Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chyba nie do konca sie zrozumielismy. Prosilem abys podal mi komercjne zestawy z linia zwezajaca sie do wartosci 0.5 Sd i mniej jak w przypadku thora. To ze praktycznie wszyscy korzystaja z linii zwezajacych sie to rzecz zupelnie normalna. Czy zwezanie otworu rozbija mody? No nie do konca. Gdyby tak bylo to nie trzeba by bylo stosowac wytlumienia. Gdyby TL z mocnym zewazniem dzialala jak niby BR to tez nie trzeba by bylo wytlumienia. Jednak jest ono konieczne bo w kazdym tunelu ulozy sie w calosci fala, ktora bedzie odwrocona fazowo.
    Rura Voighta to juz niszowe rozwiazanie, najchetniej uzywane przez milosnikow szerokopasmowcow, z ktorych na wiele sposobow probuje sie wyciskac bas. W przypadku tej obudowy rowniez mozna zastosowac na koncu mocne przewezenie, ktore bedzie dzialalo jak filtr dolnoprzepustowy.
    Dla osiagniecia najlepszej jakosci dzwieku z TL nie powinno sie zmniejszac wylotu ponizej 1-0.8 Sd glosnika.

Skomentuj

konstrukcja w której tunel prawie nie zmienia pola przekroju jest Monacor Kodex. jednak on posiada za głośnikami wieksza objętosc komory. I w nim rzeczywiście zastosowano głośniki o Qts 0,3 i Vas 24 l co znaczy że praktycznie poza taką konstrukcją nie byłyby w stanie wytworzyć zadowalającej ilosci basu i przede wszystkim nie dałoby się ich skutecznie dostroić w b-r. I tak nie powalają na kolana bo wielkie szafy zaczynają spadek przetwarzania juz przy 50 hz ale dosięgają do 28 hz - ale... one pracują tylko na basie bo to konstrukcja 3 drożna.

Wytłumienie jest konieczne także w b-r nie tylko w t-l. Tłumaczyłem już że róznica polega na skupieniu wartosci. W b-r równiez powstana mody rury zależne od jej długości. Dla bardzo duzych i długich rur w b-r zajdą takie same zjawiska jak w kanałach t-l.
      Zwęzenie w Seas Thor i Scan Speak Event nie jest aż takie ekstremalnie duże. od około 1,5 do około 0,65 Sd. Ale to wystarcza żeby powstały offset nad głosnikiem można traktować w symulacjach jak małą komorę rezonatora połączoną z rura o bardzo duzym polu przekroju. Oczywiście w tej rurze powstana takie same zjawiska falowe jak w każdym kanale zalezne od jego długości i w tym przypadku działające w takim samym zakresie czestotliwości jak w t-l. Nawet WinIsd podaje najwyższy rezonans tunelu b-r zalezny od jego rozmiarów (im dłuższy tym niżej zaczynaja się rezonanse) - tyle że nie pkaże nam wpływu tego rezonansu na charakterystykę wypadkową.
      Last edited by artur.ek; 28.02.2011, 19:12.

Skomentuj

Tak jak pisalem wczesniej - rozwiazan TL jest wiele i nie ma jedynie slusznej linii transmisyjna, bo w rzeczywistosci najprostsza TL to zwykla prosta rura z glosnikiem na jednym z koncow.

Skomentuj

Tez tak sądzę. Ale byś mógł doradzić w mojej konstrukcji ?

Skomentuj

To co przedstawiles jako ostatnie nie zadziala, nie bedzie basu, bo fala obierze krotsza droge, ktora jest za krotka. Jedyne co mozesz zrobic w tak malej obudowie to tunel o stalym przekroju, glosnik w offsecie i spore tlumienie np gabka na sciankach i welna w srodek. Bedziesz mial idealnie plaska charke na wyjsciu plus jakies tam wspomaganie na basie.

Skomentuj

Wrzucam wstepne proby TL z glosnikiem Alphard. Jest to raczej taki test porownania pomiaru z symulacja, oraz roznice w zwezaniu tunelu. Obudowa testowa ma jedynie 87cm, glosnik jest w niewielkim offsecie 15cm od poczatku tunelu ( liczac od srodka glosnika ) Tunel ma powierzchnie 549cm2, nastepnie zwezalem tunel kolejno uzyskujac na jego koncu 282cm2 oraz 178cm2. Tunel jest bez zadnego tlumienia, obok pomiaru jest symulacja odpowiedzi tunelu. Na koncu zrobilem jeden pomiar z duzym kawalkiem gabki czopowej w tunelu zwezajacym sie do 178cm2.

Ok pierwszy pomiar tunelu bez zwezenia:

Teraz pomiar z tunelem zwezonym do 292cm2 na wyjsciu:

Nastepnie pomiar z tunelem o 178cm2 na wyjsciu:

I jeszcze raz ten sam tunel lecz z kawalkiem gabki:

Dla wszystkich pomiarow linia niebieska to pomiar glosnika, linia brazowa to pomiar tunelu i linia zielona to suma odpowiedzi.

Skomentuj

Krótka piłka z mojej strony: czy GDN 13/50/9 ma jakikolwiek sens w TL?

Sent from my A853 using Tapatalk

Skomentuj

Z krotkiej pilki nikt Ci nie odpowie. Trzeba chociaz przesymulowac.

Skomentuj

W sumie to ciekawi mnie, czy w ogóle tak małe głośniki się wsadza w TL.

Skomentuj

Wielkosc glosnika nie ma zadnego znaczenia :)

Skomentuj

Krótka odpowiedź na krótką piłkę.

Tak.

Skomentuj

Prawda jest taka, że właściwie wszystkie głośniki nadające się do BR'a nadają się również do TL'ki - ba, sprawdzają się w niej bardzo dobrze. Zgaduję jeszcze, że linia transmisyjna dla takich głośników powinna być stosunkowo krótka a jej przekrój początkowy powinien oscylować w dolnych granicach zalecanego przedziału (czyli powiedzmy 1,5-2 SD - może z niewielkim hakiem), koniec mocno zawężony w stosunku do jego początku - z tym, że praktyka potrafi to czasem mocno zweryfikować (ale generalnie powinno się sprawdzić).

Skomentuj

Obejrzałem pomiary zamieszczone przez Pogromcę. Ładnie wychodzi wpływ wytłumienia.
                            Wytłumieniologia jest ważna, choć wszelkie wnioski są "na oko" i jedynie orientacyjne.
                            Nie widać, jak gąbka czopowa zadziałała w całym paśmie, gdyż pomiar pokazany jest do okolicy 1-1,2 kHz, jednak porównanie z moimi przymiarkami z gąbką gładką tapicerską (4 cm) wskazuje, że czopy jakby miały większą zdolność tłumienną.
                            U Pogromcy we fragmencie, jaki jest jeszcze widoczny, tłumienie od okolicy 500 Hz wzrasta i jest spore, od -15 do jakichś nawet -20 dB . Do tych 500 Hz gładka i czopowa tłumią podobnie, ok. -5 dB.
                            U mnie niezależnie, czy zastosowałem 1 czy 2 warstwy 4cm gąbki, oddziaływanie było praktycznie takie samo do około 550 Hz, następnie od ok 1,5 kHz stopniowo wzrastało do jakichś -10dB przy 10 Khz, potem dopiero zaznaczała się różnica w zastosowanej grubości: od 10 kHz dla 4cm gąbki tłumienie wynosiło mniej więcej -15 dB, dla 8 cm wzrastało do -25 db.
                            Wygląda na to, że gąbka czopowa ma lepsze od gładkiej osiągi w wyższym paśmie.

Skomentuj

Panowie mam pytanko. Mam sobie głośnik Seas 25 F-EWXA o zmierzonych parametrach poniżej:
                              Fs = 32.00 Hz
                              Re = 5.50 ohms[dc]
                              Le = 566.86 uH
                              L2 = 1182.50 uH
                              R2 = 26.77 ohms
                              Qt = 0.47
                              Qes = 0.52
                              Qms = 5.02
                              Mms = 53.88 grams
                              Rms = 2.159321 kg/s
                              Cms = 0.000459 m/N
                              Vas = 77.36 liters
                              Sd= 346.36 cm^2
                              Bl = 10.663383 Tm

Pytanie brzmi, jaką budę do tego budować. Mam wstępne próby w mojej TL'ce (którą wcześniej już nie raz pokazywałem i która jest dużo za mała). Tunel jest za długi a jego przekrój za mały i nie brzmi to za ciekawie. Po usunięciu części wytłumienia co zestroiło mi tunel mniej więcej na Fs głośnika było całkiem dobrze, ale myślę, że może być znacznie lepiej. Ciekawi mnie czy robić obudowę zwężającą się czy prostą, czy warto stosować offset i jak duży, jakie przekroje? No to jak? Pomożecie...?:P No chyba, że okaże się, że ten głośnik się nie nadaje...ale podobno każdy się nadaje do TL:P
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Symulacja w hornrespie skłania ku offsetowi i zwężającej się dość długiej linii
                                Załączone pliki

Skomentuj

Witam ponownie. Zamieszczam wykres mojego Tonsila 30/80/2 w TL z wstępnym wygłuszeniem. Zastanawiam się jaką wysokotonówkę do tego dobrać (tak do 150zł/szt) i jaką zwrotnicę zrobić. Tonsil nie będzie filtrowany. Myślę że zmiana wygłuszenia nie będzie miała większego wpływu na ten wykres w zakresie średnich tonów dlatego można go uznać za wiarygodny do doboru tweetera (chyba ze się mylę).
                                  Tonsil 30-80-2 TL.jpg
                                  Wstępnie wybrałem tą kopułkę:
                                  http://www.akustyk.com.pl/scanspeak/D2604_830000.html

Skomentuj

Zamieszczone przez boockoo Zobacz posta
                                    Symulacja w hornrespie skłania ku offsetowi i zwężającej się dość długiej linii
                                    W obudowach z offsetem plus linia mocno zwezajaca, mamy slabsza wytrzymalosc mocowa. Trzeba brac to pod uwage.

Skomentuj

A taka? Wydłużyłem do ćwiartki fali Fs, wylot zwiększyłem do Sd, początek niecałe 2.5 Sd. Offset pozostał. Niestety pierwszy dołek dosyć nisko wypada.
                                      Załączone pliki

Skomentuj

Prawie 270cm dlugosci to bardzo duzo, a do tego jeszcze dojdzie tlumienie. Co do dziury to w rzeczywistosci troche inaczej to wyglada. Przyjmuje sie, ze jesli efektywnosc tunelu w zakresie zwarcia jest ponizej 15db wzgledem pasmem glosnika, to wytlumienie jest wystarczajace. Jesli mniej, to moga pojawic sie problemy osiagnieciem wyrownanej czestotliwosci przenoszenia.

---------- Post dodany o 12:26 ---------- Poprzedni post o 12:18 ----------

http://diyaudioprojects.com/Technica...mped-Pipes.pdf Obowiazkowa lektura jesli ktos nie czytal.

Skomentuj

Zamieszczę też wykres impedancji dla wygłuszonej TL. jak go interpretować?
                                          wykres_impedancji.jpg

Skomentuj

Czaruję...
                                          X