Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dobra karta dźwiękowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dobra karta dźwiękowa

Witam
    Z racji tego, że robię monitory, już powiedzmy na przetwornikach ze średniej półki, przymierzam się do kupna karty dźwiękowej wewnętrznej do komputera PC.
    jaka byście mi polecili w cenie tak do ok 120 zł myślę, że nie więcej?
    może być coś używanego dobrego, może ma ktoś coś ? :smile:
    cena nie musi być taka, jaką podałem, oczywiście za "używkę" mniejsze koszta :razz:
    Pozdrawiam

SB Audigy 2ZS, w ten cenie nie znajdziesz nic lepszego :) do tego kx'y i genialne stereo:)

Skomentuj

Gorsen13, z tego co widzę, to cena 2 razy większa od tej, jaką mama zamiar przeznaczyć :razz:

Skomentuj

To zależy jakie źródło muzyki. Jak MP3 to polecam SB X-FI Xtreme Audio + oryginalne sterowniki . Funkcja Crystalizer X-Fi jest genialna, praktycznie nie słychać różnicy między MP3 320kbps + crystalizer a AudioCD. Jak będziesz tylko audioCD używał, to coś tańszego też będzie brzmiało bardzo dobrze

Skomentuj

audigy 2 zs dasz rade kupić tylko musisz licytować wtedy zmieścisz się w cenie lub nieznacznie ją przekroczysz

ja osobiście nie wierzę w crystalisery i inne badziewia, czysty dźwięk bez obróbki przez jakieś polepszacze jest najlepszy, poza tym mp3 320 kbit już ma wysoką jakość i w zasadzie nie ma za bardzo się do nich czepiać tylko w bardziej wymagających utworach słychać co nie co, no ale bez przesady

Skomentuj

Karol22m, spokojnie się zmieścisz w cenie do 120zł :) A karta naprawdę warta tej ceny. Jakbym nie wymieniał monitora to pewnie miałbym na sprzedanie takową za te 120zł właśnie :P

S3B3Q94, Xtreme Audio to kastrat :/ bez sensu jest płacić tyle za kartę która nawet nie ma własnego procesora. Wszystko idzie prze cpu :/ a crystalizer to zbędny bajerek... ale, jeżeli ktoś bardzo go chce to polecam sterowniki daniela_k do audigy 2 :)

Skomentuj

A ja polecam Ci

CREATIVE SOUND BLASTER AUDIGY SE
              którą kupisz na allegro za 50zl
              Do tego zmodyfikowane sterowniki zmieniające ta kartę na X-Fi xtremae audio
              Do słuchania Foobar 2000 a do niego wtyczki takie jak ASIO i Resempler

I masz dźwięk jak ta lala za tak małe pieniądze
              mowie poważnie przemyśl to !

Skomentuj

Extreme Audio to jest zwykla SB live24 z napisem x-fi, za ktory placimy dodatkowo 100 zl.
                Kupujac Audigy SE albo sblive24 otrzymujemy to samo za 3-4x mniej.
                Mialem SBlive24 zmodyfikowana na x-fi audio. Dzieki tej modyfikacji otrzymuje sie zbedny crystalizer ( zwykle nienaturalne podbicie wysokich tonow, porazka ) oraz 3d csma (sztuczna przestrzen ) .
                Mialem tez mozliwosc testowania calego tego ASIO oraz Resamplera ( zwykle audiovoodoo tak samo jak "grajace kable" ).
                Jezeli masz plyte glowna z karta dzwiekowa pokroju Realtek ALC889A, to nie ma sensu kupowania zadnej innej karty dzwiekowej od creative, gdyz roznicy nie doswiadczysz.

Na poczatek jednak polecilbym Ci kupienie Audigy SE albo live24 i zmodowaniu jej na x-fi audio. Jezeli bedziesz czul niedosyt, to kupisz cos "lepszego" pokroju Audigy 2

Skomentuj

A może coś takiego ?
                  http://allegro.pl/item918451234_asus...s.html#gallery

[ Dodano: 2010-02-12, 15:38 ]
                  tą polecacie?
                  http://allegro.pl/item914578645_crea...digy_2_zs.html

Skomentuj

http://allegro.pl/item912874250_najl...xd_7_1_fv.html
                    czekam na nią, jak dojdzie (pewnie w pn) to zdam relację.

Skomentuj

Najlepszym cenowo wyjściem jest SB Live 24bit (koniecznie 24bit!) lub Audigy SE. Wadą jest mała ilość złącz. Brak sprzętowego DSP to w dzisiejszych czasach żadna wada.
                      Audigy 2 ZS gra prawdopodobnie tak samo jak w/w karta. Swoją cenę usprawiedliwia fakt, że ma więcej złącz, w tym firewire.
                      Crystaliser to zwykły loudness, więc raczej nie ma sensu się nim podniecać...

Skomentuj

Sory za offtopa, ale nie chce zakładać podobnego wątku,
                        mam takie pytanie:
                        Duża różnica jest między kartą dźwiękową zwykła, a zintergrowaną ??
                        ew. ile trzeba dać aby było widać różnicę w dźwięku.
                        Narazie mam słuchawki Sennheiser HD-205. oraz lipny sprzęt stereo.

W planach mam kolumny STX fx-200. + pioneer A-301(wzmak już posiadam).

utwory to najczęściej MP3 powyżej 200 kbps.

W zupełności wystarczy mi wyjście 2.0 lub 2.1

Skomentuj

Zależy jaką zintegrowaną i jaka zwykła :)

Skomentuj

Płyta główna GIGABYTE MA 770T-UD3P.
                            A moje pytanie czy zmieszczę się w cenie podobnej do tej podanej przez autora, czyli 120 zł ??? tak aby karta była lepsza od tej zintergrowanej ??

Skomentuj

Audigy SE/Live 24bit pewnie zagrają lepiej. Zwykły SB Live! już niekoniecznie.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel033
                                utwory to najczęściej MP3 powyżej 200 kbps
                                Zamieszczone przez pawel033
                                Płyta główna GIGABYTE MA 770T-UD3P
                                czyli masz Realteka ALC888, jak dla mnie niepotrzebna modyfikacja, możesz nie odczuć różnicy, ale twój wybór.

Skomentuj

A ja radził bym się wstrzymać i kupić używkę Prodigy HD2, ja wytrzaskałem za 300zł. Kolega wysyłał mi kiedyś testy kart dźwiękowych i ta prodigy nie odstawała od takich za 4 tyś złotych.
                                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Prodigy HD2 może i dobra karta, ale ma jedną wadę: ciągła kombinacja na których OPAch zagra lepiej :razz:

Skomentuj

DIGIPROCOMP, ja kupiłem i nic nie zmieniałem i jestem zadowolony, brak tylko wejścia na mikrofon.
                                      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Ja mam Prodigy HiFi 7.1 i też jestem z niej bardzo zadowolony. Ten model ma wejście na mikrofon.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X