tak, ale monitor robi się duży, poza tym tam jest kombinacja z gąbką i w sumie mimo, że strojenie tunelu wychodzi nisko, to sam falowód nie daje takie zysku jak długa linia.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Nie oczekuję cudu, potrzebuję kompromisu, chciałbym choć w niewielkim stopniu uzyskać lepszy bas niż w b-r. W b-r podobno bas to lipa, a ja go potrzebuję
Nie oczekuję cudu, potrzebuję kompromisu, chciałbym choć w niewielkim stopniu uzyskać lepszy bas niż w b-r. W b-r podobno bas to lipa, a ja go potrzebuję
Moze wlasnie zbyt duzo oczekujesz? Sprobuj zrobic testowa BR i posluchaj czy faktycznie bedzie lipa. Oczywiscie mozna zaprojektowac monitor TL pod TB ale nikt nie da Ci gwarancji jak to zagra i czy w ogole zagra. Poza tym okresl w jakim ustawieniu mialby taki monitor grac? Przy scianie, na biurku, na podstawkach etc...
Ten głośniczek w linii transmisyjnej strojonej poniżej 100 Hz nie poradzi sobie z więcej niż jakimiś 3 W, a że ma skuteczność 88 dB i Xmax 3,3 mm, to do pokrywania całego pasma odradzam, bez względu na to, gdzie by miał stać. Możnaby dać mu LT dł. 50-60 cm z 2Sd-1Sd (strój w okolicach 110-120 Hz) pod warunkiem odcięcia od dołu i dołożenia drugiej drogi na bardziej basowo wydolnym przetworniku, lecz to juz osobna historia. Średnicę ma on zapewne ładną (choć na najwyższych rejestrach może nieco kłuć w ucho, lecz w razie czego od tego są filtry), ale basu w żadnej obudowie z niego nie będzie :)
Z tuby bedzie :) ale nie w obudowie monitorowej. Bez wzgledu na to jaki bas mialby z tego wyciskac to i tak wybralbym linie transmisyjna, bo w takiej obudowie srednica jest po prostu lepsza niz w zamknietym pudle.
Ja delikwenta sprawdzałem hornrespem. Łobuz w tubie poradzi sobie z basem takim sposobem, że dając mu minimalną komorę zamkniętą, dosłownie kilka litrów i porządną trąbę uzyskałoby się akceptowalnie pofalowaną odpowiedź równą około 110 dB z pojedynczego wata bez zagrożenia dla głośnika. Odsłuchiwane w zamkniętym pomieszczeniu nie wymagałoby to mocy większej, niż ten Tang Bang wydoli. Ale jakoś szczególnie nisko też by to nie grało, bo im niżej, tym ryzyko przeciążenia gwałtowniej rośnie. Konstrukcja też :). Podsumowując, on w tubie też nie pójdzie nisko, rozumiejąc nisko przedział 30-45 Hz, żeby nie wiem, jaka ona była.
Żeby w pełni wykorzystać walory brzmieniowe tego Tangbanda jak najbardziej, linia transmisyjna musowo i bezdyskusyjnie. Wtedy pokaże, co potrafi. Tylko od samego dołu coś koniecznie trzeba mu dać. Być może nie da się w takiej sytuacji utrzymać założonych wymiarów monitorowych, więc należy albo zmienić te założenia, albo zmienić głośnik :).
Ja raczej mialem na mysli osiagniecie 60-70hz w TL monitorowej, gdzie takie cos oceniam jako realne osiagniecie. Jesli chcemy nizej to oczywiscie nie ma sensu dusic wiecej z tego malucha :)
też myślałem o 60-80hz, od takiego głośnika nie oczekuję cudów jak już pisałem. Czytałem, że parę osób zrobiła go w tl i raczej sobie chwalą. Głośniki mają grać przy laptopie, na biurku nie daleko ściany. Jestem za monitorem, znalazłem też filtry do tego głośnika,
Głośnik będzie zasilany TDA1554Q.
Well, I got some new electrical componants to play around with and figured I'd revisit this project. After a few hours of testing different BSC's and notch filters here is the combination I liked the best;'
BSC
R = 4 ohms
L = 0.8 mH
Notch
R = 16 ohms
L = 0.11 mH
C = 4.7 mF
I say this is the best not because it had the absolute flattest FR but because it sounded the best to me. The main thing I was looking for was;
1) Decent free air (4pi) bass response without making the treble sound stuffed (something that hapens with too much BSC).
2) Taking the 7kHz shrillness / breakup out.
3) Maintaining clear treble (can be tough with these drivers).
Testing the bass is easy - it's there or it isn't. I found a set of songs that highlighted the shrillness I noticed. This included the moaning part of Rusted Root's "Drum Trip", most guitar by Satriani and "Mandelgroove" from Blue Man Group's "Audio". I've started trusting my ears more then my gear to know what will make me happy.
Dusić więcej z tego malucha może nie tyle nie ma sensu, co po prostu się nie da :). Prawdopodobnie ludzie, którzy zrobili linię transmisyjną na tym głośniczku, chwalą sobie efekt, gdyż zdając sobie sprawę z jego naturalnych ograniczeń i zalet po pierwsze zastosowali go wyłącznie do bliskiego i niezbyt głośnego odsłuchu (okolice 100 cm nie przekraczając ćwierci czy pół W), po drugie pogodzili się z nieuniknionym brakiem zejścia... Z czym wprawdzie można żyć, gdyż inne zalety szerokopasmowca mogą to kompensować, ale bez jakiegoś subwoofera to... no cóż. Basu nie ma i już.
Prawde mowiac jestes w podobnym temacie, poniewaz mysle nad przerzuceniem pewnej parki glosniczkow z oryginalnej obudowy plastykowej, do malych monitorkow TL z wbudowanym TDA1554. W moim przypadku glosnik ma 4 cali, potezny magnes lecz rezonans przy 125hz. Teoretycznie przekresla to kompletnie jakikolwiek bas, jednak ja nie moge zniesc plastikowego brzmienia tych pudelek, a takie niewielke, aktywne monitorki bardzo by mi sie przydaly :) Wiec chyba nie mam wyboru... Trzeba dzialac.
Najpierw okresl na jaka pojemnosc skrzynki mozesz sobie pozwolic, jakies wymiary graniczne, od tego zalezy ile z malucha da sie wyciagnac. Jesli zdecydujesz sie na konstruowanie TL to zaloz nowy temat, bo tutaj nie bedziemy rozciagac i tak dlugiego juz tematu.
ok, to podam założenia rozmiarowe, dla mnie może być strojenie i na 80hz, jakiś tam kick bass już by był, nie zależy mi na zejściu z 4" głośnika. Głośnik ma 8ohm, więc tda poda mu max do 15Watt, niechby wyrzymał 10Watt w tym TL i będę happy, jest to możliwe?
Skomentuj