Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nasze poczynania z ARTĄ
Collapse
X
-
U mnie LIMP mimo poprawnej kalibracji pokazywał impedancje głośnika dochodzącą do 1000 Ohm (karta sb live model 200 ) .Szkoda ,że nie zachowałem screenów . A winne były badziewne wtyczki mini-jack takie tanie "pozłacane" .Tu w każdym przypadku należy zadbać o jakość lutów , styków i okablowaniaLast edited by czart; 12.02.2017, 14:30.
Zostaw komentarz:
-
A zrób pętlę i podaj sygnał w wyjścia na oba wejścia karty. Próbowałeś już?
Zostaw komentarz:
-
W tym rzecz że nigdzie nie mam takich ustawień. Tylko te bidne do win.7
Zostaw komentarz:
-
Mam zwykły kabel i monster cable. Zresztą na karcie zintegrowanej mam 0.0 na tym samym kablu.
Zostaw komentarz:
-
Hmmm. Dużo. Dawno nic nie mierzyłem, ale z tego co pamiętam u mnie wychodzi 0,04 dB. I co ciekawe, nie ważne czy to na Live 24 czy na EMU. Wychodziło mi przy kalibracji Limp-a to samo.
Wiesz co, z tego co pamiętam kiedyś kupiłem w sklepie za 2,50 jakieś gówniane chinch-e co miały rezystancję gorącej żyły coś ok 4 ohm i chyba wtedy miałem jakieś podobne problemy. Jesteś pewien strony sprzętowej? Kable, gniazda itp?
Zostaw komentarz:
-
Cały czas mam więcej niż 2db różnicy
- - - - - aktualizacja - - - - -
Oczywiście w limp
Zostaw komentarz:
-
Napisz coś więcej. Na czym konkretnie polega problem? Kalibruje się Limp-a. Nie wylicza się różnica między kanałami?
Zostaw komentarz:
-
Ja mam tak czasami z EMU 0204. Czasami. Pomaga jej wyłączenie i włączenie kiedy Arta jest już uruchomiona. Nie drążę tematu dlaczego tak jest bo zdarza się to sporadycznie i nie jest to uciążliwe.
Zostaw komentarz:
-
Czy zdarzyło się komuś że próby kalibracji jiga na karcie zewnętrznej nie wychodziły a pierwsze podejście na wbudowanej i jest ok?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPrzy pomiarach do zwrotnicy, kazdy z glosnikow musi miec taka sama polaryzacje. Najlepiej dodatnia, zeby uniknac niepotrzebnych kombinacji.
Tak od siebie dodam jeszcze, że trzeba pamiętać o PreDelayu, żeby ta faza miała normalny przebieg.
Jak zrobiłem, krok po kroku, to co opisałeś tu
http://diyaudio.pl/showthread.php/16...l=1#post469761
to zacząłem wreszcie "łapać" Real Phase
PreDelay = 2,896 ms, odległość pomiarowa 99,57 cm
A jak się PreDelaya nie uwzględni, to Real Phase wygląda tak :)
PreDelay = 0 ms, odległość pomiarowa 99,57 cm
Wcześniej wyłącznie korzystałem z Minimum Phase, bo nie rozumiałem, co za głupoty ta Arta pokazuje mi na fazie, bez zaznaczonej opcji Minimum Phase.
O tu chodzi o ten PreDelay :) Czyli czas, który musi pokonać sygnał z głośnika do mikrofonu, i przy okazji przekręci Real Phase n-razy i dlatego jest taka kaszana...
Niby to wszystko jest opisane w Arta Handbook, ale bez Twojego poradnika "krok po kroku", ciężko to załapać :)
Jeszcze dodam dla porównania Real Phase vs Miniumum Phase
Więc różnicę są i chyba lepiej do symulacji zwrotnicy używać jednak Real Phase a nie Minimum Phase, która jest przecież obliczona na podstawie SPL-u...
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJeśli nic się nie zmieniło w okablowaniu to takie coś w zasadzie nie ma prawa się zdarzyć i czegoś polaryzacja jest odwrócona. To jest czyste fizyczne zjawisko i pomiar impulsu powinien być zawsze taki sam dla wszystkich głośników. Warto sprawdzić baterią czy po jej przyłożeniu zgodnie z polaryzacją oznaczoną na głośniku membrana wychyla się w przód.
Mój system pomiarowy odwraca fazę ale w zasadzie dla celów zaprojektowania zwrotki nie ma to najmniejszego znaczenia. Ważne jest aby pomiary głośników były zgodne fazowo względem siebie :)
Tak dla podtrzymania dyskusji pomiar impulsu moich domowych 3-way :)
Tylko ciekawe co? Wzmacniacz na TDA2030 czy preamp mikrofonowy?
Tylko co z pomiarem gotowego zestawu ze zwrotką? Może ja coś przekręciłem?
Jeśli mamy zwrotnicę 2-way II/III rząd, głośniki w fazie, to jak powinna wyglądać odpowiedź na Impulse Response, pierwszy impuls w górę czy w dół?
Zostaw komentarz:
-
Przy pomiarach do zwrotnicy, kazdy z glosnikow musi miec taka sama polaryzacje. Najlepiej dodatnia, zeby uniknac niepotrzebnych kombinacji.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaHmmmm, jutro jeszcze sprawdzę, czy polaryzacji kabli nie pomyliłem, niemniej jak piszesz do robienia zwrotki nie jest to istotne
Można się jeszcze skapnąć, że któryś głośnik jest źle pomierzony albo np symulator dał dupy, patrząc na topologię zastosowanych filtrów i porównując to z teoretycznymi ustawieniami polaryzacji głośników dla danej topologii. Albo po prostu zrobić pomiar kontrolny.
Generalnie dla osoby nie doświadczonej takie odwrotne pomierzenie jednego głośnika może być dość kłopotliwe i dawniej sam parę razy się na tym potknąłem :)
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: