Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitorki na stx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłączyłeś PJ-kę bezpośrednio do wzmacniacza?

Skomentuj

Podłączyłem ją do wzmacniacza by sprawdzić czy działa.

Skomentuj

To się teraz nie dziw, że charczy... Poczytaj nieco o zwrotnicach, dokładniej po co się je stosuje. Ja tu jestem nowicjusz w tej dziedzinie, ale to elementarna sprawa.

Skomentuj

Jestem zdziwiony, że odrazy jak podłączyłem to zaczął charczeć. Jak słucham niektórych piosenek to w ogóle nie słychać, że charczą. Idzie to jakoś naprawić poprzez zregenerowanie ??

Skomentuj

Jeśli w ten sposób nie uszkodziłeś głośnika to wszystko będzie w porządku po podłączeniu głośnika przez zwrotnicę. Generalnie bez zwrotnicy wystarczy krótki sygnał, żeby głośnik wysokotonowy uległ uszkodzeniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
              Jeśli w ten sposób nie uszkodziłeś głośnika to wszystko będzie w porządku po podłączeniu głośnika przez zwrotnicę. Generalnie bez zwrotnicy wystarczy krótki sygnał, żeby głośnik wysokotonowy uległ uszkodzeniu.
              Zwłaszcza tani. Naprawić można wszystko, ale pj'ki za 20zł chyba nie warto.

Sprawdź czy na pewno zwrotnica jest OK? Głośnik ma prawo pocharczeć jak dostanie całe pasmo, co nie znaczy, że się zaraz uszkodzi.

Skomentuj

Nie rozumiem tego głośnika. Przed chwilą sprawdziłem i zwrotnica jest dobrze połączona. Złożyłem wszystko i włączyłem jakąś piosenkę i gra pięknie na wysokiej głośności a jak włączę np. piosenkę z radia to pojawiają się nie tylko co charczenie to świsty. Może jak się wygrzeje to będzie dobrze xD Jak podłączam wysokotonówke to kondensator z zakresu 2,2-3,3 uF. Jaki kond zastosować do niskotonowego i skąd zawrzeć informacje o zwrotnicach i budowaniu kolumn, bo już zamierzam powoli robić kolejny projekt. Fakt jestem nowicjuszem i dopiero zacząłem się tym interesować, więc dlatego popełniam błędy.

Skomentuj

Zamieszczone przez volume301
                  Jaki kond zastosować do niskotonowego i skąd zawrzeć informacje o zwrotnicach i budowaniu kolumn,
                  zeby sprawdzic glosnik niskotonowy nie potrzebujesz zadnego kondensatora. wystarczy podlaczyc bezposrednio do wzmacniacza
                  co innego glosnik wysokotonowy

wszelkie info o zwrotnicach i podstawie budowy kolumn masz na tej stronie
                  albo w formie artow na stronie glownej albo na forum
                  Zamieszczone przez volume301
                  zamierzam powoli robić kolejny projekt. Fakt jestem nowicjuszem i dopiero zacząłem się tym interesować, więc dlatego popełniam błędy.
                  lepiej zacznij od kopiowania gotowych projektow...

wykonanie skrzynek OK
                  ale odstepy miedzy glosnikami i proporcje skrzynek to juz porazka :???:

Skomentuj

to nie wina glosnika ale slaba jakos utworu ktorego sluchasz
                    wystepuje to w oby dwoch pj-kach?

Skomentuj

Występuje to tylko w jednej. Jak słucham utwór o dobrej jakości i wysokich tonach gdzie PJ się meczy to nawet nie słychać. Zaczyna się jak słucham słabej jakości utwór lub radia z internetu.

Skomentuj

jak w jednej to nie mam pojecia dlaczego :razz:

Skomentuj

a zamien kolumny miejscami i sprawdz czy bedzie to samo
                          moze to byc wina nagrania, wzmacniacza lub zwrotnicy...

Skomentuj

Zamieniłem PJ''tki w kolumnach i jedna kolumnę odsunąłem od ściany i na razie jak słucham to grają tak samo, czyli czysto i poprawnie. Zobaczymy co będzie dalej.

Skomentuj

hej.moze to szczegoly ale ....
                              nie widzialem w zestawie podzespolow uszczelek pod glosniki.masz wlozone ?
                              no i ...moze sie myle ale na twoim miejscu sprawdzilbym jak powinny byc ulozone cewki wzgledem siebie.gdzies tu jest na pewno taki temat.no chyba ze masz miedzy nimi 20 cm.
                              sorry za pisownie ale leniwy jestem :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez fonograf
                                nie widzialem w zestawie podzespolow uszczelek pod glosniki.masz wlozone ?
                                w przypadku dobrze wykonanego frezuw MDFie nie sa one potrzebne
                                MDF tak fajnie sie wciska w szczeliny ze sam sie uszczelnia

Skomentuj

Witam serdecznie.

Leciutko podepnę się pod temat. Robię zwrotnicę jak w tym temacie, gdy poskładałem ją to głośnik SCX prawie w ogóle mi nie gra :( Co może być przyczynom ?? :(
                                  I dlaczego na PJ jest odwrócony + z - ??

schemat zwrotnicy http://img168.imageshack.us/f/stx141...02008pmh2.gif/

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez remo_1988
                                    gdy poskładałem ją to głośnik SCX prawie w ogóle mi nie gra Co może być przyczynom ??
                                    przyczyną tego moze byc to ze cos zle podlaczyles :P
                                    pokaz tego zdjecie

Zamieszczone przez remo_1988
                                    I dlaczego na PJ jest odwrócony + z - ??
                                    poniewaz ma grac w przeciwfazie

Skomentuj

Jak pokażę zdjęcie zwrotnicy to mnie wyśmiejecie i przy okazji opierniczycie :(
                                      Za całkowity nieład, bałagan i brak bezpieczeństwa :(
                                      Później dodam zdjęcie.

[ Dodano: 2010-07-23, 07:39 ]
                                      No dobra, zrobiłem zdjęcie. Ale zanim je pokażę chcę Wam pokazać moje wnioski.
                                      A mianowicie:

Gdy wczoraj złożyłem zwrotnicę i podłączyłem to SCX prawie w ogóle mi nie grał. Musiałem odłączyć PJ i dać na full regulator i przystawić ucho do niego aby co kol wiek usłyszeć.
                                      Głośniki trochę pograły. Dziś z powrotem zmontowałem zwrotkę "tak jak byś powinno" i o dziwo słychać jak SCX gra :)

Zamieszczam link do zdjęcia:
                                      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...5ced5d9ed.html

Skomentuj

O ja pier.... Nie pomyslales ze może tam nie kontaktowac skoro zrobiles takie "połączenia"? Jak sam sobie nie pomożesz to my przez internet tym bardziej. Ja wiem, dzieci neo itp ale ile mozna o wszystko pytac przez fora?

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                          cenzura
                                          Jeśli chcesz się w ten sposób wypowiadać to lepiej swoje komentarze zatrzymaj dla siebie.
                                          I jakbyś czytał uważnie, dziś z powrotem zmontowałem zwrotkę "na szybko". Wczoraj wszystko było polutowane.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X