Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oj chyba sie klania brak znajomosci jezyka niemieckiego Bild 1 czyli obrazek pierwszy przedstawia czestotliwosc przenoszenia glosnika 30cm w obudowie zamknietej o pojemnosci 60 litrow. Titan z TL jest na dole, liniowe pasmo do 20hz :)

Skomentuj

Zastanawia mnie jak wykonano ten pomiar i jak interpretować wykres. Pierwsze co dziwnie wygląda to nagłe ucięcie wykresu przy tych 20Hz - nie jest to przecież możliwe bo wykres powinien opadać z jakąś tam stromością zbocza. Jeśli zaś pomiar był wykonywany bez częstotliwości poniżej 20Hz - to ciekawe co się dzieje z głośnikiem, gdy puścimy mu całe pasmo. Jaki tam jest głośnik - nie wygląda on na nic specjalnie wielkorozmiarowego, również nie spodziewałbym się po nim ogromnych wychyleń - skąd te liniowe 20Hz? Nawet jeśli jest to uzyskane tylko z tunelu (bo tylko taką możliwość widzę?) to również nie wyobrażam sobie tak równego pasma do 20Hz. Chyba, że to układ aktywny z korekcją na dole (ale wtedy to już czar "osiągów TL'ki" pryska )? Ciekawa sprawa. Na jakim głośniku jest oparta ta TL'ka?

PS: ja kompletnie nie kojarzę esesmańskiego. Uczyłem się go "w szkołach" chyba z 9 lat ale mam taką awersję do tego języka (zupełnie nieuzasadnioną), że jak zakończyłem naukę to momentalnie wszystko zapomniałem

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
        Zastanawia mnie jak wykonano ten pomiar i jak interpretować wykres
        Przed sekunda tez na to patrzyłem, chyba nie jest ucięty wykres bo ostro opada w dół właśnie na 20Hz..

Skomentuj

Widocznie generator byl ustawiony od czestotliwosci 20hz. Glosnik w tytanach ma 30cm i sa to naprawde ogromne kolumny. http://www.machalik.ic.cz/hifi/titan4.html

Te glosniki w pomieszczeniu graja jeszcze nizej niz 20hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Glosnik w tytanach ma 30cm i sa to naprawde ogromne kolumny. http://www.machalik.ic.cz/hifi/titan4.html
            Faktycznie :) Z pierwszego linka, który zamieściłeś jakoś nie złapałem skali... Jestem w stanie uwierzyć, że schodzą tak nisko. Tylko ciekawe jak to ustawić w pokoju żeby nie buczało, jeszcze wylot tunelu jest skierowany do tyłu - kolumny zdecydowanie do większego salonu (a na zdjęciu widać, że pokoik raczej "średnich" rozmiarów, hehe ).

Skomentuj

Moja znajomość języka oprawców właściwie nie istnieje, to fakt. Skoro właściwym jest Bild 2, no to istotnie bardzo znakomity wynik i źle spojrzałem. Lecz te titany rozmaitych odmian mają do 1,7 m wysokości i do 0,6 m głębokości. Podług artykułu dla osiągnięcia 30 Hz potrzeba 5,7 metra. Po złożeniu takiego kanału 5,7 wychodzi titan na 2,85 metra, a to dopiero dla tych 30 Hz. W pomiarze uzyskano 20 Hz, to by był titan jeszcze prawie półtora raza większy. Więc fizycznie się nie zgadzają podane dane.
              Zagadka tego pasma znika, jeżeli "Tieftöner 330 mm Ø / aktiv" oznacza to, co zgaduję w połączeniu ze skutecznością wskazaną przez pomiar w okolicy 72-73 dB.
              Wiec niestety to nie gra tak jak gra dzięki krótkiemu kanałowi, choć szkoda.

Skomentuj

Linie transmisyjne Quadrala wyszly na poczatku lat 80. Topowym modelem byl Titan, ktorego z czasem powstalo 5 kolejnych modeli, Tytan 6,7 i obecny 8 juz bez linii transmisyjnych.
                Model Mk I mial 32cm woofer, obudowa wysokosci 150cm i sporo ponad 100kg wagi. Skutecznosc zestawu byla na poziomie 85db oraz posiadala zwrotnice pasywna. Jednak mozliwe bylo dokupienie zewnetrznych zwrotnic do zasilania aktywnego, ktore mialo dawac najwyzsza jakosc dzwieku Hiend. Wygladalo to mniej wiecej tak :http://www.dcx2496.fr/Protection/back.jpg
                I jeszcze test w magazynie plus ciekawe zdjecia i pomiary http://www.titanstory.de/titan/downl...TAN_I_Test.pdf

W opisach producenta tego modelu jest wspomiane o wymaganej dlugosci tunelu dla czestotliwosci 20hz, ktora wynosi 4.3m lecz tunel mimo krotszej dlugosci efektywnie dziala jak znacznie dluzszy dzieki wytlumieniu welna mineralna. Pasmo czestotliwosci deklarowane przez producenta wynosilo 16hz-50khz +-2db
                Trzeba zaznaczyc, ze pierwsza wersja Titana miala troche inny tunel niz ten, ktory pokazalem na poczatku. Wyjscie bylo na gorze, lecz tunel rozdwajal sie na jego koncu. http://www.titanstory.de/titan/downl..._I_Technik.pdf tutaj mozna ja obejzec.

Titan II nadal posiadal zwrotnice pasywna lecz rowniez zalecano stosowanie aktywnego podzialu dla wycisniecia maksymalnej jakosci dzwieku. Wlasciwie nie ma co sie rozpisywac, bo ten test powinien byc jasny dla wszystkich... http://www.titanstory.de/titan/downl...AN_II_Test.pdf Jest to pasywna konstrukcja, w przeciwnym razie nie byloby mozliwosci zbadania impedancji calego zestawu. W tej wlasnie wersji pasywnej Titan bez problemu siega 20hz, czyli jest w stanie wydusic z siebie wlasciwie kazdy dzwiek niskotonowy zapisany w jakiejkolwiek muzyce.

Titan III. Tutaj zaszly juz spore zmiany. Glownie nowy woofer i zwrotnica pasywna, ktora wazyla 9 funtow! Titan III dostal juz nowy ksztal tunelu ( tak jak na pierwszym linku ) oraz nadal mozna bylo uzyc systemu aktywnego.
                http://www.titanstory.de/titan/downl...+Redakteur.jpg cos dla zobrazowania wielkosci tego grzmota :) smiech cisnie sie na usta jak ktos mowi, ze jego monitorki na 6 calowym wooferku maja niski i dobry bas

Kolejny Titan byl podobny do III i dopiero wersja V byla faktycznie nowa konstrukcja, ktora miala wpasowac sie w kanony waskich glosnikow...

Oczywiscie poza Titanem byl rowniez mniejszy model Vulkan http://www.titanstory.de/titan/downl..._Gutschein.pdf oraz Montan, lecz ten ostatni nie byl juz linia transmisyjna...

Skomentuj

Okrutnie mi się ten Titan I podoba. Rozmiar, wygląd i pasmo jak lubię. Solidna konstrukcja. Mógłbym takiego przygarnąć i byłoby nam ze sobą dobrze, już wybaczyłbym mu tę jego nieszczególną skuteczność, trudno. Poza tym szczegółem, nieskalane piękno i brak wad.
                  Schemat budowy przedstawiony w artykule z przegrodą z wycięciem w kształcie szerokiego serka i wylotami o trókątnym przekroju jest co najmniej godny polecenia. Taka koncepcja trafia dokładnie w moje bieżące poglądy na temat właściwej geometrii tunelu LT i przez to Titan podoba mi się jeszcze bardziej.

Skomentuj

Trudno sie nie zgodzic, kolumny piekne, zbudowane z pelnym rozmachem. Gdyby tak dzis zrobic cos podobnego na najnowoczesniejszych glosnikach to mysle, ze spokojnie bylaby to topowa referencja. Brakuje tylko srednich w falowodzie

Skomentuj

Witam,
                      Ktoś dałby radę zasymulować LT-ke dla takiego zestawu: Usher Audio 8935A / T-9930-20? I przy okazji opisał po krótce jak to robi, prawa rządzące tym rozwiązaniem, jego wady? (bo zalety są wiadome)

Skomentuj

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
                        Ktoś dałby radę zasymulować LT-ke dla takiego zestawu: Usher Audio 8935A / T-9930-20?
                        http://www.humblehomemadehifi.com/do...ptimo_copy.pdf

Skomentuj

Czytaliście Panowie gdzieś na zagranicznych forach o linii transmisyjnej zbudowanej na TIWie 200XS? Potestowałbym ten głośnik w LT ale nie mam doświadczenia w budowie tego typu obudowy i nie wiem od której strony się za to zabrać.

EDYTA: W razie czego od razu mówię - wujek google nie daje żadnych wyników.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zapytaj ploter`a, bo coś mi świta w pamięci że pokazywał już tu kiedyś foto takiej monstrualnej, firmowej ? TL na tym głośniku (albo to był 250 chyba)

Skomentuj

iron, TL sub Visatona to na 2xTiw 300 :)

Skomentuj

Tak, to był subek na dwóch TIWach 300 w ogromnej linii transmisyjnej. Mi bardziej zalezy na TIWie 200 w TL bo tenże głośnik mam w domu.

Skomentuj

Da sie zrobic na TIW 200, ale buda nie bedzie mala.

Skomentuj

Może być duża. O jakim przedziale litrów mówimy?

Skomentuj

Mysle, ze z 50-70 litrow spokojnie.

Skomentuj

Taką budę bez problemów mogę wykonać a jak mi się spodoba dzwięk to ją wykończę by pasowała do reszty kolumn. Robię testy tego TIWa w zamkniętej 33l i o dziwo po odpowiednim ustawieniu fazy sub w kącie gra najmocniej basem ze wszystkich pozycji w pokoju a jednocześnie nie ma zbyt dużych podbarwień czy przebrzmiałości. Jestem zdziwiony, bo stereotyp mówi ze sub w kącie pokoju to najwięcej basu ale jednoczęśnie basu najgorszej jakości z dużą ilością podbarwień. U mnie w kącie jest nieco lepiej niż pomiędzy kolumnami na froncie i znacznie lepiej niż przy kanapie oraz na połowie lewej ściany. No cóż zabieram się do lektury o liniach transmisyjnych a poźniej zadam kilka pytań w tym temacie.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Mysle, ze z 50-70 litrow spokojnie.
                                          I w którym momencie ta TL'ka jest duża?... jak na TL'kę

Skomentuj

Czaruję...
                                          X