Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3-drożne dla ubogich :-) jazzmenów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

...To sie nawet ładnie krystalizuje. Zgadzam się gdy chodzi o...kasę, jeśli można zaoszczędzić aż tyle bez szkody dla projektu, to OK.
    Ale ja jestem jak... wirus :) żeruje na gotowych projektach. Musze mieć wszystko czarno na białym. Może i projekt zwrotnicy dostane ale są inne parametry, jak bardzo dobrze wiecie, niezbędne do zrobienia poprawnie grającego zestawu.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      No nie wiem czy jest sens dopłacać aż 400zł na kolumny z 8945A,słyszałem go w BR i muszę powiedzieć że mój 8935A w TL gra lepiej.
      No ciekawe jak 8945 zagrał by w TL.

cypek2
      Czy tak, czy siak. Te głośniki na prawdę zagrają. Tak więc masz gotowe projekty. Możesz zamówić elementy dowolnej zwrotnicy u Pana Albeckiego. Ja polecam wykonać zwrotnicę i obudowę jak w akkusie (koherentnej czasowo - taka pochyła). Jedynie pomyślał bym o TL, jak wspomniał Marian. I do dzieła.

Skomentuj

...jest tylko jedno małe ale, czy ushery nie są zbyt wymagajace dla mojego wzmaka...bo on słabowity jest i można go porównać do lampowca.
        Tak przy okazji chyba znalazlem cos co wykonal marian...Marian czy to to twoje?
        Załączone pliki

Skomentuj

pracuje w klasie A? :)
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie... jest na scalakach, ale on ma coś takie jak brak "sprzężenia zwrotnego" chyba sie tak to nawzywa i skutkuje to tym ze mocarzem nie jest
            http://i63.servimg.com/u/f63/14/63/95/01/b100_010.jpg

tak dla ciekawskich....duński minimalizm :P

---------- Post dodany o 11:28 ---------- Poprzedni post o 10:28 ----------

...przejrzałem Marianowe TL.... zajarałem się

Skomentuj

Pomimo nikczemnego wyglądu (2 gałki i "placek") jest stosunkowo mocny - 60/120W w zależności od obciążenia. Fakt, że głośnik jest 8 Ω ale dość efektywny, więc wzmacniacz raczej z 6" membraną, powinien sobie poradzić.

Skomentuj

Zamieszczone przez cypek2 Zobacz posta
                ...Marian czy to to twoje?
                Tak,to moje,za miesiąc powinny być gotowe.

Co do wzmaka to zależy jak głośno słuchasz,moja lampa która ma 4W spokojnie wystarcza do codziennego grania a jak chcę głośniej lub więcej basu to podłączam kolumny pod STR-DE635 Sonego.

Skomentuj

...jestem bardzo ciekawy twojej linii transmisyjnej. Powiem szczerze ze chyba nie miałem nigdy okazji słuchać takiej konstrukcji. A tak przy okazji co to jest za zakończenie bulprenowe tunelu!? Co to za materiał? :)

Skomentuj

Dokładnie,to jest bulpren.

Skomentuj

Witam!
                      Odświeżam temat ale trochę w innej formie.

Zdecydowanie 2 drogi najlepiej podłogowe kolumny. Pomieszczenie 25 m2.
                      Koszt głośników max 1000 zl.
                      Neutralność, liniowy dźwięk, bas zwarty, dobrze kontrolowany.

Szukam gotowych i sprawdzonych projektów.
                      Bardzo proszę o opinię forumowiczów oparte o własne doświadczenia. Nie chcę linków typu: „o to może być fajne”. Bo ja już przejrzałem sporo rożnych projektów. Trudno mi wybrać coś kiedy ja nie mam ambicji bycia konstruktorem DIY. Raz zrobiłem monitory, fajnie, podoba mi się, ale z gotowe projektu.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/18...na-w-monitorze

Napisz do "Comandante W.", myślę że przeprojektuje Ci tą TL'ke na typowy kanał, zwłaszcza że w tych tasukach maczał swoje TL'kowe palce :) A jak się nie da to można skopiować projekt z w/w linka i zostawić pustą komorę poniżej (skoro mają być podłogówki). Przy czym scana wypadało by dać x2 bo to w końcu 25m2.
                        Last edited by bibson3; 15.04.2013, 18:24.

Skomentuj

Słuchałem tych kolumn i bez urazy dla CommandanteW oraz fforce'a to ja bym ich nie polecił. Mimo ciekawego wykresu to jednak -3dB dla 35Hz z tych głośników to na pewno nie ma.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Znowu docieramy do tego samego punktu co w poprzedniej dyskusji :) w co mamy wierzyć jeśli nie w charakterystyki? Skoro są tak odmienne od rzeczywistości, ucho ludzkie jest jednak subiektywne, mikrofon już niekoniecznie. W jakim pomieszczeniu ich odsłuchiwałeś LuSzTi?
                            Last edited by bibson3; 15.04.2013, 18:31.

Skomentuj

W małym pokoiku. Te kolumny to maleństwa i w takim pokoju, wg tego pomiaru powinny zabijać basem, a tego nie było.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                                Niekoniecznie, czasami bywa tak że w małym pokoju kolumna się dusi, a przy powiększeniu przestrzeni "dostaje skrzydeł"
                                Last edited by bibson3; 15.04.2013, 18:47.

Skomentuj

Dobra zaczynamy dla mnie to najprostsze rozwiązanie. Chodzi mi o coś takiego
                                  http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...30-p-1605.html

lub
                                  http://www.troelsgravesen.dk/PL18XT.htm

Warto?

A może coś na STX-ach. Może ich klasyczne 2,5 drogi (jeszcze się mieszczę w kosztach)
                                  Last edited by cypek2; 15.04.2013, 19:56.

Skomentuj

...no nikt - NIC

Skomentuj

Ja bym brał Ushery

Skomentuj

...ja też. Witam! Odświeżam temat!
                                        Mam prośbę, ponieważ bardzo przychylam się do projektu.
                                        http://diyaudio.pl/showthread.php/22...kt-by-Yoshi_80
                                        Chciałem zapytać czy ktoś wykonał takie kolumny?
                                        Mam pytania dotyczące rury bass refleks. Jaką zastosować z gotowych do kupienia?
                                        I czy ktoś mam doświadczenie przy wytłumianiu tych głośników.

Skomentuj

Jak zależy Ci na dobrej średnicy to pomyśl może o 8948a. 8935a na średnicy nie ma w ogóle wyrazu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X