Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe aktywne monitorki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nawet w profi monitorach są dwie gały (ADAM, Dynaaudio, KRK VXT i Rotkit) i dajemy na dwie ręce :P

A poważnie to nie problem przecież zakładając, że gała ma odpowiednią średnicę 30-50mm a nie jakiś pypeć to widać co i jak. No i oczywiście regulacja wylądowałaby na froncie, co by łatwiej było.

Skomentuj

pan_pawel, a tam nie wuygodne. Da radę. Będzie miał regulacje głośności w kazdej kolumnie, wiadomo że to mniej wygodne niz normalny wzmak, ale coż, jak już taki pomysł do był bym konsekwentny. W studyjnych monitorach tak właśnie jest i nikt nie narzeka

Wydaje mi się że wersja gc nie ma dużego znaczenia, kup byle jaki byle tanio Może chodzi ci o elementy z jakiego jest zbudowany, nie opłaca sie gc na niewiadomo czym budować. Widziałem na allegro dwa monoblocki gc, ale juz w obudowie, i to ala hiend, czyli drogo. Ale pewno cos sie znajdzie taniego tez, chyba ze sam jestes w stanie zbudować?

Skomentuj

Jakbym miał schemat, zestaw elementów i nie musiałbym trawić/frezować płytki to z lutownicą mogę powalczyć, ta mi obca nie jest. Oczywiście pod warunkiem, że uruchomienie nie wymaga zabiegów regulacji prądu, czy czegoś podobnego.

Założenia widzę, że się zmienią, to może i słuszna droga. No to szukamy dwóch wzmacniaczy mono gainclone. Więc zaczynę od zapytania ludzi to na forum kto ma na sprzedaż takie dwa, najlepiej z trafo i uruchomione? Jakby tak jeszcze w przedwzmacniaczu była regulacja głośności to byłby wypas już.

Znalazłem w necie coś takiego
        http://www.audiosklep.com.pl/ukl_zestawy.php
        To uczciwa cena?

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
          pan_pawel, a tam nie wuygodne. Da radę. Będzie miał regulacje głośności w kazdej kolumnie, wiadomo że to mniej wygodne niz normalny wzmak, ale coż, jak już taki pomysł do był bym konsekwentny. W studyjnych monitorach tak właśnie jest i nikt nie narzeka
          Ale po jaką cholere cudować? W głośnikach do pc masz wzmacniacz w jednej kolumience, a druga jest pasywna i jakoś nikt nie widzi w tym problemu, a ty owszem.

Skoro ma wzmacniacz na jednej płytce, to po kiego kombinować, a ten TDA2030 wystarczy do zasilenia jakiegoś niewymagającego papierzaka.

Tak się teraz zastanawiam, to jakbym potrzebował, to sam bym takie kolumny mógł poskładać, z tym, że u mnie komplet gratów leży.
          Nie dość, że leży u mnie wnętrze ze wzmaka first(4x15W z 12V) to jeszcze mam 2szt gdwk 9/80, 3 woofery nokia z bmw(jakbym z kumplem zagadał to po taniości byłby 4).
          Na suba mam aktualnie tonsila 2x5"(DVC) więc dałoby radę coś wykombinować :P

P.S. Jak znajdę, to będę mieć do oddania graty do stereo na tda7294, brak tylko płytki i zasilacza.

Skomentuj

Za chwilę będziesz robił to samo :P

Moje pierwsze pytanie było jaki znany woofer w jaką obudowę pod ten wzmak? No i oczywiście jak tę obudowę z br akustycznie zaprojektować? Bawiłem się już trochę tym WinISD i tam mi różne rzeczy wychodziły. Głównie problem miałem z BR, bo wychodził strasznie długi.
            Założyłem ten temat, bo nie chcę robić tego na oko, bo tak to mam teraz zrobione. Jakieś 10cm woofery 4ohm są wsadzone w 5 litrach, GDWK przez kondensator 3,3uF podpięte i gra to jak gra. Chcąc cokolwiek zmieniać chcę podskoczyć z jakością wyżej. No i ten nieszczęsny br przenieść do przodu, bo ściana z tyłu a nawet dwie i mam nieznośne odbicia (w teorii 6dB).

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
              Ale po jaką cholere cudować? W głośnikach do pc masz wzmacniacz w jednej kolumience, a druga jest pasywna i jakoś nikt nie widzi w tym problemu, a ty owszem.
              całkowicie się z tobą zgadzam
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                cursor napisał/a
                Głównie po te że kolega chce miec kolumny wyglądające jak studyjne monitory aktywne, stąd pomysł aby zrobić każdemu oddzielnego wzmaka z odzielną regulacją, aby było bardziej pro. Jaki widze w tym problem? W sumie tylko taki że będzie to głupio wyglądało
                A skoro i tak wzmak miał by być wymieniony to czemu nie zrobić w ten sposób :?:

Jeżeli jednak wzmak miał by zostac no to mozna tak zrobic że będzie w jednej kolumnie, co do głośników wtedy - to już wyraziłem swoje zdanie, znaczy podałem swoje typy

Wszystko zależy tak naprawdę od budżetu w tym wypadku Jak ma byc jak najtaniej aby się w tej 100ce zmieścic to bym się nie zastanawiał i brał arny od kolegi.

Skomentuj

Dobrze Panowie, koniec kręcenia się w kółko! :roll:
                  To będzie moje pierwsza zabawa w DIY i zostaję w uproszonym wariancie. Biorę te dwa TVM 130 pod te GDWK i zabieram się za robotę, ale muszę jeszcze znać:
                  1. Budę
                  2. Zwrotnice

Od czego mam zacząć :?: Od budy :?: Od zwrotnicy :?:
                  Kto pomoże?

BTW paldo nie wyglądające jak monitory, jeno pełniące taką funkcję a to zasadnicza różnica :twisted: Lata modelarstwa sprawiły, że zwracam uwagę na estetykę i szczegóły, więc mają być ładne

[ Dodano: 2010-03-01, 23:11 ]
                  Usiadłem do WinISD z tym głośnikiem i wyszło mi coś takiego jak poniżej, przy strojeniu 55Hz w objętości 9 litrów z BR. Co powinno być inaczej i co jest źle? Ta odpowiedź 14ms na 40Hz powinna mnie martwić?

Skomentuj

Jeżeli chcesz wykorzystać całą moc TDA2030A to musisz zastosować głośniki 4 ohm, lub przy 8 Ohm zwiększyć napięcie zasilania do 2 x 18 V http://www.datasheetcatalog.org/data...onics/1459.pdf i zmienić kondensatory na wyższe napięcia. Po zmianie trafa na większe, nie zaszkodziło by dać większy radiator. Głośnik ARN moim zdaniem to nie jest najlepszy wybór. Podbicie na basie w okolicach 90 - 120 Hz nie jest korzystne szczególnie jeżeli głośniki będą stały blisko ściany. Zwiększenie obudowy do ok. 11 litrów niewiele pomoże. otwór 2,5 cm. jest za mały. zwiększ go do 5 cm. a długość tunelu do 14 cm przy 11l. Group dealy 14 ms przy 40 Hz nie jest aż tak istotne przy tak stromym spadku ch-ki. Strojenie 55 Hz wydaje się optymalne.

Skomentuj

RpLand, najważniejsza jest zwrotnica, z budą się później pobawisz. Tak jak pisałem, jak będziesz te arny od delphina brał to spytaj czy by ci zwroty nie zaprojektował

Zamieszczone przez KAPRINT
                      Głośnik ARN moim zdaniem to nie jest najlepszy wybór
                      To znajdź coś lepszego w tej cenie pod taki wzmacniacz (no chyba że na prawde da się z niego więcej wycisnąć niż te 30W)

[ Dodano: 2010-03-02, 02:37 ]
                      RpLand, najważniejsza jest zwrotnica, z budą się później pobawisz. Tak jak pisałem, jak będziesz te arny od delphina brał to spytaj czy by ci zwroty nie zaprojektował

Zamieszczone przez KAPRINT
                      Głośnik ARN moim zdaniem to nie jest najlepszy wybór
                      To znajdź coś lepszego w tej cenie pod taki wzmacniacz (no chyba że na prawde da się z niego więcej wycisnąć niż te 30W)

Skomentuj

Swego czasu myślałem o samochodówkach na 4ohm ale czytałem, że one są głównie projektowane pod kątem wytrzymałości i dla dużych objętości, a z ich liniowością jest raczej źle, więc przestałem wśród nich szukać. Czyli wychodziłoby, że głośniki będą raczej 8ohmowe.

Wynika stąd, ze ten tuning zasilania i wzmacniacza jest konieczny (głośniki raczej na 8ohm będą), to czy te trafo będzie dobre? Ma 2,2A i 2x18v

http://www.allegro.pl/item942670734_..._zasilacz.html

Czy te 3W wzrostu mocy faktycznie byłyby aż tak ważne? Wiem, to dość spory wzrost mocy :), ale...

Jeszcze mam pytanie jaki inny głośnik basowy byłby dobry, skoro mówicie, że nie ten ARN-130-60?

[ Dodano: 2010-03-02, 08:34 ]
                        paldo czy będę, czy nie będę brał i tak przy zwrotnicach pomoc będzie konieczna, na to wychodzi :sad:

[ Dodano: 2010-03-02, 08:41 ]
                        Swoją drogą byłem przekonany, że zwrotnice to się w budach dobiera i mierzy...

[ Dodano: 2010-03-02, 08:44 ]
                        KAPRINT ten BR jest prostokątny 25mm x 102mm.

Skomentuj

RpLand, a jaki problem jest kupić zwykły głosnik domowy w 4ohm??

3W to raczej niezauwazalny wzrost mocy.

Kto mówi że arn będzie nie dobry? oczywiście, w porównaniu do kilka razy droższych seasów i Vif to jest kiepski, ale jak za ta kasę to nie ma co narzekać.

Gdybys miał lepszy wzmak to polecił bym ci arz-a.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                            czy te trafo będzie dobre? Ma 2,2A i 2x18v

http://www.allegro.pl/ite...y_zasilacz.html
                            NIe będzie dobre, do wzmacniaczy stosuje zasilanie niestabilizowane. Tętnienia sieci tłumi się kondensatorami o dużej pojemnośći np. 2 x 4700 umF. musisz poszukać trafa o mocy min. 50 W i dającego napięcie ok 13 V pod obciążeniem, przed wyprostowaniem.
                            Ten ARN nie jest najgorszy, ale ma małą sprawność, którą obniży jeszcze zwrotka, podbicie w okolicy 100 Hz i taką sobie średnicę. Pewnie, że za te pieniądze nic nowego i lepszego nie kupisz. Jednak można upolować tanio całkiem niezłe kolumienki, gdzie wystarczy zrobić nowe budy. Pozostaje również możliwość dozbierania kasy na np. Tang Band W4 657SC i zrobić coś na wzór kolegi Skal_ara http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16953, co już niewątpliwie zagwarantuje skok jakościowy.
                            Mogę Ci jeszcze zaproponować kupno 2 szerokopasmowych Monacorów SPX-50 po 40zł, ale góra z nich jest słaba, więc i tak należało by dołożyć jakiś wysoki i zabawa ze zwrotnica. Mają co prawda niezłą i średnicę i basik w 5l closed oraz wysoką sprawność 90 dB.

Skomentuj

KAPRINT, takie trafo byłby ok?
                              http://nowyelektronik.pl/searchsklep...zwa=Toroidalne

Czy na większe napięcie?
                              http://nowyelektronik.pl/searchsklep...zwa=Toroidalne

Projekt monitorów z tym szerokopasmowcem Tang Band jest bomba (wykonanie robi swoje). Już Paweł sugerował, żebym o nim pomyślał, ale mam jakoś opory i nie wiem dlaczego. W tej chwili w Zap-Audio chcą za 1 szt. 104zł http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=407 .

Patrząc na wykres SPL ARN'a wychodzi, że ma podbicie aż o 3dB. Rozumiem, że ten głośnik w tej skrzynce tak ma i koniec?

Skomentuj

Sam napisałeś, że obecnie wzmacniacz to " dwa układy TDA2030A zasilane napięciem 2x11,5V" Układy TDA 2030A można zasilać napięciem niesymetrycznym i symetrycznym. W Twoim wzmaku to 2 x 11,5V, dla 4 Ohm, czyli symetryczne. Nie podałeś, gdzie w Twoim wzmacniaczu występują te 11.5V. Mierzone za mostkiem prostowniczym czy na trafie. Zrób fotkę zasilacza. Musisz tak jak napisałem wcześniej poszukać trafa o npięciach 2 x 13V choć łatwiej będzie 2 x 12V. Zrób fotkę zasilacza.
                                Zamieszczone przez RpLand
                                Patrząc na wykres SPL ARN'a wychodzi, że ma podbicie aż o 3dB.
                                Takie podbicie nie jest jeszcze tragiczne, ale jak głośniki stoją blisko ściany, to może już nieprzyjemnie podbarwiać basy.

Skomentuj

Fotkę wrzucę jutro, a 11,5V to info z samego trafo.

Skomentuj

Ten monacor to chyba jedyna alternatywa dla arnów w tym wypadku (zreszta sam pisałem wcześniej o nim lub tb jako dobrym rozwiązaniu) jednak czy to bedzie lepsze od zestawu arn z kopułką to wątpię, na basie arn zapewne sobie lepiej poradzi, wysokie tak samo będą lepsze, monacor bedzie miał jedynie lepszą średnice.

RpLand, pytałeś delphina o to czy ci ewentualnie by pomógł ze zwrotnicą jak kupisz od niego arn-a??

Ot. Co do tego projektu na tb to jako głowne stereo nie zrobił bym sobie czegoś takiego, ewentualnei jako dodatkowe monitorki lub głośniki do kompa. Jak dla mnie poważne stereo powinno bazowac na czyms większym niż glosnik z 10cm membraną

Acha - co do podbicia arn, częściowo można to załatwić niższym strojeniem obudowy

Skomentuj

Ale przy gdwk to co tu wielce kombinować ze zwrotnicą?

Zrobić zwrotę taką jak w ZG40C, czyli kondensator 4,7uF i jest git. Ew. dorobić na słuch L-pad, żeby go stłumić do poziomu woofera i tyle.

Na dniach może sam zabiorę się za very low budget audio. GDWK 9/80 leży, 3 skrzynki z ZG-15C też. Mam też 2 głośniki nokia 13cm z BMW, więc na woofery w sam raz.
                                      Do tego 4ch wzmak firsta, gdzie 2 kanały wykorzystam do dwucewkowego suba tonsila(wzmak ma filtr lpf na tylne kanały) i da radę coś z tego rzeczywiście wymyślić. Trafo 12-14V to nie jest problem :P

Skomentuj

Zrobić zwrotę taką jak w ZG40C, czyli kondensator 4,7uF i jest git. Ew. dorobić na słuch L-pad, żeby go stłumić do poziomu woofera i tyle.
                                        A co z filtrem dla arn-a wtedy?? I skąd wiesz że akurat 4,7uF? na jakiej wysokości to cięcie wychodzi wtedy?

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                          A co z filtrem dla arn-a wtedy?? I skąd wiesz że akurat 4,7uF? na jakiej wysokości to cięcie wychodzi wtedy?
                                          Puścić go bez filtru?

Taka zwrotka na pewno rewelacją nie będzie, ale na pewno zagra to poprawnie.

Skoro w ZG40C z 8" głośnikiem dało się połączyć gdwk 9/80 poprzez tylko konda 4,7uF to tutaj też da radę.

Zawsze można zmniejszyć pojemność do 3,3 lub 2,2uF

Skomentuj

Czaruję...
                                          X