Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://www.hifiwigwam.com/showthread...aker-Kit-Build

Skomentuj

Mogliby chociaż frezy pod wysokotonówkę robić w tych kitach.

Skomentuj

Ja chyba czegoś nie ogarniam, początkowo miał żółte woofery, na niektórych zdjęciach już są czarne. Czy ja czegoś nie doczytałem, czy on po prostu pomalował te woofery ?

Skomentuj

Markerem pomalował.

Skomentuj

TLka raczej za słabo wytłumiona - będzie spory antyrezonans. No i obudowa wydaje się być dość niska, więc i tunel wcale nie taki długi. Brak frezów. Generalnie bez szału :)

Skomentuj

No nie sa one dopracowane, ale w pomieszczeniu sporych antyrezonansow nie bedzie, z uwagi na rozsuniete zrodla promieniowania.

Skomentuj

http://www.avmagazine.it/articoli/st...y22_index.html PMC twenty 22 po wlosku :)

Skomentuj

https://www.youtube.com/watch?v=fcdkZgksWpk o TL u Reduktora Dzwieku :)

Skomentuj

Chyba kazdy probujac swoich sil z TL, stara sie osiagnac jak najbardziej rowne pasmo ze swoich konstrukcji. Przeprowadzilem w domu prosty eksperyment. Zmierzylem w miejscu odsluchu BR i TL o dokladnie takim samym strojeniu i niemal dokladnie takiej samej odpowiedzi na basie. Co zarejestrowal mikrofon?

Ktory pomiar to BR, a ktory TL? :)

Skomentuj

Zielony to TL
                      Ale spore podbicie masz w tym pokoju, 10dB

Skomentuj

fioletowy TL
                        Co to za woofery ?
                        Last edited by ir0nhide; 03.10.2014, 17:59.

Skomentuj

Nowy FX-200? Chodzi mi po głowie TL na tych głośnikach od dłuższego czasu. Jaki kształt tunelu?
                          Stawiam, że TL to zielony :)

Skomentuj

zielony TL :)
                            Podbicie jest, ale w rzeczywistosci okolo 5db. Basy to stx gdn 22 140. Ksztalt tunelu to narazie wersja robocza wiec niczego nie ma sensu pokazywac. W tym projekcie sredniak tez jest w tl.

Skomentuj

To dlaczego w przypadku BR masz większą skuteczność w średnim paśmie ? :blink:
                              i spadek przy 100Hz którego nie ma w TL ?
                              Last edited by ir0nhide; 03.10.2014, 18:33.

Skomentuj

Pomiary sa wygladzane 1/2 na oktawe, poniewaz pomiar zawiera wszystkie odbicia, a roznica bedzie najwieksza wlasnie w srednim pasmie, stad masz widoczne roznice. Mikrofon byl ustawiony miedzy dwie kolumny, w pokoju sa rozne przedmioty, ktore rowniez beda mialy wplyw na odbicia. Pomiar mial pokazac jedynie roznice w zakresie basu do 200hz.
                                A, no i zapomnialem dodac, ze rezonans rurowy w BR, jest mocny w zakresie 700hz i to tez dodaje sie do efektywnosci. Na szczescie przy gotowym zestawie ze zwrotnica, te pasma sa wyciete.
                                Last edited by Pogromca mitow; 03.10.2014, 18:50.

Skomentuj

Fajne porównanie, może różnica w okolicach 100Hz wynikać z innej integracji tl w pomieszczeniu? Chodzi mi o to ze to co promieniuje tl jest w innej fazie i inaczej odpowiadają mody pomieszczenia. Jaka długość tunelu tu jest dla niskotonowego?

Skomentuj

Raczej dlatego że wylot jest tuż przy podłodze.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Basy to stx gdn 22 140
                                      A kopułki ALu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez drugimarcin Zobacz posta
                                        Fajne porównanie, może różnica w okolicach 100Hz wynikać z innej integracji tl w pomieszczeniu? Chodzi mi o to ze to co promieniuje tl jest w innej fazie i inaczej odpowiadają mody pomieszczenia. Jaka długość tunelu tu jest dla niskotonowego?
                                        Tunel jest krotki, ma okolo 150cm. To optymalna dlugosc do klasycznej wersji TL. Co do roznic miedzy obudowami, to wlasnie tak wygladaja pomiary kolumn w przecietnym pokoju. Mody bywaja bardzo duze. Nie bez znaczenia jest rowniez miejsce wyjscia tunelu TL, ale to raczej dla czestotliwosci powyzej 100hz. Dla niskiego basu juz tak wielkiego znaczenia nie bedzie.

Testowalem rowniez wytrzymalosc mocowa miedzy BR i TL z mocnym tlumieniem i jakis diametralnych roznic nie bylo. Wzmacniacz juz wymiekal, co bylo widac po obu obudowac, ale przy takim poziomie glosnosci, ze sasiedzi mogli by ogladac Incepcje bez sciezki dzwiekowej, bo te bylo pewnie u nich slychac zza sciany :)

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                        A kopułki ALu ?
                                        STX ALX.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          STX ALX.
                                          i jak Ci 'idą' te kopułki ? :) Ja je odtrącam; THD zacne nie powiem (chyba nie ma raczej kopułki w tej cenie z mniejszymi :) ) ale jak dla mnie to one nie grają.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X