Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z Twoim stwierdzeniem Pogromco muszę się zdecydowanie zgodzić. Wydaje mi się, że jak na 10 calowy głośnik z Fs w okolicach 30Hz to powinien on znacznie niżej zejść niż teraz. Tyle, że jak już pisałem długie linie mi jakoś nie wychodzą, bo linię tłumić trzeba, a jak się zacznie tłumić to przesuwa się strojenie i nagle robi się za nisko...tak jak w mojej poprzedniej obudowie, gdzie nagle zrobiło się sporo poniżej 30Hz. Może warto pójść w większe przekroje, wtedy wytłumienie nie powinno tak bardzo wpływać na pozorne wydłużenie tunelu? A może tłumić czymś innym? Ostatnio był tu link do testu nowej kolumny PMC i tam linia jest dość długa, gąbka w tunelu jest tylko na jednej ściance (nie tak jak u mnie na 4 ściankach, czyli tak jakby dookoła osi tunelu) plus kawałek gąbki na głośnikiem. Generalnie mam zastrzeżenia do tej mojej gąbki bo wolałbym aby tłumiła ona wcześniej, wykres odpowiedzi tunelu opada zbyt łagodnie na wyższych częstotliwościach.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      wykres odpowiedzi tunelu opada zbyt łagodnie na wyższych częstotliwościach.
      Tutaj sprawdza się miękkie wytłumienie umieszczone w świetle tunelu - ale wtedy spada też efektywność całego pasma jakim on promieniuje - i tak "tyłek" i siak "odwłok".

Zauważyłem, że na stopień zejścia charakterystyki linii transmisyjnej, poza długością tunelu mają wpływ również jego przekroje. Im są one większe tym większa objętość za głośnikiem a to pociąga za sobą z jednej strony korzyść jaką jest "więcej basu" ale i ma pewną wadę - bas staje się rozlazły (i pewnie spada wytrzymałość mocowa - ale tego nie potrafię zmierzyć ani udowodnić).

Skomentuj

W klasycznych opracowaniach TL metody dzialania sa troche inne. Jest taka tendencja, ze nikt wlasciwie nie przejmuje sie tym jak nisko zejdzie rezonans wlasny po tlumieniu. Zaklada sie jedynie to, ze tunel fizycznie jest nieco krotszy od tego jaki widzi fala dzwiekowa, oraz wytlumienie spowoduje nieznaczny spadek predkosci dzwieku w tunelu. Pomiar impedancji jest wylacznie po to, aby sprawdzic co sie dzieje z pikami rezonansowymi. Wlasciwie nikt nie bral tam pod uwage obnizania rezonansu za wszelka cene. Ta klasyczna linia miala symulowac nieskonczona odgrode lecz z dopalka na basie.

http://homepage.mac.com/planet10/TLS...Pro9TL-Mk2.pdf tutaj znajdziecie wystarczajaco duzo informacji jak budowac TL w klasycznym stylu. Chyba juz to kiedys podawalem.

Skomentuj

Z pfd'em jeszcze się nie zapoznałem i przyjmuje do wiadomości takie podejście, ale jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć w to, że takie nie przejmowanie się strojeniem tunelu i tym jak nisko zjedzie nam to strojenie, jest OK. Nie chce mi się wierzyć, że to nie ma żadnego wpływu na pracę głośnika - tak na chłopski rozum.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi, też dopiero będę czytał tego pdf'a ale PM chodziło chyba o to, że "tradycyjne" podejście do TL'ki to po prostu długość odpowiadająca strojeniu na 1/4 długości Fs minus te ~10%, które zyskamy poprzez wytłumienie.

Skomentuj

Ja wiem o co chodziło Pogromcy, i rozumiem o co chodzi w "tradycyjnym podejściu" do TL. Ale nie chce mi się wierzyć, że tunel, którego strojenie wyszło załóżmy o 10 czy nawet 15Hz niżej niż wynika to z klasycznych wzorów, nie ma negatywnego wpływu na pracę głośnika.

Skomentuj

No przyznaję, że ciężko mi coś powiedzieć na ten temat... W opracowaniach można się jednak spotkać ze stwierdzeniem, że niższe strojenie "nie ma sensu bo od Fs głośnik (czy tunel?) zalicza mocny roll off i nie mamy żadnego zysku z przewymiarowania linii pod względem jej długości". Czyli OK, teoretycznie można stwierdzić, że nie ma tutaj żadnych korzyści, ale czy są jakieś wady takiego podejścia do tematu? - niestety nie wiem...

Skomentuj

Mysle, ze moglaby tu pomoc symulacja, ktora moze pokazac znacznie wiecej niz tylko charakterystyka przenoszenia.

Skomentuj

Witam

Chce w bliskiej przyszłości zbudować sobie jakieś kolumny na początku myślałem o monitorach br na 18 awx + seas. Ale po wgłębieniu się troszkę natchnąłem się na tematy o TL. Moja prośba jakbyście mogli zerknąć na prototyp . przejście tunelu z 3sd do 1sd, offset na 1/5, długość tunelu ok 200cm.

wymiary to: wys. 90(bez stopek), szer: 24, gł: 35
                    Mam pytanie nie za duży początkowy SD? dałem taki by kolumna miała większą głębokość.
                    Aha w temacie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, co z tą wytrzymałością mocową, chodzi o to ze muszę... no właśnie co muszę ?

18awx.jpg

PS. Może mi nie uwierzycie ale przeczytałem cały temat

Skomentuj

Zamieszczone przez TiZi_pl Zobacz posta
                      Aha w temacie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, co z tą wytrzymałością mocową, chodzi o to ze muszę... no właśnie co muszę ?
                      Musisz... musisz bardziej precyzyjniej krecic pokretlem sily glosu we wzmacniaczu ;] Zeby zwyczajnie mowiac nie "wypierdziec" glosnika poza jego liniowy zakres pracy membrany.

Jesli chcesz budowac TL na AWX to poczekaj na dalsza czesc wnioskow kolegi dabyl'a. Ma juz obcykana chyba kazda obudowe do tego glosnika i wzorujac sie na jego testach i pomiarach zaprojektuj odpowiednia obudowe.

Skomentuj

Myślę, że dabyl będzie wiedział najwięcej jeśli chodzi o TL i AWXa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Musisz... musisz bardziej precyzyjniej krecic pokretlem sily glosu we wzmacniaczu ;] Zeby zwyczajnie mowiac nie "wypierdziec" glosnika poza jego liniowy zakres pracy membrany.
                          Aha to o to chodzi, myślę że nie będzie problemu nie słucham muzyki zbyt głośno.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Jesli chcesz budowac TL na AWX to poczekaj na dalsza czesc wnioskow kolegi dabyl'a. Ma juz obcykana chyba kazda obudowe do tego glosnika i wzorujac sie na jego testach i pomiarach zaprojektuj odpowiednia obudowe.
                          TL i budowa to na razie plany, to pozostaje mi czekać i oprzeć się na koledze dabyl.

Skomentuj

Pany... spokojnie, spokojnie... jak się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy...
                            Wczoraj odebrałem płyty z "krajalni", dzisiaj przyszła do mnie przesyłka z gąbką "kolczastą" - niestety nie wiem jeszcze jak to działa. Przesyłka była u mnie dopiero koło godziny 16 a ja poczułem dzisiaj wewnętrzny obowiązek związany z uroczystościami wielkoczwartkowymi i nie miałem czasu jej wypróbować. Jutro mam pilny wyjazd - nazwijmy go "służbowym", w sobotę może coś potestuję; w dni świąteczne nie mam zwyczaju wykonywać żadnych prac więc powrócę do tego dopiero we wtorek. Myślę (ufam ), że przyszły tydzień przyniesie już ostateczne rozwiązanie (mam nadzieję, że gąbka nie zmieni mi koncepcji prowadzenia tunelu w obudowie...).
                            I jeszcze poglądowe zdjęcie (oczywiście pozorowane bo normalnie to wszystko mam rozrzucone po całym warsztacie :P ).

Jak tak teraz o tym myślę to czuję lekką presję bo nie wiem czy sprostam oczekiwaniom. Dobrze byłoby, gdyby znalazł się ktoś z okolic Wadowic, kto mógłby wpaść na odsłuch gotowych kolumn (pierwszy tydzień maja?)

---------- Post dodany o 23:58 ---------- Poprzedni post o 23:55 ----------

PS: piwo na wyposażeniu warsztatu - to odnośnie ewentualnych odsłuchów

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                              w dni świąteczne nie mam zwyczaju wykonywać żadnych prac
                              leń ......... (musi być dziesięć znaków :) )

Skomentuj

Dabyl, jakieś postępy ?

Skomentuj

Panowie, sorki ale nie wyrabiam się czasowo.

Jak już wcześniej pisałem pierwsza obudowa miała tunel raz zawinięty (wylot do góry) ale chcąc zachować odpowiedni (stosunkowo duży) offset głośnika musiałem ja przerobić w ślimaka z wylotem w dolnej części, do przodu. Offset chciałem zachować bo wycina on dołek w okolicy pierwszego antyrezonansu (czy tuż za nim - u mnie było to przy ~150Hz. Screen poniżej pokazuje działanie offsetu - kształt i wytłumienie takie same dla obu linii.

Czarny - bez offsetu
                                  Czerwony - offset 50-kilka centymetrów (w przybliżeniu 1/4 długości tunelu)

No i niby mi się udało z tym ślimakiem i na pomiarach wszystko wyglądało prawie identycznie jak w tej pierwszej wersji ale miałem podbicie w przedziale 60-80Hz (coś koło tego). Początkowo wydawało mi się to OK bo dawało wrażenie sporej dawki energii w dolnych rejestrach ale po czasie (po przesłuchaniu większej ilości kawałków) doszedłem do wniosku, że coś jest jednak nie tak - bas momentami dudniał a czasami głośnik wpadał w jakiś dziwny rezonans. Najbardziej było to słyszalne w kawałku Cantile zespołu Morgion, którego zawsze odsłuchuję w nowej konstrukcji - może nie jest to specjalnie audiofilski utwór ale pod koniec 2. minuty zaczyna się ostrzejszy i mocno wymagający fragment, na którym najczęściej kolumny wykładają się na średnim basie - no i właśnie ta linia w kształcie ślimaka też się tam wykładała i nie brzmiało to dobrze. Nie umiałem sobie z tym podbiciem poradzić w żaden sposób - radykalne zwiększenie ilości ovaty w świetle tunelu co prawda te podbarwienia ale kosztem pojawienia się "bułowatości". Uznałem więc, że jednak nie warto i w związku z tym postanowiłem wrócić do pierwotnego kształtu z mniejszym offsetem i tam próbować zlikwidować dołek 150Hz. Ta dziura to to sumowanie pracy przodu membrany i wylotu linii przy częstotliwości, w której promieniują one w przeciwnej fazie i chodzi o to, żeby wyciszyć ten fragment częstotliwości granej przez wylot tunelu. Zejście ze spadkiem charakterystyki tunelu do 100-150Hz przy równoczesnym pozostawieniu tego co jest poniżej, przy pomocy samego wytłumienia jest raczej ekstremalnie trudne i ja nie potrafię tego zrobić - i tutaj właśnie przydaje się offset bo jego odpowiednie miejsce generuje nam taki oto wykres pomiaru portu:

Czarny - bez offsetu
                                  Czerwony - offset 50-kilka centymetrów (w przybliżeniu 1/4 długości tunelu)

Podobnie jak poprzednio te same kształty i wytłumienie a zmienia się tylko lokalizacja głośnika. Widać, że działa to zawsze tak samo bo drugie okno to linia o przekrojach 3SD-1SD zwężająca się na całej długości (czyli taka jak zostanie) a pierwsze okno to linia ze ściankami równoległymi przy czym do połowy jest 2SD a od połowy do końca 1SD.

Tutaj nie mogłem sobie pozwolić na offset ponad 50cm bo głośnik wypadł by w połowie wysokości obudowy. U Kisiela czytałem (pojawia się to również w innych opracowaniach ale jakoś to konkretne przyszło mi na myśl jako pierwsze), że pomaga tutaj ścięcie pod skosem krawędzi przegrody w obudowie - ja zamiast tego wyciąłem w niej dziurę w pewnym miejscu - oto wyniki:

Czarny - z wycięciem
                                  Czerwony - bez wycięcia
                                  Pozostałe parametry obudowy bez zmian

I tak już zostanie bo jest moim zdaniem super - i to nie tylko od strony pomiarowej ale i odsłuchowej

Teraz muszę znikać ale później opiszę jeszcze ową stronę odsłuchową (i popartą kolejnymi pomiarami - tym razem trochę farfieldów będzie).

Mam nadzieję, że nie pokopałem opisów rysunków i będą one zgodne z treścią posta :glare:
                                  Wszystkie wykresy wygładzone do 1/16oct

Skomentuj

Jak możesz to podaj dabyl kawałki na których testujesz TLkę.

Skomentuj

Można cię dabyl prosić o jakieś fotki środka, by zobaczyć ilość wytłumienia. A i tą dziurę w ostatniej wersji Tl-ki wyciąłeś na długości offsetu ?

Skomentuj

Moze ktos ma ochote na sklonowanie wczesnej wersji PMC FB1?

http://pic.hifidiy.net/forumid_3/100...4c1dbf3f93.jpg

http://pic.hifidiy.net/forumid_3/100...fd9bd1478d.jpg

Skomentuj

Wymiary jak najbardziej mi odpowiadają. A jak z dostępnością tych przetworników no i ceną ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X