Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe aktywne monitorki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe aktywne monitorki

Witam wszystkich, potrzebna mi pomoc znawców projektowania kolumn.
    Jako, że hobbystycznie bawię się w nagrywanie (gitary, klawisz i takie tam) potrzebuję lepszych głośników. To co mam w chwili obecnej w zasadzie trudno nazwać jakkolwiek. Urodził mi się więc pomysł żeby coś samemu zbudować.

Temat rozległy i bliżej mi w szczegółach nie znany, więc zwracam się do Was diyowców :).

Założenia mam takie, że ma być sensownie tanio i przyzwoicie (wiem, wyklucza się to).

Co mam?
    - dwa GDWK 9/80/1 z nowymi cewkami
    - wzmacniacz 2x15W przy 4ohm z zestawu multimedialnego TRG 2-900
    - pomieszczenie niewiele ponad 9mkw
    - narzędzia, chęci i motywację

Co dokupić?
    - STX GDN 14/100/8 - to dobry wybór?

Założenia

- skrzynki powinny być nie większe niż ok 9 litrów - muszę się zmieścić przy biurku.
    - ponieważ ściana blisko BR musi być z przodu.

W WinISD zrobiłem projekt skrzynki na tym głośniku i tu zaczyna się mój brak wiedzy i doświadczenia. Ponieważ nie wiem, co się wylicza a co jest przyjmowane w obliczeniach zakładam, że program wszystko liczy.

Program wyliczył częstotliwość strojenia na 53,83Hz, zmniejszyłem objętość skrzyni do 9 litrów (program wyliczył 15,2 litra) przy Ql=7 - to również zostawiłem jak program sam przyjął.
    Manipulując przy zakładce Vents zrobiłem okrągły BR o średnicy 40mm, wtedy jego długość to 113mm (wyliczony przez program miał coś koło 300mm długości!!), a Vent mach=0,14.

Jeżeli dotychczas to mam sens to będę miał za chwilę pytania dotyczące zwrotnic, a właściwie to będę prosił o pomoc przy ich projektowaniu.

Szczerze to przy cenach niektórych używanych kolumn zastanowiłbym się czy robić coś takiego, przykładowo:
    REMA Andante:
    http://www.allegro.pl/item934817769_...0_kolumny.html
    Miałem taką parkę. 8" + szerokopasmówka jako wysoki.
    Bardzo przyjemne kolumienki, mimo niewielkich wymiarów jest z nich bas.

Skomentuj

Zdaję sobie sprawę, że można kupić gotowe i pewnie byłoby ok. Co prawda nie zostanę projektantem kolumn ale chce sobie zrobić te kolumienki. Lubię majsterkować i ciekawi mnie co, i jak przy robieniu samemu kolumn - człowiek się uczy całe życie.
      Na dodatek będą wyglądały jak ja chcę :)
      BTW te z aukcji są okropne

Skomentuj

cursor, już mnie odciagaj chłopaka od diy nie wstyd ci?

Co do aktywnego monitorka na tonsialch to od razu powiem że sam tego nie jesteś w stanie zrobić. To co mozna zrobic najlepszego to skopiowac jakąś gotową konstrukcje (pasywną). Ten wzmacniacz raczej należało by wypiepszyc w cholerę :cool: Kupiś jakąś uzywkę i zmajstrowac monitorki np... zresztą nie podałeś budżetu, więc co tu dodradzać...

Zacznijmy od tego jaki budżet??

ot. sorry za blędy ale ledwo trafiam w klawtiaturę :mrgreen:

Skomentuj

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
          http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
          http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
          otwor pod GDWK jest podany za duzy - przed cieciem zalecam zmierzenie wysokotonowki
          http://rapidshare.com/files/15925242...4_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://rapidshare.com/files/148419538/ARN___PJ.exe.html link do zdjec z budowy tych monitorow

ale te 15w (ok 10 przy 8ohm) to bedzie zdecydowanie za malo zeby uzyskac z tego bas :???:

moze wiec lepiej to? http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16953

Skomentuj

Czy wy potraficie czytać?

Kolega ma już kilka gratów(m.in. GDWK 9/80) i chciałby tanim kosztem zrobić monitorki.

Zwrotnicę na upartego można zrobić taką jak była w ZG40C, a więc sam kond 4,7uF.

P.S. Jakbyś chciał to mam 2 głośniki 13cm nokii z bmw wyciągnięte, do oddania.
            Leżą też u mnie tubki do GDWK, z ZG40C.

Skomentuj

Nie na temat...
              ARN 130 60 8 za 40zł parka :razz:
              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18574

Skomentuj

paldo
                1. Co do kopiowania sprawdzonej konstrukcji, to nie znalazłem żadnej gotowej na tych GDWK 9/80/1, którą ten mój "wzmacniacz" by pociągnął.
                2. Nie jestem w stanie bez systemu pomiarowego zrobić kolumn, które zasłużą na miano monitorów studyjnych - to wiem. Tu raczej chodzi o wyciśnięcie z tego co mam jak najlepszego efektu, z jak najmniejszym nakładem finansowym (nie licząc mojej pracy), czyli budżet ma być minimalny. W tej chwili zakładam ok 100zł.
                3. Jeżeli ten wzmacniacz jest faktycznie do bani (na dniach wyciągnę go i zobaczę co to dokładnie jest), to może coś w zamian za rozsądne pieniądze.

Paweł S.
                Rozwiązanie, które proponujesz już oglądałem i masz rację, że ten wzmacniacz tego nie pociagnie, dlatego odpada. Z tego samego też powodu pomyślałem o dodaniu woofera, który się nada pod ten wzmacniacz.
                Ja szukam możliwie najlepszego rozwiązania pod elementy, które mam. Zdaję sobie sprawę, że ten wzmacniacz 2x15W dużo nie może ale ma jedną zaletę, mam go i nic mnie nie kosztuje. Jeżeli kwalifikowałby się do wywalki, to może jakiś kit wzmacniacza + trafo ?
                Co do tych małych monitorków, to są bomba (też je już oglądałem) ale budżet to ok 400zł :(

Skomentuj

RpLand, z takim budżetem - 100zł, to oczywiście nie masz co o wzmacniaczu myśleć. Pozostaje zrobic cos po najnizszych kosztach, bo i tak to dobrze nie zagra. Problem będzie tylko aby 1 znaleźć coś co pociagnie ten wzmacniacz 2 - znaleźdź do tego zwrotnice z ta kopułką (w co wątpię że się uda). Tak że nie wiem co ci moge doradzić. W tym wypadku chyba nic... Możesz z tym arnem co kolega ma spróbować, ale co ze zwrotnicą wtedy... musi ci ktos zaprojektować (pewno koszta dodatkowe dojdą, jesli ktos się w ogóle podejmie), lub kupisz gotową ostatecznie (co odradzam). Poszukaj może na elektrodzie jakiś projektów jeśli tu nie ma.

Chyba żebyś się do kolegi dolphina ładnie uśmiechnął aby ci jakąś prosta zwrotnice za niewielka dopłatą zaprojektował arn'a z tą kopułką co masz, jak by się zgodził to by było dla ciebie najlepsze rozwiązanie, wysyłasz tego tonsila i ci wysyłka w jedną stronę odpada

Skomentuj

Moim zdaniem warto poszukać na Allegro kolumienek, z poprzedniego wieku, z lat 70-80 o niewielkiej mocy 20 - 30 W . Możesz trafić coś co zagra dużo lepiej od zestawu dopasowywanego na siłę do tych gdwk, np.:
                    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=939227364
                    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=941462813
                    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=934727089
                    Jeżeli jednak zależy Ci na zrobieniu czegoś własnymi rękami, a nie masz sprzętu pomiarowego i nie umiesz zaprojektować zwrotnic, to pozostaje Ci polowanie na zestaw samych głośników ze zwrotnicą zdemontowanych z jakiś małych monitorów.

Skomentuj

KAPRINT, dzięki. Faktycznie koncepcja dość ciekawa, wezmę pod uwagę.

Wiem, że z jednej strony moje założenia nie dają dużego pola do manewru, ale chciałbym to zrobić w miarę przyzwoicie od strony elektro-akustycznej i nie oczekuję powalającego efektu.
                      Budżet mogę zawsze nieco podnieść, o ile stosunek cena/korzyść będzie wymierny. Gotowej zwrotnicy nawet nie zakładałem. BTW sądziłem, że wystarczy dobrać cz. podziału i ewentualnie nachylenie filtrów. Dlatego szukałem woofera, który ma znane parametry.
                      Gotowych projektów z tą kopułką jest jak kot napłakał, więc lipa (od szukania gotowców zacząłem).

Docelowo myślałem, żeby wyglądało to jakoś tak (wersja koncepcyjna po ewentualnej przeróbce GDWK)

Tak wyglądają charakterystyki STX GDN-14-100-8 i GDN 9/80/1 nałożone na siebie obu przetworników (z zachowaniem skalowania oczywiście)

Od strony estetycznej kosz w ARN 130 będzie trudny do ukrycia bez dodatkowej ramki.
                      Czy mam rozumieć, że ten STX GDN 14/100/8 to dobry, czy zły wybór? Ewentualnie jaki inny w jego miejsce? Może jakiś 4ohm? Wtedy faktycznie te max 15W by dostał.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                        Czy mam rozumieć, że ten STX GDN 14/100/8 to dobry, czy zły wybór?
                        Jak ci ktoś pomierzy oba głosniki i zaprojektuje zwrotnicę (co wiąże się z wysłaniem tych głosników na pomiary, czyli jakieś minimum 30zł na przesyłkę, plus za fatygę pewno drugie tyle, zalezy jak sie dogadasz) i kupisz nowy wzmak (po ten raczej nie pociągnnie tego stxa)to może i dobry wybór . Więc jednym słowem nie dobry ) Ale chyba rzeczywiście lepiej kupic gotowe stare kolumny, bo w tej kasie nic dobrego nie zrobisz (no chyba że tak jak pisałem, z tym arn-em ktoś by ci zwrotkę zaprojektował, arn raczej nie są wymagające prądowo).

Zwiększenie budżetu?

No, nowy wzmak to jakieś ... no 200zł minimum, do 400 juz coś na prawde dobrego można wyrwać. Plus do tego dokupic mwofer, zaprojektować zwrotnice i zrobic obudowe. To się tak mówi ale koszta rosną (w kazdym przypadku musisz sobie ze 100zł na obudowę doliczyć, bo dochodzi fornir, kleje i inne pierdoły). Jak byś zwiększył budżet to by było o tyle dobrze ze nie był bys ograniczony tymi 30W. Oczywiście, możemy ci doradzać kupno lepszych głosników itd. ale po co, skoro na tym zwmaku i tak efektu nie bedzie, więc według mnie nie ma co sie szarpać na lepsze głośniki.

Arn jak na swoja klase gra dość przyzwojicie, w przyszłosci moze uda ci się wymienic ten wzmacniacz i bedziesz miał ciekawe kolumienki , a koszem bym się nie przejmował, przy takim budzecie nawet nie wypada marudzić na takie sprawy.

Inna opcja. Sprzedaj tą kopułkę i kup jakieś szerokopasmowce (np tb lub monacore), w tym wypadku zagra to nawet bez zwroty (choc ze zwr. lepiej, ale jak na taki budżet starczy).

3 opcja - sprzedaj wszystko kup gotowe.

Innych nie widze

Skomentuj

Z tą zwrotnicą, to chyba muszę więcej poczytać. Byłem przekonany, ze upraszczając problem można na podstawie dedykowanych dla przetwornika częstotliwości podziału wyliczyć elementy zwrotnicy entego rzędu. Hi-end to nie będzie :)

Co do materiałów na budy, to nie wydam w zasadzie żadnej kasy. Płyty mam (wiór 16mm , 18mm i jakiś mdf 12mm), kleje i wszystko inne też, fornir od znajomego dostanę, bo na takie małe kolumny to dla niego odpady są :).

Jutro dobiorę się do wzmacniacza i pewnie będę miał kolejne pytania, bo jak widzę od niego muszę zacząć. Zakładając, że jednak bym go wywalił i będzie on wbudowany do skrzynek, to za czym najlepiej w stosunku cena/jakość się rozglądać. Jaki ewentualnie KIT razem z jakim trafo polecacie?

Jak mówiłem wcześniej budżet mogę zwiększyć, jeżeli tak potrzeba .

paldo, opcja ze sprzedażą GDWK też mi już przez głowę przeszła.

Skomentuj

Po kolei...

Jutro dobiorę się do wzmacniacza i pewnie będę miał kolejne pytania, bo jak widzę od niego muszę zacząć. Zakładając, że jednak bym go wywalił i będzie on wbudowany do skrzynek, to za czym najlepiej w stosunku cena/jakość się rozglądać. Jaki ewentualnie KIT razem z jakim trafo polecacie?
                            Tutaj nie za bardzo rozumiem. Chcesz wzmacniacz w obudowę kolumn włożyć? To bez sensu, to i tak nie będą monitory w pełni aktywne, bo takie bazują na aktywnej zwrotnicy, a nie na pasywce. Tego nie jestes w stanie zrobić. Co do wzmaka to bym go nie ruszał, bo co tam chcesz sprawdzać. Rozumeim że to jaki.ś plastikowy wzmak z kina domowego, coś takiego pisałeś?

Tą kopułkę bym sprzedał, skoro i tak nie możesz naleźć projektu z nią. Chyba że ci ktoś coś zaprojektuje, z tym arnem powinno byc ok.

Aby zaprojektować zwrotnice potrzebny jest system pomiarowy. Na pałę tego nie zrobisz.

Co do wzmacniacza to kup jakiś gotowy stary wzmacniacz stereo (w tej cenie to yamaha, hk, denon, może nad).

Acha, w takim razie określ się jaki ostateczny budzet. kluczowa kwestia to czy wymieniasz wzmaka czy nie?

Może tak w ramach podsumowania :

Chcesz Znacznie (kilka razy) podnieść budżet - sprzedajesz wszystko co masz, kupujesz wzmacniacz stereo i kopiujesz jakąś gotową konstrukcje (na tonsilach lub stxach nowych).

Ma być tanio - sprzedjaesz kopułke i dokupujesz szerokopasmowca tb, lub zostawiasz kopułke i bierzesz tego arna plus proszisz kogoś o pomoc ze zwrotnicą.

I nic innego się nie wymyśli w tym przypadku

Skomentuj

Dokładnie tak chcę zrobić, wzmacniacz do skrzynki wsadzić. Właśnie dlatego szukałbym jakiegoś wzmacniacza, ale w formie kitu do złożenia lub nawet gotowego uruchomionego, w ostateczności jakiegoś dawcy organów.
                              Aktywne zwrotnice, bi-amping to rzeczy, które nie mają nic wspólnego z moim pomysłem. To mają być normalne kolumienki z tą jedną różnicą, że z wbudowanym wzmacniaczem.

Co do obecnego wzmacniacza, to nie wiem na jakim układzie to oparte jest i dlatego chciałem go zidentyfikować. Uznałem zwyczajnie, że warto zobaczyć co to jest. Może z nim nie jest tak źle, może tylko transformator zmienić mu trzeba i byłoby akceptowalnie.

Skomentuj

Dokładnie tak chcę zrobić, wzmacniacz do skrzynki wsadzić.
                                A po co??

A nie pomyślałeś że w takim układzie musisz mieć dwa wzmacniacze mono a nie jeden stereo?

Co do obecnego wzmacniacza, to nie wiem na jakim układzie to oparte jest i dlatego chciałem go zidentyfikować. Uznałem zwyczajnie, że warto zobaczyć co to jest. Może z nim nie jest tak źle, może tylko transformator zmienić mu trzeba i byłoby akceptowalnie.

Zmiana transormatora nie ma nic do rzeczy

Skomentuj

Ależ Ty mnie torpedujesz :)

Przyczyna umieszczenia wzmacniacza w kolumnie jest banalna, bo takie rozwiązanie zajmuje mniej miejsca.

Jakie są przeciwwskazania, żeby nie puszczać jednego kanału na zewnątrz tej aktywnej kolumienki i podłączać tę pasywną do niej?

Dlaczego uważasz, że wydajność prądowa a właściwie napięcie trafo faktycznie nie ma nic do rzeczy przy mocy wzmacniacza? Jestem laikiem elektrycznym, ale skoro to przekładnia elektryczna to chyba ma znaczenie jaka?

Przy okazji tak Ci on wygląda i jest oparty o dwa układy TDA2030A zasilany napięciem 2x11,5V o mocy 1A. W przedwzamcniaczu jest regulacja wysokich, niskich i głośności.

Nie dawało mi to spokoju, więc go wyciągnąłem już dzisiaj...

Skomentuj

Dlaczego uważasz, że wydajność prądowa a właściwie napięcie trafo faktycznie nie ma nic do rzeczy przy mocy wzmacniacza? Jestem laikiem elektrycznym, ale skoro to przekładnia elektryczna to chyba ma znaczenie jaka?
                                    Dla tego, że skoro takie trafo dali fabrycznie, to jest ono na 100% odpowiednie w stosunku do reszty układu. Więc wymiana trafa na większe nic ci tu nie da, mocy w ten sposób nie zwiększysz.

Jakie są przeciwwskazania, żeby nie puszczać jednego kanału na zewnątrz tej aktywnej kolumienki i podłączać tę pasywną do niej?
                                    Niby nie ma żadnych, ale jak dla mnie to takie coś sie mija z celem. Ale jak tobie odpowiada to ok

Na twoim miejcu pomyślał bym moze nad gainclonem, dwa monoblocki zrobić i w sadzić każdy do kolumny, takie rozwiązanie będzie dużo lepsze. Szczególnie że ten wzmak co masz to nie wiadomo co to itd.

Ale można w sumie z tym trafem spróbować, jak to jakis wzmak komputerowy czy kd to mogli dać specjalnie mneijsze trafo :roll:

Pokaż lepiej zdjęcie wzmaka w całości

Skomentuj

To są zdjęcia wzmaka w całości, więcej tam nie ma. :neutral:

Coś gdzieś już czytałem w temacie gainclone, ale z tego co widzę jest sporo wersji, więc co byś proponował?

BTW trafiłeś w dziesiątkę, bo już wcześniej myślałem o takim rozwiązaniu (w sensie dwa osobne wzmacniacze) ale z grubsza policzyłem koszty i zrezygnowałem, choć może jednak warto...

Skomentuj

tylko przy 2 wzmacniaczach powstaje problem regulacji głośności, bo regulacja tylko na komputerze jest niewygodna.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X