Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dobra karta dźwiękowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

na pclab.pl znajdziesz kobylasty test kart muzycznych na śledziu vs. integry
    Serio polecam

Skomentuj

Pogromca mitow, eh, no nie wpowiedzaił bym :

http://allegro.pl/listing/search.php...t=1&category=0

Ale zawsze mozna próbować licytować, za jakieś 250 może sie uda

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
        odezwij sie na pw, mogę ci tego hercullesa odstąpić
        boje się, żebym z torbami nie poszedł ... :grin:
        a powiedz mi ile lat już ją masz?

Skomentuj

No ja bym powiedzial.... W zlych sklepach szukasz.

http://www.thomann.de/pl/m-audio_del...phile_2496.htm

Aha i nie zebym komus psul interes, ale daj sobie spokoj z herculesem. Ma to wogole sterowniki ASIO? Dozbieraj kase i kup porzadna karte dzwiekowa z 3 letnia gwaracja.

http://www.frazpc.pl/artykuly/123/He...Fortissimo/III to to badziewie niby takie dobre? Za darmo bym tego nie chcial

Dla porownania audiophile 2496 http://ixbtlabs.com/articles/maudioaudiophile/

Skomentuj

Niestety nie powiem Ci co za monitorów słuchałem, ale żeby nie być gołosłownym nadmienię tylko, że dźwiękowcy z powodzeniem używają wspomnianych już wcześniej Beyerdynamiców DT770 Pro czy Sennheiserów HD25-1-II - te jak najbardziej mają podkręconą górę.

Skomentuj

Pogromca mitow, a miałeś ta karte/ słyszałeś?? Jak byś uważnie czytał co pisze, to byś wiedział że ten test - do którego dałem zresztą linka - to można sobie o kant dupy potłuc, bo kolesie którzy go robili nie mają pojęcia o robieniu pomiarów. Poczytaj sobie wpisy na forum, tam gdzie dałem linka, forum pclab w którym umieszczony został ten test, to sie przekonasz o co chodzi.

I jak widzisz wiele osób ocenia ją lepiej od Audigy.

Żeby nie byc golosłownym, dla tych którym się nie chce szukać, a chce sie wypowiadać, to jeden z cytatów na stronie pclab odnośnie tego testu :

Ad.1 Owszem, da sie ustawic na nagrywanie z line in. Jedyne co musisz zrobic to na pierwszej zakladce wybrac recording source jako Line In!. Tyle to roboty..? Testowalem rowniez RightMarkiem i wierz lub nie ale osiagalem wyniki takie jak w sensownie przeprowadzonych recenzjach na zach. serwisach. Nie mow wiec, ze jest to niemozliwe...
              Ad.2. Sterowniki - stare - co do tego nie ma watpliwosci...
              Ad.3. To co stwierdzil Tyan i inni- brak testow DD EX, spdif etc..

Na koniec dodam, ze mam te karte juz jakis czas (wczesniej Hercules Fortissimo II, jeszcze wczesniej Aureal Vortex II) i nie miewam na niej ZADNYCH objawow zaobserwowanych przez ciebie, czyli trzaskow, zwalniania przy odgrywaniu wiecej niz jednego dzwieku itp, itd...

Co do instalacji sterownikow - byc moze mam inne podejscie ale moim zdaniem umieszczenie sterownikow do wszystkich wersji Windowsow w jednym kilkunastomegabajtowym (15mb) execu jest calkiem wygodne. W koncu w kazdym Win domyslnie aktywny jest autorun cdka, wiec jak juz wlozysz plyte to chyba nie jest problemem klikniecie na przycisk "install drivers"? A moze jest...

"Co by nie powiedziec - recenzja niestety nieudana
              A powinno byc tak pieknie, w koncu ten artykul zapowiadaliscie dobrych kilka tygodni temu. A tu cala para w gwizdek...
              PS. Na

i dalej :

"Świstak, tyan, Michu - dobrze mówią! DOŁĄCZAM SIĘ.

Mam tą kartę od miesiąca - żadnych problemów przy instalacji (stery z dołączonego CD)
              Zadnych trzasków, przerw itp.

Testy z rightmarka śmiechu warte!
              ----------- ZERO WRAŻEŃ -----------

Powtarzam; test do bani! "

i dalej :

czemu recenzje tak bardzo odbiega od rzeczywistosci. Mayor wiem ze chciales jak najlepiej i ze karty dzwiekowe bardzo trudno sie recenzuje Gdybym nie mial stycznosci z ta karta to bym uwierzyl ale niestety widze ja w miare czesto i naprawde dziala calkowicie poprawnie wiec nie wiem gdzie jest blad (kumpel ja uzywa w windows 2000)

i dalej :

-niestety recka jest ze tak powiem bardzo oglednie do bani(Mayor-czy nie zastanowilo cie ze na zadnym zachodnim serwisie nie mieli takich problemow jak ty? Przeciez to oznacza ze albo sama karta przyjechala zepsuta albo stery zle sie zainstalowaly-nie koniecznie z winy herculesa,albo cos w konfiguracji biosu plyty bylo nie tak)
              -generalnie pominales wrazenia odsluchowe (basy,zoprany ,dynamika)skupiajac sie na problemach z karta
              -pomijam sprawdzenie funkcjonalnosci karty (wejscia-wyjscia,zlacza optyczne) ktorych sie nie dotknales -najprawdopodobniej z winy karty- ale jednak
              -dlaczego nie wymieniliscie egzemplarza na inny????????To mnie zastanawia.
              Niestety tego nie oczekiwalem-myslalem ze recka bedzie pelna -moze gdybys mial wiecej czasu moglbys przebadac cala sprawe,znalezc blad itp.A tak bryndza....

i kolejny wpis :

haha

Jak ktoś uważa kupienie SB za wyjście z sytuacji to nie zna się na sprzęcie lub ma za dużo kasy. Bo kto rozsądny kupuje dużego fiata za cenę porsche. Poza tym dobre firmy mają dobry support bo za coś w nich przecież się płaci a Creative śmiechu warte. Nigdy to za dużo powiedziane, być może kiedyś kiedy Creative się zmieni ! Poza tym w Polsce duża część osób ma chyba klapki na oczach z tym Creativem !

Test przeprowadzony wbrew wszelkim zasadom logiki fachowca : brak informacji o sprzęcie, zainstalowanych sterownikach jak by brać pod uwagę artukół ten ktoś kto go napisał można powiedzieć nie zna się na sprzęcie, bo np. jeśli to platforma z VIA i z softem VIA 4in1 być może kłopoty wynikają z VIA 4in1 (sam miałem takie - bez nich było ok z dźwiękiem) Generalnie test bez takich danych nic nie jest wart. Proponuję zmodyfikować tak aby te dane się tam znalazły. Sterowniki do dźwięku jeśli są kłopoty powinny tez być testowane podobnie jak sytuacja z różnymi patchami. Pozostaje nam nikła nadzieja, że autor postanowi się zrehabhilitować i zmodyfikuje artykół.

i Ostatni wpisy z linku :

erules spoko jest...

Ja tez mam Herculesa Fortissimo II i nie mialem problemow z nim. Wszystkie sterowniki zainstalowaly sie i dzialy poprawnie, choc starsze mialy bledy. Kiedys tez mialem SB128 Nigdy wiecej !!
              Czemu nie mozecie przeprowadzic jeszcze jedneo testu? Tym razem uczciwego, dokladnego a nie takiego w stylu : jak Herculesa pokazac od najgorszej strony, kupujcie "slusznego" SB

boe777
              12-12-2002 1:34

Wątki: 0 Odpowiedzi: 2
              Kraków

DTS

Dziwi mnie czemu skoro karta ma juz tyle prztwornikow ze starczy jej na 8 źródeł dźwięku, nie dodano obsługi systemów DTS ? Bo w sumie to by była dopiero nowość nie ?
              Marcin
              Debuger
              09-10-2003 21:47

Wątki: 0 Odpowiedzi: 1
              Koszalin

co za lamerski test

mialem live 4.1 potem 5.1 a teraz mam herkulesa i dzieki Bogu !!!
              Gram namietnie w W3 i o krzakach nie ma mowy!!!!!!!A moze w glowie masz krzaki??? Problemów z MP3 tez nie ma !!!!! Ech fajna recka!!!
              Nie czytalem dawno takiej!!!
              P.S
              Nie testuj wiecej dzwiekówek to rzeczywiscie nie twoja dzialka
              !!!!!!!!!!

Sorry że taki smietnik zrobiłem kopiując pół innego forum, ale widac jak sie nie skopjuje to nikt nie zajrzy, a wypowiadac kazdy sie chce .

Oto link jeszcze raz :

http://www.frazpc.pl/b/141970

Skomentuj

Nie sluchalem tej karty nie sluchac nie zamierzam. Ufam swojej wiedzy i wiedzy ludzi, ktorzy zjedli zeby na temacie kart dzwiekowych. Nadal uwazam, ze kupno tej karty jest kiepskim pomyslem. Sorry ze psuje Ci biznes :)

Zadalem sobie troche trudu i poszukalem dobrego testu Herculesa. Niestety jego parametry nie rzucily mnie na kolana. Dynamika karty jest slabiutka, a przesluchy miedzy kanalami pozostawiaja wiele do zyczenia. W porownaniu do Audiophile 2496 , Hercules dostaje mocne baty. Mnie to wcale nie dziwi ale po co sie nadymac ?

http://www.tomshardware.com/reviews/...-7,537-13.html

[ Dodano: 2010-02-15, 23:39 ]
                Wybacz ale opinie takich osob to dla mnie sa zadnymi opiniami. Do mnie przemawiaja parametry karty dzwiekowej, a nie slowa giercmanow. Nie mowie, ze to gra gorzej od Creativa, tylko mowie, ze nie ma sesnu kupowac takiej karty jesli chcemy z kompa zrobic dobre zrodlo dzwieku. Ta karta jest za slaba i znacznie ustepuje jakosci karty, jaka mozna kupic za 330 zl z 3letnia gwaracja.

Skomentuj

Pogromca mitow, w avatarze masz napisane pograomca mitów, asam tworzysz największe mity. Jak ktoś jest ślepy na to co mu się mówi i nie chce słuchac, to juz jego problem.

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                  Ufam swojej wiedzy i wiedzy ludzi, ktorzy zjedli zeby na temacie kart dzwiekowych.
                  Ja też, dla tego ufam też opini Yoshiego, ktyóremu nawet do pięt nie dorastasz jeśli chodzim o tematykę audiuo. Następnym razem jak coś napiszesz to to przemyśl, anie gadasz brednie.

Ps. :
                  Nie sluchalem tej karty nie sluchac nie zamierzam
                  i :

Nadal uwazam, ze kupno tej karty jest kiepskim pomyslem. Sorry ze psuje Ci biznes :)

Widać jesteś po prostu głupi, skoro nie słuchasz opini innych, nie słyszałęś, a nadal ostro twierdzisz że karta jest do d. To skad w takim razie taka opinia. Bom przeczytałes jakiś mizerny test. Mogę zrobić taki sam test karty m-audio, i co, wtedy powiesz tez ze jest dol dupy.

Trudno, jak ktoś nie słucha argumentów, to nie ma o czym z nim rozmawiac i tyle. Powodzenia w twojej drodze audiofila :lol:

Ps. a biznesu mi nie psujesz, bo jak by mi zależało na sprzedaży to bym juz ja dawno wysatwił na allegro i sprzedał bez problemu, więc nie jest to dla mnei problem. Doradzam tylko koledze, a zrobi co zechce. Niech kupuje beznadziejna audigy...eh szkoda gadac.

Ps. zaisnrteresowałeś sie w ogóle tematem, czytałes opinie na forach, chcociaż by z linków które dałem, ze wypowiadasz sie na temat o którym nie amsz pojecia

[ Dodano: 2010-02-15, 23:43 ]
                  Wybacz ale opinie takich osob to dla mnie sa zadnymi opiniami. Do mnie przemawiaja parametry karty dzwiekowej, a nie slowa giercmanow
                  Skoro opinia Yoshiego dla ciebie to żadna opinia, no to już twój problem.

Nie zamierzam się z toba kłócić, bo to tylko strata czasu.

I neiw eim czemu porównujesz tą kartę do m-audio, skoro to jest inna półka cenowa :mrgreen:

Kup m-audio za 100zł to osobiście do ciebie pojadę pogratulować ci sprytu :lol: :lol:

Skomentuj

Karol22m, ta plyta glowna ma ALC888 wiec odpuść sobie wszystkie karty pokroju audigy/live i hercules, gdyz roznicy nie doswiadczysz. Dopiero Audigy 2 powinna miec lepsza jakosc dzwieku ale i tez niekoniecznie.

Skomentuj

Wybacz, ze opinia Twojego Guru Yoshiego nic dla mnie nie znaczy w tym temacie. Argumenty niestety sa gole w porownaniu do zmierzonych parametrow. Popros moze swojego Guru o posluchanie lepszych kart dzwiekowych i porownanie ich z Herculesem.

Niepotrzebnie zapedziles sie w slowa typu "jestes po prostu glupi". Taki poziom rozmowy jest zenujaco niski i swiadczy wylacznie o Twoim braku szacunku i pyskatym charakterze.

Przedstawilem Ci w drugim linku pomiary Twoje karty, ktore mozesz porownac z pomiarami Audiophile, ale dla Ciebie to nic nie znaczy. Skoro tak to po co wogole wypowiadasz sie w temacie kart dzwiekowych? Parametry tych kart to przepasc, a Ty nadal zaslaniasz sie opiniami kolesi graczy, dla ktorych Hercules zagral lepiej od Creativa.

Tutaj nie chodzi o to jaka wiedze ma Yoshi, bo kazdy wie, ze bardzo duza. Tylko o to, ze jestes slepy na wyniki pomiarow, ktore roznia sie drastycznie. Do tego ton Twoich wypowiedzi jest obrazliwy i egoistyczny.

Tak wiec wlasciwie nie mamy o czym rozmawiac, bo Ty ciagle nie rozumiesz tego co napisalem na poczatku. Kupno karty za 150 jest nieoplacalne, czy to herculesa czy creativa - bez roznicy. Trzysta pare zlotych to nie trzy tysiace, wiec lepiej zaczekac, dozbierac i kupic raz, a porzadnie.

Nadymaj sie dalej Paldo

[ Dodano: 2010-02-15, 23:52 ]
                      Poza tym dzieki Bogu nie zyjemy na Haiti. Zarobic stowke czy poltorej kazdy potrafi bez problemu. Po prostu ponizej pewnej jakosci-ceny nie warto schodzic jesli zalezy nam na jakosci dzwieku.

Skomentuj

Pogromca mitow, ostatnia rzecz - piszesz że nie obchodza cie opinie "gercmanów", a sam posiłkujesz się testem zrobionym przez giercmanów, testem przeprowadzonym wbrew jakim kolweiek regułom, prawdopodobnie na zepsutej karcie, lub na złych sterownikach. Coś mnei tu dziwi. To nie obchodza cie opinie gercmanów, czy cię obchodzą??

I wyskakujesz z tekstem że m-audio na pewno jest lepsza. Jak byś zadał sobie minimalny chociaz trud, to wiedział byś że sam polecałem ta kartę zaraz przed tobą, z tym że to jest już inna cena. A herculesa porównywałem do audigy, nie do audiopile, które wiadomo że jest o klase lepsza, więc nie ma o czym gadać :lol:

Co do kart na gwarancji - eh, nigdy takiej nie kupiłem :lol: , gdybym myślał tak jak ty pewno śmigał bym teraz na audigy2, ale na gwarancji (która i tak moge sobie tyłek podetrzeć jeśli idzie o creativa) a tak mam wiele lepszą półprofesjonalną kartę (i nie mowie tu o herculesie tylko o tej ktorej aktualnie używam)

[ Dodano: 2010-02-16, 00:07 ]
                        Przedstawilem Ci w drugim linku pomiary Twoje karty, ktore mozesz porownac z pomiarami Audiophile, ale dla Ciebie to nic nie znaczy. Skoro tak to po co wogole wypowiadasz sie w temacie kart dzwiekowych?

Hehe, a ten znowu swoje. Śmieszny jestes człowieku. Ty wogóle czytasz co ja pisze?

"Niepotrzebnie zapedziles sie w slowa typu "jestes po prostu glupi". Taki poziom rozmowy jest zenujaco niski i swiadczy wylacznie o Twoim braku szacunku i pyskatym charakterze. "

Wybacz, ale inaczej nie da sie tego nazwać. szczególnei patrząc po ostatniej twojej wypowidzi, mówie o tej co zacytowałem powyżej.

No coment.

[ Dodano: 2010-02-16, 00:15 ]

[ Dodano: 2010-02-15, 23:52 ]
                        Poza tym dzieki Bogu nie zyjemy na Haiti. Zarobic stowke czy poltorej kazdy potrafi bez problemu. Po prostu ponizej pewnej jakosci-ceny nie warto schodzic jesli zalezy nam na jakosci dzwieku.
                        Ta, dla ciebie stówka w ta czy we wtą to nie problem, dla kogos tysiak w ta czy we wtą to nie problem. I co z tego. Kolega założył temat karta za 100-150zł i taką polecam. Nie każdy musi od razu kupować nie wiadomo jaką kartę, bo może nie każdego na to stać, a jak ciebie stac to powinieneś się cieszyć.

Skomentuj

i teraz nie wiem co kupować, czy wogule kupować w tej cenie?
                          pharoh jak mówi, że się nie opłaca kupować kart typu hercules itd. ponieważ nie odczuję różnicy?
                          to jest prawda?
                          może szkoda wydawać kasy, jak takie opinie słyszę, to moja karta zintegrowana wcale nie jest zła :smile:
                          Pogromca mitow też nie jest przekonany co do niej.

chętnie poczytam dalej waszą dyskusje, może jakies lepsze propozycję będą ? :wink:

Skomentuj

Karol22m,

Im lepszy wzmacniacz podlaczysz, glosniki, sluchawki tym wieksza roznice uslyszysz w prownaniu do karty zintegrowanej. Jasnym jest, ze nawet studyjna karta nie pomoze jesli bedzie grac z pierdzidlami i lichym wzmacniaczem unitry.

Dla mnie to byl lekki szok po zakupie Esi Juli@ jak porownalem ja z karta zintegrowana. Dlatego uwazam, ze wydanie trzystu paru zl na karte dzwiekowa typu M Audio audiophile 2496 jest jak najbardziej sensowne, a nawet koniecznie jesli chcemy wycisnac z naszego audio najwiecej za mozliwie male pieniadze.
                            Zadales pytanie jaka karte kupic za 150, a ja w przeciwienstwie do reszty odpowiadam Ci, ze zadna, bo za te pieniadze nie kupisz dobrego dzwieku. Sam musisz zdecydowac na czym Ci zalezy najbardziej.

Skomentuj

unitry, ani diory itd nie kupiłem
                              zdecydowałem się na zakup amplitunera Denon avr 1508, więc karta lepsza by się przydała. (chodz co poniektórzy powiedzą, że lepej kupić wzmacniacz stereo) ale to nie o tym jest ten temat ...

z tego co się zorientowałem, czytając wasze posty, że nie opłaca się kupować karty typu hercules itd, ponieważ nie odczuje różnicy, i pieniądzę wyrzucę w "błoto"
                              Narazie zostanę przy mojej zintegrowanej, a jak dozbieram to się przerzucę na coś lepszego, gdzie różnicę będę już widzieć :smile:

Dzięki wszystkim, którzy chcieli mi pomóc.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Karol22m, google nie boli

Poszukaj opini i tyle. Tutaj mało osób jest obcykanych w sprzęcie komputerowym, więc trudno doradzać i porównywać, te które znamy karty juz zostały opisane.

Jak dla mnie różnica miedzy zintegrowaną a oddzielna jest kolosalna, ale zależy jaka zinterowana być może. Jak ja sie przerzucałem swojego czasu to różnice odczułem.

Wiadomo że tu każdy będzie ci pisał że kup porządną itd, też jestem takiego zdania, ale jak nie stać cie na wydatek ... powiedzmy 300-400zł, to według mnie lepiej kupić kartę tańszą niż nic. A jak chcesz jednak zainwestować to podaliśmy ci co warto kupić.

[ Dodano: 2010-02-16, 22:49 ]
                                Zamieszczone przez Karol22m
                                unitry, ani diory itd nie kupiłem
                                zdecydowałem się na zakup amplitunera Denon avr 1508, więc karta lepsza by się przydała. (chodz co poniektórzy powiedzą, że lepej kupić wzmacniacz stereo) ale to nie o tym jest ten temat ...
                                Jak kupujesz ampli, to możesz sygnał cyfrowy przesłać do ampli i tam zostanie zdekodowany. Kablem optycznym lub koksialnym.

No wzmacniacz był by lepszy, ale na wzmaku kd nie uśiwiadczysz. Coś za coś. Ja włąśnie sie przerzucam na wzmak z ampli.

Skomentuj

paldo, ale wg mnie nie opłaca się wydawać kasy ok 150 zł na taką kartę, która nie będzie dużo wydajniejsza od tej co mam teraz...
                                  Sam nie wiedziałem, że moja zintegrowana karta jest na tyle dobra, że nie opłaca się jej wymieniać na taka za 150 zł :wink:

Skomentuj

Ja napisze ci, ze jak mi podczas burzy poszla Audigy SE 24bit, to przez jakis czas byłem zmuszony na zintegrowanej słuchać. Tego długo sie nie dało znosic, b. słaby sygnał w ogole maja zintegrowane karty, na słuchawkach to już w ogole połowy dzwiekow nie było w porównaniu z SB. Po uszkodzeniu podczas burzy, udało mi sie w ramach gwarancji dostać nowego SB Audigy 24bit SE i od razu sie chciało słuchać, różnica naprawde kolosalna. Potem sprzedałem ja za 50zl kumplowi i powiedzial ze na sluchawkach znaczna poprawa, w grach online (CS) o wiele wiecej szczegołów i połozenia graczy b. łatwo wychwycic, wiec znaczna juz poprawe ja ci gwarantuje jak kupisz nowke Audigy I 24bit SE, ale ze mozna miec i audigy II za niewiele wieksza kase to wybral bym juz drugą wersje na twoim miejscu bo ma ja znajomy i na pewno jest lepsza od jedynki. To tyle co moge napisac na temat porownan miedzy itegra/audigy 24bit/audigy II bo z audiotrakiem 7.1 HIFI to tych kart niema co nawet porownywać

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                                      paldo, ale wg mnie nie opłaca się wydawać kasy ok 150 zł na taką kartę, która nie będzie dużo wydajniejsza od tej co mam teraz...
                                      No oczywiście, jeśli rzeczywiście twoja integra jest taka dobra to się oczywiście z tym zgodzę.

Pytanie tylko czy jest? Bo na razie tylko jedna osoba taką opinie wygłosiła... :roll:

Oczywiście dobrym rozwiązaniem jest poczekać i dozbierać do m-audio. Byle to nie było zbieranie przez 2lata

Co do twojej zintergowanej to nie mam zielonego pojęcia jak to gra wiec nie doradzę. Z doświadczenia wiem że każda zintegrowana to najgorsze g., ale może coś się zmieniło, lub może są jakies dobre o których nie wiem... Poszukaj jakiś testów/opini w necie i będziesz wiedział na czym stoisz

Skomentuj

Zamieszczone przez Polusek
                                        przez jakis czas byłem zmuszony na zintegrowanej słuchać. Tego długo sie nie dało znosic,
                                        a co to za zintegrowana? ile lat ma ? :smile:

Zamieszczone przez paldo
                                        Pytanie tylko czy jest? Bo na razie tylko jedna osoba taką opinie wygłosiła... :roll:
                                        moim zdaniem też nie jest zła :smile:
                                        mam porównanie do Audigy 4 ?
                                        jest różnica, ale moim zdaniem nie jest kolosalna, że jak posłucham na tamtej, to nie chce już słuchać na zintegrowanej.

Zamieszczone przez paldo
                                        Oczywiście dobrym rozwiązaniem jest poczekać i dozbierać do m-audio. Byle to nie było zbieranie przez 2lata
                                        może tyle to nie :wink: zobacze jak będzie mi się słuchać na tej, jak dokończę moje monitory i suba :razz:

Skomentuj

Karol22m, to może w ogóle nie ma co karty zmieniać, bo może się okaze że pomiędzy swoja a m-audio też nie słyszysz różnicy

Portównywałeś na ttym samym, sprzęcie? Na czym w ogóle słuchasz, bo jak na plastikowych głośnikach to w ogóle nie ma sensu kupowac karty, bo niby jak masz ta różnicę usłyszeć :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X