Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary interpretację i audiofilizm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiary interpretację i audiofilizm

To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie.
    Z góry muszę przeprosić za to że nie będzie krótko,ale...
    DIYAUDIO to temat dość obcy mi do niedawna i raczej obojętny.Wszystko zaczęło się od uratowania przed utylizacją rodzimych Mildton'ów 110.Wymiany wymagało zawieszenie górne i brakowało tuneli br.W największym skrócie :
    regeneracja→ odsłuch→wnioski→br→odsłuch→wnioski→nowy wzmak→internet→WinISD→SW ...itd. :roll:
    Mimo iż najczęściej dawaną radą w temacie Miltonów jest "Sprzedaj i kup prawdziwe kolumny"
    nie biegnę zamówić kompletu Illuminator'ów, a Mildtony grają i są materiałem do własnych prób ze strojeniem br itd.
    Dziś przeglądając testy kolumn na "Audio" zwróciłem uwagę na wykresy ch-cz kolumn drogich
    i zastanawiam się o co chodzi :?:

Jest to zmierzona przez Nich ch-cz Focal UTOPIA III MAESTRO więc kolumn za 170tyś. zł. :!:
    Jestem ciekaw oceny tej ch-cz przez doświadczonych w budowie i osłuchanych kolegów,bo mam wrażenie ,że gdybym pokazał ją z własną konstrukcją było by sporo krytyki...
    Zapraszam do dyskusji o interpretacji pomiarów ,bo o ile o samych sposobach pomiaru jest w sieci sporo to już ich interpretacja jest omijana szerokim ukiem :sad:
    Pozdrawiam i zapraszam do podjęcia tematu.

Jak juz wrzucasz pomiary ze strony ( to jest audio.com.pl ? ) to daj caly link....

Samych wykresow NIE mozna opisywac bez danych odnosnie warunkow pomiaru oraz dokladnej budowy kolumny.

Skomentuj

Re: Pomiary interpretację i audiofilizm

Zamieszczone przez ledwozipie
      Jestem ciekaw oceny tej ch-cz przez doświadczonych w budowie i osłuchanych kolegów,bo mam wrażenie ,że gdybym pokazał ją z własną konstrukcją było by sporo krytyki...
      Nie jestem doświadczony w konstruowaniu zwrotnic ale jeśli chodzi o ta krytykę to masz rację,na pewno by się każdy doczepił. Sęk w tym że nie zawsze kolumny z płaską charakterystyka grają najlepiej i jest wiele konstrukcji które to udowadniają. Dobry dźwięk nie tylko pochodzi z płaskiej charki (bo nawet z Tesli da się wyciągnąć płaską) ale też (w sumie przeważnie) z samych głośników,to głośniki grają a nie charka. Na wykresie nie zobaczysz czy głośniki grają ładną stereofonią,czy mają głębię,czy znikną z pokoju gdy włączysz muzykę,tego nie pokaże Ci żaden wykres.

Skomentuj

Link do strony z testem http://audio.com.pl/testy/focal--utopia-iii-maestro:1
        Właściwie jest to przypadkowa kolumna...tzn. chciałem sprowokować dyskusję o interpretacji ch-cz.Ok wiem że ch-cz "nie gra",ale...chyba każdy przy budowie kolumn mierzy ch-cz.
        Przeglądając pomiary na tej stronie dla innych kolumn widać duże rozrzuty ch-cz.Można by łącząc to z opisem odsłuchu próbować znaleźć zależności pomiędzy ch-cz i innymi parametrami kolumny a sposobem na reprodukcję muzyki.
        Jako mocno zielony sądziłem że dążymy do neutralnego odtwarzania muzyki tj. płaskiej ch-cz a tu zdaje się że mamy do czynienia z" interpretacją".Najpewniej bardziej doświadczeni wiedzą co i jak ale ja mam pewien mętlik w głowie.Jak to jest Panowie i Panie?To dążymy do "płaskich" ch-cz,mamy pewną dowolność czy może dając kilka, kilkanaście tyś. za kolumny oczekuje się że będą miały "smaczki".

Skomentuj

Te kolumny nie byly zaprojektowane i wykonane w jeden dzien. Zapewne przeszly szereg testow, pomiarow, odsluchow, z ktorych wybrano najlepsza mozliwosc. Tak przynajmniej podpowiada mi logika. Zatem skoro charka jest taka jaka jest to przy takiej cenie chyba lepszej nie dalo sie zrobic, w sensie aby kolumny lepiej graly.
          Oczywiscie jest tez szereg cech dzwieku jakich nie odczytamy na zadnym pomiarze dlatego nie mozna odrazu skreslac czegos, co nie ma charki plaskiej jak stol. Przeciez mozna wykonac z bardzo tanich glosnikow zestaw, ktory bedzie mial bardzo rowne pasmo przenoszenia ale przeciez ogolna jakosc dzwieku bedzie bardzo niska w porownaniu do Focala.

Skomentuj

lodwozipie a co z tą charką (której foto okazałeś) jest nie tak ?

Ja ją widzę tak: Ok. 3db`lowe podbicie dla 50hz ( może tak ma być) reszta pasma zniekształcona (w stosunku do idealnie prostej linii) - oscylacjie ~3db (według mnie nic strasznego powiedział bym nawet - norma) od 10khz lekko opada w stosunku do 16khz na moje oko jakieś 2db (może tak właśnie jest dobrze? )

Reasumując normalna charka. Ch-ka jak ch-ka ale grają kolumny

Skomentuj

No wąłsnie to charakterystyka gra (wiecej: charakterystyki) tylko my nie potrafimy tego dobzre zinterpretowac co jest odpowiedzialne za co i jaki ma wpływ dana zmiana.

Skomentuj

Myślę ,że to jest jasne ,ale i tak na pisze dla pewności,Nie śmiem cokolwiek zarzucać Focal'owi!Zapewne jest to konstrukcja niesamowicie zaawansowana technicznie i pełna rozwiązań niemożliwych do zastosowania w sprzęcie nazwijmy to budżetowym, bo takie myśle jest założenie zestawu za taką kasę.Tak jak pisałem kolumna trafiła do tematu dość przypadkowo.

[ Dodano: 2010-10-28, 18:45 ]
                Co jest z ch-cz nie tak?Najpewniej nic chociaż....
                Tak jak pisałem jest problem ze znalezieniem opisów interpretacji ch-cz.
                Mnie jako "zielonego" zastanawia różnica pomiędzy 40-60Hz a 3,5kHz.Jakieś 10 dB.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                  No wąłsnie to charakterystyka gra (wiecej: charakterystyki) tylko my nie potrafimy tego dobzre zinterpretowac co jest odpowiedzialne za co i jaki ma wpływ dana zmiana.
                  To jak wytłumaczysz fakt że dwa inne głośniki o takim samym przebiegu charki grają inaczej od siebie ?
                  Powiedzmy pegelmesser że siedzisz w komorze bezechowej a przed tobą są dwie kolumny które mają tylko po jednej 16`tce jedna to Usher ,a druga SS załóżmy że mają identyczny przebieg ch-ki i w taki sposób słuchasz sobie ich średnicy.... dlaczego mają identyczne charki a grają inaczej ?

Skomentuj

Bo na mój rozum wykres amplitudy w funkcji częstotliwości to tylko jeden z wielu elementów charakteryzujących głośnik?

Skomentuj

Mnie jako "zielonego" zastanawia różnica pomiędzy 40-60Hz a 3,5kHz.Jakieś 10 dB.
                      Akurat do rozważań na temat ch-ki wybór Utopi Maestro III
                      nie był najszczęśliwszy, ze względu na ich bardzo rozbudowane i regulowane zwrotnice
                      http://technologie.gazeta.pl/interne...29236.html?i=1
                      Nie wiadomo na jakich ustawieniach dokonywano pomiarów testowych.
                      Odsyłam do opisu Kisiela http://technologie.gazeta.pl/interne...I_MAESTRO.html

Każda kolumna projektowana jest dla określonego kręgu odbiorców, zasobności ich portfeli i wielkości pomieszczeń. Jest sumą wielu kompromisów, dlatego nie należy zbytnio przejmować się cha-kami tylko tym jak kolumny brzmią w konkretnym pomieszczeniu z danym rodzajem muzyki i pozostałymi komponentami toru.

Skomentuj

Czyli (proszę mnie poprawić jeśli się mylę) amator chcący zbudować kolumnę nie posiada narzędzia do oceny efektu swojej pracy pomiarami?Jest skazany polegać na odsłuchu a więc porównaniu do innych kolumn i muzyki "live"

Skomentuj

Taka osoba na 99% nie zrobi nic dobrego. A te porównywanie to raczej mu niewiele pomoże, bo prawdopodobnie prędzej się zniechęci.

Skomentuj

Ta ch-ka nie jest taka zła, kwestia prezentacji. Ktoś w audio dał ciała, po co pokazywać wykres do 100kHz jak się zmierzyło do 20k ? Oś Y też powinna być inaczej sformatowana.

Na dobrą sprawę ch-ka trzyma się w +- 3dB co ogólnie jest przyjęte za dobry wynik a utrzymanie się w +-2dB jest już świetnym wynikiem.
                            Podbicie basu wynika prawdopodobnie z metody pomiarowej - sklejenia pomiaru nearfield z pomiarem onaxis co całkowicie nie uwzględnia i omija efekt baffle stepu, takie sklejanie jest po prostu błędne.

Dziura na ok 4,5kHz prawdopodobnie jest wynikiem dyfrakcji z obudowy wysokotonowego. W sumie można uznać to za błąd konstrukcyjny celowo wykonany bo obudowa została w tym względzie podporządkowana wyglądowi i koncepcji rozdzielenia frontów i koncepcji ułożenia głośników.

Taka jest moja interpretacja. Aby w pełni oceniać ch-kę należy mieć pomiary składowe głośników, wtedy widać czy fazowanie głośników jest w miarę dobrze zrobione czy nie. Ch-ka całości nie zawsze mówi wszystko.

Skomentuj

Czyli (proszę mnie poprawić jeśli się mylę) amator chcący zbudować kolumnę nie posiada narzędzia do oceny efektu swojej pracy pomiarami?Jest skazany polegać na odsłuchu a więc porównaniu do innych kolumn i muzyki "live"
                              Amator, który pogłębi swoją wiedzę o budowie zestawów głośnikowych i zwrotnic, zaopatrzy się w system pomiarowy Jig http://diyaudio.pl/portal.php?show=30 i nauczy się obsługi programów typu Speaker Workshop http://diyaudio.pl/portal.php?show=25 będzie mógł wykorzystać do poprawnego zaprojektowania kolumn, choć i tak na końcu tego procesu najważniejszy jest odsłuch.
                              Odsłuch to odniesienie do Twoich preferencji brzmieniowych i muzycznych, osłuchania na żywo wielu różnych kolumn, z różnego przedziału cenowego, oraz najważniejsze to zdanie sobie sprawy, że pomieszczenie i ustawienie kolumn ma decydujący wpływ na brzmienie kolumn.
                              Często drogie kolumny zagrają gorzej od dużo tańszych, jeżeli nie są przeznaczone dla danego pomieszczenia, lub pomieszczenie jest źle zaadoptowane akustycznie.
                              Długa droga przed Tobą ale dla wielu z nas bardzo ciekawa i wciągająca.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                                To jak wytłumaczysz fakt że dwa inne głośniki o takim samym przebiegu charki grają inaczej od siebie ?
                                Moze maja inne charakterystyki kątowe? Inny rozkłąd promieniowania w osi pionowej? Inna charakterystykę fazową? Inne zniekształcenia? Itp itd

Skomentuj

"Yoshi_80"

Na dobrą sprawę ch-ka trzyma się w +- 3dB co ogólnie jest przyjęte za dobry wynik a utrzymanie się w +-2dB jest już świetnym wynikiem.
                                  Podbicie basu wynika prawdopodobnie z metody pomiarowej - sklejenia pomiaru nearfield z pomiarem onaxis co całkowicie nie uwzględnia i omija efekt baffle stepu, takie sklejanie jest po prostu błędne.

Sklejanie w SW nearfield z pomiarem onaxis daje przekłamania?

KAPRINT ,a miało być wklejenie zawieszeń i koniec,a teraz biegam po znajomych i drukuję wzór pcb do preampa mikrofonowego.Zawalam noce czytając fora itd.

Skomentuj

Pomiar charakterystyki w pokoju mieszkalnym jest obaczony strasznym bledem, spadki moga siegac +-20dB w skrajnych przypadkach. Jedynie komora bezechowa da w miare poprawny wynik.

Skomentuj

Z tymi ch-mi przetwarzania to często są "jazzy". Jeden z Kolegów napisał, że to ch-ki grają. I jest to przecież tak oczywiste, że nie można temu zaprzeczyć. Oczywiście, gra głośnik, ale charakterystykami. Właśnie, charakterystykami, a nie charakterystyką. Bo oprócz tej, nad którą w tym wątku się skupiamy, jest szereg innych (fazowa, zniekształceń, itd), które mają niemniejszy wpływ na dźwięk, niż ch-ka przetwarzania. A ile jest jeszcze rzeczy, których nie potrafimy zmierzyć, a które też wpływ na ostateczny efekt mają, trudno nawet szacować.
                                      Pamiętam, jak przez lata zmieniał się trend strojenia np. firmy B&W. Kiedyś niemal idealnie liniowe ch-ki ustąpiły miejsca innym, podobnym do przedstawionej, czyli obiektywnie kiepskim, nawet w bardzo drogich modelach. Ale właśnie obiektywnie, bo w istocie ważne jest to, czy nam się coś spodoba, czy nie. No a bardziej podoba się brzmienie jednak nieco"fizjologiczne" na przykład. Choć oczywiście bliższe oryginałowi będzie to niewykonturowane. Monitory studyjne na takie wygibasy ch-ki przetwarzania sobie nie pozwalają, tam ważna jest wierność przekazu, nawet, jeśli wielkiej przyjemności z tego nie ma. Bo właśnie końcowo, chodzi o przyjemność, a ta często wiąże się z niepłaską ch-ką, mówiąc najkrócej jak można :).

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                        Pomiar charakterystyki w pokoju mieszkalnym jest obaczony strasznym bledem, spadki moga siegac +-20dB w skrajnych przypadkach. Jedynie komora bezechowa da w miare poprawny wynik.
                                        To już zależy jakie częstotliwości mierzymy. Przy niskich częstotliwościach to pewnie tak jest, ale w tych skrajnych przypadkach i braku umiejętności robienia pomiarów.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X