Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wlasnie, tez mnie to zainteresowalo. Raczej 24db powinno byc, ale w opisie na http://www.6moons.com/audioreviews/a...en/adagio.html jest troche wiecej na ich temat i konstruktor pisze o 18db

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      http://www.highfidelity.pl/@main-423&lang= do poczytania tescik kolumn z linia transmisyjna.
      Z przemolukas`em zatrzymaliśmy się przy tej konstrukcji na dłużej podczas trwania audioszoła. Bas miało gromiący..

Skomentuj

Troels's TL

http://www.troelsgravesen.dk/speakertalk.htm

Skomentuj

Brawo Troels :)

Skomentuj

Te jego projekty to naprawdę "górna półka"..

Skomentuj

Jakbys mial mozliwosci takie jak on, kase, czas i sponsora zwrotnic to tez bys takie "gorne poki" robil :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Z przemolukas`em zatrzymaliśmy się przy tej konstrukcji na dłużej podczas trwania audioszoła. Bas miało gromiący..
                To będzie jej wada, nie zaleta.

Skomentuj

Niekoniecznie. Fakt, że osobiście takiego zestawu bym nie chciał, ale znalazłoby się wielu co im taka ilość basu pasuje.

Skomentuj

Znalazłem MTM w TL-ce to wrzucam link:
                    http://www.lsp-lab.com/MySpeakers.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Czy Ja wiem,moja linia na STX-sie wytwarzała więcej basu,specjalnie szukałem linii aby włączyć na niej moją muzykę którą testuje konstrukcje... niestety nie byłem pod wrażeniem.

Skomentuj

Ok, tyle że pokój odsłuchowy nie był mały. Musisz to wziąć też pod uwagę.

Skomentuj

Za duży też on nie był,miał chyba ze 20mk,może o kilka więcej a u mnie linia (jedna linia) grała w 20mk i trzęsła tym pokojem :) nie w sensie że wszystko się trzęsło a Ja nie słyszałem basu,bas był i to z wykopem na klatę

...tyle że moja linia grała jako sub a nie jako front :)
                          Last edited by marian; 07.08.2011, 12:43.

Skomentuj

Panowie jest sens budować suba w TL? Jakie głośniki się do tego nadają, ja projektować tunel?

Skomentuj

Jak masz miejsce na duza obudowe i odpowiedni glosnik do TL to czemu nie. Jak projektowac? W tym temacie chyba juz wystarczajaco jest opisane jak projektowac.

Skomentuj

a jakie głośniki nadają się do takiej obudowy? Chciałbym zrobić coś na próbę, ale przeczytać te 170 stron byłoby trochę trudne i czasochłonne, choć nie wątpliwie, powoli będę starał się zapoznawać z wątkiem.

Skomentuj

Glosniki z bardzo sztywna membrana, niska dobrocia (nie wiecej jak 0,4) , wysoka sila Bl oraz Cms tak okolo 5 byloby najlepiej. Wielkosc woofera od 25cm w gore.

Skomentuj

http://wegavision.pytalhost.com/quad...adral92_03.jpg Linia transmisyjna w Quadralach. Kolejny dowod na to, ze dla uzyskania 20hz nie stosuje sie bardzo dlugich tuneli.

Skomentuj

Tco ciekawa tunel praktycznie jest całkowicie tłumiony do końca, czy jest tam info ile *Sd ma wylot?

Skomentuj

Raczej nie ma takiej informacji. Z reszta ma to w pewnym sensie niewielkie znaczenie, bo i tak dla kazde konstrukcji w fazie projektowania przyjmuje sie inne wartosci.

---------- Post dodany o 21:45 ---------- Poprzedni post o 21:31 ----------

A w ogole, co ciekawe to pozniejsze wersje titan'a zmienily swoja konstrukcje ( bez TL ) i troche schudly. Ponoc te modele z TL wazyly po 140 kilo sztuka... No a pozniej lata 90 okres poczatku minaturyzacji, kolumienki zaczely chudnac i TL znikla, a zastapil ja basrefleks.
                                        Byly tez fajne, troszke mniejsze modele z obudowa stratna ( z Variovent ), na papierze basu nie brakowalo ale uzytkownicy troche marudzili na brak niskiego basidla.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Linia transmisyjna w Quadralach. Kolejny dowod na to, ze dla uzyskania 20hz nie stosuje sie bardzo dlugich tuneli.
                                          Ano nie ma w tych Quadralach szczególnie długiej linii. Może dlatego też ich odpowiedź jest jak najzupełniej przeciętna dla LT z 20 Hz na poziomie -20 dB od poziomu średniego 83 dB. Odpowiedź częstotliwościowa jest na Bildzie 1. Te Quadrale akurat 20 hercami nie miażdżą ze spadkiem 12 dB od okolicy 60 Hz, co bynajmniej nie wyklucza bardzo wysokiej jakości brzmienia.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X