2x17sw rzecz jasna
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Pogromca mitow, ale to chyba tak nie bardzo push-pull? Oba głośniki magnesami do środka to będzie standardowa obudowa na dwóch przetwornikach a magnes/membrana do środka... to w sumie też będzie standardowo tylko jeden głośnik pójdzie w przeciwfazie... czy może te płyty z zamontowanymi głośnikami będą skręcone razem, membranami do siebie tak, że głośniki będą się smyrać kopułkami?
Jak to będzie wyglądało?
Skomentuj
-
Narazie chce zbadac ta ponoc kolosalna zmiane jakosci basu w konfiguracji push-pull, ktora mozliwa jest dzieki zmniejszeniu znieksztalcen. Co bedzie poznie to sie okaze.
[ Dodano: 2010-11-18, 00:22 ]
dabyl, Z dwoch stron srodka slimaka ( czyli po bokach obudowy patrzac na wylot od przodu ) zamontowane sa glosniki. Koncepcja zaklada przetestowanie glosnikow skreconych do siebie magnesami oraz magnesem do membrany drugiego. To czy bedzie to obudowa zamknieta, basrefleks czy tl nie ma znaczenia.
[ Dodano: 2010-11-18, 00:22 ]
Oczywiscie to nie ma nic wspolnego z obudowa Isobarik
Skomentuj
-
Dla odswiezenia tematu mam do Was kilka pytan :smile:
Staram sie ogarnac hornrespa. Czy wam tez wykresy wychodza takie paskudne?
Jest to TLka z ER18RNX w 40cm offsecie, 2.5-1.25 SD. Od glosnika do wylotu jakies 180cm.
Realnie ten glosnik ma fs 41 Hz wiec teoretycznie linia powinna miec okolo 210cm.
Czy do symulacji combined response powinno sie podawac parametr path difference?
Przy odsluchach mam wrazenie ze pomimo malej ilosci wytlumienia bas nie jest wystarczajaco szybki.
Macie jakies pomysly co by tu poprawic?Załączone pliki
Skomentuj
-
Przy odsluchach mam wrazenie ze pomimo malej ilosci wytlumienia bas nie jest wystarczajaco szybki.
A jak gra gdy wg nie ma wytłumienia ?
Zamieszczone przez BlitzerOd glosnika do wylotu jakies 180cm.
(nie wiem na cholerę takie wielkie offsety ? :???: )
[ Dodano: 2010-11-19, 14:35 ]
Zamieszczone przez jaciompU mnie przy małym tłumieniu była straszna porażka, także tłum pan :wink:
Skomentuj
-
A co to znaczy "mała ilość wytłumienia" ? - czyli ile?
A jak gra gdy wg nie ma wytłumienia ?
Bez gralo podobnie.
Proponuje skrócić do ~150cm i spróbuj zmniejszyć offset do 20cm
(nie wiem na cholerę takie wielkie offsety ?
Gdzies czytalem ze offset ma miec 1/5 dlugosci tunelu.
pzdr
Skomentuj
-
Wiec jeszcze troche poeksperymentuje.
Szkoda ze nie mam porownania bo to moja pierwsza powazna konstrukcja.
Po latach sluchania altusow ma sie tez troche gorszy sluch :wink:
Jedno jest pewne. Bas schodzi nizej i jest szybszy niz w ZG30C114 ktore akurat mam w domu.
Moze za duzo wymagam? :)
Trzeba w koncu jakis system pomiarowy kupic, tylko nie wiem czy to ogarne.
Da sie jakos latwo zmierzyc impedancje?
Skomentuj
Skomentuj