Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• lklukasz
    replied
    Czyli port br z przodu kolumny blisko głośnika to zły pomysł

Zostaw komentarz:

• Jacek Zieliński
    replied
    A tu FW z blika:

Pierwszy dołek pasuje do pomiaru na osi. Czyli co? Dobrze mierzę tylko ten typ tak Ma?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    No to juz masz odpowiedz. A powiadaja, ze to TL smieci harmonicznymi z portu... :P

Zostaw komentarz:

• Jacek Zieliński
    replied
    Port:

Zrobiłem kpl całkiem nowych pomiarów bo chcę posiedzieć nad nową zwrotnicą do FW146 i STX-owego ceramika.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Zrob pomiar bliski portu.

Zostaw komentarz:

• Jacek Zieliński
    replied
    Witam,

od ostatniego wpisu starałem dojść przyczyny kiepskich pomiarów. Nowa karta, przemeblowanie na czas pomiarów itp. itd. Aż dziś przyszło mi do głowy aby prowizorycznie zatkać port szczelinowy na przedniej ściance. I oto co się okazało:

Ten pofalowany to BR a ten sporo lepszy to CL. I teraz moje pytanie: czy jest możliwy tak negatywny wpływ portu w tym miejscu? No bo już sam nie wiem co o tym myśleć... Wychodzi, że pomiary były od dawna (aby nie powiedzieć, że od początku) prawidłowe a to port pierniczy wszystko. Mierzyłem inne byle jakie zestawy i tam nie ma takich sensacji.

Inny pomiar, z innej odległości, w innym miejscu pokoju i znowu to samo w porównaniu BR vs CL:

Last edited by Jacek Zieliński; 01.03.2015, 17:58.

Zostaw komentarz:

• irek
    replied
    Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    Dokładnie w tym samym miejscu postawione, statyw ten sam tylko ten uchwyt zdjąłem.
    Bo ten uchwyt reprezentuje dosc duza powierzchnie dobijajaca. Sprobuj owinac ja gabka albo poeksperymentuj, bo moze maly kawalek gabki wystarczy.

Na tym wlasnie polegaja przygotowania do pomiarow. Najpierw nalezy okreslic co i dlaczego sie odbija.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    http://www.mediafire.com/download/7d...ment+guide.pdf ciekawy tutorial o pomiarach i bramkowaniu w ARTA

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Dokładnie w tym samym miejscu postawione, statyw ten sam tylko ten uchwyt zdjąłem.

Zostaw komentarz:

• dolphin123
    replied
    A nie było to po prostu odbicie od podłogi lub nogi statywu?

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Dla ciekawości przykład jak niewielkie elementy mogą wpłynąć na błąd pomiaru i odbicia które są widoczne na impulsie. W przypadku np. Arty bramka jest tak krótka, że nie jest możliwe otworzenia okna z SPL.

Zrobiłem sobie taki uchwyt do słynnego "mikrofonu w rurce" aby umożliwić sobie szybką zmianę pozycji mikrofonu pomiędzy tunelem na dole a wooferem w przypadku zestawów podłogowych. Uchwyt zawiera łączniki/elementy drewniane z zaciskami, taka to sobie konstrukcja wyszła.

Poniżej pomiar za pomocą tego statywu z mocowaniem rurki jak na zdjęciu powyżej i zaznaczonym odbiciem:

I rurka zamocowana za pomocą taśmy do głównej rurki statywu równolegle bez możliwości jakikolwiek odbić:

Reasumując nawet niewielkie elementy mogą mieć negatywny wpływ na impuls.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Na stronie Arta sa tutoriale, jest tam wszystko co potrzeba.
    Last edited by Pogromca mitow; 24.12.2014, 21:22.

Zostaw komentarz:

• szastal
    replied
    A jest gdzieś taki w miarę przystępny aby nie branac przez całą instrujcje

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Nie polecam tego opisu.

Zostaw komentarz:

• szastal
    replied
    czy to jest jakoś pomocne w obsłudze arty żeby pomiary robić http://przeklej.org/file/K12mXe/pomiar.arta.pdf , może warto coś zmienić , dodać żeby zrobić jedną konkretną bazę wiedzy coś na wzór SW jaki jest opisany na głównej

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Kursor za szybko ustawiasz.

Zostaw komentarz:

• David853
    replied
    Cały pomiar robiłem według tej instrukcji, jednak minimalną bramkę jaką mogę ustawić jest około 2,7 ms. Przy mniejszej wyskakuje błąd o jakim już wyżej wspominałem

Zostaw komentarz:

• Jimy-Adi
    replied
    Info w pliku.
    bramkowanie.pdf

Zostaw komentarz:

• David853
    replied
    Jak dam krótszą bramkę to wyskakuje komunikat o zbyt malej ilosci sampli w próbce lub coś tego typu i musialbym rozciagac w lewo przed impuls a zauwazylem wtedy dziwne górki na nizszych czestotliwosciach kolo 500hz. W jaki sposob powinienem najlepiej ustawic markery na probce ze zdjecia ?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Wygląda ok. Ten model ma dość dziwna chatkę. Na drugim pomiarze zlapales w bramce odbicia.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X