Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2xhds180ex plus jakas wysokotonowka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może ja lekki offtop zrobię, żeby nie zakładać osobnego tematu
    jak się ma HDS 180 ex do HDS 164 nom?
    z tego czytałem to 164 jest lepszy na średnicy

zastanawiam się nad podobną konstrukcja jak w temacie tylko na HDSie 164, jest sens dopłacania do 180ex?

Skomentuj

scythe1123,
      Jest trochę opinii w sieci, osobiście nie pomogę ale z ogólnych wypowiedzi to faktycznie możesz mieć rację, z tym że zdaję się że może być cieniutko na basie...więc jak kto lubi.

Skomentuj

Zamieszczone przez maciomen 69
        szuler,
        Więc może trochę szkoda że żeś przyoszczędził na tym.
        Pozdrawiam
        zle zrozumiales standardowo byly 20 i 30 mm a szuler dal wszedzie 32mm wiec nie przyoszczedzil a dodal

Skomentuj

daniel69,
          A...faktycznie, racja!

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
            a w sumie mozna by bylo zrobic jakis nowy dzial na forum - wlasnie z opisami na temat poszczegolych glosnikow, w tym dziale byly by tematy pod tytulem - NAZWY GLOSNIKA i ludzie wypowiadali by sie tam tylko i wylacznie ze swoich odczuc na temat danego modelu...
            bylo cos takiego na audiomani.
            ale nie wiem czy tutaj to wypali :???:

zapytam admina i reszte moderow co o tym sadza

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
              Może ja lekki offtop zrobię, żeby nie zakładać osobnego tematu
              jak się ma HDS 180 ex do HDS 164 nom?
              z tego czytałem to 164 jest lepszy na średnicy

zastanawiam się nad podobną konstrukcja jak w temacie tylko na HDSie 164, jest sens dopłacania do 180ex?
              Trzeba by posłuchać oby dwóch głośników, i to w podobnej konfiguracji z tą samą kopułką.
              HDS164+XT grał całkiem przyjemnie, żę miałem wątpliwości co gra lepiej czy hds164 czy hds180. Natomiast HDS164 + DX już trochę słabiej.
              Dziwi mnie jedno bo HDS164 + DX/XT mają te same zwrotnice różniące się tylko wartością rezystora. Zamówiłem sprzęt pomiarowy u Damiani i będę chciał te zestawy pomierzyć. O ile się w tym połapię.

Skomentuj

z tego co ja widzialem to zawsze tak jest ze do xt jest ta sama zwrota co do dx. Czasami zwrotki sa te same bez wzgledu na rozkad glosnikow a czasami i to dosc czesto chyba i bez wzgledu na same glosniki... czemu tak ?? widac te zwrotki wcale do najlepszych nie naleza i mozna pod dana konfiguracje zrobic lepsze... tutaj mamy dana poprostu zwrotke prosta ktora dziala i tyle ale ze czasem dziala nie najlepiej to co za roznica, gdyz dostajemy ich schemat za darmo... takie mam coraz czesciej odczucie... Ale nie mozemy narzekac bo dostajemy schemat i mozemy zbudowac kolumienke...

a dziwi mnie ten fakt gdyz jak patrze na zwrotki spotykane w necie to dla dx a xt zazwyczaj sie roznia nie tylko rezystorem a u akustyka traktuje sie je tak samo...

tutaj przyklad slaby bo nie wielkie zmiany w zwrotce
                http://www.troelsgravesen.dk/Peerless_HDS830860.htm

[ Dodano: 2010-02-02, 16:38 ]
                szuler wklej tutaj schemat swojej zwrotki do 2xhds180ex plus ten scan speak chce porownac do 2xhds180ex plus vifa XT25 a w niedlugim czasie pewnie zdobede schemat do wysokotonowego hds zobaczymy czy sa wogle zmiany i jak tak to jakie

Skomentuj

to aż taka różnica jest między nimi na basie?

Skomentuj

schuler, rozumie, że porównywałeś HDS z illuminatorem, a te głośniki jeszcze z jakimiś innymi ?

Skomentuj

tak porownywal... z tego co zrozumialem ma oba w domu scan speak we frontach a hds w tylach

Skomentuj

Dokładnie, mam iluminator na frontach, a hds na tyłach i te porównywałem. Moje poprzednie kolumny to tonsile więc raczej nie nadają się do porównania :) a inne kolumny co słyszałem to w innych pomieszczeniach, w innych warunkach więc nie wypowiem się na ten temat (dlatego też czekam na opinie kogoś, kto słuchał np dx i porówna to z hds).
                        Co do schematu 2xhds i scan to będzie spory problem jako, że w najnowszych projektach akustyk nie daje projektu zwrotnicy, a tylko gotową zwrotnicę (wszystko konkretnie zalane klejem). Mogę zrobić oczywiście zdjęcie takiej gotowej zwrotnicy.

Pozdrawiam
                        Szuler

Skomentuj

Witam
                          To już woda po kisielu :) bo zakup dokonany, ale tak z ciekawości spytam bardziej osłuchanych.
                          Czy ktoś miał sposobność słuchać HDS 180 Ex. na wzmacniaczu pokroju Exposure 2010s.Dźwięk z niego jest
                          dynamiczny, przerzysty z dużą ilością detali ale raczej jasny i chłodny, przynajmniej ja go tak oceniam.
                          Z racji że nie słuchałem HDS-ów ale gdzieś czytałem że dźwięk z nich jest dość jasny to czy czasem nie powstanie jakiś mezalians.Czy dźwięk prezentowany przez HDS 180 Ex. zgra się z tego typu tranzystorem ?

Skomentuj

Zamieszczone przez szuler
                            Co do schematu 2xhds i scan to będzie spory problem jako, że w najnowszych projektach akustyk nie daje projektu zwrotnicy, a tylko gotową zwrotnicę (wszystko konkretnie zalane klejem). Mogę zrobić oczywiście zdjęcie takiej gotowej zwrotnicy.

Pozdrawiam
                            Szuler
                            aha hmm ale to troche oszustwo bo zmusza nas do kupienia wlasniej zwroty... bo nie sadze ze daje ja za darmo, wiec zaczyna sam przeczyc swoim zasadą... zrob zdjecie mimo wszystko chetnie zobacze ta zwrote.

a obiecalem ze podan nazwe modelu ushera ktory bardziej podobal mi sie od peerlees a wiec tak:
                            nie wiem jaki to model ale na audioshow byla to konstrukcja AUDIO SOLUTION Quasarus
                            a oprocz tej konstrukcji do gustu przypadly mi tez monitory:
                            ANCIENT AUDIO HOLOGRAPHY II na etonach chyba juz teraz nie pamietam w domu mam napisane

Skomentuj

To nie jest żadne oszustwo i Kisiel do niczego nie zmusza.Proponuje różne warianty zakupu.Możesz kupić głośniki z lub bez zwrotnicy albo całe kolumny.Jego prawo jak sprzedaje.A to że ceni własne projekty to takie jego prawo.

Skomentuj

ehh chyba akustyk poprostu zmienil swoje podejscie, gdyz schemat dawal za darmo przy zakupie kompletu glosnikow a ludzie wystawiali go na neta i kazdy mial do tego dostep... i juz kupowali glosniki gdzie indziej... w sumie nie dziwie sie bo zaden producent nie udostepnia swoich schematow... i to kiedys tez musialo sie skonczyc...

mam nadzieje ze ja dostane ten schemat do 2xhds180ex plus wysoki hds bo wszystkie glosniki kupowalem u akustyka tyle ze nie za jednym razem - bo te wysokie hds dokupie teraz i chce zmienic projekt... hehe

fronty wiecie jakie beda ale przypomne:
                                http://www.akustyk.com.pl/projekty/HD2.html

a jako monitory chcialem do tego zrobic:
                                http://akustyk.com.pl/projekty/M1519.html

natomiast centralka:
                                http://www.troelsgravesen.dk/peerless-center.htm

szkoda tylko ze i centralka nie jest na xt19 ... jak myslicie dobrze zgra sie takie kino??

Skomentuj

daniel69,
                                  Może po prostu przypomnij się Akustykowi że kupiłeś(kupisz)komplet głośników a co za tym idzie możesz próbować wywalczyć o lepszą cenę za gotową zwrotnicę.Oszczędzasz czas, kupowanie poszczególnych elementów i zyskujesz pewność że masz naprawdę bardzo dobrze wykonaną i zestrojoną zwrotnicę.Robiąc ją samodzielnie nie wiem czy dużo przyoszczędzisz...

Skomentuj

to te kolumienki z usherem:
                                    http://www.audiostereo.pl/Test_kolum...rus_60095.html

wie ktos jakie dokladnie tu modele siedza?? mi sie bardzo to podobalo

a monitorki ktore na audioshow przypadly mi do gustu to:
                                    http://www.highfidelity.pl/@nowosci-192&lang=
                                    ale to tylko wtracenie...

Skomentuj

ktoś wie jaki usher tam siedzi??

Skomentuj

ja wiem ze wysoki pewnie:
                                        http://www.loudspeakershop.eu/glosni...950-p-728.html
                                        lub wersja ekranowana ale raczej ta
                                        a niski najprawdopodobiej:
                                        http://www.loudspeakershop.eu/glosni...8a-p-1603.html

tyle ustalilem ale pewny nie jestem

Skomentuj

szuler,
                                          Mam prośbę, powiedział byś mi w którym miejscu w HDM-ach znajduje się bas-reflex z tyłu?
                                          Na górze czy na dole?

[ Dodano: 2010-02-04, 12:09 ]
                                          Dzięki, już wiem :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X