Podłączyłeś PJ-kę bezpośrednio do wzmacniacza?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
monitorki na stx
Collapse
X
-
Zamieszczone przez bart210Jeśli w ten sposób nie uszkodziłeś głośnika to wszystko będzie w porządku po podłączeniu głośnika przez zwrotnicę. Generalnie bez zwrotnicy wystarczy krótki sygnał, żeby głośnik wysokotonowy uległ uszkodzeniu.
Sprawdź czy na pewno zwrotnica jest OK? Głośnik ma prawo pocharczeć jak dostanie całe pasmo, co nie znaczy, że się zaraz uszkodzi.
Skomentuj
-
Nie rozumiem tego głośnika. Przed chwilą sprawdziłem i zwrotnica jest dobrze połączona. Złożyłem wszystko i włączyłem jakąś piosenkę i gra pięknie na wysokiej głośności a jak włączę np. piosenkę z radia to pojawiają się nie tylko co charczenie to świsty. Może jak się wygrzeje to będzie dobrze xD Jak podłączam wysokotonówke to kondensator z zakresu 2,2-3,3 uF. Jaki kond zastosować do niskotonowego i skąd zawrzeć informacje o zwrotnicach i budowaniu kolumn, bo już zamierzam powoli robić kolejny projekt. Fakt jestem nowicjuszem i dopiero zacząłem się tym interesować, więc dlatego popełniam błędy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez volume301Jaki kond zastosować do niskotonowego i skąd zawrzeć informacje o zwrotnicach i budowaniu kolumn,
co innego glosnik wysokotonowy
wszelkie info o zwrotnicach i podstawie budowy kolumn masz na tej stronie
albo w formie artow na stronie glownej albo na forumZamieszczone przez volume301zamierzam powoli robić kolejny projekt. Fakt jestem nowicjuszem i dopiero zacząłem się tym interesować, więc dlatego popełniam błędy.
wykonanie skrzynek OK
ale odstepy miedzy glosnikami i proporcje skrzynek to juz porazka :???:
Skomentuj
-
hej.moze to szczegoly ale ....
nie widzialem w zestawie podzespolow uszczelek pod glosniki.masz wlozone ?
no i ...moze sie myle ale na twoim miejscu sprawdzilbym jak powinny byc ulozone cewki wzgledem siebie.gdzies tu jest na pewno taki temat.no chyba ze masz miedzy nimi 20 cm.
sorry za pisownie ale leniwy jestem :roll:
Skomentuj
-
Witam serdecznie.
Leciutko podepnę się pod temat. Robię zwrotnicę jak w tym temacie, gdy poskładałem ją to głośnik SCX prawie w ogóle mi nie gra :( Co może być przyczynom ?? :(
I dlaczego na PJ jest odwrócony + z - ??
schemat zwrotnicy http://img168.imageshack.us/f/stx141...02008pmh2.gif/
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Jak pokażę zdjęcie zwrotnicy to mnie wyśmiejecie i przy okazji opierniczycie :(
Za całkowity nieład, bałagan i brak bezpieczeństwa :(
Później dodam zdjęcie.
[ Dodano: 2010-07-23, 07:39 ]
No dobra, zrobiłem zdjęcie. Ale zanim je pokażę chcę Wam pokazać moje wnioski.
A mianowicie:
Gdy wczoraj złożyłem zwrotnicę i podłączyłem to SCX prawie w ogóle mi nie grał. Musiałem odłączyć PJ i dać na full regulator i przystawić ucho do niego aby co kol wiek usłyszeć.
Głośniki trochę pograły. Dziś z powrotem zmontowałem zwrotkę "tak jak byś powinno" i o dziwo słychać jak SCX gra :)
Zamieszczam link do zdjęcia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...5ced5d9ed.html
Skomentuj
Skomentuj