pomysłu na alternatywę dla 3-way Trolesa rodzi się poparcie dla jego konstrukcji :mrgreen: . Kurcze ale same głośniki, znalazłem jakiś cennik z polinka, to ok 1325 zl :-(

Tak na marginesie HD 555 do DT 150 to nie ta liga. HD 600 to mniej więcej ten poziom, choć ja uważam że DT 150 sa lepsze od HD 600

Skomentuj

Ok, słuchawki zostawmy na boku, bo to jednak co innego :) trochę nie adekwatne do porównywania brzmienia.

Do zrobienia 3W classic będziesz potrzebował 2000 zł na 100% już na wszystko.

Z konstrukcjami 2way zmieścisz się w większości do 1300 zł.

Skomentuj

Ze słuchawek można taniej otrzymać lepsze brzmienie. Tysiaczek na słuchawki i wzmak lampowy do tego zagra dużo lepiej niż wzmak stereo plus kolumny za ok 600-700zł, bo tak cenowo trzeba by dobrać zakupy. Jednak ja osobiście nie do końca lubię się całkowicie wyłączyć i słuchać na słuchawkach. Zostawiłbym słuchawki w spokoju i poszukałbym zestawu kolumn na który mnie stać i zaczal projektowac juz budy :wink:

Skomentuj

Nie na temat...
                                Sorry za OT, ale to mnie mocno zszokowało:
                                jeśli miałbym porównać słuchawki (czysto teoretycznie) do kolumn, to powiedzmy, że HD 555 były trochę lepsze od kep + vifa
                                Nie wychwalając pod niebiosa KEPów, bo to nie jest szczyt marzeń, ale akurat od HD 555 to grają o niebo lepiej. HD 595 też dużo do powiedzenia nie mają. I to by w zasadzie pokazywało jak różny jest gust słuchaczy...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                  e słuchawek można taniej otrzymać lepsze brzmienie. Tysiaczek na słuchawki i wzmak lampowy do tego zagra dużo lepiej niż wzmak stereo plus kolumny za ok 600-700zł, bo tak cenowo trzeba by dobrać zakupy.
                                  A tam, a jak dla mnie żadne słuchawki, nawet za 2tysie, nie zagrają tak dobrze jak średniej klasy kolumny. Może i będą miały lepszą barwę, szczegółowość i brzmienie itd. ale i tak to nie to co kolumny, gdzie możesz poczuc bas na ciele. Inna przesztrzeń, inaczej budowana scena, inaczej się zupełnie słucha. Słuchawki też są czasem fajne i bardziej przydatne w niektórych sytuacjach, ale kolumn nigdy nie zastąpią.

Mówiąc bardziej obrazowo i metaforycznie : porównując słuchanie na kolumnach do słuchania na słuchawkach, to tak jak by porównać seks z kobietą do onanizowania się :mrgreen: :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                    Może i będą miały lepszą barwę, szczegółowość i brzmienie itd.
                                    Przecież o tym właśnie napisałem... :shock:
                                    Zamieszczone przez paldo
                                    Słuchawki też są czasem fajne i bardziej przydatne w niektórych sytuacjach, ale kolumn nigdy nie zastąpią.
                                    też napisałem, dlaczego preferuje także kolumny...

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                      Nie wychwalając pod niebiosa KEPów, bo to nie jest szczyt marzeń, ale akurat od HD 555 to grają o niebo lepiej. HD 595 też dużo do powiedzenia nie mają. I to by w zasadzie pokazywało jak różny jest gust słuchaczy...
                                      Jak widać każdy ma inne odczucia. Nie oceniałem kolumny jako tylko KEP'a ale też w współpracy z Vifą. Także w moim odczuciu trochę tej konstrukcji jakościowo brakowało, ale na prawdę nie wiele jeśli chodzi o całokształt.

Z drugiej strony co to za porównanie słuchawek do kolumn... IMO bez sensu.
                                      Akustykę słuchawki mają zawsze swoją, natomiast kolumny każdy stawia w zupełnie innych pomieszczeniach, to przynajmniej jeden z wielu powodów.

Ale już zostawmy to. Kolega nie wolał by wiedzieć co kupić :)

Skomentuj

Hej!

Hehe… fajna dyskusja się zrodziła. Ja też bardzo lubię pogadać o słuchawkach. Ja nie mam problemów z odbiorem dźwięku ze słuchawek a potem z kolumn. Oczywiste jest, że dźwięk brzmi inaczej na słuchawkach, w szczególności trudno jest przełożyć klasyczną scenę stereo i układ instrumentów. Ale dźwięk z dobrych słuchawek + porządnym wzmak słuchawkowy przerasta zestawy kolumnowe za podobne pieniądze co system słuchawkowy. Mam to i to. Mój Densen Beat B10 + Denon DCD 1520 lub NAD 502 + jakiekolwiek kolumny w granicach 2000 nie maja szans w porównaniu z DT 150 czy HD 600 + plus wzmak słuchawkowy, jeśli chodzi o barwę dźwięku, dynamikę, „namacalnośc” dźwięku. Można by długo dyskutować na ten temat. Ale….robi się straszny OT! Jeśli mamy taką potrzebę załóżmy osobny temat…

Skomentuj

Czaruję...