Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tunel liczymy od jego poczatku ( jak na rysunku ) , lecz przy stosunkowo krotkich liniach stosowanie offsetu ( czyli przesuniecia ) nie jest zalecane. Oslabi to rezonans cwiercfalowy, basu bedzie mniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
      Tunel liczymy od jego poczatku ( jak na rysunku )
      od początku tunelu, czy od głośnika (dokł. membrany) ?

Skomentuj

ir0nhide na stronie 35 podawalem obrazek jak mierzyc dlugosc tunelu. Oczywiscie liczymy od strony glosnika.

Skomentuj

Ciekaw jestem ilu osobom udało sie zrobić linię prawidłowo i są zadowoleni do tego stopnia że nie wrócą do BR i OZ mimo większych jej rozmiarów. Na Audiostereo temat jest traktowany po macoszemu, tutaj o dziwo się jakoś rozwija, aczkolwiek nie ma zbyt wielu konkretów co do samego brzmienia i jego przewagi nad popularnymi konstrukcjami.

Co do mojej konstrukcji to ze względu na ograniczenia gabarytowe to jestem w stanie zrobić tunel po całości o jednolitym przekroju 1 SD, ma to sens w takim przypadku?

[ Dodano: 2010-11-10, 11:59 ]
          myślę że któryś z poniższych projektów mogę zastosować
          W przypadku projektu po prawej tunel jest jednak krótszy o 20 cm (140cm), ale za to wejscie ma większy przekrój.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaciomp
            Ciekaw jestem ilu osobom udało sie zrobić linię prawidłowo i są zadowoleni do tego stopnia że nie wrócą do BR i OZ mimo większych jej rozmiarów.
            według mojego mniemania o TL to źle to interpretujesz... ponieważ ja uważam że nie każdy głośnik nadaje się do TL:
            Robię TL na 13cm vifkach i co z tego ze w TL gra "lepiej" skoro nie mogę odpowiednio jej wytłumić, jest za dużo wyższych częstotliwości wydostających się z tunelu, a w przypadku zwiększenia mat. tłumiącego z TL robi się ogromna OZ co w efekcie daje strasznie słabą wytrzymałość mocową...

Na Audiostereo temat jest traktowany po macoszemu, tutaj o dziwo się jakoś rozwija, aczkolwiek nie ma zbyt wielu konkretów co do samego brzmienia i jego przewagi nad popularnymi konstrukcjami.
            Nie wiem, nie wchodzę na AS bo nie mogę ogarnąć gdzie tam tam jest porządek a gdzie balagan.... :razz:

Co do mojej konstrukcji to ze względu na ograniczenia gabarytowe to jestem w stanie zrobić tunel po całości o jednolitym przekroju 1 SD, ma to sens w takim przypadku?
            A co to za konstrukcja ?
            moim zdaniem ma sens jeśli jeszcze zastosujesz odpowiednią komorę dla głośnika a tunel będzie o przekroju okręgu (rura).....

Skomentuj

według mojego mniemania o TL to źle to interpretujesz... ponieważ ja uważam że nie każdy głośnik nadaje się do TL:
              Robię TL na 13cm vifkach i co z tego ze w TL gra "lepiej" skoro nie mogę odpowiednio jej wytłumić, jest za dużo wyższych częstotliwości wydostających się z tunelu, a w przypadku zwiększenia mat. tłumiącego z TL robi się ogromna OZ co w efekcie daje strasznie słabą wytrzymałość mocową...
              Mówię tu o odpowiednich aplikacjach jako całości a nie tylko obudowie. Zresztą do głowy by mi nie przyszło robić takiej budy dla przypadkowych 13cm głośniczków.
              U mnie będzie to typowy subwoofer także tłumieniem wyższego basu się nie przejmuję.

Nie wiem co masz na myśli pisząc o przekroju w kształcie okręgu? Skąd nagle taki pomysł i po co tak komplikować budowę?

[ Dodano: 2010-11-10, 12:55 ]
              Znalazłem jeszcze rysunek subwoofera PMC, z ciekawości obliczyłem z grubsza pole powierzchni membrany oraz wylotu, no i chyba nie stosuja tu zasady ze wylot ma byc około 1SD, bo jest niemal dwukrotnie mniejszy. Moze warto robić około 0,6 SD? wtedy tunel mozna jeszcze ładnie ogarnąć w kompaktowych obudowach.

Skomentuj

Nie wiem co masz na myśli pisząc o przekroju w kształcie okręgu? Skąd nagle taki pomysł i po co tak komplikować budowę?
                Bo zapytałeś o tunel jednakowego przekroju na całej długości. W tunelach kwadratowych/prostokątnych występuje równoległość ścian dlatego stosuje się zwężające się tunele (np. 2sd-1sd).

Skomentuj

myślę że któryś z poniższych projektów mogę zastosować
                  Oba projekty zagraja podobnie jesli zastosujesz duzo tlumienia.

Zamieszczone przez ir0nhide
                  Skroc tunel, daj wiekszy przekroj i wypelnij mocno materialem. Bedziesz mial to czego oczekujesz.

Zamieszczone przez ir0nhide
                  moim zdaniem ma sens jeśli jeszcze zastosujesz odpowiednią komorę dla głośnika a tunel będzie o przekroju okręgu (rura).....
                  Ksztalt przekroju tunelu nie ma zadnego znaczenia.

Znalazłem jeszcze rysunek subwoofera PMC
                  Nic nie stoi na przeszkodzie. Oslabi to troche najnizsze pasmo, ale moze przyczynic sie do lepszego akcentowania kickbasu.

Skomentuj

Znalazłem jeszcze rysunek subwoofera PMC, z ciekawości obliczyłem z grubsza pole powierzchni membrany oraz wylotu, no i chyba nie stosuja tu zasady ze wylot ma byc około 1SD, bo jest niemal dwukrotnie mniejszy. Moze warto robić około 0,6 SD? wtedy tunel mozna jeszcze ładnie ogarnąć w kompaktowych obudowach.
                    Tam jest 1SD albo bardzo bliziutko (nie wiem jak ty to obliczyłeś )

Taki sam sub robię właśnie (w tej chwili, tylko że na innym przetworniku)

przeglądnij kilka stron wstecz, rozmawialiśmy o nim

[ Dodano: 2010-11-10, 13:11 ]
                    Skroc tunel, daj wiekszy przekroj i wypelnij mocno materialem. Bedziesz mial to czego oczekujesz.
                    Czynię tak właśnie ... sprawdzimy

Ksztalt przekroju tunelu nie ma zadnego znaczenia.
                    No w subie to może i rzeczywiście niema.... (jak to pisałem to jeszcze nie wiedziałem ze to ma być sub... )

Skomentuj

Nic nie stoi na przeszkodzie. Oslabi to troche najnizsze pasmo, ale moze przyczynic sie do lepszego akcentowania kickbasu.
                      Teraz to mnie połechtałeś, było tak od razu :grin:
                      Zatem zrobię coś takiego na wzór PMC:

am jest 1SD albo bardzo bliziutko (nie wiem jak ty to obliczyłeś )
                      Obliczyłem normalnie pole powierzchni, zresztą widac gołym okiem że wylot jest znacznie mniejszy i to nie tylko w tej konstrukcji.

Skomentuj

Ja bym tylko dał tą przegródkę pod głośnikiem poziomo (dla lepszego "przepływu"...) ale to tylko ja

a na jakim przetworniku ten sub?

Skomentuj

no nad kształtem kanału jeszcze popracuję, może dam jakieś wyrównania kątów, głośnik Dayton Rss265HF, obudowa około 30x30x80cm

Co do wytłumienia to mam tylko wełnę na stanie, chociaż mówicie ze gąbka lepiej się sprawuje.

Skomentuj

Co do wytłumienia to mam tylko wełnę na stanie, chociaż mówicie ze gąbka lepiej się sprawuje.
                            Gabka na scianki, welna do srodka. Jak nie ma gabki to zostaje Ci tylko welna.

Skomentuj

jak masz możliwość to daj niższy a głębszy zrobiłem taki jak PMC 80/51/38cm i jest monstrualny ( jak tak się przyglądam na niego to nie był by gdyby był trochę niższy, 65cm i by mi się już podobał)

I wg lepiej to wygląda jak jest węższy a głębszy ...

a patrzałeś już tego Daytona w BR ?

Skomentuj

ir0nhide, Nic tak nie psuje proporcji jak za szeroki front. Twoj byl za szeroki co z wysokoscia jeszcze spotegowalo efekt klocka.

Skomentuj

Oczywiście że głębszy dał by wieksze mozliwości ale są to wymiary maksymalne i kolumna musi zgrać się dosłownie :smile: z meblami, dlatego jest tak a nie inaczej. Front musi być jak najwęższy aby zachować lekkość proporcji, dodatkowo narożniki będą ścięte.

Jakbym miał możliwości to bym zrobił taki
                                  mega TL

Daytona mam w OZ 35L w BR nie mam zamiaru sprawdzać.

Skomentuj

Jakbym miał możliwości to bym zrobił taki
                                    mega TL
                                    Piekna rakieta, z dwoma roznej dlugosci tunelami. Ale uwaga, bo zaraz ktos napisze, ze to nie TL, bo nie ma wytlumienia i dziala jak basrefleks! :>

Skomentuj

Generalnie za dużo teoretyzujecie a za mało budujecie i słuchacie, ja tam wolę zbudować z byle czego i sam się przekonać o słuszności tego rozwiązania, jak nie wyjdzie to trudno.
                                      Ja szukam tylko pewnego rodzaju brzmienia i wszystko mi jedno jaka obudową mogę to osiągnąć i mało interesują mnie wszystkie wykresy bo i tak wszystko zkasztani lub poprawi pomieszczenie.

Może na następnym Audioshow pokażecie swoje TL-ki i wtedy poddamy je publicznej opinii?

Skomentuj

Nie wiem ile juz zrobilem TL-elek, nie licze tego, ale wlasnie ide do warsztatu rznac kolejny prototyp... Jednak interesuje mnie rowniez teoria, bo to ona nam mowi jakimi wlasciwosciami cechuje sie dana konstrukcja. Dlatego nie ma takiej mozliwosci zeby odmienne od siebie obudowy graly tak samo, roznice musza byc i nalezy je wskazac w pomiarze i oczywiscie w odsluchu.

Może na następnym Audioshow pokażecie swoje TL-ki i wtedy poddamy je publicznej opinii?
                                        A czemu by nie, nie widze problemu aby taka sytuacja nie mogla miec miejsca :)

Skomentuj

A czemu by nie, nie widze problemu aby taka sytuacja nie mogla miec miejsca
                                          Może do tego czasu uda mi się doprojektować i wykończyć mój zestaw na AWX'ie w TL'ce + szerokopasmówka. Mam jeszcze rok ale nigdy nic nie wiadomo :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X