Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skróciłem linię do 192 cm z komorą około 120l za głośnikiem. Usztywniłem ścianki, ale chyba usztywnię je jeszcze bardziej poprzecznymi kantówkami 5x5cm w komorze, bo boczne płyty mocno wibrują. Poniżej porównanie pomiarów z poprzednią wersją (niebieski wykres).. Wydaje mi się że jest nieco lepiej, na ucho jest o wiele lepiej, zobaczymy jak będzie po wygłuszeniu.
    Tonsil TL.jpg

Skomentuj

Witam, chwile mnie nie było i z tematu zrobiliście mi 151 stron!
      Przyznam że przestałem go czytać jak widziałem początki symulacji TLki i szczerze w to zwątpiłem, naprawdę ciężko jest mi teraz ogarnać co się wydarzyło
      Proszę jakiegoś usera który czynnie brał udział w dyskusji o podsumowanie tematu.
      Przeglądając "po łebkach" zauważyłem że miałbyć niby jakiś art odnośnie projektowania... jest ? :)
      Kolejną sprawą jest wasza symulacja, czy faktycznie daje radę? naprawdę przydałoby się porządne podsumowanie tematu, coście osiągnęli w tak długiej dyskusji, czy temat naprawdę jest wart tylu stron czy 3/4 to "śmieci" i wymądrzanie się.
      Zauważyłem że najaaktywniejsi w temacie to: Pogromca, Dabyl, Comendante, dlatego głównie do was zwracam się z ta prośbą.

Skomentuj

Chłopaki ogarniali temat w bardzo dużym stopniu:) Z Twojej prostej budowy Tlki i podstawowych zasad zrobił się konkretny temat, z którego sam możesz się wiele nauczyć :)

Skomentuj

Napewno jest wiele do wyłapania, tylko przeraża mnie czytanie wszystkiego, skacząc po stronach widziałem wiele teoretyzowania i własnych poglądów i takie tam..
          Co z programem do obliczania rezonatora autorstwa Yoshiego? zrobił ktoś sprawdziło się?
          Najlepszym rozwiązaniem byłoby podsumowanie tego tematu w jednym zwartym poście. Zapewne nikt tego nie zrobi :)

Ciesze się że tak się rozwinął temat TLki i powstają nawet autorskie projekty!!! nie wierzyłem że to się wydarzy na DIYaudio :)

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
            nie wierzyłem że to się wydarzy na DIYaudio
            Czemu
            //10 znaków
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Witamy ponownie Rfck :) Temat sie troche rozciagnal, ale prawde mowiac ja nie widze jego konca. Osobiscie nie podejme sie podsumowania/artu na temat TL poniewaz ten temat to mega guma lateksowa, ktora tak sie moze rozciagac w rozne strony, ze trudno to ogarnac i napisac "Jak To Zrobic". Z drugiej strony mysle, ze pewna nutka "tajemniczosci" moze byc zachowana zamiast podawania wszystkiego na talerzu. Kto bedzie chcial to znajdzie to co go interesuje, a ze jest sporo teoretyzowania to nic zlego, pogadac zawsze warto :)
              Jak dla mnie to ten temat moze miec i tysiac stron.

Co do symulacji to trzeba przyznac, ze najczesciej sie sprawdzaja i sa bardzo dokladne. Jedynie poziom najnizszego pasma jest roznie przedstawiany, w symulacji jest on z reguly nieco mniejszy, z wiekszym spadkiem.

Skomentuj

Jak najbardziej jestem za tym żeby nie było "jak na tacy" sam jestem przeciwny takim rozwiązaniom.
                Rozmowy, własne poglądy itp. jak najbardziej !! tylko że warto aby takie rzeczowe informacje trochę odfiltrować od swobodnych pogadanek bo w temacie Tlki wciąż jest mało wieści na polskich stronach, jak widać wspólnymi siłami, da się

Tak btw to właśnie takie nasze pogaduchy powinny być jako offtopic i dlatego ta wypowiedź będzie tak oznaczona :) najlepiej żeby wygasła bo i po co śmiecić i to we własnym temacie

Czemu pytasz hermes

Odpowiadam: Bo zawsze były tylko kopie i tłumaczenie że ja nie mam możliwości ja nie wiem ja nie mam ja nie chce mieć itp itd. w każdym razie w kółko te same zestawy tyle że inne obudowy, nawet jak ktoś się pomylił i w schemacie zwrotnicy źle zaznaczył plus z minusem to i tak wszyscy lecieli z kopiowaniem i mówili "gra super".
                To była chyba konstrukcja 3way na stxach, zauważył ten błąd albo Marian albo Bingant, już nie pamiętam dokładnie.
                Bardzo się cieszę że temat TL-ek zmobilizował niektórych i zrobili swoje własne TLki, to się nazywa rozwój :)

Przepraszam was ale nie potrafie na tym waszym nowym forum ani zacytować kogoś ani oznaczyć wypowiedzi jako offtopic czy też wygaśnie, poprosze moda o poprawkę i krótki instruktaż

Skomentuj

Postaram sie na dniach pokazac cos zupelnie nowego w tym temacie. Modyfikacja klasycznego tweetera na tweeter z falowodem. Bedzie okazja do porownan pomiarow oryginalu i moda :)

Skomentuj

Ja się tak przymierzam do testowania rezonatorów w TLce ale średnio mi to wychodzi.
                    Heh widziałem już gdzieś coś podobnego, z chęcią zobaczę wyniki !

Skomentuj

Gdyby to było takie proste i dało się opisać "jak na tacy", to wszyscy producenci robiliby teraz obudowy t-l , nie b-r.

Skomentuj

Streszczenie akcji:
                        1. W toku dyskusji ustalono, że choć da się wyprowadzić jasne ogólne zasady działania falowodu, do budowy LT są niewystarczające. W obliczu różnorodności cech poszczególnych istniejących głośników dla prawidłowego zaprojektowania zadowalająco grającej linii transmisyjnej konieczna jest symulacja działania konkretnego głośnika w projektowanej obudowie.
                        2. Omówiono ogólne kierunki działan korekcyjnych dla już powstałych konstrukcji budowanych w oparciu o proste, lecz nieścisłe standardowe tradycyjne regułki budowy linii transmisyjnych i wskazano najczęstsze przyczyny niepowodzeń.
                        3. Artu dotyczącego w/w zagadnień nikt nie obiecywał. Kto uważnie przeczyta całość rozumie, że byłaby to próba stworzenia przepisu na gotowanie obiadu bez uwzględniania posiadanych wiktuałów, naczyń i urządzeń kuchennych, przypraw oraz upodobań.

Morał:

Bez przebrnięcia przez te sto ileś stron wymądrzania się będziesz w miejscu, gdzie jesteś. Gdyby dało się to wszystko ująć w 3 zdaniach, ktoś nie wytrzymałby i już byłoby zrobione. Nie jest i wygląda na to, że jeśli chcesz wiedzieć, co było pisane, skazany jesteś na przykrość czytania, niestety również "teoretyzowania i własnych poglądów i takich tam.. ".

Skomentuj

Chyba nic juz nowego nie nikt nie wymysli w TL, okazuje sie ze Castle - stary spec od falowodow - nadal stosuje to rozwiazanie lecz tym razem ze zgrabna nazwa Twin Pipe, ktore jest niczym wiecej niz rura zwezajaca sie do poczatku tunelu, a nie koncu. Pisalem juz o tym jakis czas temu lecz nigdy osobiscie tego nie testowalem.
                          http://www.castle.uk.com/VeneersTech...S/Default.aspx

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Chyba nic juz nowego nie nikt nie wymysli w TL, okazuje sie ze Castle - stary spec od falowodow - nadal stosuje to rozwiazanie lecz tym razem ze zgrabna nazwa Twin Pipe, ktore jest niczym wiecej niz rura zwezajaca sie do poczatku tunelu, a nie koncu. Pisalem juz o tym jakis czas temu lecz nigdy osobiscie tego nie testowalem.
                            http://www.castle.uk.com/VeneersTech...S/Default.aspx
                            To jest ML-TQWT.

Dodanie portu (tu akurat szczelinowego na dole obudowy) obniza strojenie konstrukcji i dlatego falowod moze sie rozszerzac zachowujac akceptowalna dlugosc.

Np. Jeśli zwężająca się TL z 8" szerokopasmowka ma średnio ok. 150-160cm, to ML-TL ma tylko ok. 100cm dla tego samego strojenia.
                            Last edited by fakamada; 17.03.2011, 09:55.

Skomentuj

No tak, mozna przyjac to jako konstrukcje ml-tqwt ale dla szerokopasmowcow dziala sie w zupelnie inny sposob. Najczesciej dla glosnikow szerkopasmowych tradycyjna linia transmisyjna zwezajaca sie oferuje zbyt mala efektywnosc na basie. Wtedy trzeba stosowac albo radykalne zmniejszenie wylotu ( przez co konstrukcja przeksztalca sie w cos miedzy ml-tl i basrefleks ) albo mozna zastosowac znacznie wieksza obietosc obudowy, ktora daje wieksza sprawnosc na basie. Ale jak wiadomo duza obudowa do problem wiec stosuje sie obudowy rozszerzajace sie, ktore zaoszczedzaja troszke miejsca, daja dobra efektywnosc, a zastosowanie dodatkowego portu jeszcze nam pomaga. Problem w tym, ze takie obudowy posiadaja juz dwa rezonatory, a niewielki otwor wyjsciowy musi wplywac na zwiekszenie kompresji i problemy z turbulencja.
                              Ciekawe jest to ze Castle nie uzywa tutaj glosnikow szerokopasmowych, mysle ze ta obudowa ma tutaj powod zwyczajnie prozaiczny - zmniejszenie wplywu antyrezonansow. Niestety musi to byc okupione kompresja i turbulencjami.

Skomentuj

To czy daje za mała efektywnosc na basie to rzecz wzgledna. Jesli konstrukce maja sie obyc bez filtra BSC to raczej musza miec rozszezajacy sie profil (tqwt, horn).

Popularne TL i MLTL maja filtr BSC, ktory kompensuje nie tylko baffle step ale i mala efektywnosc tunelu.

Nie widze tez wielkiej różnicy miedzy klasycznym 2-way, a konstrukcji na szerokopasmowcu. Jak widzisz ta różnicę ?

---------- Post dodany o 13:32 ---------- Poprzedni post o 12:36 ----------

Przewaga konstrukcji typu ML-TL czy ML-TQWT nad BR to minimalnie lagodniejszy spadek ponizej strojenia, znacznie bardziej kontrolowane rezonanse obudowy i stałe strojenie takiej obudowy !
                                To ostatnie szczególnie fajne dla nas DIY-owcow, poniewaz istniej mozliwosc zmiany przetwornika na inny, o innych parametrach. Spróbujcie zrobic to z BR

Skomentuj

Strojenie chyba i tak wyjdzie takie samo bo przecież wynika ono z zależności pomiędzy objętością obudowy i wymiarami tunelu (oczywiście kształty i wytłumienie też coś od siebie dodają ale zakładam, że nie zmieniają się po zmianie przetwornika) a nie z parametrów głośnika. To czy dwa różne głośniki będą grały dobrze w tej samej obudowie to już inna sprawa - strojenie powinno chyba być niezmienne? :glare:

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                    strojenie powinno chyba być niezmienne?
                                    Tak przynajmniej wynika z (tej) teorii
                                    http://diy.3px.pl/?m=projekt&a=wzory_bassreflex

xmax i Sd wpływa na pole przekroju/średnicę, ale na strojenie/długość nie ma wpływu żaden parametr głośnika, tylko obudowy.

Skomentuj

Witam wszystkich To mój pierwszy wpis tutaj :-) Z niemałym trudem udało mi się przebrnąć przez 152 strony :-) Mam pytanie- prośbę Czy można prosić o jakiś krotki choćby poradnik jak zasymulować TL w Hornresp? Jak wprowadzić niezbędne dane itp ? Najlepiej na przykładzie konkretnego głośnika np STX GDN-18-140-8-AWX Próbuję rozgryźć to na własną rękę ale nie bardzo mi to wychodzi ... Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez fakamada Zobacz posta
                                        Nie widze tez wielkiej różnicy miedzy klasycznym 2-way, a konstrukcji na szerokopasmowcu. Jak widzisz ta różnicę ?
                                        Roznica polega na parametrach glosnikow szerokopasmowych. Te najczesciej stosowane maja mizerna efektywnosc na basie i jesli glosnik ma grac solo to skads trzeba ten bas wycisnac. Po to wlasnie laduja je w tuby czy inne dopalacze basowe. Wszyscy wiemy, ze aby glosnik szerokopasmowy byl rzeczywiscie szerokopasmowy ( bez tweetera ) to musi miec bardzo lekka membrane, a lekka membrana to problem z niskim basem. Tutaj nie ma nic za darmo, swiat glosnikow to pasmo kompromisow i poki co nic sie tutaj nie zmieni. Korekcja bafflestep nic tutaj nie zmienia jesli sam glosnik ma slabiutka sprawnosc w zakresie basu nie mowiac juz o wytrzymalosci mocowej, dlatego najchetniej stosuje sie dla nich tuby, ktore zwiekszaja i jedno i drugie.

---------- Post dodany o 14:36 ---------- Poprzedni post o 14:32 ----------

Witamy Zoltan :) ale chyba cosik slabo czytales, bo nasz nadworny Comendant pokazywal jak w Hornresp symulowac dowolny glosnik :)

Skomentuj

Bez przebrnięcia przez te sto ileś stron wymądrzania się będziesz w miejscu, gdzie jesteś. Gdyby dało się to wszystko ująć w 3 zdaniach, ktoś nie wytrzymałby i już byłoby zrobione. Nie jest i wygląda na to, że jeśli chcesz wiedzieć, co było pisane, skazany jesteś na przykrość czytania, niestety również "teoretyzowania i własnych poglądów i takich tam.. ".

Myślałem raczej o odfiltrowaniu z tematu rzeczy zbędnych a jest ich tam wiele ale cóż Twoja wypowiedź wskazuje na to że uważasz iż przyszedłem po gotowe nic bardziej mylnego,sam zacząłem ten temat żeby zgłębić ten szeroki temat, to co proponuje to jedynie "ulepszenie" dostępu do wiedzy bez konieczności czytania wielu niepotrzebnych rzeczy.
                                          Tak się składa że "brudzących" zawsze jest wielu ale uporządkować nie ma komu.

PS... o zgrozo.. jak tu cokolwiek zacytować ?! zrobić tag offtopic ?!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X