Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    http://www.pmc-speakers.com/sites/de...L2_Drawing.pdf W koncu pokazali tunel AML1 ... ale dla mnie to zadno zaskoczenie
    A czy taki tunel (kształt) mogę zastosować do suba na mivoc xaw210hc o ktorym pisalem wcześniej? bo kurde nie mam czasu za bardzo ostatnio porysować trochę. Chciałbym żeby obudowa była głębsza niż wyższa o ile to możliwe.

Skomentuj

W zasadzie nie ma przeszkod. Wszystko zalezy od warunkow mieszkaniowych i tego gdzie da sie upchac obudowe. Wtedy trzeba dostosowac tunel do zakladanych wymiarow.

Skomentuj

Witam, przyszedł mi ostatnio do głowy może troche głupi pomysł aby zrobić małą LT do głośnika takiego jak jest min w głośniczkach sony ericssona albo stacjach dokujących do ipoda. Kupiłem takich 6 sztuk i myślałęm czy by na jednym na strone nie zrobić małej TLki. Pozostałe 4 szt zostawie na potem:P Czy ma to wogóle sens? Nie ukrywam że chciałbym coś takiego zrobić lecz nie mam aparatury pomiarowej, chodzi mi bardziej o to żeby grało lepiej niż w małej obudowie zamkniętej. Średnica głośnika ma 5cm. pozdrawiam

Skomentuj

W zasadzie nie ma przeszkod. Wszystko zalezy od warunkow mieszkaniowych i tego gdzie da sie upchac obudowe. Wtedy trzeba dostosowac tunel do zakladanych wymiarow.
          Świetnie dziękuje.

Ale - będe miał nowy głośniczek który bardziej się nadaje do TL - Mivoc HCM12T - mivoc zaprojektował do niego linię co się nazywa Zycklop - tylko schematu nie mogę znaleźć i widzę że ludzię montowali go w mniejszych niż 150cm x 35cm x 50 cm obudowach. http://www.hifi-forum.de/viewthread-188-2179.html

Wiem na co go stać w BR - więc jeżeli w TL może być tylko lepiej, to już nie umiem sobie tego wyobrazić. Pokój ma 25mkw i fajny akustycznie - jeden jest męczący tylko mod na ok 40hz ale na ok 6db to się go korekcją załatwi.

BTW - używa ktoś AJHORN do symulacji?
          http://i46.tinypic.com/dw329.jpg

Też fajny programik :)

Zamieszczone przez Jacek90 Zobacz posta
          Witam, przyszedł mi ostatnio do głowy może troche głupi pomysł aby zrobić małą LT do głośnika takiego jak jest min w głośniczkach sony ericssona albo stacjach dokujących do ipoda. Kupiłem takich 6 sztuk i myślałęm czy by na jednym na strone nie zrobić małej TLki.
          To te takie po 1zł? ze srebrną membranką? To Ci się chyba trafiło - bo mam te same, nawet mierzyłem je i powiem że bardzo fajnie to gra i charka odziwo dość płaska. Przydał by się supertweeter taki jak np. ten: http://allegro.pl/infinity-tweetery-...153789429.html i już można mieć coś fajnego w śmiesznych pieniądzach złożyć. Co prawda nadal będzie to malutki bas - ale dwa takie małe pierdzioszki na stronę grały lepiej niż creative t20 które takie złe nie są. Miałęm wziąć więcej i spróbować się z line array - ale no brakło.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
            BTW - używa ktoś AJHORN do symulacji?
            http://i46.tinypic.com/dw329.jpg

Też fajny programik
            Chetnie bym uzywal jakbym znalazl pirata. Niestety demo wersja do niczego sie nie nadaje :(

Skomentuj

Dokłądnie te:) Skoro fajnie grają to wiem że nie straciłem 6 zł na marne:P Chciałeś robić mini liniówke do domu? Potrzebował byś conajmniej 20 takich głośników ale mogło by być ciekawie Co do TLki, ustaliłem sobie mniej więcej częstotliwość około 60Hz, długość tunelu wtedy powina mieć około 1,4m , czy w przypadku takiego małego głośnika i małej obudowy długość też powinna tyle wynosić czy oblicza się jej długość z proporcji?

Skomentuj

Dajcie jakieś zdjęcie, linka o których głośniczkach mowa.

Skomentuj

Mowa o tych maleństwach http://allegro.pl/maly-glosnik-i2203675901.html

Skomentuj

Może spróbować coś jak bose robi?
                    http://www.popsci.com/files/imagecac...les/bose_1.jpg
                    http://www.youtube.com/watch?v=gfA5FG1FfWA
                    http://i.wp.pl/a/f/jpeg/27624/bose-c...sniki-660.jpeg

Tyle, że na tych głośnikach z małym xmax ciężko może być cokolwiek takiego zrobić...
                    Last edited by dolphin123; 14.03.2012, 18:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Tyle, że na tych głośnikach z małym xmax ciężko może być cokolwiek takiego zrobić...
                      Może to się wydać śmieszne, ale na basie radzą sobie dość fajnie - niektóre 10cm głośniki jak np. tonsil 10/20/1 radzi sobie gorzej niż one. Szkoda że było ich tak mało.

Skomentuj

Jeśli faktycznie tak jest, to najlepiej jakby Pogromca miał je na pomiarach i tworzył TLkę a`la bose :)

Skomentuj

Można je jeszcze kupić więc Pogromca mógłby się poświęcić i kupić ze 2 szt na pomiary:) Był bym wdzięczny:)

Skomentuj

że się wtrącę :)
                            czy do obliczania długości tunelu bierzecie pod uwagę wytłumienie?

Skomentuj

Nie wiem jak inni, ale ja biorę. Mój najnowszy tunel dla Seasa L22 RN4X/P został zaaplikowany w obudowę o wysokości 90cm i ma fizyczną długość ok 1,8m a z pomiaru impedancji strojenie tunelu wychodzi na jakieś 33Hz co z klasycznych wzorów daje tunel o tunel o długości ok 2,6m. Wg mnie nie ma potrzeby robienia bardzo długich tuneli, takie 1,8-2,2 m często w zupełności wystarczają.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jak patrze na ten glosnik, to mi sie odechciewa zakupu, nawet zamocowac to bedzie problem. Poza tym zabardzo nie ma co tam mierzyc, i tak obudowa musialaby byc ultra mala zeby mialo to jakis sens.

Skomentuj

Witam panowie temat lini transmisyjnych bardzo mnie zainteresowa przeczytalem juz pierwszych 110 stron i czytam dalej ale niemoge doczekac sie swojej pierwszej tl wiec odpisuje. Czy ktos z zaawansowanych TL-owcow pomogl by mi zaprojektowac obudowe .Zaloenia sa takie 6 gosnikow ,subwoofer aktywny, zastanawialem sie nad isobaricem, rozwazalem tez konstrukcje comendante na tassucach ale moze o samych przetwornikach sa to 13cm gosniki z podwojna cewka papierowa membrana .mysle ze nadaja sie do tl bo pochodza z 3 subwooferow lifestyle firmy boss a teraz pytanie jak to wszystko wlozyc do jednej obudowy,moze ktos ma jakis dobry pomysl abu obudowa byla wmiare compaktowa a zarazem wykorzystane zostana przetworniki parametry glosnikow i zdjecia wrzuce pozniej. Z gory dzieki za pomoc.

Skomentuj

i tak obudowa musialaby byc ultra mala zeby mialo to jakis sens.
                                    Właśnie o to chodzi :)

Skomentuj

Czy waszym zdaniem symulacje robione w Hornresp mocno odbiegają od rzeczywistości w odniesieniu do TL? Czy można na nich polegać?

Skomentuj

Zamieszczone przez mychor Zobacz posta
                                        Czy waszym zdaniem symulacje robione w Hornresp mocno odbiegają od rzeczywistości w odniesieniu do TL? Czy można na nich polegać?
                                        To zalezy ile sie wymaga od takiej symulacji. Jesli bedziesz symulowac proste tunele, to dokladnosc jest bardzo duza. Dla mnie symulacja jest w pewnym sensie sprawdzeniem glosnika czy w ogole nadaje sie do TL i czy jest sens sie z nim bawic. Tutaj symulacje daja naprawde duzo. Z symulowaniem tlumienia jest roznie, sa pewne zawiasy w ktorych dziala ona dosc dobrze, ale poza nimi wyniki sa czysto teoretyczne i czesto niewiele zblizone do realnych pomiarow.
                                        Poza tym dzieki symulacji moge dokladnie przesledzic ksztalt tunelu, jego pojemnosc i dostosowac tunel do glosnika. Daje to pewna baze to startu budowy prototypu, ktorego zazwyczaj trzeba jeszcze przetestowac i przerobic.
                                        Ogolnie polecam :)

Skomentuj

Mam jeszcze pytanie do Pogromcy, chcę wsadzić po dwa te małe głośniczki na kolumnę, orientacyjnie mógłbyś powiedzieć jakiej długości tunel zrobić? Czy mniej więcej proporcjonalnie tak na "oko" mogła by wyglądać TLka?
                                          Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X