Jezeli masz malo basu, to raczej nie jest to problemem TL samej w sobie. Moze po prostu masz niepelna kompensacje BS. Dodatnie drugiego woofera tylko pozornie daje korzysci, bo zwiekszy sie bas w srednim zakresie, ale z tunelu nie wyjdzie tego basu niskiego znacznie wiecej.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Pełnej kompensacji BS jeszcze nie mam trochę mi szkoda tracić efektywność bo kolumny mają grać z lampą. Myślałem aby drugi midbass ciąć w miarę nisko co by nie podbijać za dużo średniego basu w sumie dużo basu mi nie brakuje ( zwłaszcza że mam nowe trafa do lampy zakładać a te ładnie bas podciagaja). Bardziej mnie korci poeksperymentować tylko obudowy szkod dziurawić gdyby do dwóch dróg wracać.
Skomentuj
-
Eksperymentuje w programie http://leonardaudio.co.uk/ i jest w nim mega trudne uzyskanie gladkiej charki w obudowie TL. Jaki ksztalt obudowy labiryntowej daje najgladszy przebieg SPL?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaJaki ksztalt obudowy labiryntowej daje najgladszy przebieg SPL?
Skomentuj
-
Puk puk, cisza i spokój :)
Mam zalegacze na szafie, Eminence 12LFA, czy jest sens pakować je do TL? Tunel 1,6m bez problemu zmieści się w obudowie 35x105x40cm. Tunel 1,3sd -> 1sd -> 0,7sd.
I jeszcze taki "off"... jako alternatywa do w/w TLki, mogę zbudować obudowę BR z wylotem 1sd, tylko czy ma to sens. Ktoś próbował takiego rozwiązania?
Skomentuj
-
Z tego co pamietam to pomimo nie najlepszego zejscia jakie udalo sie uzyskac najlepiej odsluchowo wypadala obudowa z dwoma zalamaniami z wylotem ku gorze. Tunel dosc mocno tlumiony. Musze poszukac gdzies tej obudowy bo pomiary do zwrotki z missionem mi zginely. Offsetem i tak bedziesz musial sie pobawic sam bo to on bedzie mial kluczowe znaczenie. Generalnie wole odpowiadac na pytania. W razie pytan PW.
Skomentuj
Skomentuj