Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Hermes
    replied
    Hmmmm, jutro jeszcze sprawdzę, czy polaryzacji kabli nie pomyliłem, niemniej jak piszesz do robienia zwrotki nie jest to istotne

Zostaw komentarz:

• baltazare
    replied
    ja tylko dodam, że np stara karta SB Live 5.1 ma odwroconą polaryzacje na parze tylnich głosnikow - nie napisaleś nic o żródle - weź je także pod uwagę bo tu także może być kwiatek

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    replied
    Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
    U mnie T29MF001 ma pierwszy pik w dół, ale reszta (MW16P-4 i TIW 200 XS) w góre.
    Jeśli nic się nie zmieniło w okablowaniu to takie coś w zasadzie nie ma prawa się zdarzyć i czegoś polaryzacja jest odwrócona. To jest czyste fizyczne zjawisko i pomiar impulsu powinien być zawsze taki sam dla wszystkich głośników. Warto sprawdzić baterią czy po jej przyłożeniu zgodnie z polaryzacją oznaczoną na głośniku membrana wychyla się w przód.

Mój system pomiarowy odwraca fazę ale w zasadzie dla celów zaprojektowania zwrotki nie ma to najmniejszego znaczenia. Ważne jest aby pomiary głośników były zgodne fazowo względem siebie :)

Tak dla podtrzymania dyskusji pomiar impulsu moich domowych 3-way :)

Zostaw komentarz:

• Hermes
    replied
    A ok, myślałem, że tylko w tym jednym masz w dół. Jak w każdym pomiarze tak masz to jest, jak PM pisze błąd w polaryzacji.
    U mnie T29MF001 ma pierwszy pik w dół, ale reszta (MW16P-4 i TIW 200 XS) w góre.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Jak robisz dual ch, to moze gdziesz masz odwrocona polaryzacje w jigu, albo wzmak odwraca.

Zostaw komentarz:

• pawel_luk1
    replied
    To nie tylko dla tego głośnika tak mi wychodzi, tylko dla każdego.
    Tu akurat był Scan Speak D3004/662000, ale to nie ma znaczenia, bo przy każdym innym głośniku mam tak samo.

Zauważyłem, że tak się dzieje, odkąd robię pomiar "Dual Channel", jak robiłem "Single Channel" to impuls był w górę.
    W sumie to zawszę mogę zrobić Inverse i już jest OK, bo to ma przecież tylko wpływa na fazę - obróci o 180 st.
    Ale dręczy mnie, dlaczego tak się dzieje?

Pomiarówkę zmajstrowałem sobie już jakiś czas temu taką, z założeniem do pomiarów w aucie, dlatego jest ALL I ONE.
    http://www.strefacaraudio.pl/topic/7...-6#entry427399

Może w pomiarówce mam coś nie tak? Ale przecież na całej zwrotce wychodzi OK. Te pomiary wyżej to zwrotka 2-way II/III rząd - głośniki w zgodnej polaryzacji - impuls w górę, w odwrotnej - impuls w dół.

Wcześniej robiłem nią tylko pomiary w aucie, a od niedawna zacząłem bawić się w HA
    i dopiero przy zabawie w HA zacząłem zgłębiać i analizować temat fazy akustycznej.
    Generalnie pomiary w HA w porównaniu do CA, to wychodzą "gładziutkie jak pupcia niemowlaka" :)
    W aucie jest tyle odbić, że nawet nie wiadomo jak poprawnie założyć bramkę :(
    Last edited by pawel_luk1; 18.12.2016, 20:06.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Moze masz blednie oznaczony glosnik. Sprawdz bateria polaryzacje. Gdzies musi lezec problem.

Zostaw komentarz:

• Hermes
    replied
    Taki głośnik Raz jest w gorę raz jest w dół

Zostaw komentarz:

• pawel_luk1
    replied
    Witam!

Panowie, od dłuższego czasu bawię się pomiarami ARTĄ i nawet mi to wszystko zaczęło wychodzić :)
    Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego pomiar Impulse Response dostaje w inwersji?
    Zaznaczam, że głośnik i wszystko elektrycznie mam połączone zgodnie z fazą. Plus do plusa, minus do minusa, wielokrotnie to już robiłem i zawsze impuls mam w dół.

Oczywiście mogę wykonać polecenie Edit -> Invert

I otrzymuje przebieg fazy, zgodny z oczekiwaniami, czyli faza dąży do 0 dla pasma przenoszenia, jak dla filtra górnoprzupstowego
    (nawet Real Phase potrafię zmierzyć, a co! Tu składam Wielkie Dzięki dla Pogromcy Mitów :thumbsup:)

Czy Wy też dostajecie impuls w dół?

No ale jak już mierzę całą kolumnę, to mam zgodnie z oczekiwaniami.

Tu pomiar kolumny 2-way z tweeterem podłączonym w przeciwafazie - impuls w dół

i w fazie - impuls w górę

no i odzwierciedlenie pomiarów IR na SPL-u

Zostaw komentarz:

• sylvester
    replied
    Tutaj ktoś pisze, że jest zbudowany na NJM4558. Spróbowałbym jeszcze zostawić przedwzmacniacz z załączonym zasilaniem na kilka dni, potem wyłączyć na jakieś 30 min i zobaczyć czy to coś zmieni. Może i to jest kwestia współczynnika temperaturowego rezystorów, lub niepewnego styku przełącznika wzmocnienia. Nie jestem pewien jak przeliczyć rożnicę pomiędzy skrajnymi charakterystykami na rożnicę wzmocnienia przedwzmacniacza. W każdym bądź razie "wygrzanie" sprzętu przez co najmniej kilka minut przed pomiarami wydaje mi się dobrą praktyką.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Generalnie caly czas mam ustawione wzmocnienie 20dB.

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Może po prostu przedwzmacniacz to prosty układ, który nie posiada sprzężenia zwrotnego i zmiana temperatury wpływa na transkonduktancję tranzystora odpowiadającego za wzmocnienie napięciowe. Z drugiej strony przy wzmocnieniach rzędu 70 dB (około 3160 razy) to i nawet zmiana temperatury rezystora w sprzężeniu zrobi swoje.

Można tylko zgadywać :)

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Niestety nie znalazlem schematu tego preampa. Poki co po prostu czekam, az sie wszystko ustabilizuje i przechodze do pomiarow. Zasilanie jest z trafa z napieciem zmiennym, wiec wszystko kreci sie w srodku. Watpie zeby to byla wina trafa.

Zostaw komentarz:

• sylvester
    replied
    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Ewidentnie preamp potrzebuje troche czasu, aby ustabilizowal wzmocnienie.
    Zakładając, że z zasilaniem jest wszystko w porządku i napięcie polaryzacji mikrofonu się nie zmienia zgadywałbym, że kondensatory elektrolityczne mogły przyschnąć i kwalifikują sie do wymiany. Chociaż jeżeli preamp nie jest długo użytkowany to raczej mało prawdopodobne. Bez schematu i pomiarów to tylko gdybanie takie.
    Last edited by sylvester; 02.11.2016, 22:08.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Zrobilem kilka testow z innym preampem i to jedna wina przedwzmaka. Ewidentnie preamp potrzebuje troche czasu, aby ustabilizowal wzmocnienie. Preamp to MPA-102 ale niestety nie znalazlem schematu tego przedwzmaka, aby pokazac bardziej kumatym kolegom z zakresu elektroniki.
    W sumie nie jest to jakis problem. Potrzeba tylko chwile poczekac i wykonac kilka kontrolnych pomiarow az sie ustabilizuja, a potem mozna dzialac. Mimo wszystko troche to irytuje, powinno dzialac od strzalu, a nie nagrzewac sie jak ruski rubin :)

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Dzieki. Sprawdze na drugim preampie, czy bedzie podobnie. Aha, wlasciwie nie jest to problem z Arta, bo na Holmimpulse jest podobnie, czyli jakis temat sprzetowy.

Zostaw komentarz:

• Yoshi_80
    replied
    Ja tak miałem jak mi w preampie bateria się zużyła

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Panowie, mam ostatnio dosc ciekawy problem z Arta. Po uruchomieniu calego systemu i wykonywaniu kilku pomiarow pod rzad, kazdy z kolejnych ma mniejszy spl, dopiero po jakims czasie stabilizuje sie i nie zmienia swojej pozycji. Stawiam na jakas kwestie preampa lub elektroniki mikrofonu. W senie cos w rodzaju rozgrzania, stabilizacji parametrow? Co myslicie?

Zostaw komentarz:

• Hermes
    replied
    Po ponad 6 miesiącach polować w końcu udało się trafić!

I to jeszcze nówka w folii

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Z diagramu teoretycznie powinno dzialac, ale nie wiadomo, co na to sterowniki. Kup i sprawdz.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X