Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kiedys Marian zastanawial sie czy mozna zrobic TL na estrade. Mozna :)

http://www.axiomproaudio.com/image/d...ta%20sheet.pdf

Skomentuj

Pytanie na ile to jest w ogóle TL a na ile tuba?

Skomentuj

Pytanie jakbyś zmiescil w tak malej obudowie, dwie tuby basowe dla 18 calowych głośników?

Skomentuj

Pytanie- co myślicie SB15NRX (8ohm) w TL? Głośniki mają fajną średnicę, ale wydaje mi się, że BR trochę nienaturalnie podbarwia bas. Może z TL będzie lepiej? Chodzi mi o małe/średnie 2way.

Skomentuj

Czy bedzie lepiej to trudno powiedziec, do poki nie przetestujesz :) Nie przesadz z dlugoscia i pojemnoscia obudowy, te glosniki maja dosc miekkie zawieszenie i niska dobroc.

Skomentuj

Nie na temat...
              Nareszcie odświerzony temat :-) ja myślę nas jakąś szerokopasmówkę, może się uda coś podłubać jesienią :-)

Skomentuj

Z moich kalekich wstępnych obliczeń przyjąłem linię o długości 1,6m, początkowy przekrój linii to 2Sd, a na wyjściu 1Sd. Offset dałem na 1/5 długości. Myślisz Pogromco że w dobrą stronę się skierowałem? Objętość tak mniej więcej to 21 litrów.
                Last edited by grzechu; 14.11.2015, 18:17.

Skomentuj

160 cm to troszkę za dużo. Po wytlumieniu strojenie wypadnie za nisko. Dalbym maks 120 cm.

Skomentuj

Dobra, ale w takim razie to ciężko będzie z tego zrobić podłogówkę😋
                    Przekroje na poczatku i końcu takie zostawić, czy zwiększyć?
                    P.s. Pogromco- w tym temacie zawsze można liczyć na twoją merytoryczną i konkretną podpowiedź 😊

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechu Zobacz posta
                      Dobra, ale w takim razie to ciężko będzie z tego zrobić podłogówkę😋
                      Hmmm, dlaczego? Tunel spokojnie mozesz zwinac.

Przekroje na poczatku i końcu takie zostawić, czy zwiększyć?
                      Moga byc takie jakie sa.

P.s. Pogromco- w tym temacie zawsze można liczyć na twoją merytoryczną i konkretną podpowiedź 😊
                      Staram sie pomoc, jesli potrafie :)

Skomentuj

https://transmissionlinedesigns.wordpress.com/

Stronka maniaka TL. Moze Was cos zainspiruje.

Skomentuj

Bardzo ciekawa analiza Quadral Titan
                          https://www.hifi-selbstbau.de/testbe...an-die-legende

Skomentuj

Nie na temat...
                            Nie daje rady przeczytać.
                            Oryginał: "Die Messungen bestätigten das Bild, viel Bumm, Quäck und Zisch. Dazwischen eine breite Grundtonsenke und ein tiefer Einbruch im Übernahmebereich zwischen MT und HT."
                            Google tłumaczy: Pomiary potwierdziły obraz znacznie Bumm, szarlatan i syk. Pomiędzy, szeroką umywalką głównego i głębokiego załamania w obszarze transferu pomiędzy MT i HT.

Co ma szarlatan do umywalki???

Skomentuj

Google nie radzi sobie z polskim, to jest za trudny język do tłumaczenia.
                              Spróbuj na angielski jeśli rozumiesz. To tłumaczenie powinno mieć więcej sensu.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Już to kiedyś zauważyłem że na angielski jest znacznie lepiej. Ale ten bum szarlatan i syk w umywalce mnie rozwalił :)

Skomentuj

Witajcie
                                  Czy dysponuje ktos moze projektem Zyklop TL na Mivocu HCM 12T?
                                  Troche szukalem ale niestety niczego nie znalazlem.

Skomentuj

Witajcie

Panowie chyba ten watek jest najodpowiedniejszy do mojego problemu.

Szukam głośników niskotonowych i średnioniskotonowych odpowiednio 12" i 10" do kolumn ARCUS TL 1000

Oba głośniki pracują w jednej wspólnej komorze TL:

Średnica kosza 12" - max 310-315 mm ( cięty w okolicach 100Hz)
                                    Średnica kosza 10" - max 260-265 mm ( jak pamiętam gra do ok 500-700 Hz)

Zwrotnice nie problem, będą korygowane pod nowe głośniki

Budżet - 2-3 tyś na 4 głośniki, ale rozważę każdą inną opcję też.

Edit:

Wymiarowo na pierwszy ogień pomyślałem o SLS-12 oraz SLS-10
                                    Last edited by gucio.; 21.01.2016, 14:01.

Skomentuj

Masz w ogole jakies glosniki w tych obudowach? Czy tylko puste dziury? Jesli Twoje paczki to te ze zdjecia, to dlaczego chces zmieniac basy?

Skomentuj

Kolumny należą do mojego klienta, piec miał awarię i w jednej kolumnie te głośniki uległy spaleniu. Na obecną chwilę dałem mu namiar do speca który naprawia głośniki, ma mu je naprawić wszystkie 4, Passca z Wrocławia ( powiedział po 100zł za sztukę) więc na początek tak chce to zrobić, jak to nie wypali będziemy szukać czegoś na wymianę.

Skomentuj

A masz mozliwosci zwymiarowania tunelu wewnątrz?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X