Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• David853
    replied
    Pomiar 5 cm od kopułki

i pomiar monitorka na GDN 15/40/5 i kopulce AWX

forumowy:

mój:

Last edited by David853; 20.12.2014, 10:51.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Zrob pomiar z 5-10cm od kopulki

Zostaw komentarz:

• David853
    replied
    Projekt borysa na gdn 13/50/9 i mdt29. Myślę, że nie za głęboko, ponieważ nawet o 1mm wystaje z owej rureczki i nie jestem w stanie głębiej go wcisnąć + próbowałem też użyć mikrofonu od denona, który jak sądzę pokazałby, że to mogłoby stanowić problem, a skoki są bardzo podobne co można zobaczyć na powyższych screenshotach. Mierzę przy napięciu 1V z odległości około 1m. Mikrofon na statywie. Jakie jeszcze informacje mogą pomóc w dalszych poszukiwaniach problemu ?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Napisz co mierzysz i jak mierzysz. Moze masz zbyt gleboko osadzona mikrofon w rurce?

Zostaw komentarz:

• David853
    replied
    Bez preampu bez jiga:

bez preampu bez jiga z mikrofonem dołączonym do amplitunerów denona z wbudowanym własnym przewodem:

Last edited by David853; 13.12.2014, 15:09.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    No to jak masz mozliwosc uzycia karty zintegrowanej, to jej uzyj bez jiga, na tych mikach jakie masz.

Zostaw komentarz:

• David853
    replied
    preeamp wallina z forum

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Zostaje Ci tylko przewod mikrofonowy, preamp i mikrofon. Jakiego prempa uzywasz? Moze sprobuj zrobic pomiar za pomoca karty dzwiekowej, ktora ma wejscie dla mikrofonu elektretowego. Zrob tez pomiar samego tweetera z odleglosci paru cm, bez zwrotnicy.

Zostaw komentarz:

• David853
    replied
    Informacje co w jaki sposób byłyby bardzo pomocne :)

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    No, wporzo, choc tego pomiaru sie nie bramkuje ale jak widzisz, karta ciagnie rowno. Teraz musisz sprawdzac kolejne elementy toru systemu pomiarowego.

Zostaw komentarz:

• David853
    replied
    Połączyłem. Wykonałem ten sam pomiar - mam nadzieje, że dobrze zrozumiałem :p

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    polacz kablem wyjscie z wejsciem i tyle.

Zostaw komentarz:

• David853
    replied
    Próbowałem 3 różne wkładki tego samego modelu wm-61a - wszędzie to samo. W jaki sposób wykonać pomiar pętli karty dźwiękowej ?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Cos jest zle. Mozliwe ze mikrofon masz uszkodzony. Zrob pomiar samej petli karty dzwiekowej, jak wyjdzie rowno, to znaczy ze mik lub preamp szwankuje.

Zostaw komentarz:

• David853
    replied
    Odwrócona. Pomiary robie przy napięciu 1V (domownicy) i odległości 1m. Pierwszy pomiar artą z tym wielkim dołkiem na 3khz był robiony z bardzo bliska. W projekcie Tweeter miał być w fazie. Dodatkowo zakres 1-2kHz wciąż wygląda źle a w dodatku to słychać podczas jakichkolwiek odsłuchów.

Last edited by David853; 13.12.2014, 13:35.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    a z jakiej odległości mierzysz?

Zostaw komentarz:

• Jacek Zieliński
    replied
    A odwróć polaryzację mtd29 i zmierz jeszcze raz.

Zostaw komentarz:

• David853
    replied
    Cześć Wam :)

Poskładałem jiga i postanowiłem spróbować coś pomierzyć:

Na pierwszy ogień poszły moje mtm na gdn13/50/9 z mdt29.
    Na początku powychodziło mi takie coś: (pomiar wykonany zgodnie z metodą z linka)
    http://audio.claub.net/tutorials/FR%...ing%20ARTA.pdf

Pomiary borysa wyglądały zdecydowanie ładniej.

Wykonałem pomiar kilka innych kolumn w celu upewnienia się, że to nie problem sprzętowy:

-borysa nr4
    -yamaha nx-e800
    -jamo s606
    -technics sb-ch610

Czy to możliwe, żeby wszystkie kolumny miały tak zbliżone charakterystyki ? Górka między 1-2 kHz i dół w paśmie 3-6kHz ? Zmieniłem skale wykresu, żeby się tak nie zlewały. Proszę o radę - co sprawdzać czego może to być wina, w jaki sposób mogę wykluczyć podejrzenia jedno po drugim. Dodam, że wszystkie 3 sztuki wkładek zachowują się bardzo podobnie. Pozdrawiam :)

Last edited by David853; 13.12.2014, 13:09.

Zostaw komentarz:

• szastal
    replied
    Ok dzięki, komp typowo tylko do tego a tego teraceta przypadkiem znalazłem i tak właśnie myślę o nim, w takim razie postawie 7, chciałem na początku xp żeby sw odpalić ale nie wiem czy jest sens się z tym bawić, do holma znalazłem ładny opis na elektrodzie, ale myślę że arte też uda się okiełznać

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Mam 8.1 64bit i xp 32bit, na obu smiga git. Stery Asio oczywiscie. Uzylbym raczej Terrateca niz Audigy.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X