U mnie z jigiem i wzmakiem mialem minimum 0.22, a to juz spory blad. Dla cewek w zwrotnicach taka wartosc nie jest bez znaczenia. Teraz musze ponownie mierzyc wszystkie cewki, ktore mam nieopisane, zeby znac ich dokladna wartosc, ale to nie problem.
Co do pomiaru T-S, to wczesniej zmierzyc cewke glosnika zew miernikiem i wpisac wartosc do programu. Nowy algortym pozwala zmierzyc T-S bez tego pomiaru, poza tym daje po prostu wieksza dokladnosc, a o to przeciez chodzi :)
No nie sposób się nie zgodzić tylko nie wiem po co mi ? ... no może mi się przyda jak będę nawijał dławik do jakieś przetwornicy
U mnie całkowita rezystancja szeregowa jest na poniżej 0.1om co jest do pominięcia.
Wiem jak się wyznacza TS-y a parametry modelu do dokładanego symulowania impedancji głośnika są mi nie potrzebne .
Zresztą producenci zwykle je podają (Krm, Erm, Kxm, Exm) dla modelu Wright-a.
Wczesniej tego nie bylo, a chocbys nie wiem jakie kable dal i jiga, to rezystancja i indukcyjnosc wystapi. Teraz masz bardzo duza dokladnosc. Zobacz jeszcze to http://www.artalabs.hr/papers/Mateljan-ELA-02.pdf
Trzeba przyznac, ze nowy system kalibracji w Limpie umozliwia naprawde precyzyjne pomiary RLC. Do tego nowy modul pomiaru parametrow T-S daje zupelnie nowe mozliwosci. Wspanialy progs!
u mnie bylo podobnie
musisz podac prawidlowa wartosc rezystora
i podczas kalibracja zgrac poziomy wysterowania, zeby migaly zielony-zolty
potem klikasz kalibracja i bedzie ok
Na jednym rezystorze 100 ohm śmigało mi wszystko ok, prosto i poprawnie. Schody zaczeły od zmiany komputera i braku wejścia mic.
Teraz usb następnie behringer202 później jig i dopiero głośnik. Rzeźbienie w g..
no włąśnie, robić zamknięty obieg (zwora) pokazuje 13 ohm, dokładnie tyle ile jest za dużo przy pomiarze.
Możnaby podać wartość referencyjna zaniżoną ale przecię to partyzantka.
Połączenie sprawdzalem, rezystory 1% mierzone, nawet przebrałem aby były dokładniejsze. Jedyie ref rezystor jest 26 zamiast 27 ale to nie powinno miec wpływu.
Sprawdz dokladnie polaczenia, kalibracje przeprowadzaj z rezystorem wlaczonym w obieg petli. Arta czasami tak potrafi zaswirowac. Przy pomiarze zwyklego przewodu musi wskazywac impedancje bliska 0 ohm.
Zbudowałem measure box według schematu z manuala. Wszystko wydaje się być i działa poprawnie poza wartością impedacji która pokazuje program. powinna wachać się w okolicach 8 ohm a jest prawie dwukrotnie wyższa..
Czy ktoś może ma pomysł gdzie może być błąd?
nie mikrofonowego a line in
ostatnie chyba 2 miesiace jest u Pawla wiec ciezko mi sie konkretnie wypowiedziec
zrobilem na niej tylko raz pomiary w100 i missiona
byly poprawne
wiecej powiem jak Pawel odesle mi karte
Zostaw komentarz: