Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dobra karta dźwiękowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kondrax
    A ja radził bym się wstrzymać i kupić używkę Prodigy HD2, ja wytrzaskałem za 300zł. Kolega wysyłał mi kiedyś testy kart dźwiękowych i ta prodigy nie odstawała od takich za 4 tyś złotych.
    Taa, na pewno. Jak ja lubie jak ludzie takie bzdury opowiadają. Jak za tą cenę to jest rzeczywiście dobra karta, ale jak ktoś porównuje ją do kart za 4tysie, to jest po prostu śmieszne (chociaż fajnie mieć takie przekonanie, można sie podbudować

Prodigy to jest 2razy za droga w porównaniu do budżetu który kolega podał. Więc bez sensu propozycja. W tej cenie to sblive spokojnie się zmieścisz, ale ona ma dużo wersji, więc trzeba patrzeć na model (czytałęm w necie kiedyś które lepiej graja aktóre gorzej, ale cholera wie ile w tym prawdy). Jak ci sie uda, to może dostaniesz też audigy. X-fi to z tego co można się zorientować po opiniach jest bardzo kiepską kartą, więc nie warto jej kupować. Dobrą alternatywą dla sreativów jest chociażby Herculles (Fortissimo III albo IV), z tym że ciężko je dostać. Ale jeżeli chodzi o jakość dźwieku to jest na wysokim poziomie (wyższym zapewne od sblive, taka przynajmniej była opinia Yoshiego, któy obie porównywał). Sam osobiście miałem fort.III i grało to bardzo fajnie (mam ją zresztą do tej pory, może nawet był bym skłonny sprzedać jak byś był zainteresowany, w sumie to trzymam ją do drugiego kompa, ale chyba będzie laptop, więc mogłbym się jej ewentualnie pozbyć). W tym przedziale cenowym już chyba nic więcej godnego uwagi nie znajdziesz (chyba że o czymś nie wiem). Jest jeszcze jakiś model Beringera, ale dokładnie nie pamiętam nazwy, tyle że on chyba ciut droższy by był, i też ciężko dostępny.

Skomentuj

a ja polece to:
      http://allegro.pl/item918965352_turt...erownikow.html
      Minusy
      -stery jedynie do xp
      -w grach czasem problem
      za to w stereo wszelkie tanie Creashity live moga sie schowac:)

Skomentuj

http://allegro.pl/item919773912_soun...0090_gold.html

polecam

Skomentuj

paldo: akurat wszystkie x-fi grają lepiej od każdego Live'a czy Audigy...

Porównanie do kart za 4 tys. może i słuszne. Drogie karty po prostu mają więcej interfejsów, są przystosowane nietylko do odsłuchu, ale również nagrywania, mają lepszy software. Analogicznie zresztą jest np z aparatami. Budżetowy Nikon D5000 ma matrycę identyczną jak kosztujący wielokrotnie więcej Nikon D300(s), tylko że ten droższy ma lepszy tryb seryjny, lepszy wizjer, lepszy AF i inne ułatwienia :). Z kartami muzycznymi jest podobnie - te "tanie" mogą grać dobrze, droższe się kupuje do specjalistycznych zastosowań.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
            paldo: akurat wszystkie x-fi grają lepiej od każdego Live'a czy Audigy...
            Biorąc pod uwagę cenę?

Zamieszczone przez Caleb
            Porównanie do kart za 4 tys. może i słuszne. Drogie karty po prostu mają więcej interfejsów, są przystosowane nietylko do odsłuchu, ale również nagrywania, mają lepszy software.
            Nie, drogie karty po prostu lepiej grają. Prodigy to karta dla amatorów, głównie zrobiona z myślą o ludziach słuchających muzyki z kompa, w profesjonalnych studiach nagrań nikt z tego typu kart nie korzysta. Akurat czytałem dość kompetentny test, a raczej nie tyle test, co po prostu wrażenia z odsłuchów, wydej się że raczej obiektywne i kompetentne (już nie pamiętam przez kogo robione, ale generalnie brali w nim udział profesjonalni dźwiękowcy, realizatorzy dźwięku itd.), i jakoś nikt tam się specjalnie nie zachwycał Prodigy na tle kart z tego samego przedziału cenowego. Gra tak, jak karta za 300-500zł, i tyle Na poziomie konkurencji takiej jak m-audio, esi itd. wcale się specjalnie nie wyróżnia. Ale wiadomo, każdy chwali swoje

Co do porównania z kartami studyjnymi, trochę w tym prawdy jest że płaci się za dodatkowe opcje, ale mimo wszystko nie znaczy to, że należy pod względem jakości stawiać kartę amatorską na równi ze studyjną. Tak mogą czynić co najwyżej spece od marketingu.

A co do X-fi to raczej jest bublem, napakowana bajerami, marketingowcy z creativa potrafią robić wodę z mózgu wymyślając niby to niewiadomojakie ulepszacze dźwięku, rodem z taniej chińskiej miniwieży. Kumpel mial i mówi że lipa, to samo można przeczytać w necie, a ztego co chłopaki tu w tym watku pisali to wsyatrczy dac audigy inne sterowniki i mamy xfi :) Więc nie wiem czy jest taka lepsza (biorąc pod uwage że dwa razy droższa

Skomentuj

paldo, czy porównywałeś kary za 3-4 tyś i ta prodigy że tak się mądrzysz? Ja dlatego się posiłkuję testem, a na ile on jest prawdziwy to jest inna sprawa. W każdym bądź razie jak mi kolega odpisze to dam ci do niego linka sam zobaczysz, pomiary bodajże też wykonywali.

Kartę tą kupiłem tylko ze względu na testy innych bo sam nie miałem możliwości porównawczych.
              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

czyli po konferencji którą naprawde możecie polceić ?
                na allegro znalazłem :
                http://allegro.pl/item917207254_crea...digy_2_zs.html
                opłaca się, czy coś jednak lepszego się znajdziew tej cenie?

paldo,
                a możesz mi pokazać w gdzieś jak ta twoja karta wygląda, i jaka jest jej cena ?

Skomentuj

Biorąc pod uwagę cenę to każda (oprócz zintegrowanych - gratisowych) karta dźwiękowa jest badziewiem, a tym bardziej takie studyjne za 4kzł, gdzie przeskok jakościowy w odtwarzaniu nie jest tak duży jak między jakąś starą integrą, a powiedzmy Audigy SE... Pisanie o X-Fi, że to bubel jest tym bardziej nieporozumieniem - przeciętny użytkownik pomyśli sobie, że jego czterokanałowy SB Live! jest lepszy, co jest oczywiście bzdurą. X-Fi gra całkiem nieźle, lepiej od Audigy 2 ZS, a tą ostatnią wielu ludzi z powodzeniem używa.
                  Czy ulepszacze dźwięku są potrzebne czy też nie to bezwzględnie indywidualna sprawa. Dla amatora niepotrzebne są wejścia XLR czy świetny technicznie Line In. Ważniejszy jest tu Line Out, który w kartach z tego pułapu jest już na naprawdę przyzwoitym poziomie. CMSS czy EAX to miły dodatek zadowalający gracza, tym bardziej że całkiem dobrze to działa.
                  Same sterowniki nie zrobią z Audigy X-fi - dodadzą tylko pewne możliwości software'owe i tyle. Główną przewagą X-fi nad poprzednimi Sound Blasterami jest brak upsamplingu wszystkiego do 48kHz.

Dyskusja jakkolwiek nie ma większego znaczenia. Ludzie, którzy chcą wydać większą kasę niż powiedzmy 400 zł, żeby dostać lepszą jakość dźwięku raczej nie będą sięgali po studyjne karty tylko po zewnętrznego DACa. Zreszta studyjny dźwięk to nie do końca to co my w domu zamierzamy dostać. Nierzadko widuję tam słuchawki typu Beyerdynamic DT770 Pro, które z referencyjnością mają tyle wspólnego co maluch z komfortowym autem... Zestawy głośnikowe też często mają specjalnie podbitą górę, co by łatwiej dało się uchwycić śmieci w nagraniach.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                    paldo, czy porównywałeś kary za 3-4 tyś i ta prodigy że tak się mądrzysz?
                    Tak, porównywałem :razz: :razz:

Te testy to sobie można... wykresy nie grają. Dobrym testem jest to jak sie coś w praktyce zachowuje, a nie na rysunku. Ale jak znajdziesz to wrzucaj te testy (choć to trochę ot, bo w temacie jest karta za 120zł, a nie 320

A tak poważnie to nie porównyawałem, i raczej nikt z tego forum nie porównywał. Rzeczywiście dużo osób się zachwyca tą kartą, tak samo jak zresztą m-audio audiophile czy esi (juli, maya). Jeden powie że lepiej gra ta, drugi że tamta. Wiesz, taks amo jak ty posiłkuje sie testami i opiniami, ale wiadomo jak jest z tymi inetrnetowymi opiniami często.

Karol22m, jak chcesz, to możesz próbować z tym audigy, choc pewno drożej pójdzie.

Ja mam herculesa fortissimo III, przedział cenowy to pi razy drzwi tak jak sblive/audigy. Czy lepsza/gorsza, wiadomo, każdy chwali swoje Było o tej karcie troche na forum, ale to jeszcze na audiomani, pewno tego nie przeklejili likwidując audiomanie, ale kto wie... Poszperaj. W necie jest recenzja na frazie pc gdzie ją mocno zjechali, co się okzało mieli jakiś felerny egzemplarz a test robili przez wejście mkrofonwe czy jako tak :lol: . MOżesz sobie to na forum przeczytać :

http://www.frazpc.pl/b/141970 (na samym dole czytaj A to link do tej mizernej recenzji :
                    http://www.frazpc.pl/artykuly/123/He...Fortissimo/III (tylko tak jak mówię, nie kieruj się samym testem bo chłopaki chyba nie wiedzieli jak się za niego zabrać) AN forum anglojezycznym była lepiej zrobiona recka z tegho co pamiętam.

Acha, dodam od siebie że żadnych problemów z tą kartą nie miałem, sterowniki chodzą bardzo dobrze. Jak byś był zainteresowany, to ci ja mogę sprzedac nawet taniej od tej audigy z linku (choć z tego co teraz na forum, tam gdzie dałem linka, wyczytałem to chodziły drożej od audigy)

Caleb skoro dla ciebie monitory studyjne mają podbite wysokie tony to gratuluje. A potem słuchasz utworu, a tam brak wysokich, bo chłopaki robili mastering na mionitorach studyjnych i karcie studyjnej, a nie na prodigy, i przez to ucieli wysokie, bo ich za dużo słcyszeli i grzeba było uciąć :mrgreen:

[ Dodano: 2010-02-15, 20:55 ]
                    kondrax, a ty porówywałeś, tak apropo, te karty że się tak mądrzysz? Słyszałeś jaką kolwiek kartę studyjną?

Caleb, jakich monitorów studyjnych słuchałeś, że miały takie podbite wysokie? Czy tak tylko gadasz nie mając pojęcia o czym mówisz?

Pewnie xfi i jest lepszy od sb live i od audigy, ale nie wiele, a w porównaniu do ceny to na pewno sie nie opłaca (a nawet z tego co pamietam to najtansza wersja xfi to właśnie na bazie audigy jest zrobiona I tak jak piszesz, x-fi dobra jest do gier, do muzy już mniej

Skomentuj

Autorowi polecam tak jak bardziej zorietowani w temacie koledzy piszą Audigy 2. Róznica miedzy zintegrowaną kolosalna. Można ja od 150 kupic a w tej cenie to niema szans na nic lepszego. Jeżeli chodzi o X-fi to nie ma sensu, bo to zwykła audigy tylko z procesorem X-fi. Daje on mozliwość obsługi dodatkowego oprogramowania, polepszaczy, eaxów, ktore do słuchania muzyki są zbędne, wiec i tak nie beda uzywane.

Ja mam Prodigy 7.1 HIFI (wczesniej miałem Audigy) i od pierwszego podłączenia jestem pod duzym wrażeniem. Funkcji to ma multum, ale nie chodzi tylko o jakies crystalizery czy eaxy, sztuczne przestrzenie itd. Sa wyjscia cyfrowe i bardzo zaawansowany mikser, który daje poteżne mozliwości i wiele kombinacji kierowania dźwiekiem miedzy poszczegolnymi wewnetrznymi sterownikami. Zbudowana jest w oparciu o wyokiej klasy podzespoły co wróży jej długą żywotność i "trzymanie parametrów", pozatym świetnie rozwiazana sprawa wyjsć. Do tego opampy w podstawkach, wiec łatwo można je wymieniać.

Caleb i ktoś kto pisał o porównaniu z kartami za 4k, macie racje. Najdrozsze karty jezeli chodzi o jakość dźwieku, grają tak samo jak te lepze karty przeznaczone dla amatorów i potwierdzają to ślepe testy. Róznica jest taka, że te najdrozsze obsługują bardziej zaawansowane oprogramowanie, posiadają mnostwo wejsc i wyjsc cyfrowych dzieki którym w studiu podłączone jest wszystko tylko raz a zmian dokonuje sie juz wirtualnie w profesjonalnych zintegrowanych z oprogramowaniem mikserach. Przeznaczeniem ich jest obróbka, miksowanie i nagrywanie dźwięku a nie tylko odtwarzanie. Dlatego tyle kosztują. Te profesjonalne karty mają zapewne wiekszą moc wyjść analogowych, ale żeby wysterować sam wzmaciacz nie jest to potrzebne.
                      Pozatym trzeba tez patrzeć na jakich elementach jest karta zbudowana. Dobre elementy gwarantują dłuzszą niezawodną prace bez utraty dobrych parametrów.

Skomentuj

Ciezko za takie pieniadze kupic dobra karte. Moim zdaniem warto poczekac i dolozyc do tych 300zl chocby. Za taka kaske mozna kupic uzywana Audiophile 2496. Osobiscie od kilku lat cisne na Esi Juli@ i jestem zadowolony choc karta jest wredna...
                        Jakis tydzien temu kupilem nowy komputer i mimo calkiem niezlej karty dzwiekowej zintegrowanej to w porownaniu do Julii to dalej przepasc.

Dobra karta plus wzmacniacz to naprawde wysokiej klasy dzwiek, a Creative to dobre ale do gier :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Polusek
                          Można ja od 150 kupic a w tej cenie to niema szans na nic lepszego.
                          To proponuje przeczytac rozmowe na forum do której dałem linka (tak od połowy)

Skomentuj

Panowie już sam nie wiem za co się "łapać" ale na oku mam tą Audigy 2, a może tą hercules, myślę, że nie ma się co śpieszyć. Bo jak mówicie tego AUDIGY 2 ZS nie opłaca się brać?
                            Powiem od razu: nie lubię jakiś polepszaczy, niewiadomo czego, chcę mieć czysty prawdziwy dzwięk, a nie jakiś przerabiany. Wtedy będę słyszał "dżwięk komputera - ogólnie mówiąc" zamiast np. Pięknej Pani głos :razz:
                            PS może trochę głupie pytanie ale wie ktoś jaka jest zintegrowana karta dżwiękowa w płycie głównej Gigabyte GA-P35-DS3l ? :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                              Panowie już sam nie wiem za co się "łapać" ale na oku mam tą Audigy 2, a może tą hercules, myślę, że nie ma się co śpieszyć. Bo jak mówicie tego AUDIGY 2 ZS nie opłaca się brać?
                              Nie no, nikt tak nie mówi. Jak by za tą cenę poszła to spoko.

Ps. sam nie miałem bezpośredniego porównania audigy z2 i fortissimo III, tak że trudno tu doradzać. W każdym razie przedział ten sam, H III w zamyśle miał być konkurencją dla audigy, a która zagra lepiej, jedni mówią że tak, drudzy że tamta, to trzeba by porównać i ocenić bezpośrednio. Pewnie różnice będą nie duże. Choć sam nie darzę wielką sympatia creativa, dla tego brałem herculesa (no i na podstawiem opini z netu). A i tak najlepszym wyborem była by m-audio audiophile, bo można ją za 300zł wychaczyć, ale pewno to juz za dużo dla ciebie? Niewiele drożej masz wspomnianego prodigy hi-fi (ok.350)

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item923693647_...hile_2496.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                  http://www.allegro.pl/ite...phile_2496.html
                                  Hehe, o wilku mowa

Skomentuj

No ja bym sie przyczail i zalicytowal, choc chetnych napewno bedzie wielu ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                      . A i tak najlepszym wyborem była by m-audio audiophile, bo można ją za 300zł wychaczyć, ale pewno to juz za dużo dla ciebie? Niewiele drożej masz wspomnianego prodigy hi-fi (ok.350)
                                      lecimy tak do 4 stówek ? :wink:
                                      tak naprawdę, to nie chciał bym wydawać tyle kasy, no chyba, że musiała by byc kolosalna różnica, i musiał bym się nastawić psychicznie na to, że na samą dzwiękowa tyle wydaje :wink: a ja sie sam nie utrzymuje, i jeszcze daleko mi do tego :lol:
                                      a ta M Audio Audiophile 2496 ile jest wartna ?
                                      dobra creativa sobie odpuszczam... chodz wydawało mi się, że ogólnie zna się ta firma ogólnie mówiąc na dzwięku, jeżeli tyle różnego rodzaju produktów wyprrodukowała...

Skomentuj

a ta M Audio Audiophile 2496 ile jest wartna ?
                                        Tak jak pisałem 300-400zł. (za używke rzecz jasna)

dobra creativa sobie odpuszczam... chodz wydawało mi się, że ogólnie zna się ta firma ogólnie mówiąc na dzwięku, jeżeli tyle różnego rodzaju produktów wyprrodukowała...

Różnego rodzaju badziewia A tak poważnie to nie chce cie zniechęcać, mówię tylko że sam osobiście jakoś nie darze ich symaptią (szczególnie patrząc przez pryzmat x-fi

Jak nie będziesz chciał zainwestować w m-audio (tu już róznica będzie znaczna, ale czy jest sens to już twoja decyzja) to odezwij sie na pw, mogę ci tego hercullesa odstąpić, bo leży u mnie w szafce i się kurzy.

Zresztą, poczytaj sobie te tematy, może ci coś rozjaśnia jeżeli chodzi o budżetowe karty :

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...light=hercules

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...light=hercules

I opinia osoby chyba najbardziej osłuchanej na tym forum, czyli Yoshiego :

"Hercules Fortissimo III . Łyka na śniadanie Live/audigy w jakości dzwięku. 20bitowe przetworniki robią swoje :)."

tak że myślę że będziesz zadowolony

Skomentuj

eee no, za 380 to kupuje sie nowke Audiophile 2496, a uzywke to mysle, ze okolo 300 moze mniej daloby sie kupic. Tak wiec cena w porownaniu do Creativa bardzo atrakcyjna.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X