Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x12" do subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A obudowa 100litrów starczy na 2xGDN-32 ?? nie bedzie za mało ??
    I czy ja go napędzę tą domową integrą??:)

Skomentuj

Jak ja nie lubię słowa "napędzę". Grać będzie, jak mu dasz wzmacniacz 400 wat to wiadomo że będzie lepiej, tak samo jak podepniesz pod taki co ma 2000 wat. Nie masz innego wzmacniacza, trudno, ale to nie znaczy że z tego powodu masz kupować syfiaste głośniki.

Skomentuj

właśnie, to że głośnik wytrzymuje 1kw nie znaczy że tyle trzeba mu dać żeby grał, większy głośnik zagra głośniej na słabszym wzmacniaczu niż mniejszy tak samo da więcej basu niżej zejdzie itp moc to tylko kwesria głośności. te stxy będą idealne do tej obudowy przy mocy 20W na 1 głośniku już trzęsą się szklanki więc powinno być bardzo dobrze a to że nie wykorzystasz całego potencjału głośników raczej nie jest przestępstwem ani błędem, nie wiam skąd tu ta mania mocy... wzmacniacz można w późniejszym czasie dokupić przecież.

Skomentuj

Nie no różnica w brzmieniu na mocnym wzmacniaczu też będzie, ale nie popadajmy w skrajności że to nie zagra, 80 wat to nie 8 wat.

Skomentuj

a z czego niby ona wyniknie? skąd głośnik wie jakiej mocy ma wzmacniacz?

Skomentuj

Może z lepszej wydajności prądowej wzmacniacza, może z tego że ma większy DF (chodź tutaj zdania są mocno podzielone), nie wiem z elektroniki jestem trochę ciemny. Natomiast tak jest że zwykle mocniejsze wzmaki (o ile mówimy o produktach względnie dobrych) mają lepszego kopa, nawet przy niższych wysterowaniach bas jest precyzyjniejszy, lepiej radzi sobie z materiałem muzycznym o dużym zagęszczeniu pasma niskotonowego (np. rock). I nie wyciągnąłem tego z kapelusza tylko z testów na z użyciem kilku końcówek o dużej rozpiętości mocy (od ok. 1kW do 5kW).

Skomentuj

myślę że to subiektywne odczucia, efekt placebo stawiam skrzynkę piwa jak odróżniłbyś w ślepym teście przy wysterowaniu na 5W wzmacniacz 1kW od wamcaniacza 10W :P a poza tym to właśnie tak się to czuje gdy jest głośniej zdaje się że kick bas jest wyraźniejszy ze względu na konstrukcję ludzkiego ucha byćmoże stąd wzieła się ta teoria.

Skomentuj

A ja twierdzę że jednak nie bo skoro przy jednym wzmaku stopa zlewa się z basem a przy kolejnym jest jak należy to coś jest na rzeczy :) I to samo stwierdza kilka osób.

Skomentuj

ze względu na głośność poprostu spróbuj kidys bardzo cicho posłuchać zobaczysz ze właśnie stopa nie jest tak wyraźna a jak dasz już trochę mocy to nie dość że ją słychać to i czuć :P. nie chcę się kłócić bo nie jestem inżynierem ani z akustyki ani z elektroniki ale do wszystkiego podchodzę z dużym dystansem z technicznego punktu widzenia nie ma znaczenia czy wzmacniacz ma 5W czy 5000000W dobrze by było gdyby wypowiedział się ktoś kto w elektronice siedzi np irek, rozwiałoby to wszelkie nasze wątpliwości :P

Skomentuj

Tak tyle że wszystkie te końcówki były mocniejsze niż testowa paczka, stąd uzyskanie większej głośności nie było możliwe na żadnym.
                      Jak już wspominałem różnica jest choćby w DF, pewnie znajdą się też inne, jednak jak już też powiedziałem zdania wśród osób siedzących w elektronice są bardzo podzielone, spotkałem się bardzo różnymi opiniami na ten temat wśród ludzi którzy o elektronice mają bardzo duże pojęcie.

Skomentuj

A teraz tak trochę dla mnie...mam wolne dwie obudowy po basach 12" 70litrów - może wiecie jakie do nich glośniki ??

myślałem żeby kupić hurtowo ( :razz: ) 4sztuki Alpharda HW1200 bo widzę ma on sztywne zawieszenie. A kolega ma ów takie do sprzedania.

Skomentuj

Czaruję...
                        X