Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pogromco mógłbyś zasymulować 22-140-8-SCX w krótkiej Tlce, tunel ~135cm. Wymiary obudowy 28x70x33cm grubość ścianek 1,8cm front 2,2cm. Obudowa podobna do tej http://audio.lutuje.se/?awx-transmission-line,27 przegroda pochylona, na wylocie SD. Pisałem na pw ale nie wychodzi.
    Big, big THX :)

Skomentuj

Jest dostepny znajdzie sie jeszcze za 120. Ale Tl w obudowie monitorowej tak do 26 litrów to chyba trudno bedzie zmieścić ?

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP Zobacz posta
        Pogromco mógłbyś zasymulować 22-140-8-SCX w krótkiej Tlce, tunel ~135cm. Wymiary obudowy 28x70x33cm grubość ścianek 1,8cm front 2,2cm. Obudowa podobna do tej http://audio.lutuje.se/?awx-transmission-line,27 przegroda pochylona, na wylocie SD. Pisałem na pw ale nie wychodzi.
        Big, big THX
        W 135cm taki duzy glosnik? Pewnie mozna, ale napewno nie wykorzystasz jego potencjalu :) Raczej podaj mi litraz netto obudowy, to bedzie latwiej pomyslec.

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
        Jest dostepny znajdzie sie jeszcze za 120. Ale Tl w obudowie monitorowej tak do 26 litrów to chyba trudno bedzie zmieścić ?
        Bardzo trudno, to jest juz spory woofer. Trzeba by bylo robic obudowe z wyjsciem na tylnej sciance. Mooze w 30 litrach by sie upchalo, to jest i tak mniej niz monitor TLC AMS.

Skomentuj

Big, big THX :)
          O! Również jestem zainteresowany wynikami takiej symulacji. Na 22SCXie będę robił aktywne doły i fajnie by było dać je do TLki.

---------- Post dodany o 15:53 ---------- Poprzedni post o 15:19 ----------

Pogromco zasymuluj proszę tego SCXa w 2 metrowej i, bojawiem, 50-60 litrowej budzie z wylotem 1 do 1sd. Będę wdzięczny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Pewnie mozna, ale napewno nie wykorzystasz jego potencjalu
            jak zejdzie do ~30Hz (po wytłumieniu) to zbieram na projekt :)

Raczej podaj mi litraz netto obudowy, to bedzie latwiej pomyslec.
            47L netto

Skomentuj

Tak jak przypuszczalem, nie mam dla Was dobrych wiesci. Ten glosnik wymaga duzej obudowy. Dopiero 74 litry pozwalaja na rowne pasmo do 40hz, dlugosc 200cm , na wejsciu 500cm2, wyjscie 250cm2. Zmniejszanie wylotu obnizy rezonans ale efektywnosc nie rzuca na kolana. Generalnie ten glosnik wymaga typowego, klasycznego podejscia do TL. W obudowie podlogowej da zrobic fajny bas do zestawu trojdroznego. Sub natomiast bedzie kulawy, tzn duzy. Troche za slabe Bl.
              Ewentualnie mozna dac na wyjsciu 0.8Sd, co przelozy sie na bardziej lagodniejszy spadek.

Wydluzanie tunelu raczej nie ma sensu. Tutaj tunel 68 litrow, wyjscie 200cm2 czyli 0.8Sd glosnika.

Skomentuj

Hoho 74 litry. To ja podziękuje. Zrobię chyba na nim 4rząd bandpassa bo w br ten głóśnik prawie nie gra niskim basem przy takim małym litrazu jak w BP. -6 gdzieś wysoko na 35Hz przy budzie 50l. A w symulacji bandpassa 4th jest w miarę ok jak się dobierze odpowiednie proporcje komór i strojenia jednej.

Coś takiego mi wyszło:

Będzie łączony z monitorami pj-scx w budzie o parametrach widocznych na powyższym obrazku.

Będą to aktywne doły czyli po jednej takie budzie na każdy kanał zasilane bipolarną kóńcówą na tranach z Advance Electronic. Myślę, że 250W/4ohm starczy na dwa te SCXy połączone równolegle.
                Last edited by gooralesko; 22.02.2012, 19:20.

Skomentuj

Wyglada fajnie, ale jeszcze bym TL nie skreslal, moze w docelowym pomieszczeniu mozna by bylo zrobic obudowe, o niekonwencjonalnym ksztalcie, przez co objetosc "zniknie". Bas z bandpasa, a TL to juz w ogole dwa swiaty.
                  Tak czy owak, to ten glosnik jest po prostu przecietny.

Skomentuj

Zaproponuj coś do 50 litrowej 2 metrowej tlki z 20cm głośników. Musi mieć 8ohm bo łaćzyć je będę równolegle by wykorzystać całą moc z końcówy o której wyżej pisałem. Dobrze by było jkaby ta propozycja nie miałą kosmicznych wymagań mocowych (Jak niektóre stxy).

Może takie coś http://www.visaton.de/en/chassis_zub...n/ws25e_8.html w Petit Orgue'u?

Skomentuj

74L do 40Hz :o a już się napaliłem jak arab na kurs pilotażu, na modułową konstrukcję coś a'la

z małą zmianą woofer wyżej do samej krawędzi.

Skomentuj

Nie no, na upartego da sie upchac do 64litrow i 35hz bedziesz mial dobre. Przeciez room gain swoje zrobi. Poza tym to nie jest problem linii tylko tego glosnika, 35hz to kres jego realnych mozliwosci.

Ps. Taka koncepcja jest wg. swietna, wlasciwa droga do dobrego dzwieku :)

Skomentuj

Może mivoc WM8? http://mivoc.de/downloads/de/mivoc/P...nblatt_WEB.pdf

Są 8ohmowe, 120W rms, duże BL, natomiast fs45hz ;/

Skomentuj

60L dałbym rade 28x80x36cm, tylko zastanawiam się czy ma to sens. Wizualnie straci aspekt.
                            22-300-SW ma wyższy BL, można zasymulować :)
                            Zastanawia mnie jeszcze 10.2.400.8 40L@35Hz w BR ale ten głośnik jest jeszcze "nieobeznany".

Skomentuj

Gdzie Mivoc za 45Euro. Odpada. To ma być głośnik za 90zł. Nie będę matce do Pj-SCXa dawał tak drogich przetworników

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                Ahhh uwielbiam takie glosniki :) Silny motor, Qms dosc wysokie, sztywny papier i zawiecha sztywna plus niezla skutecznosc. Takk, to jest glosnik, do otwarzania basu, nie subbasu, ale basu :)

60L dałbym rade 28x80x36cm, tylko zastanawiam się czy ma to sens. Wizualnie straci aspekt.
                                Glebokosc zawsze mozna dodac, co by litry znalesc :)

22-300-SW ma wyższy BL, można zasymulować
                                Gadaj z marianem, on ten glosnik w TL meczyl. Chyba ten...

Skomentuj

a już się napaliłem jak arab na kurs pilotażu, na modułową konstrukcję coś a'la
                                  W przyszłym tygodniu pokażę kolejną modułową konstrukcję... :)

Skomentuj

Ale dół na czym będzie? TL?

Pogromco przesymulujesz tego 22-300-8-SW? 2 metrowa, 1sd na wyjściu (mógłbyś 0,8sd jak przy 1 nie będzie fajnego zejścia) i tak pasowałyby mi dwa litraże: 50litrów i jak mniejszy będzie za mały to 60litrów. Więcej nie ma szans zebym zmieścił. Kolumna i tak będzie kobyłą, a ja zamierzać monitorki 6 litrowe closed zintegrować z budą tl więc szerokie to na 30cm być nie może. Maks wymiary to 105,4x18,4x35,4 netto plus 3,6cm ścianek.
                                    Last edited by gooralesko; 22.02.2012, 21:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                      Pogromco przesymulujesz tego 22-300-8-SW?
                                      Pogromco przesymuluj to, Pogromco przesymuluj tamto... a może coś samemu? PM przedstawił na forum mini tutorial:
                                      http://diyaudio.pl/showthread.php/18...l=1#post290712

Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem i trochę poprzesuwać suwakami.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Bardzo trudno, to jest juz spory woofer. Trzeba by bylo robic obudowe z wyjsciem na tylnej sciance. Mooze w 30 litrach by sie upchalo, to jest i tak mniej niz monitor TLC AMS.
                                        Jak była objetosć TLC AMS ?
                                        Ja bym sie pokusił o przetestowanie GDN20/100/3 w TL ale jak właczam ten hornresp o znowy wychodzi poszatkowana góra pasma z tunelu a złozenia całego przebiegu z głośnikiem w tym się nie da zrobić.

Skomentuj

Dzieki Luszti :P Macie chlopaki tutorial i probujcie :)

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                          Jak była objetosć TLC AMS ?
                                          Nie wiem, ale np wymiary zew skrzynki od PMS1 daja 43.6L Jakby tak zaokraglic na "oko" to netto bedzie te 35l. W AMS1 pewnie bedzie podobnie, bo w koncu byla jest chyba taka sama?
                                          Zatem mysle, ze w 35litrach netto da sie upchac tunel, ktorego strojenie wypadnie w okolice Fs glosnika. Trzeba dac duza pojemnosc za glosnikiem i male wyjscie tunelu, nawet do 0.5Sd. To i tak bedzie wiecej Sd niz typowy tunel BR.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X