Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitorki na stx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tak zerkam do wątku i widzę, że uparcie autor męczy się z niby-wzmacniaczem od niby-głośników zamiast sprzedać ten badziew (8 watów na kanał + 22W subwoofer) i kupić za grosze normalny wzmacniacz, nawet diorę za 40zł czy symka z giełdy, to skończy się popierdywanie i zacznie to grać. 2 strony bicia piany o zasilaniu 70W woofera 8-watowym zasilaczem.

Zamieszczone przez remo_1988
    Panowie, co można użyć do uszczelnienia połączeń między terminalem a obudową??
    Jakaś pianka?? gąbka cienka?? Coś z gumy??
    chociażby uszczelka do okien, gąbka, silikon.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
      tak zerkam do wątku i widzę, że uparcie autor męczy się z niby-wzmacniaczem od niby-głośników zamiast sprzedać ten badziew (8 watów na kanał + 22W subwoofer) i kupić za grosze normalny wzmacniacz, nawet diorę za 40zł czy symka z giełdy, to skończy się popierdywanie i zacznie to grać. 2 strony bicia piany o zasilaniu 70W woofera 8-watowym zasilaczem.
      Chodziło mi o to aby zrobić sobie satelitki po jak najmniejszym kosztem, ponieważ wiem na co mnie stać (chodzi o jakoś wykonania) i nie posiadam dużego budżetu :(
      Chciałem sprawdzić jak mi wyjdzie wykonanie ich.
      A te niby charczenie mnie zaciekawiło z powodu braku wiedzy. Gdzie może leżeć przyczyna tego zjawiska.
      Plany mam zupełnie inne. Może w przyszłości (jak mi się uda) planuje kupić wzmacniacz w okolicy 300zł. Pomyślałem nad Yamah'ą a-520. W tedy ta satetitki podpinam pod wzmacniacz, jakiś czas to mi gra. Potem robię konstrukcję 3D opartą o SCX. Następnie te przetworniki, które mam teraz, robię z nich monitorki do pokoju ze wzmacniaczem z creatiwów.

Skomentuj

szczerze? bez sensu. kupujesz głośniki, podłączasz pod niby-wzmacniacz - dźwięku z tego nie ma. później chcesz znowu wydać kasę na konstrukcję 3-drożną i znowu wpinasz 70 watowe woofery pod ten sam gówniany wzmacniacz. albo słuchaj standardowego zestawu creativa, albo wypierdziel to w cholerę bo pożytku z tego nie ma i nie będzie, tak samo jak silnik od kosiarki nie nada się do samochodu. na początek nie musisz szaleć, za śmieszne pieniądze można kupić sensowny amplituner na aukcji, np.:
        http://allegro.pl/item1154830029_amp...und_mocny.html
        http://allegro.pl/item1156047933_ken...70_stereo.html

szału nie ma, ale to już inna klasa sprzętu. ja po przesiadce z "jamnika" philipsa dostałem od ojca jego dotychczasowy zestaw diory z takim wzmacniaczem
        http://allegro.pl/item1152610136_uni...cz_ws_354.html
        miało to kopa i wieżyczka sony, jakieś 240W pmpo nie miała szans z 30W kolumienkami unitry.

Skomentuj

remo_1988, przeczytaj uważnie podpis Pawał S. (tę wypunktowaną część), jest tam zawarta pewna mądrość.

Skomentuj

Wie ktoś może gdzie dostane nakrętki pazurkowe M4, tanie ?

Skomentuj

CASTORAMA, OBI ok 0,50gr

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                CASTORAMA, OBI ok 0,50gr
                to są tanie?
                ja płacę 10gr za sztukę
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez lklukasz
                  to są tanie?
                  ja płacę 10gr za sztukę
                  W hurtowni owszem, tylko musisz wziąć 5000 sztuk, bo tak są pakowane. Tak przynajmniej jest u mnie w hurtowni i musisz wtedy zapłacić 500zł. To dla 16 sztuk wolę kupić je w CASTORAMIE.

Pamiętam, że nawet tu ktoś na forum handlował kłowymi (pazurkowymi) z 2-3 miesiące temu za jakieś 40gr/szt. + śruby za jakieś 50 gr/szt. i wychodziło ponad 1zł z wysyłką za komplet. Brałem pod uwagę tę ofertę, ale wyszło taniej w CASTORAMIE.

Pochwal się, gdzie kupujesz?

Skomentuj

U mnie w okolicy nie ma tak małych nakrętek pazurkowych. Potrzebuje tanio parę sztuk. Po parę nakrętek nie pojadę specjalnie do OBI czy tam Castoramy ( blisko nie mam ). Na razie mam na zwykłe nakrętki i ciężko co chwile odkręcać głośnik przez dziurę od br.

Skomentuj

Panowie bez przesady. Mam w domu chyba jeszcze z 70 sztuk. Jak ktoś potrzebuje to dajcie znać to odsprzedam swoje albo podjadę po więcej. Po kosztach.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Powiedziani mi, aby sprawdził satelitki pod wzmacniaczem.
                        Ogólnie rzecz biorąc mam taką możliwość tylko nie wiem jak do tego mam się zabrać :(

Wzmacniacz to Technics SA EH500 i SH EH500
                        Tylko jest jeden problem. Do każdej kolumny idzie 6 kabli.... tzm 3 kable po dwie pary.
                        Domyślam się, że już w wzmacniaczu dźwięki jest podzielony.
                        Jest możliwość podpięcie tego??

Pozdrawiam

Skomentuj

Ale masz niefart do normalnych wzmacniaczy,m jak nie creative toi jakiś technics z kraju 3-go świata. Ten niby-lepszy Panasonic ma coś w rodzaju bi-wiring'u pod pozorem jakości dźwięku, o co raczej tego systemu nie podejrzewam. Czyli to samo dzieli sygnał na łupanie i cykanie:

niebieski + biały to zasilanie głośników wysokotonowych
                          czerwony + czarny to głośniki basowe

Najprościej podłączyć bez zwrotnicy GDN'a pod czerwone wyjście i GDWK pod niebieskie, ale nadal nie będzie to poprawnie bo nie skorzysta z dedykowanej zwrotnicy. Dla twojego gatunku muzyki nie robi to wielkiej różnicy i taki technics też by się sprawdził... Strasznie się bronisz przed normalnym wzmacniaczem, ja miałem przez jakiś czas JVC TH-A30R, zintegrowany prosty system z DVD, ale miało to kopnięcie i napędzało pasywny subwoofer na GDN-22/120/4-SS, o czym może poopowiadać ci mój nielubiany sąsiad z wyższego piętra :twisted:

Skomentuj

Wieża ma już swoje lata. W tamtych czas gdy się kupowało to było trzeba się znać na sprzęcie-tak mi się wydaje.

Opisałeś tylko 4 kable do jednej kolumny. Pozostały jeszcze dwa kable ;p

Szczerze powiedziawszy ja się nie bronię przed kupnem wzmacniacz.
                            Tak jak pisałem wcześniej, będę chciał kupić za jakiś czas wzmacniacz, coś około 300zł.
                            Więc nie widzę sensu wydawania kasy, chociażby 50zł. Skoro to co teraz zrobiłem gra mi pod creativami a gdy kupię ten wzmacniacz to te satelitki, które zrobiłem to pójdą pod wzmacniacz kupiony.

Niżej zamieszczam kilka filmików. Skrzynki jeszcze nie wykończone.
                            Mam zastrzeżenia co do suba. Nie mam pojęcia czy on tak powinien grać.
                            Brak mi wiedzy na ten temat. Nie wiem czy nie zrobiłem za małego tunelu szczelinowego a w szczególności za kolankiem :( A z tyłu panela wydobywa się powietrze i świsty przez wyjścia....

http://www.youtube.com/watch?v=Qs5H0_L3k8o
                            http://www.youtube.com/watch?v=jsTWdF4zw7U
                            http://www.youtube.com/watch?v=FtKLk8Mk0u0
                            http://www.youtube.com/watch?v=0xdVVvQATIs

Skomentuj

Nie znam tego wzmacniacza ale skoro
                              Zamieszczone przez amdr
                              ma coś w rodzaju bi-wiring'u
                              , jak pisze amdr, to chyba we wzmaku sygnał jeszcze nie jest dzielony tylko po prostu są osobne wyprowadzenia na kolumny a w kolumnach zwrotka jest podzielona na tor wysoko- i niskotonowy - jeśli tak to możesz to normalnie podpiąć pod jedną parę kabli i przez Twoją zwrotnicę (czyli standardowo). Spróbuj tak, nawet jeśli nie jest tak jak myślę to nic nie spalisz - głośnik wysokotonowy jest chroniony przez zwrotnicę a wzmacniaczowi też nic nie grozi bo i tak masz kolumny 8 Ohm.

No ale fakt, najlepiej jak byś zaopatrzył się w normalny wzmacniacz stereo bo tak to cała ta zabawa trochę mija się z celem. Może to być jakiś stary polski wzmacniacz z czasów funkcjonowania Unitry. Powinieneś spoko coś wyrwać poniżej 50 zł.

Skomentuj

Kurczę, to ja nie widzę sensu, aby puszczać 6 kabli do jednej kolumny :o
                                Skoro one są w środku łączone i puszczone przez zwrotkę....

Nie kupuję wzmacniacza za parę złotych, ponieważ będę chciał za jakiś czas jakiegoś Pioneerka lub yamahe.

Skomentuj

Masz tam 6 kabli na stronę?
                                  http://www.websitedevelopment.me.uk/tech/8.jpg

Całość http://www.websitedevelopment.me.uk/tech/

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                                    Qrczę... Może mi się coś potegowało...
                                    Przeszło rok temu robiłem z rodzicami przemeblowanie w dużym pokoju i wydaje mi się, że było po 6 kabli na kolumnę.... Ale teraz....
                                    Jutro to sprawdzę, bo aż jestem ciekaw.

Dokładnie ten model.

Skomentuj

remo_1988 chyba myśli, że to dwa minusy plus 6 plusów, a tak jak pisałem to są 4 pary - 2 prawe i 2 lewe z sygnałem podzielonym we wzmacniaczu.

A taki normalny wzmacniacz za 50-80zł miałbyś ze sprzedaży tych pierdziawek creativa i już teraz by grał.

Zamieszczone przez remo_1988
                                      Więc nie widzę sensu wydawania kasy, chociażby 50zł. Skoro to co teraz zrobiłem gra mi pod creativami
                                      no właśnie nie gra tylko popierduje, już trzecia strona jest o twoich problemach, które sam sobie stwarzasz.

Skomentuj

Kolumny z braku funduszy okleiłem okleina samoprzylepna drewnopodobna. Kiedyś kupiłem nie wykorzystałem jej, więc teraz się do czegoś przydała. Ogólnie to efekt mnie bardzo zadowala. Postarałem sie i nawet łączeń oklein nie widać.

Musze jeszcze zrobić zwrotkę na laminacie przy terminalu i z czasem wymienić PJ'tke.

[ Dodano: 2010-08-06, 17:28 ]
                                        Przepraszam za post pod postem.

Karta dźwiękowa wpływa na jakość utworu, który potem przechodzi przez wzmacniacz ?

Skomentuj

Witam mógłbyś cyknąć fotkę od tyłu?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X