Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• lklukasz
    replied
    Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    ile ten UNIJIG by kosztował ?
    komplet 100zł

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Jaki tam jest amp mocy ?
    1W przy 4r

---------- Post dodany o 23:20 ---------- Poprzedni post o 23:19 ----------

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Najtrudniejsze jest uruchomienie i kalibracja w SW, ale to mam obcykane i jeśli Yoshi pozwoli to podstawie jego arta z głównej mogę opisać konfigurację UniJig'a w SW.
    to ja poproszę
    bo po pół rocznej przerwie wszystko mi z głowy wywiało

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    replied
    Czuję się wywołany do tablicy z racji posiadania UniJig'a Easy.

Pisałem już raz, napiszę i drugi. UniJig Easy jest kompletnym urządzeniem, wszystko co potrzeba (oprócz dobrego pomiarowo pomieszczenia :P) jest zaszyte w jednej skrzyneczce. Robiąc pomiary z mikrofonem klasycznym Jig'em często potrzebna jest plątanina kabli i podłączenie wzmacniacza mocy, który zasili głośnik/kolumnę. W tym UniJig'u nie jest to konieczne, końcówka mocy jest wbudowana. Idąc dalej...w klasycznym Jig'u mamy trzy przełączniki i trzeba pamiętać co dane ustawienie przełączników oznacza w praktyce. W UniJig'u Irka jest jeden przełącznik, którym przełączamy się pomiędzy pomiarem impedancji (a więc i parametrów TS) a pomiarami z mikrofonem. Jest także wbudowany preamp do mikrofonu, z regulacją wzmocnienia. Wbudowana końcówka mocy także ma regulację wzmocnienia. Generalnie tylko podłączyć i mierzyć:P Ja uruchomiłem z pomocą Irka UniJiga w takich programach jak: SW, ARTA, HolmImpulse. Niestety z braku czasu nie zrobiłem tutoriali, choć moje tutoriale ograniczą się do poprawnego uruchomienia tego sprzętu w wyżej wymienionych programach. Najtrudniejsze jest uruchomienie i kalibracja w SW, ale to mam obcykane i jeśli Yoshi pozwoli to podstawie jego arta z głównej mogę opisać konfigurację UniJig'a w SW.

Zostaw komentarz:

• ir0nhide
    replied
    Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    więc trzeba temat ożywić
    Oooo widzę że to wygląda ciekwiej niż myślałem; :) zasilanie phantom, a PRE jakiś dobry ? ile ten UNIJIG by kosztował ? Jaki tam jest amp mocy ?
    (BTW: Ja to osobiście reflektował bym wejście MIC w postaci gniazda JACK)

Zostaw komentarz:

• dolphin123
    replied
    osoby, które dostały UniJiga proszę o opinię po dłuższym używaniu tego urządzenia
    Nie ukrywam, że też by mi się jig przydał.. :)

Zostaw komentarz:

• sloik255
    replied
    no to zainteresowanie powstało, więc czekamy na zakończenie projektu!

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    nie zrezygnował ale temat przez pewien czas był nie ruszany
    więc uznał, że nie ma zainteresowania

Zostaw komentarz:

• sloik255
    replied
    Ewentualnie jeśli Irek zrezygnował można wybrać któryś z gotowych projektów JIGa i zrobić wstępną listę osób na płytki i elementy z jakiegoś pewnego źródła. Ale na razie poczekajmy jak temat UniJIGa się posunie na przód ;]

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    Irek powiedział, że nie będzie nic składał bo temat umarł...

więc trzeba temat ożywić
    bo płytki, elementy, mikrofony i inne śmiecie już ma

osoby, które dostały UniJiga proszę o opinię po dłuższym używaniu tego urządzenia :)

---------- Post dodany o 22:38 ---------- Poprzedni post o 23:31 ----------

dzisiejsze zdjęcia

Zostaw komentarz:

• mellowman
    replied
    ja tez sie pisze na nowego UniJIG-a :)
    zreszta pisalem do Irka, ale temat upadl
    moze teraz sie uda...

Zostaw komentarz:

• sloik255
    replied
    Czyli ciągnie również na wejściu mikrofonowym?

Zostaw komentarz:

• Chilihead
    replied
    No zapewne

O wykonywaniu pomiarów na zintegrowanej AC97, pisał w temacie dot. integry. Nie przeczę że posiada inną kartę, ale z tego co zrozumiałem byle co wystarcza do pomiarów. Ja na będę mierzył na swoim lapku, i nie mam bladego pojęcia co producent mu wcisnął, więc jestem happy z niskich wymagań Uni Jig'a

Zostaw komentarz:

• ir0nhide
    replied
    Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
    Z tego co pamiętam, to irek pisał, że on wykonuje pomiary na ac97, więc chyba karta nie będzie jakimś krytycznym wymogiem.
    A z tego co ja pamiętam to irek ma E-MU 0404

Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
    Taka mała sugestia: dobrze byłoby skontaktować się z głównym zainteresowanym (irkiem), żeby chociaż oszacować przewidywany czas realizacji zamówienia. Ja jestem jak najbardziej chętny i wypłacalny na dzień dzisiejszy, ale nie wiem jak będzie później, a nie chcę żadnego zamieszania robić ip.

Podejrzewam że dlatego właśnie lklukasz napisał:

Panowie czy byli by chętni na takiego UniJiga?

... w celu zorientowania się w temacie ....

Zostaw komentarz:

• Chilihead
    replied
    Taka mała sugestia: dobrze byłoby skontaktować się z głównym zainteresowanym (irkiem), żeby chociaż oszacować przewidywany czas realizacji zamówienia. Ja jestem jak najbardziej chętny i wypłacalny na dzień dzisiejszy, ale nie wiem jak będzie później, a nie chcę żadnego zamieszania robić ip.

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    no to Panowie pisać kto by chciał zestaw to zmotywujemy Irka do pracy

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    podobno działa i na podstawowej z laptopa...

Zostaw komentarz:

• sloik255
    replied
    SB live! to karta oparta o AC97 :)

Zostaw komentarz:

• Chilihead
    replied
    Z tego co pamiętam, to irek pisał, że on wykonuje pomiary na ac97, więc chyba karta nie będzie jakimś krytycznym wymogiem.

Zostaw komentarz:

• sloik255
    replied
    Śmignie na SB live! 5.1 ?
    W sumie nie musi być złożony, polutowałbym sobie... No ale jak zamówienie grupowe to nie będę odstawał. Ale 100zł to dopiero w maju prawdopodobnie ogarnę. Będę śledził temat grupowego zamówienia - jak myślę powstanie oddzielny wątek.

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    tutoriale mają przygotować osoby, które dostały Uni do przetestowania

a układ będzie najprawdopodobniej dostępny jako złożony moduł tylko zapakować w budę
    oczywiście z mikrofonem i plikiem kalibracyjnym
    cena 100zl (jeśli dobrze pamiętam)

Zostaw komentarz:

• sloik255
    replied
    Zależy od pieniędzy i okresu w jakim będzie do kupienia. Na chwilę obecną nie mam prawie wcale funduszy. Jeśli w okresie maj-sierpień to byłbym w stanie nawet na pakiet z częściami i PCB.
    czekam z niecierpliwością na koniec testów :)

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X