Zamieszczone przez Pawel S.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Stówka na głośnik do suba
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
-
Piszac o sprzecie profesjonalnym studyjnym, a nie PA. Sprzecie na ktorym powstaja najlepsze nagrania audiofilskie dla tych zboczencow kablowych, ktorym wydaje sie ze cos tam slysza, ale w slepych testach juz nic nie slysza.
W kazdym razie najwyzszej klasy sprzet studyjny to aktywne filtrowanie z naprawde stromymi zboczami.
Choc sam jestem zwolennikiem prostoty i rozwiazan szerokopasmowych, to zdaje sobie sprawe z tego jakich rozwiazan uzywa sie w sprzecie najwyzszej klasy gdzie nie ma miejsca na zadne kompromisy.
Rzuce na szybko jednym przykladem:
http://www.aplauzaudio.pl/klein-hummel/O500C# z filtrami o nachyleniu 48 dB/oct i niezwykle zaawansowna korekcja cyfrowa.
Oczywiscie do tego mozna dolozyc Genelec, PMC, JBL, ADAM i inni...
Mialo byc o glosnikach za stowke, a temat sie niepotrzebnie rozkreca na inny tor.
Skomentuj
-
Zapalcie sobie czasem coś dobrego, bo nieźle co poniektórzy jadem plujecie... Mam wrażenie, że parę osób czepia się wszystkiego, byle tylko się przyczepić. Polusek - co Ci zrobili, że takim tonem piszesz? Czy dyskusja nie może być nieco bardziej kulturalna?
Dla Ciebie żadna. A dla mnie róznica taka że piszesz bzdury, bo jak głosniej puszcze sobie np. Korn'a to w B-R głośnik pierdzi, tunel "głośno oddycha" a membrana się trzepie jak ryba na patelni bo głosnik jest maltretowany składowymi poniżej 30Hz a tam i nizej głosnik ma wytrzymałość mocową rzedu kilku watów i tylko sie trzesie w ogole już nie grając!. Ale i tak w tym przypadku ja widzę, że obudowa strojona na 35 Hz daje mniejsze wychylenia niż jakby tego tunelu nie było :P. Może głośnik masz jakiś lichy, że Ci pierdzi? Np. polecany wcześniej GDN 30/60/1
BTW dość "ciekawie" się ma teoria o buczydłach w bassreflexie do konstrukcji podanej przez "Pogromcę mitów", która to właśnie nie siedzi w niczym innym niżeli klasycznej obudowie wentylowanej :)
Skomentuj
-
Bo przeciez mozna zrobic wysokiej jakosci kolumne, w ktorej glosnik basowy znajduje sie w obudowie Basreflex. Udowadnia to budowa wielu konstrukcji najwyzszej klasy stosowanej w sprzecie studyjnym.
BR ma pewne ograniczenia, ale madry konstruktor potrafi tak operowac swoja wiedza i rozwiazaniami, ktore w efekcie koncowym daja swietne efekty.
Nawet w swiecie sprzetow studyjnych sa jakies granice, ktorych przekroczenie wiaze sie z duzym nakladem pieniedzy i czasu na zaprojektowanie calej konstrukcji.
Amator chcac uzyskac najlepsza jakosc za mozliwie najmniejsze pieniadze powinien przede wszystkim kierowac sie wiedza na temat roznych rozwiazan i zastosowac takie jakie w danym przypadku bedzie dawalo najlepsze optymalne rezultaty.
Czy to bedzie obudowa zamknieta, basrefleks, labiryntowa, dipolowa czy tubowa to nie ma znaczenia.
Wiec czy mozna zbudowac wysokiej klasy bas na basrefleksie? Oczywiscie, ze mozna.
Skomentuj
Skomentuj