Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hornresp. Przyjemne jest w nim to, że jest za free. Przykre, że jakiś bardzo user friendly to on nie jest i baaardzo sportowy helpik w nim tylko jest. Resztę trzeba samemu rozkminić. Trochę tu i tam po rozmaitych forach się trafia, jakieś wskazówki i komentarze, ale to uciążliwa sprawa.
    Autor ma mikraśną stronę, z której właściwie można tylko ściągnąć program, nic tam więcej nie ma.

http://www.dmcbean.bigblog.com.au/index.do

Skomentuj

Comandante W będę wdzięczny ale się nie spieszy, Shiver tubowe też może być. Horn resp sobie ściągłem ale rzeczywiście przyjazny on nie jest.

Skomentuj

Comandante W, mógłbyś wrzuci screena jak powpisywałeś parametry do programu jeśli chodzi o mój głośnik? Ja z tego programu nic nie kumam :sad:

Skomentuj

Właśnie też wczoraj chwilkę siedziałem na HR i główkowałem... Kształt obudowy definiuje się parametrami Sx i Lx? No bo na dobrą sprawę to jak odpowiednio je ustawisz to z horna można zrobić skrzynię + tunel prosty lub poszerzony/zwężony - tak to się realizuje?

Skomentuj

W LspCAD rowniez mozna symulowac linie transmisyjna. Model symulacji jest oparty o prace M. King'a

Skomentuj

Hornrespie można zasymulować nawet bandpassa 6th, kwestia doboru odpowiednich wartości. Czytajcie opisy poszczególnych parametrów (po najechaniu kursorem na skrót pojawia się opis) a wszystko stanie się jasne i przejrzyste.

Projekt tubki wrzucę nieco później bo jednak aby to narysować będę musiał trochę przysiedzieć. I jednak chyba wyjdzie to sporawe, z tego co narazie mi wychodzi to jakieś 60 litrów zewnętrznie.

Skomentuj

LSPCad w ogóle jest programem wręcz znakomitym. Jednakże symulowanie linii transmisyjnej i w ogóle jakiejkolwiek obudowy w nim to jest prawdziwa masakra... I opis do LSPCad też jest na zasadzie "mądrej głowie dość dwie słowie" i generalnie lasooszczędny.
                Marian: sam screen niewiele pomoże, bo część okienek do wpisania parametrów wyskakuje dopiero po kliknięciu na któreś z pól... HR jest najeżony takimi niespodziewankami, na pozór nic, a tam mina schowana i zgadnij, co z tym zrobić. Można wyeksportować ustawienia danej symulacji i wczytać do programu. Jest to plik tekstowy. Tu masz eksport tej przymiarki innego głośnika do tej obudowy pod GDN.

***odtąd ciąć****
                ID=26.50
                Ang=1.0 x Pi
                Eg=2.83
                Rg=0.00
                Fta=0.00
                S1=492.00
                S2=492.00
                Con=130.00
                F12=0.00
                S2=0.00
                S3=0.00
                L23=0.00
                F23=0.00
                S3=0.00
                S4=0.00
                L34=0.00
                F34=0.00
                S4=0.00
                S5=0.00
                L45=0.00
                F45=0.00
                Sd=468.00
                Bl=7.80
                Cms=5.83E-04
                Rms=4.71
                Mmd=74.88
                Le=0.72
                Re=3.30
                Nd=1
                Vrc=0.00
                Lrc=0.00
                Fr=0.00
                Tal=0.00
                Vtc=60000.00
                Atc=1000.00
                Pmax=1
                Xmax=9.4
                Comment=mariana skrzynka z innym glosnikiem
                ****dotąd ciąć****

Wrzucić do kataklogu Hornrespa o nazwie Export z rozszerzeniem txt. I już, Hornresp go zobaczy, jak się wybierze opcję Import z menu.

Skomentuj

Jesli chodzi o LspCAD to wystarczy odpalic z katalogu examples plik T_line.lsp i juz mozna na gotowym przykladzie analizowac zachowanie linii. Oczywiscie mozna wpisac parametry naszego glosnika jak i zmienic ksztal tunelu, jego dlugosc i stopien "wytlumienia".

Dla mnie ten program jest mocno rozbudowany i zagladam do niego od czasu do czasu, jednak mozliwosci ma fantastyczne.
                  Zasymulowalem w nim linie jaka wykonalem na STX AWX i poki co nie moge sie zblizyc do tego co mialem na pomiarach. Wychodzi zupelnie co innego.

[ Dodano: 2010-06-18, 16:09 ]
                  Zmierzylem Fs moich GDNow. GDN 38 400 4 jak narazie ma 32hz, natomiast GDN 30 400 4 jak narazie 48hz. Ciekawe ile jeszcze spadnie po docieraniu...

Skomentuj

No coś wymodziłem, podałem kluczowe wymiary i w miarę zachowałem proporcję, trzeba jeszcze policzyć z tego wymiary płyt.

Skomentuj

Stary, dobry papier milimetrowy :) nie potrafie bez niego robic swoich projektow...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                        No coś wymodziłem, podałem kluczowe wymiary i w miarę zachowałem proporcję, trzeba jeszcze policzyć z tego wymiary płyt.
                        Rewelacja dzięki. A szerokość kolumny ?

Skomentuj

A zapomniałem, 15cm netto.

Skomentuj

Comandante W,Ja nie rozkminiam tego programu,czy mógłbyś zasymulować mojego GDN-a w tych paczkach?

1. komora 48L długość 130cm
                            2. komora 28L długość 160cm

Nic więcej nie wymyślę z zachowaniem tych samych wymiarów.

Skomentuj

Sorry za opóźnienie, lecz:
                              a) nie powiadamia mnie jakoś o nowych wpisach w wątku,
                              b) nietypowo długotrwały pad sieci.

W analizę szkicu konstrukcji się nie bawiąc (a lukając szybkim okiem nie jestem pewny, czy zachowuje założone parametry), dla 48 litrów i kanału 452 cm2 - 452cm2 długości 130 cm (konstrukcja 106,76 litrów netto) wynik jest taki:

[ Dodano: 2010-06-24, 21:27 ]
                              Po zastosowaniu stałego zwężenia kanału z 1 Sd do 0,5 Sd (łączny litraż 91,23 litry netto) otrzymujemy deko niższą, choć cichszą odpowiedź:

[ Dodano: 2010-06-24, 21:28 ]
                              Dla 28 litrów i kanału 452 cm2 - 452cm2 długości 160 cm (konstrukcja 100,32 litrów netto) wynik jest taki:

[ Dodano: 2010-06-24, 21:29 ]
                              Po zastosowaniu stałego zwężenia kanału z 1 Sd do 0,5 Sd (łączny litraż 81,2 litry netto) również otrzymujemy deko niższą, choć cichszą odpowiedź:

[ Dodano: 2010-06-24, 21:30 ]
                              Niestety filozofia forum co do dodawania treści wpisów i miszmasze z obrazkami są, jakie są. Mozna zorientowac się po nazwach obrazków, choć zwaliło je na kupę na samym spodzie.
                              Załączone pliki

Skomentuj

Hmm, ale to są symulacje samego wylotu tunelu, przydałaby się suma z głośnikiem.

Skomentuj

Owszem.
                                  Należy wziąć odpowiedzi głośnika i wylotu, następnie połączyć je. Bodajże FRD Consortium udostępnia narzędzia umożliwiające takie zabawy. Można z Hornrespa wyeksportować krzywą SPL i fazy, następnie zaimportować do dowolnego programu potrafiącego sumować krzywe.

[ Dodano: 2010-06-24, 21:52 ]
                                  Acha, dobrze przy tym, by program ów umiał wziąć pod uwagę przestrzenne relacje promieniującego wylotu kanału z głośnikiem promieniujacym bezpośrednio i oczywiście odległość, z jakiej tę sumę się obserwuje.

Skomentuj

W hornrespie można sumować odpowiedź wylotu i głośnika przecież :) Ale da się w nim "tylko" określić odległość głośnika od wylotu i myślę że to wystarczy.

Skomentuj

Odpowiedź ponownie jest twierdząca. Jednakże odpowiedź głośnika liczona na podstawie jego parametrów T/S to niekoniecznie jest ta odpowiedź, jaką słyszymy, kiedy gra. No i ta funkcja jakaś taka jest bliżej nieokreślona, bo co to jest ta jednowymiarowa path difference, która to jest the diference from the direct radiator diaphragm to the listener minus the distance from the horn mouth to the listener...? Proponuję nie wymagać od hornrespa zbyt wiele i w nazbyt wyszukane symulacje się nie bawić. I tak się nie sprawdzą :)..

Skomentuj

Jakos kurcze nie przemawia do mnie ten hornresp jesli chodzi o liczenie w nim lini transmisyjnych. Dzisiaj ponownie odpalilem monitor TL na AWX i ostatnie co bym mogl napisac to slaba wytrzymalosc mocowa. Monitor z bardzo krotka linia transmisyjna schodzi w pomiarze do 50hz bez zadnego spadku, przy czym generuje takie cisnienie akustyczne w pokoju 15m2, ze ciezko juz sluchac muzyki.

Skomentuj

Zabawa w nazbyt wyszukane symulacje to bezsens, można na nich conajwyżej sprawdzić czy coś ma szanse zadziałać czy będzie totalny kibel. Kombinowanie z jakimiś odległościami od słuchacza jest bez sensu bo każde pomieszczenie i tak da tyle od siebie że symulacja nijak nam się nie pokryje z rzeczywistością.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X