Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Jacek Zieliński
    replied
    Witam,

co prawda mam układ polecany do tego programu, ale jeśli nie będzie zbyt drogo, byłbym zainteresowany zestawem PCB + dokumentacja. Montaż z uwagi na niewielkie możliwości finansowe w terminie późniejszym.

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Zostaw komentarz:

• Chilihead
    replied
    Jasne. Jeżeli tylko będzie dostępne również opracowanie/tutorial.

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    trwa
    narazie irek nie bardzo ma czas na składanie reszty

Panowie czy byli by chętni na takiego UniJiga?

Zostaw komentarz:

• sloik255
    replied
    Fajny temacik, dobrze, ze na niego trafiłem.
    Chciałbym zapytać o uniJiga. Na stronie Irka nie ma schematu ani płytki. Nawet nie ma dokładniejszych informacji. Chciałbym go zbudować (dokładnie projekt Easy). Stąd pytanie: czy faza testów już się zakończyła?

Zostaw komentarz:

• Jacek Zieliński
    replied
    Witam,

czy kolega Bawolek ma może coś nowego, związanego z Artą do udostępnienia ?

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Zostaw komentarz:

• bawolek
    replied
    witam odświeżam temat w związku z zapytaniami dotyczącymi Irkowego Unijiga, zmieniłem pracę i wdrożenie się pochłania mi trochę czasu, i jeszcze trochę pochłonie.....postaram się jednak temat kontynuować i w weekend wkleję te kilka rzeczy które obiecałem na pierwszej stronie,
    po takich pierwszych zabawach wynika ze wszystko działa świetnie heh zanim jakieś "opisy" się wrzuci to jednak będę musiał to konsultować z Irkiem co by rozbieżności nie było lub jakichś braków wynikających z mojego jak na razie małego doświadczenia w pomiarach.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    dymit http://audiohobby.pl/topic/1/562/1

Zostaw komentarz:

• dymit
    replied
    Witam, jestem początkujący w dziedzinie pomiarów, i mam małą prośbę, czy może mi ktoś opisać proces pomiarów za pomocą ARTY? jakie pomiary mogę nią dokonać i jakich narzędzi potrzebuję.

Zostaw komentarz:

• Jacek Zieliński
    replied
    Witam,

Arta jest prosta, bo nawet ja sobie radzę. Składam subwoofer i aby sprawdzić "na stole" działanie filtra podłączylem go pod komputer. I oto co otrzymałem:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...1fde20a5e.html

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Zostaw komentarz:

• mbar
    replied
    Mikrofonowego.

Zostaw komentarz:

• tomq88
    replied
    W HolmImpulse mikrofon wpinamy do gniazda mikrofonowego czy do wejścia liniowego?

Z ARTA wystarczy się oswoić, interfejs wcale nie jest taki zły.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Arta ma znacznie wiecej mozliwosci od HolmImpulse, lecz ten drugi ma niewatpliwie prosta i przejzysta obsluge, podstawowe wazne rzeczy sa i dzialaja jak nalezy.

Zostaw komentarz:

• mbar
    replied
    Właśnie wypróbowałem ARTĘ i jakoś nie powaliła mnie na kolana -- choć co można powiedzieć po 5 minutach losowych prób
    HOLMImpulse na chwilę obecną jakoś bardziej mi pasuje.

Zostaw komentarz:

• piku16
    replied
    Napisał Yoshi_80
    i tak suma sumarum o efekcie końcowym decydują umiejętności projektowania a nie wygoda obsługi programu.
    To przwda, szkoda ze wiekszosc poczatkuajcych mysli ze jak juz kupi jiga i przeczyta cos o pomiarach w SW to od razu beda potrafic projektowac zwrotnice. ''Bo przerciez SW sa ja projektuje'' taaaa...

Dla mnie to tylko narzedzia pomiarowe i moge pracowac na kazdym ale zadne nie zastapi mojej wiedzy.
    Racja i tego nikt nie przeskoczy sam program nic za nas nie zrobi, potrzebna jest wiedza na temat zasady działania filtrów i ich specyfikację. Program ma nam tylko ten proces(projektowania zwrotnicy, pomiarów) ułatwić.

Wybór programu należy do użytkowników oby dwa programy są dobre.

Np. Ja używam S/W dlatego bo był (chyba) wcześniej od Arty i używam go już parę ładnych lat.

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    Irek a zapomniales jeszcze o tych co maja mikrofon podpiety maja w przeciwfazie...

Zostaw komentarz:

• irek
    replied
    Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
    Kolejna sprawa, w SW też mogę symulować zwrotnice i sprawdzać wyniki symulacji w czasie rzeczywistym. Również gotową zwrotkę mogę sprawdzać praktycznie w czasie rzeczywistym - zmiana elementu zwrotki, dwa czy trzy kliknięcia i masz wynik.
    No to chyba kolego nie wiesz co to jest czas rzeczywisty!?

ARTA mierzy bardzo szybko, pomiar co ok 1sekunde np impedancje i robi to na prawdwe dokladnie mimo braku zaawansowanej kalibarcji ktora ma SW a ktorego wykresy jak wiemy sa poszarpane. Zatykasz reka otwor b-r i po sekundzie masz wynik pomiaru imepdancji. Mierzysz charke, odchylasz kolumne albo skrecasz czy dokladasz powierzchnie odbijajace i masz po sekundzie wynik. To cenna wlasciwosc.

---------- Post dodany o 21:45 ---------- Poprzedni post o 21:44 ----------

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
    SW też nie jest zły - jest to przeciez niezły kombajn, wyposażony we wszystkie potrzebne opcje i możliwości.
    SW jest najlepszy pod wzgledem funkcji ale jest beznadziejny jesli chodzi o interfejs uzytkownika!!

---------- Post dodany o 21:48 ---------- Poprzedni post o 21:45 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    Proces kalibracji świadczy o tym, ze program uwzględnia parametry toru pomiarowego w tym karty muzycznej. Jak ARTA nie robi takiej kalibracji to pewnie przyjmuje założenia, że karta ma liniową ch-kę amplitudy i fazy a przecież wiadomo, że nie ma. Różnice pojawiają się zawsze na skraju pasma. Nie są wielkie ale zawsze są.
    Kalibracja (statyczna) w SW nie jest zupelnie potrzebna! Jesli wybierzemy pomiar dwukanalowy to kanal referencyjny jest kanalem autokalibarcyjnym i jest dokonywana kalibracja za kazdym pomiarem! Tak dziala kazdy inny program.

---------- Post dodany o 21:51 ---------- Poprzedni post o 21:48 ----------

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    i tak suma sumarum o efekcie końcowym decydują umiejętności projektowania a nie wygoda obsługi programu.
    To przwda, szkoda ze wiekszosc poczatkuajcych mysli ze jak juz kupi jiga i przeczyta cos o pomiarach w SW to od razu beda potrafic projektowac zwrotnice. ''Bo przerciez SW sa ja projektuje'' taaaa...

Dla mnie to tylko narzedzia pomiarowe i moge pracowac na kazdym ale zadne nie zastapi mojej wiedzy.
    Last edited by irek; 29.12.2010, 20:56.

Zostaw komentarz:

• bawolek
    replied
    jedna rzecz mi tu sie troche nie podoba....

dlaczego niektórzy tutja po prostu nie sprawdza jak to wyglada...np kalibracja w arcie i jej obsługa tylko wpisują ze cos tam jest na stałe założone itp...

otorz panowie arta oczywiscie ze rowniez wymaga kalibracji tyle tylko ze nie robi jak to czasem bywa w SW jaj przy tym, no i uwzglednia troche wiecej spraw przy tej kalibracji niz SW ...
    oazuje sie tez ze wcale nie trzeba miec SB by robic rownie dokladne...a moze i dokladniejsze pomiary niz SW ;p

i druga sprawa odchodzicie od tematu ....

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    LspCAD nie jest darmowy ale wersja demo pozwala na pelna symulacje dla konstrukcji dwudroznych.

Zostaw komentarz:

• Yoshi_80
    replied
    Niech każdy robi w tym czym mu wygodniej. Dla jednego będzie to łatwiejszy proces uruchomienia systemu a dla drugiego darmowy program który ma wszystko w jednym miejscu bez konieczności eksportów/importów.

Ja wolę SW bo jest za darmo i mierzy wystarczająco dobrze. Proces kalibracji świadczy o tym, ze program uwzględnia parametry toru pomiarowego w tym karty muzycznej. Jak ARTA nie robi takiej kalibracji to pewnie przyjmuje założenia, że karta ma liniową ch-kę amplitudy i fazy a przecież wiadomo, że nie ma. Różnice pojawiają się zawsze na skraju pasma. Nie są wielkie ale zawsze są.

Wadą SW jest niewątpliwie brak rozwoju i w pewnym momencie dojdzie do punktu zupełniej niekompatybilności z nowym oprogramowaniem i sprzętem. Zresztą już teraz jest z tym problem bo najlepiej jest mieć SB live bo na tym najlepiej działa.

Tak jak wcześniej zostało już napisane, kalibracja SW to góra 3 min i dalej już mamy wszystko na miejscu. Imporowanie/eksportowanie wyników to proces o wiele bardziej czasochłonny i upierdliwy niż kalbiracja. LSPcad chyba zresztą też nie jest darmowy, czy się mylę?

Jeżeli programy mie mają między sobą wielkich rózbieżności pomiarowych to nie ma znaczenia w czym robimy i tak suma sumarum o efekcie końcowym decydują umiejętności projektowania a nie wygoda obsługi programu.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Ale przeciez wcale nie trzeba kupowac Arty zeby ja w pelni uzywac. Nie mozna zapisac projektu w wersji demo ale mozna wyexportowac pomiar do np LspCAD i tam przeprowadzic symulacje ze zwrotnica.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X