Zamieszczone przez LuSzTi
Zobacz posta
Zamieszczone przez LuSzTi
Zobacz posta
Ja do pomiarów impedancji potrzebuje sam Rezystor okł. 100R o max. jego tolerancji 0,1% !(i już, koniec kropka! 1% to dla mnie dużo za dużo) (Ja nic nie będę kalibrował, za wyjątkiem karty dźwiękowej...) Lub okł. 30R bądź mniej ale obciążając wtedy AMP. mocy (dostarcza to najniższy poziom hałasu i dokładniejsze wyniki) I dopiero teraz zaczynają się mi lekkie schody, gdyż żeby nie uwalić wejścia karty przez wysoki poziom na wzmacniaczu musiał bym podłączyć przez jakiś dzielnik rezystancyjny który zapewni okł 20db tłumienia, a najlepiej chronić wejście stosując diody back tu back Zenera. (Nie wykluczam że może się jednak gdzieś mylę; ale jak na razie to wydaje mi się że mam rację.)
- Takie coś jak wyżej jest MI potrzebne do pomiaru elektronicznego - impedancji/TS`ów głośnika...
Ja nie zamierzam korzystać z takich programików jak ARTA, CARMA, Holm_IPM, SE, czy nawet SW.
- Do pomiaru akustycznego potrzebuje dobry PRE microfonowy (phantom) i AMP. mocy... (ten z UNIJIGA który ma 0,5W/8R trochę wydaje się słaby, ale może bym go jakoś przebolał...)
Mam JIG`a (tego z tut. Yoshi`ego_80) więc mogę ew. robić na nim pomiary, ale jak już pisałem, szukam czegoś co możliwie jak najwięcej było by "in 1", UNIJIG wydawał mi się być prawie już czymś takim, lecz okazuje się że chyba raczej jednak tak nie jest. Jak miałem robić PRE mic, AMP.mocy i Rez... ( do pomiaru impedancji), robić budkę i wsadzać to wszystko do jednej puchy to już wolałem się nie pierdzielić z tym i kupić UNIJIGA....(zaprojektowanego/zrobionego zresztą przecież przez samego irka... :))
Zostaw komentarz: