Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• ir0nhide
    replied
    Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    ir0nhide nie kombinuj, skoro nie masz wiedzy na temat, zaufaj bardziej doświadczonym i świadomym w temacie.
    :)

Do kalibracji w SW potrzebne są jeszcze dwa rezy 22R, raz połączone w szereg, raz w równolegle. Nie są one wbudowane w UniJig'a. Podłączamy je w czasie kalibracji pod zaciski, gdzie podłącza się głośnik. rezystor referencyjny mierzy się sam, więc jego dokładność nie ma znaczenia. Bardziej ma znaczenie dokładność tych dwór rezów przy kalibracji.
    Dzięki LuSzTi. Bo teraz wiem, że to już chyba nie to co szukam.
    Ja do pomiarów impedancji potrzebuje sam Rezystor okł. 100R o max. jego tolerancji 0,1% !(i już, koniec kropka! 1% to dla mnie dużo za dużo) (Ja nic nie będę kalibrował, za wyjątkiem karty dźwiękowej...) Lub okł. 30R bądź mniej ale obciążając wtedy AMP. mocy (dostarcza to najniższy poziom hałasu i dokładniejsze wyniki) I dopiero teraz zaczynają się mi lekkie schody, gdyż żeby nie uwalić wejścia karty przez wysoki poziom na wzmacniaczu musiał bym podłączyć przez jakiś dzielnik rezystancyjny który zapewni okł 20db tłumienia, a najlepiej chronić wejście stosując diody back tu back Zenera. (Nie wykluczam że może się jednak gdzieś mylę; ale jak na razie to wydaje mi się że mam rację.)
    - Takie coś jak wyżej jest MI potrzebne do pomiaru elektronicznego - impedancji/TS`ów głośnika...
    Ja nie zamierzam korzystać z takich programików jak ARTA, CARMA, Holm_IPM, SE, czy nawet SW.

- Do pomiaru akustycznego potrzebuje dobry PRE microfonowy (phantom) i AMP. mocy... (ten z UNIJIGA który ma 0,5W/8R trochę wydaje się słaby, ale może bym go jakoś przebolał...)

Mam JIG`a (tego z tut. Yoshi`ego_80) więc mogę ew. robić na nim pomiary, ale jak już pisałem, szukam czegoś co możliwie jak najwięcej było by "in 1", UNIJIG wydawał mi się być prawie już czymś takim, lecz okazuje się że chyba raczej jednak tak nie jest. Jak miałem robić PRE mic, AMP.mocy i Rez... ( do pomiaru impedancji), robić budkę i wsadzać to wszystko do jednej puchy to już wolałem się nie pierdzielić z tym i kupić UNIJIGA....(zaprojektowanego/zrobionego zresztą przecież przez samego irka... :))

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    replied
    Rezystor referencyjny jest jeden, zawsze jest jeden. Do kalibracji w SW potrzebne są jeszcze dwa rezy 22R, raz połączone w szereg, raz w równolegle. Nie są one wbudowane w UniJig'a. Podłączamy je w czasie kalibracji pod zaciski, gdzie podłącza się głośnik. rezystor referencyjny mierzy się sam, więc jego dokładność nie ma znaczenia. Bardziej ma znaczenie dokładność tych dwór rezów przy kalibracji. ir0nhide nie kombinuj, skoro nie masz wiedzy na temat, zaufaj bardziej doświadczonym i świadomym w temacie. Ważniejsza jest sama metodologia pomiarów (polecam zapoznać się z wpisem SoundWave) niż ten jeden rezystor.

Zostaw komentarz:

• dabyl
    replied
    Do standardowych pomiarów to pomieszczenie wystarczy - choć wymiar 3,5m nie napawa zbytnim optymizmem. Wyłożenie ścian wytłoczkami do jajek nie ma tutaj (w kontekście pomiarów) większego znaczenia bo i tak bramkę będziesz musiał dopasować do odległości głośnika od podłogi i sufitu bo to jest najmniejszy wymiar w Twoim pokoju. Odbicia od wytłaczanek na ścianach (jeśli faktycznie mają poziom taki, jak w przypadku gołej ściany, czy pomijalnie mniejszy - a wątpię w to) nie mają tutaj znaczenia (już nawet nie jest istotne czy one rozpraszają, odbijają czy jeszcze coś innego robią) bo i tak nie zdążą dotrzeć do mikrofonu wcześniej niż te od podłogi (i sufitu). Aby uniknąć odbić od podłogi możesz na nią luźno rzucić jakiś miękki, włochaty koc - najlepiej w taki sposób, aby nie leżał na płasko tylko miał fałdy. Sufit jest realnym ograniczeniem - chyba, że też go jakoś "miękko" wytłumisz (ja wytłumiam )

Zostaw komentarz:

• sloik255
    replied
    głośnik/kolumnę mógłbym ustawić na wprost kotar tłumiących - bardzo ładnie się zachowują np. jak przykryję kolumnę tą zasłonką to tłumi sporo. Pogłos na salce jest minimalny, nienaturalny, dużo mniejszy niż w pokoju mieszkalnym pełnym mebli :)
    Dzięki za sugestie co do artykułów. Kolumny mam i będę modernizował 3way więc jeszcze trudniej. Jak już będę miał problemy to stworzę swój wątek. Tutaj to nie miejsce na takie porady faktycznie

Zostaw komentarz:

• ir0nhide
    replied
    Zamieszczone przez sloik255 Zobacz posta
    Drugie pytanie to pomieszczenie do pomiarów. Mam salkę prób ok 5x3,5m. Na podłodze wykładzina, okno przykryte styropianem i dwoma ciężkimi kotarami, ściany i sufit bez wyjątku pokryte wytłaczankami do jaj. Budowa ściany: pustak - styropian 10mm - płyta gipsowa - wytłaczanki.
    Salkę do nagrań z tego co piszesz to pewnie masz nawet dobrą ale nie jeśli chodzi o pomiary. Weźmy np. takie wytłoczki - mają pełnić rolę rozpraszacza dźwięku czyli wydobyte załóżmy z głośnika fale dźwiękowe trafiające na taką wytłoczkę zostają rozproszone (w dużo mniejszym stopniu pochłonięte) proces taki może skrócić czas pogłosu i tylko tyle, nie zlikwiduje go i jednak te fale obijają się gdzie po jakimś tam czasie wlecą na microfon pomiarowy wprowadzając przekłamania... oczywiście można ustawić bramkowanie... itd. Ale nie można powiedzieć że pomieszczenie nie mające właściwości przynajmniej zbliżonych do komory bezechowej jest dobre do przeprowadzania pomiarów. Jednak należy jeszcze dodać że (chyba jednak) każdy z nas, kto robi pomiary, to i tak robi je w swoim pokoju (mieszkalnym) :)
    słoik255 musisz przeczytać tutka od pomiarów, i w szczególności zwrócić uwagę na wątek bramkowania (ustawiania markerów). Dwie drogi da się zrobić w pokoju ale 3W z podziałem w paśmie 80-200Hz nie, (przynajmniej ja bym się chyba jednak nie odważył w małym mieszkalnym pokoju )

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    przy kolumnie 8r moc wzmacniacza bedzie 0,5W i to wystarczy

a co do sali to piwinna sie nadac

Zostaw komentarz:

• sloik255
    replied
    Nie znam się i dopiero będę zaczynał z budową i pomiarem kolumn i głośników, więc wybaczcie, jeśli pytania będą nie na miejscu :)
    Rozumiem, że głośnik lub kolumnę podpinamy do wzmacniacza wbudowanego w UniJiga. Wzmacniacz 1W przy 4Ohm, a co jeśli moje kolumny lub/i głośniki mają 8Ohm? Również będę w stanie użyć wbudowanego ampa?

Drugie pytanie to pomieszczenie do pomiarów. Mam salkę prób ok 5x3,5m. Na podłodze wykładzina, okno przykryte styropianem i dwoma ciężkimi kotarami, ściany i sufit bez wyjątku pokryte wytłaczankami do jaj. Budowa ściany: pustak - styropian 10mm - płyta gipsowa - wytłaczanki.
    Będzie się to nadawało?

Zostaw komentarz:

• ir0nhide
    replied
    Niby tak....tylko pytanie po co? Układ jest tak zaprojektowany, że zmiana rezów nic Ci nie da. Nie kombinujmy gdy tego nie potrzeba.
    No dokładnie tak jak mówisz nie kombinował bym gdyby nie trzeba było (przecież to rozumie się samo przez się...)

To nie jest układ z dwóch rezystorów, gdzie to ma tak duże znaczenie.
    W środku siedzi rezystor referencyjny 22R. Do kalibracji w SW potrzebne są dwa rezy 22R (najlepiej 1, raz łączymy je szeregowo i mamy 44R, raz równolegle i mamy 11R.
    Z tego wydedukowałem, że jednak tam są właśnie dwa rezystory 22R
    To w końcu ile ich tam siedzi ?

Przecież pomiar T-S`ów głośnika sprowadza się jedynie do pomiaru jego impedancji (nie licząc VAS) to już nic nie trzeba później mierzyć, bo to program "wymyśla" parametry T-S, a oblicza je jedynie z przebiegu impedancji. Każdy najmniejszy błąd w wartości rezystora ma wpływ na wyniki pomiaru! Sprawa trochę inaczej wygląda gdy w torze jest jeszcze AMP. mocy wtedy szumy mogą być mniejsze, a wyniki dokładniejsze. (Oczywiście nie zapominam przy tym o rezystancji przewodów...)
    Dlatego ja (osobiście) w swojej aparaturze pomiarowej reflektuje możliwie jak najdokładniejszy rezystor....

Dobra, niema co, spróbuje skontaktować się bezpośrednio z irkiem w tej sprawie.
    Po prostu i krótko mówiąc; Szukam coś takiego jak UNIJIG i był bym nim zainteresowany, ale tylko wtedy jeśli będzie mi odpowiadał/pasował. (i tego chyba nie trzeba specjalnie tłumaczyć )

Tak, wszystko w komplecie, co więcej chyba także zasilacz i mikrofon w rurce. Co prawda mikrofon to nie WM61a, ale inna wkładka z plikiem kalibracyjnym napisanym przez Irka.
    O i jeśli była by możliwość to bez microfonu bym chciał. (mam)
    Ale za to kompletem przewodów...

Zaraz ktoś może napisze że marudzę albo się czepiam, a wg najlepiej by było pewnie po prostu napisać: "jest sobie UNIJIG do kupienia za 100zł można na nim robić pomiary, jak ktoś chce to zamawiać"
    Jednak ja chciał bym wiedzieć jeszcze co dokładniej kupuje dzięki czemu stwierdzić że mi to pasuje lub nie...

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    replied
    To podziel się linkiem na PW, sprawdzę co i jak.

---------- Post dodany o 08:20 ---------- Poprzedni post o 07:58 ----------

Znalazłem w innym temacie, gdzie tak naprawdę powinny zostać przeniesione posty na temat samego UniJiga a nie ARTY.

Cytaty z Irka:
    "Gotowy zmontowany komplet wycenilem na 100zl i jest to: zmontowana i uruchomiona plytka UniJig z zasilaczem wtyczkowym ,mikrofonem w rurce i kablem plus dolaczona plastikowa obudowa do samodzielnego zmontowania, moge dodac naklejki a mozna z pliku samemu je wydrukowac i nakleic. Mikrofony ktore testowalem nie sa idealne ale zrobilem do nich charke kompensacyjna a ze sa tanie to chyba warto."

"Moj mikrofon w metalowej rurce z wkreconym gniazdem czincz i kablem 5m kosztuje 20zl. Dlugo szukalem odpowiedniego kabla mikrofonowego jak ktos ma taki co mu sie wydaje dobry to nie musi odemnie kupowac."

Zostaw komentarz:

• pharoh
    replied
    Soundeasy :)

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    replied
    A co to SE? Bo jeśli chodziło o SW to właśnie jestem w trakcie pisania tutoriala z konfiguracji przerabiając art z głównej Yoshi'ego.

Zostaw komentarz:

• pharoh
    replied
    A moze ktos sprawdzic, czy dziala on na SE ? Jezeli ktos nie wie jak znalezc to moge podac linka na privie

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    replied
    Tak, wszystko w komplecie, co więcej chyba także zasilacz i mikrofon w rurce. Co prawda mikrofon to nie WM61a, ale inna wkładka z plikiem kalibracyjnym napisanym przez Irka. Jak już pisałem, nic więcej nie potrzeba do mierzenia, oprócz wiedzy...przydałoby się także dobre pomieszczenie:P

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    nawet ze skrzynką już...

Zostaw komentarz:

• pharoh
    replied
    Czyli mam rozumiec, ze za 100zl jest gotowy uklad ( jig + mikrofon, + preamp mikrofonowy + preamp wyjsciowy ) . Tylko wystarczy zapakowac to do jakies skrzynki ?

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    replied
    Niby tak....tylko pytanie po co? Układ jest tak zaprojektowany, że zmiana rezów nic Ci nie da. Nie kombinujmy gdy tego nie potrzeba. Zobacz, że układ ma właściwości, których nie ma standardowy JIG czy też JIG do ARTY: zmiana volume nie zmienia poziomu sygnału referencyjnego wysyłanego do karty muzycznej, jest on taki sam jak sygnal wejściowym, wspólny wskażnik CLIP dla PRE i AMP-a oraz wskaźnik power OK informującym o poprawności napięcia zasilania, użyta końcówka mocy ma małe wzmocnienie a wiec i szumy, odpowiednia topologia pomiaru impedancji (brak pętli mas powstających przy korzystaniu z zewnętrznych wzmacniaczy). Dzięki takim zabiegom udało uzyskać się wiarygodne pomiary z dokładnością 0,01oma. To są ważne rzeczy, a nie to czy wstawisz gdzieś reza 1%. To nie jest układ z dwóch rezystorów, gdzie to ma tak duże znaczenie.

Zostaw komentarz:

• ir0nhide
    replied
    W środku siedzi rezystor referencyjny 22R. Do kalibracji w SW potrzebne są dwa rezy 22R (najlepiej 1, raz łączymy je szeregowo i mamy 44R, raz równolegle i mamy 11R. Rezystor referencyjny wylicza się sam. W programie ARTA, w części LIMP wpisujemy sami wartość rezystora referencyjnego, czyli 22R.
    No i o to właśnie mi chodziło! :) Jednak gdybym zdecydował się na zakup to czy będzie możliwość wsadzenia tam Rezystorów 0,1% albo nawet i o jeszcze mniejszej tolerancji ? (Skoro irek robi te KIT`y to chyba nie sprawiło by mu to problemu wsadzić tam takie od 0,01 - 0,1% ? )

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    replied
    W środku siedzi rezystor referencyjny 22R. Do kalibracji w SW potrzebne są dwa rezy 22R (najlepiej 1, raz łączymy je szeregowo i mamy 44R, raz równolegle i mamy 11R. Rezystor referencyjny wylicza się sam. W programie ARTA, w części LIMP wpisujemy sami wartość rezystora referencyjnego, czyli 22R.

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Jest gdzieś jakiś schemat jak to w środku jest podłączone ?
    nie ma i chyba nie bedzie

Zostaw komentarz:

• ir0nhide
    replied
    Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    komplet 100zł
    Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    1W przy 4r
    To ja chyba był bym chętny na takie cuś :) (jeszcze prześpię się z tym...)

Miał bym jeszcze pytanie: co jest odpowiedzialne za pomiar impedancji ? Rezystor/y - jaki/e ?
    Jest gdzieś jakiś schemat jak to w środku jest podłączone ?

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X