Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Jacek Zieliński
    replied
    Ha, no to i ja zaczynam się niepokoić bo niedługo powinna dotrzeć do mnie E-mu 0204 ...

Zostaw komentarz:

• djrobo
    replied
    Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
    Może pobaw się ustawieniami Traker-a, 24 bity i 96kHz ? Niekoniecznie taka konfiguracja może być najlepsza ale warto sprawdzić kilka ustawień.
    przeleciałem wszystkie dostępne - bez zmian:/

Zostaw komentarz:

• Jacek Zieliński
    replied
    Może pobaw się ustawieniami Traker-a, 24 bity i 96kHz ? Niekoniecznie taka konfiguracja może być najlepsza ale warto sprawdzić kilka ustawień.

Zostaw komentarz:

• djrobo
    replied
    kurde w RMAA wychodzi to samo.. pomysły?

Zostaw komentarz:

• djrobo
    replied
    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Cos zle robisz
    tylko pytanie co? konfiguruję na podstawie handbucha. jutro zrobie pomiary w rmaa i zobacze czy podobnie wyjdzie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
    Ale 0,7 dB w całym paśmie to chyba nie powód do zmartwień ?
    no szału nie ma, powinno być sporo lepiej, luknij tu http://en.audiofanzine.com/external-...e-usb-2-0.html

Zostaw komentarz:

• Jacek Zieliński
    replied
    Ale 0,7 dB w całym paśmie to chyba nie powód do zmartwień ?

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Cos zle robisz, ta karta ma bardzo dobre parametry http://en.audiofanzine.com/external-...e-usb-2-0.html

Zostaw komentarz:

• djrobo
    replied
    kupiłem niedawno kartę EMU Tracker Pre USB z myślą o pomiarach. zaczynam sie uczyć ARTY i własnie poznaję pomiary w pętli. lewe wyjscie liniowe podłączyłem kablem Y do lewego i prawego wejścia.
    spektrum udał mi sie uzyskac całkiem niezłe , ale żeby je osiągnąc muszę laptopa trzymac na baterii, a przewód USB i sygnałowe zdala od zasilacza i jego przewodów - inaczej THD+N rośnie z 0,005 do 0,09 :/
    pasmo przenoszenia nie wyszło juz tak fajnie, właściwie jestem zawiedziony...
    dlatego jestem ciekaw jakie Wam wychodzą charakterystyki w pętli? chyba na wszelki wypadek zmierzę tą kartę w SW dla porównania.

Last edited by djrobo; 01.11.2014, 20:41.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Tak sie nie da zrobic. Musisz usunac delay z pomiaru zeby pozbyc sie tej "posiekanej" fazy. Arta umozliwia importowanie plikow FRD, TXT, IMP ale tylko w celach porownania. Nie da sie na takim pomiarze dokonac operacji z faza.

Zostaw komentarz:

• wiesiek9990
    replied
    Może napisze co chce zrobic... Mam pomiary zrobione ( z posiekaną fazą) w SW i wyeksportowane. Chciałbym je zaczytać w Arta i wyeksportować z tzw minimalną fazą . A potem znów do SW zaczytac żeby robic projekt zwrotnicy.
    Udało sie zaimportować w Arcie, ale jakoś nie znalazłem eksportu z opcją minimalnofazową ....

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    mozna mozna http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-HB-D2.4-Rv0.1.pdf strona 128 zakladka Overlay --> Load target response

Zostaw komentarz:

• Jacek Zieliński
    replied
    Da się, w oknie Frequency Responce. Nie pamiętam w której zakładce czy File czy Overlay ale się da.

Zostaw komentarz:

• wiesiek9990
    replied
    Ktoś może wie czy w Arta można zaimportować przebieg SPL z pliku frd ?

Zostaw komentarz:

• Jacek Zieliński
    replied
    Tak, żyrandol jest w pobliżu. Pomieszczenie jest dosyć duże ale to tylko poddasze użytkowe i nie mogę się od niego zbytnio odsunąć aby nie wpakować się pod skosy dachu. Mam kartę Live 24 i ustawiam 48 lub 96 - jakoś nie zauważyłem różnicy w pomiarach. Z długością próbki też eksperymentowałem ale nic to nie zmieniało. O widzisz, u ciebie jest elegancko. Podobnie wychodzi u Pogromcy na pomiarze, który mi kiedyś udostępnił.

Zostaw komentarz:

• KonradRak
    replied
    Teraz zerknąłem, że masz bardzo krótką bramkę (1,5ms). Sprawdź czy może żyrandol jest blisko lub krawędź krzesła? Powinieneś ustawić minimum 2ms. U mnie bramka wynosi 3,6ms. Teoretyczny pomiar rzeczywisty od 280Hz
    Jaką ustawiasz f. próbkowania oraz długość próbki?

Zostaw komentarz:

• Jacek Zieliński
    replied
    Cześć,

Kurcze, ale monitor stoi na podstawce ze zdjęcia...

Zostaw komentarz:

• KonradRak
    replied
    Jacek wszytko jest dobrze. Ten pierwszy pik to odbicie od podłogi. Umieść kolumnę z przetwornikiem dokładnie w połowie między podłogą a sufitem - odrobinę wydłużysz bramkę. Wykładanie kocami itp podłogi sobie odpuść. W średniej wielkości pokoju pomiar rzeczywisty od 500Hz jest wystarczający. Ja mam w salonie sufit na 2,8. Dzięki temu schodzę spokojnie do 400Hz z 1m.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    po 1 zacznij od pomiaru bliskiego i patrz na impuls. Nastepnie stopniowo oddalaj mikrofon i patrz co sie dzieje.

Zostaw komentarz:

• ir0nhide
    replied
    Ustaw cały sys po przekątnej pokoju i mic nie prostopadle do sufitu-podłogi tj. np. skierowany o 15st. w dół i kolumnę/głośnik oczywiście wprost proporcjonalnie do tego ustawienia. wytłum wszystko dookoła sys jak np. narzucaj poduchy na podłogę, pozawieszaj koce na krzesłach itd...

Zostaw komentarz:

• Artmag
    replied
    Rozumiem że przy pomiarac siedzisz za mikrofonem lub głośnikiem. Oklej izolacją rurkę pionową statywu gdzieś tak po środku. Postaraj się wzmocnić statyw w pionie. Jeżeli korzystasz z pre sprawdź zasilanie. Unikaj szyb i żyrandola.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X